Nem kivételezhet a Telekom a TV GO szolgáltatással

Az NMHH a netsemlegesség védelmében döntött úgy, hogy a szolgáltatónak változtatnia kell. A Korlátlan TV és Film nincs rendben.

Sérti az uniós hálózatsemlegességi direktívát a Magyar Telekom gyakorlata, miszerint a TV GO és HBO Go szolgáltatásokhoz kapcsolódó adatforgalmat másként kezeli a többitől - állapította meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) novemberi vizsgálata, melyet december elején hoztak nyilvánosságra.

Az NMHH a Korlátlan TV és Film kiegészítő csomagról mondta ki, hogy szembemegy az uniós joggal. Döntésében kötelezi a Telekomot, szüntesse meg a megkülönböztetést, ami azzal járt, hogy a szolgáltató saját OTT (Over the Top) szolgáltatását nem lassította, míg az adatkeret kimerülését követően a többi internetes forgalmat igen.

Ez volt az első olyan döntés a hatóság részéről, ami a hálózatsemlegesség védelmében született, ezzel uniós szinten is az elsők között alkalmazva az EU előírásait. Az NMHH célja "a jogkövető magatartás ösztönzése", ezért most nem szankcionálta a szolgáltatót. A határozattal szemben a Telekomnak lehetősége van jogorvoslattal élni.

Azóta történt

Előzmények