Megijedt a Meta a kriptolejtőtől, lekapcsolja az NFT-ket, de itt a bitcoin-NFT

Nem segített a botrányoktól és összeomlásoktól hangos kriptoszektoron, hogy a múlt héten három amerikai bank dőlt be. A Meta úgy érzi, most már ideje kiszállni az NFT-kből, a Facebookon és az Instagramon is. Pedig pont most lett nagy divat a bitcoin-NFT.

Tavaly a Meta is úgy döntött, hogy az NFT-k támogatásába kezd a Facebook és az Instagram platformokon, miután egy ideig elképesztően nagy népszerűségnek örvendtek ezek a spekulatív célokra használt kriptoeszközök, amelyek főként az őrült/bedrogozott, rajzolt majmok képeivel váltak ismertté. Az egykor dollármilliárdos eladásokat generáló NFT-ktől most azonban a Meta is megszabadul.

Hirdetés

A hivatalos indoklás szerint leállítják a digitális gyűjthető elemek, vagyis NFT-k támogatását, hogy más módokon segítsenek támogatni a tartalomgyártókat, az embereket és a cégeket.

Szakemberek szerint a döntés hátterében az állhat, hogy 2022 végén a teljes kriptopiac hatalmas lejtőn indult el, aminek azóta sincs vége, és a meghatározó FTX kriptotőzsde botrányos csődjével sem állt meg a folyamat, sőt, inkább felgyorsult. Azóta is folyamatosan a botrányok, csődök, összeomlások, amin nem segített, hogy a múlt héten három amerikai bank is bedőlt, ebből kettő kriptomegoldásokra koncentrált. Most pedig épp a Silicon Valley Bank összeomlása okoz hatalmas gondokat a tech szektorban is, az amerikai kormányzati beavatkozás mellett is. Ezzel párhuzamosan pedig folyamatosan indulnak újabb vizsgálatok vagy eljárások a kriptomegoldásokkal szemben az USA-ban. Nem menekül például az ethereum, miután New York államügyésze értékpapírnak minősítette, de az USA igazságügyi minisztériuma a TerraUSD tavalyi összeomlása miatt is vizsgálatot kezdett.

A Meta annyit közölt még, hogy továbbra is fektetnek olyan fintech eszközökbe, amelyekre a jövőben az embereknek és a cégeknek szükségük lesz. A fizetést a Meta Pay segítségével egyszerűsítik, már most.

Lehet, hogy elsiették a dolgot?

Az új sláger ugyanis a bitcoin-NFT, amelynek a lényege, hogy fejlesztések révén a bitcoin képessé vált néhány MB adat (szöveg, kép, videó, hang) tárolására, így pedig megszületett egy vadiúj NFT. Ilyet már 16,5 millió dollárért is adtak el.

Frissítés: sok a változás a Metánál, időközben bejelentették, hogy újabb 10 ezer dolgozót küldenek el, valamint leállítják a nem fontos projekteket is. 5000 betöltetlen pozíciót is megszüntetnek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Meta

Azóta történt

Előzmények