Hamarosan 10 millió facebookozó perelheti a Metát

A holland facebookozók személyes adatainak helytelen kezelése a téma.

Egy csoportos keresetet érintő, holland bírósági meghallgatáson úgy találták, hogy a Meta európai leányvállalata helytelenül használta fel a holland állampolgárok személyes adatait 2010 és 2020 között, ezzel pedig a cég megszegte a törvényeket.

A bíróság szerint ugyanis a személyes információkat reklámcélokból dolgozták fel, pedig ez tilos volt. A személyes információk kiadták külsős feleknek is, anélkül, hogy a felhasználókat informálták volna vagy pedig erre az egészre lett volna jogi lehetőségük.

A döntés a Facebook Irelandet érinti, hiszen Európában az kezeli a helyiek adatait. Az ügy nem lépett még tovább, így kártérítést még senki nem kérhet. A Meta a döntés egyes részei ellen fellebbez.

A felperes Data Privacy Stichting azt reméli, hogy le tudnak ülni a Metával tárgyalni, a mostani pedig nagy döntés és erős jelzés minden cégnek, amely törvénytelenül használja a felhasználóik adatait. Eddig egyébként 190 ezren szálltak be a csoportos keresetbe, de az említett időszak alatt úgy 10 millió ember használta az országban a Facebookot, így mind perelheti majd a Metát, ha az ügy tovább folytatódik.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Meta

Előzmények