Már csak heti 3 napot kell dolgozni a Samsung egyik nagy gyárában

Az elektronikai termékek lassuló globális kereslete miatt a Samsung egyik nagy, vietnámi gyárában visszavették a termelést, sok dolgozó pedig már csak heti 3 napot dolgozhat.

Az utóbbi hetek jelentései szerint a növekvő infláció és költségek alaposan visszavetették az elektronikai termékek iránti vásárlási kedvet, ezt pedig már érzi a legtöbb gyártó.

A Samsung például egy nagy vietnámi gyárában vette vissza a termelést, a kereskedőknél és a raktárakban ugyanis egyre csak emelkednek a készletek, a fogyasztói költekezés pedig csökken – a trend fokozódására figyelmeztet sok nagy amerikai kereskedő, például a Best Buy vagy a Target is.

A Samsung egyik nagy vietnámi gyárában (évi 100 millió mobil gyártására alkalmas) erre válaszul jócskán csökkentette a termelést, egyes dolgozók elmondása szerint sokan már csak heti 3 napot dolgozhatnak, de van, ahol 6 nap helyett 4-et kell dolgozni – túlórára sehol nincs már szükség. Ilyenre állítólag az elmúlt 5 évben nem volt példa ott, még a „laposabb” szezonokban sem. Kirúgásokról állítólag nem esett szó, de voltak olyan beszámolók, amelyek szerint egyes dolgozók már csak a fizetésük felét kapják.

A Samsung Vietnám mellett Dél-Koreában és Indiában is gyárt még mobilokat, hivatalosan pedig nem csökkenti Vietnámban az éves termelési célt. A második féléves kereslet kapcsán már optimistább a Samsung.

Azóta történt

Előzmények