Egész Európára hatással lehet, hogy Norvégia naponta bünteti meg a Metát

Ha nem cselekszik a Meta, akkor adatvédelmi okokból augusztus 4. és november 3. között naponta bünteti 100 ezer dollárra Norvégia. Illegálisnak mondják a viselkedésalapú hirdetésekhez történő adatgyűjtést, ez egész Európába átgyűrűzhet.

Norvégia adatvédelmi hatósága úgy döntött, hogy amennyiben a Meta nem lép, akkor augusztus 4. és november 3. között naponta bünteti meg 100 ezer dollárra, adatvédelmi okokból. Mindennek komoly európai következményei lehetnek.

A hatóság szerint a Meta nem gyűjtheti be csak úgy a felhasználók adatait Norvégiában (a helyadatokat sem), és nem használhatja azokat a célzott hirdetésekkel való bombázáshoz. Mindez a Facebookot és az Instagramot is érinti.

A viselkedésalapú hirdetések olyannyira kiverték a biztosítékot a hatóságnál, hogy illegálisnak tekintik a tevékenységet, és azonnal beavatkoznak – közölték.

A Meta értékeli a döntést, a szolgáltatásaira ez nincs azonnali hatással. A norvég hatóság javasolta az EDPB-nek a lépés átvételét, amely ha rábólint, akkor a büntetés végleges, és egész Európára kiterjedhet. Ez nagy nyomást helyezne a Metára, főleg azután, hogy az EU legfelsőbb bírósága is kimondta a napokban: a Meta nem gyűjtheti a felhasználói adatokat a viselkedésalapú reklámtevékenységhez. Decemberben az ír DPC is kimondta, fel kell hagyni a Metának a tevékenységgel. A Meta azt mondja, aktívan egyeztet a vezető hatóságával az együttműködésről, de nincsenek egyértelmű törvényi alapok, keretek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Meta

Azóta történt

Előzmények