A teljes kriptoszektor már 1 billió dollárt sem ér, lejtőn a bitcoin

Novemberi árfolyamához viszonyítva a bitcoin az értékének már nagyjából 70 százalékát elveszítette, sok a dominószerű történés.

18 hónapos mélységbe került a bitcoin, amely a jelentések szerint magával rántja a többi kriptopénzt is. Számos tényező együttállásával egyre nagyobb mélységekbe zuhan a kriptoszektor.

A bitcoin idén értékének felét, de novemberi rekordárfolyama óta értékének nagyjából 70 százalékát veszítette el. A teljes kriptopiac megérzi a lejtőket, a szektor összértéke már az 1 billió dollárt sem éri el a CoinMarketCap adatai szerint – pedig tavaly novemberben még 2,9 billió dollárt ért a piac. Ebből 1 billió dollár 2 hónap alatt párolgott el a befektetők kockázattal, inflációval és a kamatlábakkal kapcsolatos félelmei miatt.

Elemzők szerint az infláció miatt a bitcoin és az ethereum további lejtőre számíthat, a befektetők a jövőben is erősen kockázatosnak tekintik majd az effajta eszközöket.


[+]

A helyzetet dominószerűen súlyosbítják a különféle fejlemények, amelyek közül az elmúlt napok eseményeit is nehéz lenne felsorolni. A meghatározóbbak közé tartozik mindenesetre, hogy a TerraUDS stablecoin összeomlása miatt a Binance és vezérigazgatója ellen pert indított a cég amerikai befektetője.

El Salvador kormánya kitart azon véleménye mellett, hogy az országot nem érinti különösebben az éles zuhanás – ez elemzők szerint valóban így lehet, ugyanis a hatalmas eszközállománynak csak töredékét teszik ki az ország bitcoinvásárlásai.

Hatalmas aggodalomra ad okot azonban egyes körökben, hogy a kriptokölcsönökre szakosodott Celsius az extrém piaci feltételekre hivatkozva teljes befagyasztást eszközölt.

Az úgynevezett kriptoolvadás jele az is, hogy a meghatározó Coinbase a munkaerejének 18 százalékát leépítve, 1100 dolgozót küld el.

Azóta történt

Előzmények