A Meta szerint nem az ő pénzük a megoldás az EU-s telekomgondokra

A Meta azt mondja, a hálózati díj egyszerűen nem oldja meg az európai problémát, ami a telekomcégek költségei körül kialakult.

A Meta az eddigi legerősebb kritikát fogalmazta meg az EU és a helyi telekomcégek tervei ellen, amelyek alapján a big tech cégeknek hozzájárulást kellene fizetniük a hálózati költségekhez, amiért olyan nagy mértékben generálják az adatforgalmat.

A Meta szerint ez egyszerűen nem oldaná meg a helyi telekomcégek pénzügyi problémáit, ráadásul nem veszik figyelembe a tech cégek gigantikus befektetéseit.

A nagy európai szolgáltatók két évtizede lobbiznak azért, hogy az amerikai tech óriások is járuljanak hozzá az eurómilliárdos infrastruktúra-költségeikhez, mivel az adatforgalom több mint felét ezek generálják: a Google, az Apple, a Meta, a Netflix, az Amazon és a Microsoft.

A Meta egyik alelnöke és egy igazgatója azt mondja, látják az EU-s telekomszektor pénzügyi kihívásait, amit több évtized erős teljesítménye után szenvednek el. De a hálózati díjról szóló javaslat nem megoldás szerintük, és nem veszi figyelmbe, hogy a tech cégek milyen értéket teremtenek a digitális piacon vagy épp az e mögött húzódó infrastruktúrába milyen befektetéseket eszközölnek.

A telekomcéges lobbicsoportok visszautasították a Meta állításait, és szerintük az EU-s hálózatnak 174 milliárd euróra van szüksége befektetésként – ehhez pedig a big tech-nek is hozzá kellene járulni, már csak azért is, mert egy átlag metaverzumoló akár negyvenszer annyi adatforgalmat is generál majd, mint egy átlagfelhasználó ma.

A Meta szerint ők eurótízmilliárdokat fektetnek appokba és platformokba (mint a Facebook, Instagram), ami keresletet generál – ez pedig lehetővé teszi a telekomcégeknek, hogy pénz kérjenek az emberektől az internethozzáférésért. A Meta rámutatott, hogy a tech cégek a digitális infrastruktúrába már több mint 880 milliárd dollárt fektettek, volt év, amikor 120 milliárdot, szemben a telekomcégek évi 6 milliárdos befektetésével. Elutasítják az állításokat, amelyek szerint a metaverzum és a megosztott virtuális világok megterhelnék a kapacitásokat.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Meta

Azóta történt

Előzmények