Aggódnak Texasban, amiért bitcoinbányászokra pazarolják az áramot

Két év alatt megtriplázódott a texasi bitcoinbányászok energiaigénye, az NVIDIA pedig kijelentette, hogy a kriptopénzek nem hasznosak a társadalom számára, de az AI igen.

Bár manapság minden napra jut egy kriptocsőd vagy hatalmas csalás, Texasban pedig amúgy is gyakran van gond a stabil áramellátással – ennek ellenére ebben az amerikai államban még mindig virágzik a bitcoinbányászat.

Ez persze azt is jelenti, hogy az energiaigényük egyre csak nő. A Texas Blockchain Council elnöke szerint a helyi bitcoinbányászok úgy 2100 megawatt áramot fogyasztanak, 2 év alatt pedig megtriplázódott az energiaigényük.

A kriptobányászokat állítólag megviselik a folyamatos csődök, egyesek terjeszkedésének leállítása, de a várható törvényi szabályozások sem segítik a helyzetüket. A digitális bányászat áramhasználatára 30 százalékos adót is terveznek, továbbá egyre több helyen részvényként kezelnék, szigorú előírások mellett a kriptoeszközöket. A fosszilis energiaforrásból termelt áram használatával történő bányászatot New York már betiltotta, ezt várhatóan mások is átveszik. Texasban azonban még mindig vannak adókedvezmények, így a bányászok nem tűnnek el.

Példaként hozzák a jelentésekben még a U.S. Bitcoin Corpot, amely múlt hónapban az egyik telephelyén 173 000 megawattórát fogyasztott (ennek 40 százalékát szélfarm adta). Hivatalos becslések szerint egy átlagos amerikai háztartás éves fogyasztása 10 megawattóra.

Mivel egyre több bányász akar Texasban működni, a jelentések szerint már mindenki aggódik, hogy mi lesz az áramhálózattal.

De talán az NVIDIA majd segít a helyzeten: a technológiai igazgatója konkrétan kijelentette, hogy a cég szerint a kriptomegoldások egyáltalán nem hasznosak a társadalom számára. Az AI igen.

Azóta történt

Előzmények