Minden tizedik EU-s háztartásnak van kriptopénze, nagy baj lehet ebből

Az Európai Központi Bank szerint a kriptopénzek a pénzügyi szektor stabilitását veszélyeztetik, de a jelentésből az is kiderült, mennyi háztartás fektetett ilyesmibe.

Az Európai Központi Bank legutóbbi jelentése azt állítja, hogy a kriptopénzek veszélyt jelentenek a pénzügyi stabilitásra, amennyiben a folytatódik a szektor elmúlt 2 évben tapasztalt, gyors növekedése, és még több pénzügyi cég kapcsolódik be az ágazatba.

Felrobbant, majd kidurran a szektor?

A kriptopénzek piaca a világjárvány alatt valósággal felrobbant, az otthoni kisbefektetők mellett a nagy tőkebefektetők is a piac felé fordultak, és sokakat meggyőztek, hogy a bitcoin az inflációtól is megmenti őket, sőt, értékesebb és értéktartóbb, mint az arany vagy bármi más, miközben nagyon magas hozamokat termel.

Miközben 2020 elején 300 milliárd dollárt sem ért a teljes kriptopiac, addig tavaly novemberben az értéke nagyjából 3 billió dollár volt, de az utóbbi idők látványos és gyors zuhanásai miatt (ami részben a TerraUSD stablecoin elértéktelenedésének köszönhető) már 1,3 billiót sem ér. Mindennek hatására azonban világ vezető pénzügyi szervezetei gyors és átfogó törvényi szabályozásokat követelnek.

Hitelből kriptopénz, hiányos vagy hamis számok

Az Európai Központi Bank szerint az, hogy egyre több bank és pénzügyi intézmény kapcsolódik be nagy erőkkel a kriptopiacba, veszélybe sodorja az egész pénzpiacot, a tőkét és árt a befektetői bizalomnak, a hitelezői szektornak. A fenyegetés az EKB szerint annál nagyobb, minél jobban összefonódik a kriptopénzek világa a hagymányos pénzügyi szektorral.

Az EKB szerint aggasztó, hogy sok befektető hiteleket vett fel, hogy kriptotőzsdéken építsen nagy portfóliókat, mindez tovább növeli a pénzügyi stabilitási kockázatokat. Az EKB szerint az adatbeli hiányosságok is hasonlóan nagy problémát okoznak, a kriptotőzsdék és adatgyűjtők jelentéseit fenntartásokkal kell kezelni.


[+]

Az EKB rávilágított, hogy a kereskedelmi befektetők is rég beszálltak a szektorba, és az EU-ban minden tizedik háztartás fektetett már kriptopénzbe, például bitcoinba. Az EKB szerint a kriptopénz a legtöbb ilyen befektető számára nem megfelelő, ezért arra szólították fel az EU-t, hogy sürgősen álljon elő új kriptotörvényekkel. Az eddigi tervezeteket 2020. szeptemberében rakták össze, de 2024 előtt nem fogadják el, várhatóan.

Ideje továbbállni?

Az elemzők közül ahány szakember, annyi válasz, abban viszont mind egyetértenek, hogy jelenleg a legtöbben azt fontolgatják, mit csináljanak a kriptopénzeikkel: tartsák meg ameddig csak lehet, vagy könyveljék el a veszteségeket, és lépjenek tovább? Arra is rendszeresen felhívják a figyelmet, hogy a kriptopénzek egy portfóliónak ideális esetben csak 1-2 százalékát alkothatják.

Azóta történt

Előzmények