Tűzoltásra kapcsoltak a kriptolobbisták

A világ vezető pénzügyi szervezetei és a G7-országok mielőbbi kriptoszabályozásokat sürgetnek, eközben az USA-ban maximumra kapcsolt a politikai kriptolobbi.

Miután a kriptoszektor értéke egyetlen hónap alatt újabb 800 milliárd dollárral csökkent, további nagy pofont jelentett az ágazatnak a korábban a dollárhoz kötött TerraUSD stablecoin összeomlása. Mivel a kriptopénz az értékének 99,99 százalékát elveszítette, és egyetlen hét alatt 42 milliárd dollár mínuszt hozott, a kisebb befektetők közül rengetegen veszítették el egész életre szóló megtakarításukat, és fordultak el a kriptopénzektől örökre.

A jelentések alapján azonban vannak, akik úgy érzik, nincs már mit veszteni, főleg ilyen alacsony ár mellett: így dél-koreai spekulánsok öntik a pénzt a TerraUSD mögött álló Lunába, annak reményében, hogy az feltámad.


[+]

A spekulánsok mellett azonban a pénzügyi szervezetek és a G7-országok sem tétlenkednek: mielőbbi komoly és átfogó szabályozásokat sürgetnek a kriptopénzekkel kapcsolatban.

Maximumra kapcsolt a kriptolobbi

Az amerikai politikusok is aggódnak persze a kriptohelyzet miatt, ettől viszont nagyon tartanak a kriptocégek. A jelentések szerint tűzoltásba kezdtek, és szeretnék eloszlatni a törvényhozók aggályait.

A kriptokörökben legbefolyásosabbnak mondott Blockchain Association és a Chamber of Digital Commerce kérdések tömegeire igyekszik válaszolni. Sok kérdés kapcsolódik a stablecoinok fiat-pénzekhez kötött árfolyamaihoz, az amerikai dollárhoz kötött tokenek piacának értékéhez, a hagyományos dollárban tárolt tartalékokhoz és a kötés komplex algoritmikus működéséhez is. A törvényhozók tudni akarják, hogy megelőzhető lett volna-e az összeomlás, továbbá számíthatunk-e a többi stablecoinnál is ugyanerre.


[+]

A kriptolobbisták azt akarják elérni, hogy a politikusok ne csapjanak le túl nagy erővel a szektorra, „ne dobják ki véletlenül a babát is a fürdővízzel”, mint fogalmaztak. Szerintük ugyanis a stablecoinok kritikus fontosságúak. Emiatt jóval nagyobb washingtoni jelenlétre kapcsoltak, és már tavaly 9 millió dollárt költöttek lobbicélokra. Ebből 1,5 milliót a Coinbase, 1,1 milliót a Ripple Labs költött el.

Szürkezóna

A jelentések szerint a következő hetekben dőlhet el, hogy a kriptopiaci összeomlások, a csődbe menő kisbefektetők és a nagyobb befektetők félelmei mellett mekkora lehet az ágazat növekvő befolyása, sikerül-e tompítani vagy megállítani a törvényhozókat. Állítólag az USA-ban több tervezet is van, de idén nem akartak semmit véglegesíteni még – a mostani történésekre viszont sokan felfigyeltek a Kongresszusban is, és megelőznék a hasonló eseteket.

Az eCurrency vezérigazgatója rávilágított továbbá, hogy a történések választ követelnek, hiszen nem minden pénz egyforma, és amit valaki stabilnak hisz, az valójában nem feltétlen az.

Azóta történt

Előzmények