Hirdetés

A Magyar Telekom uniós forrásokat nyert el a vezetékes széles sáv fejlesztésére

A távközlési vállalat önerőből is fejleszt, de az oroszlánrészt a támogatások biztosítják.

A Magyar Telekom ma jelentette be, hogy a vállalat és konszolidált leányvállalatai a digitális hálózatok országos fejlesztésére kiírt pályázat első és második (Magyarország nyugati és keleti részét érintő) körének eredményeként 46 járásra vonatkozóan 12,2 milliárd forintnyi európai uniós forrást nyertek el a csoportszinten legalább 30 Mbps sebességű vezetékes hálózat fejlesztésére. Emellett a vállalat folytatja tavaly megkezdett, önerős fejlesztéseit is, idén további félmillió háztartás széles sávú lefedése a cél.

A Magyar Telekom – stratégiai partnerségére hivatkozva – közleményében kijelentette, hogy vezető szerepet vállal a korszerű digitális infrastruktúra kiépítésében. A vállalat tavaly felgyorsította nagy sebességű, széles sávú vezetékes hálózata fejlesztését, ennek eredményeként 2015-ben országszerte további 464 ezer háztartásban tette elérhetővé saját költségén a legalább 30 Mbps sebességű hozzáférést. Idén önerőből további félmillió háztartást kíván elérni, amelyből augusztus végéig 436 ezer háztartás lefedése valósult meg. Így összesen jelenleg már több mint 2,6 millió háztartásban elérhető a nagy sebességű, széles sávú internet a Telekom hálózatán.

Kedvező helyzetben

A hálózatok országos fejlesztésére kiírt pályázat eredményeként összesen 42,4 milliárd forint európai uniós támogatást osztanak ki. Ebből az összegből a Magyar Telekom és konszolidált leányvállalatai 34,8 milliárd forint támogatásra pályáztak (részben konzorciumban), amely összegből a pályázati folyamat jelenlegi állása szerint 12,2 milliárd forint európai uniós forrást nyertek el. Ebből az összegből és a hozzá kapcsolódó saját forrásból nagyjából 111 ezer új háztartásban válhat elérhetővé a legalább 30 Mbps sebességű hozzáférés (ebből 2400 háztartás lefedését konzorciumban nyerte el a vállalat). Ezek a háztartások ún. fehér területeken fekszenek, ahol eddig még egyik szolgáltató sem volt jelen vezetékes internetszolgáltatással, vagy nem biztosított a legalább 30 Mbps sebességű vezetékes internet elérhetősége.

  • Kapcsolódó cégek:

Azóta történt

Előzmények