Svájc szerint ideje tenni valamit a kriptopiaccal

A svájci hatóságok szerint a pénzügyi felügyeleti szerveknek többet kellene tenniük a fogyasztók védelméért.

A svájci hatóságok azt mondják, a kriptopénzek kereskedelmi olyan, mint az amerikai tőzsdepiac az 1920-as évek végén – éppen ezért itt lenne az ideje, hogy a pénzügyi felügyeleti szervek többet tegyenek a fogyasztók védelméért, akikkel visszaél a szabályozások nélkül tomboló szektor.

A rövid idő alatt 3000 milliárd dollárosról 890 milliárd dollárosra apadt, de így is jelentős kriptopiac szabályozási lehetőségeivel sok kormányzat foglalkozik, és régóta aggasztják a törvényhozókat a kriptopénzek fogyasztókra leselkedő kockázatai. Az USA és az EU hatóságai is rendszeres figyelmeztetéseket adtak ki a nehezen átlátható, erősen ingadozó, gyakran átverésekkel teli piac miatt.

A svájci pénzügyi hatóóság (FINMA) vezetője, Urban Angehrn szerint ugyanakkor sokkal többet is lehetne tenni ennél. A jelenlegi helyzetet az 1928-as amerikai tőzsdéhez hasonlította, ahol mindenféle visszaélés, pump and dump típusú csalás volt jellemző, és mindezek most is igen gyakoriak szerinte.

Hozzátette, hogy a technológia segítségével megoldható lenne a nagy mennyiségű adat kezelése, valamint a fogyasztók védelme.

A Celsiusnál eszközölt befagyasztások és a hasonló, dominószerű elemek miatt várhatóan még nagyobb hatósági nyomás nehezedik majd a szektorra. Gyakorlatilag naponta többször is bele lehet futni kellemetlen jelentésekbe, az amerikai Harmony kriptocégtől például most loptak el 100 millió dollárnak megfelelő kriptopénzt.

Azóta történt

Előzmények