Minden nap tovább büntetnék a profitéhes Metát a norvégok, Kanada kiakadt

A Meta a napi norvég büntetések felfüggesztését kéri, miközben Kanada miniszterelnöke szerint a céget még az erdőtüzek közepette is csak a profit érdekli, nem az emberek biztonsága.

A Meta arra kért egy norvég bíróságot, hogy függessze fel az ország adatvédelmi hatósága által naponta kirótt büntetéseket. Ezeket azért kapja a cég, mert megsérti a felhasználók magánszféráját. Az ügynek nagyobb, európai kimenetele is lehet.

A Meta augusztus 14. óta minden nap 94 313 dolláros büntetést kap azért, mert begyűjti a felhasználói adatokat, és célzott hirdetésekhez használja azokat – ez a big tech bevett gyakorlata. A Meta most a büntetések átmeneti felfüggesztését kéri, és jelezte, már elkötelezték magukat amellett, hogy az új EU-s törvények és írországi döntések miatt a tevékenységhez eleve hozzájárulást kérnek majd a felhasználóktól.

A norvég hatóság már július 14-én jelezte, hogy naponta bünteti meg a Metát, ha nem cselekszik a kérdésben. A Meta augusztus elején jelezte, hogy ezentúl hozzájárulást kér majd az európai célzott reklámokhoz a felhasználóktól. A Meta azt panaszolja, hogy a hatóság gyorsított eljárásban döntött, ami nem csak szükségtelen volt, de elég időt sem adott nekik a válaszra. A hatóság korábban jelezte, hogy nem egyértelmű, mikor és hogyan hajtja végre az újításokat a Meta, addig pedig sérti az emberek jogait, ezért nem is kell felfüggeszteni a bírságokat. Amennyiben az EDPB rábólint a norvég hatóság javaslatára, akkor a büntetés állandósul. Ebben az esetben Európa más régióiban is aktuális lehet a kérdés.

Sok helyen panaszkodnak

Miközben a Meta arra készül, hogy a kezdeti nagy érdeklődést követő zuhanórepülés után egy webes verziót indítson a Threadsből, addig az továbbra sem érhető el mindenki számára. Azt ígérik, hogy napokon belül eljut a többséghez a webes, PC-ről használható változat, ami néhány héten belül jobban hasonlít majd a mobilos appra is. A Meta azt reméli, hogy így meg tudja majd szorongatni az X-et – a webes Threads ideális lehet a cégek, hirdetők és a média számára is.

Van azonban bőven panaszos ügye a Metánal, amivel eközben foglalkozhat. Rendszeres például, hogy egyes kormányzatok a szolgáltatás leállításával fenyegetik a céget. A napokban Thaiföld egyik minisztere közölte, leállíttatják a Facebookot bírósági úton, amennyiben a cég nem tesz valamit azokkal a facebookos csalásokkal, amelyek több mint 200 ezer embert érintettek mostanra az országban.

Kanada nagyon kiakadt a Metára

A kanadai helyzettel nemrég külön foglalkoztunk, azonban az tovább mérgesedik. Justin Trudeau kanadai miniszterelnök szerint a Meta azzal, hogy az erdőtüzek közepette is blokkolja a híreket az országban, a profitot helyezi előtérbe az emberek biztonsága helyett, pedig emberek tízezrei menekülnek az otthonaikból.


[+]

A kanadai kormány tovább támadja a Metát, amiért az egy új törvény miatt (a médiának kellene fizetni a platformokon megjelenő hírekért, de kicsit másképp, mint az EU-ban vagy Ausztráliában) minden kanadai számára blokkolja a híreket a Facebookon és az Instagramon. A Meta sokszor jelezte, az új törvény fenntarthatatlanná teszi az üzletüket, mivel a felhasználók által megosztott linkek után is fizetni kell – így inkább mindent leállítanak előre.

Trudeau most arról beszél, hogy a Facebookot az emberek biztonsága helyett a céges profit érdekli, ez a hozzáállás pedig felfoghatatlan. A kormány miniszterei már korábban felelőtlennek és felháborítónak nevezték a tiltást. A menekülő emberek közül sokan panaszkodnak, hogy nem tudnak fontos adatokat megosztani a tüzekről. Kanada az eddigi legrosszabb erdőtűz-szezonját tapasztalja.

Trudeau szerint itt az ideje, hogy többet kérjünk az olyan cégektől, mint a Facebook, az olyanoktól, amelyek dollármilliárdokat keresnek a kanadaiakon.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Meta

Azóta történt

Előzmények