Kanada kitalálja, hogyan szedheti be a hírpénzeket a Metától

Továbbra is égető probléma Kanadában, hogy a Meta blokkolja a híreket, miközben tombolnak az erdőtüzek.

Még mindig nem értek véget Kanadában az erdőtüzek, ez pedig tovább súlyosbítja a Meta és Kanada ügyét. Ausztrál és EU-s mintára Kanada el szerette volna érni, hogy a Meta fizessen a média szereplőinek a platformjain használt hírekért.

Itt azonban még nem kapott annyi engedményt a big tech, mint az előbbi két régióban, ezért a Meta és a Google egyaránt a hírek teljes blokkolását helyezte kilátásba. A Meta súlyos kijelentéseket tett, a cég szerint nekik nincs szükségük a hírekre, azoknak gazdasági értéke sincs – és valóban blokkolta az összeset az országban, ami nehéz helyzetbe hozta azokat a kanadaiakat, akik az erdőtüzekről osztanának meg tartalmakat. A helyzetről bővebben már értekeztünk korábban.

Kanada ennek ellenére sem adja meg magát a Metának, a helyi hatóságok már dolgoznak rajta, hogyan tudják majd egy keretrendszerben elindítani az új törvények alapján a tárgyalásokat a médiaszereplők és az internetes óriások között. 2025-ről kötelező lenne megállapodni a feleknek.

Júniusban bólintott rá Kanada az új törvényre, de az még nem lépett életbe. A Meta és a Google szerint fenntarthatatlanná tenné a dolog a működésüket, a Google is blokkolná a híreket a keresőjében.

A helyi CRTC felel majd a véglegesítésért és a felügyeletért, de nyilvánosan is egyeztetnek még az őszi indulásig.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Meta

Azóta történt

Előzmények