A Meta vészhelyzetben sem segíti hírekkel az embereket

Tombolnak az erdőtüzek Kanadában, a helyi kormány pedig felszólította a felelőtlennek és vakmerőnek titulált Metát, hogy az emberek tájékozódása érdekében oldja fel a hírek blokkolását az országban.

Bár Ausztrália és az EU is előírta a nagy platformok számára, hogy állapodjanak meg a kiadókkal, és fizessenek a híreik használataiért, ezekben a régiókban komoly engedményeket kaptak a nagy tech cégek. Kanada szigorúbb volt, és mivel a feltételek mellett a Meta nem akart fizetni a kiadóknak, ezért a Meta végül blokkolta a híreket az országban a felhasználók számára.

A gond csak az, hogy sokan a Facebookról tájékozódnának az erődtüzek pusztító tombolása és az evakuálások közepette. A kanadai kormány felszólította a Metát, hogy hagyjon fel a felelőtlen és vakmerő tiltással: azt követeli a helyi kormány, hogy engedélyezzék a belföldi híreket, hogy az emberek információkat oszthassanak meg az erdőtüzekről.

Sokan, akik erdőtüzek elől menekülnek, arra is panaszkodnak a helyi médiában, hogy a Facebookon és az Instagramon sem tudnak fontos dolgokat megosztani. Több vezető kanadai politikus és miniszter is súlyos kritikával illette a Metát, és több hírt kért, nem kevesebbet, mivel az emberek kritikus fontosságú információkhoz sem férnek így hozzá. A jelentések szerint az emberek képernyőképeket próbálnak megosztani, így terjesztik a híreket.

A Meta annyit reagált, hogy aktiválták a Safety Check funkciót a Facebookon, így aki jól van, az jelezheti ezt másoknak. Hozzátették: a kanadaiak a Facebookon és az Instagramon elérik a kormányügynökséget, hatóságok és egyéb szervezetek hivatalos tartalmait.

A Meta szerint az emberek nem hírekért mennek a platformjára, a híreknek nincs gazdasági értékük, ha pedig kényszerítik őket, hogy a platformon megosztott tartalmakért fizessenek, akkor az üzletük fenntarthatatlanná válik.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Meta

Azóta történt

Előzmények