258 milliárd dollárra perelte Elon Muskot és a Teslát egy dogecoin-befektető

Nagyon súlyos veszteségeket szenvedtek el a kriptobefektetők, az egyik illegális tevékenységgel vádolja Muskot (a doge-apát) és a Teslát. A SpaceX dolgozói eközben komoly kritikát fogalmaztak meg ellene, többeket kirúgtak.

Miután a világ hatóságai és pénzintézetei hosszú időn át figyelmeztették az átlagembereket, hogy baj lesz a nagy kriptolázból, végül a piac dominószerű lejtőre került, aminek az elején a kriptolobbisták nagy tűzoltásba kezdtek, hatástalanul. Mostanra a teljes kriptopiac 1 billió dollárt sem ér már, a bitcoin novemberhez képest értékének nagyjából 70 százalékát veszítette el, és a többi coint is magával rántotta.

A papíron megszerzett profitok dollárszázmilliárdjainak igen gyors elpárolgása pedig sok volt kriptomilliomost érzékenyen érint. Egy amerikai dogecoin-befektető például csoportos keresetet nyújtott be Elon Musk, a Tesla és a SpaceX ellen, amiért a vád szerint illegális üzletet folytatva felpumpálták a dogecoin árfolyamát.


[+]

Musk rendszeresen emlegette a dogecoint a Twitteren, aminek a hatására az árfolyam általában kilőtt. A felperes a vádba be is vonta Musk tweetjeit és azon állítását, mely szerint ő maga a „doge-apa” – a vád szerint Musk irányította a dogecoint, ezért ő felel a befektetők káráért, ami a 0,74 dolláros magasságból 0,05 dolláros mélységbe zuhanásból ered.

A 86 milliárd dolláros veszteségek triplájára, 258 milliárd dollárra perelik Muskot és cégeit, a vád szerint a dogecoin-befektetők ennyit vesztettek azóta, hogy Musk tweetelni kezdett a dogecoinról. A vád szerint Musk és cégei hamis és megtévesztő módon hiteles befektetésként ábrázolták a dogecoint, miközben az teljesen értéktelen. Hozzátették a vádban, hogy Musk, a Tesla és a SpaceX nem csak vásárolta, fejlesztette, reklámozta, de támogatta is a dogecoint, ez a kripto-piramisjáték pedig hatalmas veszteséget okozott a befektetőknek.

SpaceX-botrány is kitört, Elon Musk a szégyenfolt

Elon Musk egyébként nem unatkozhat, ugyanis nemrég a Twitter alkalmazottaival egyeztetett egy beszélgetésen. Ebből csak annyi derült ki, hogy csökkentené a dolgozók létszámát, mégsincs ellene a reklámoknak, 1 milliárd twitterezőt akar, a Twitternek pedig a civilizációt és a tudatosságot kellene szerinte segítenie.

A Tesla egyik befektetője ezzel egyszerre beperelte Muskot és a Tesla igazgatótanácsát, a vád szerint figyelmen kívül hagyják a munkahelyi zaklatást és diszkriminációt, a cégnél toxikus a légkör.

Miután nemrég szexuális zaklatással vádolták Muskot, végül politikai terepre is tévedt, kijelentve, hogy támogatná Ron DeSantis floridai kormányzó elnökké választását.

Komoly kritikát fogalmaztak meg Elon Musk személye kapcsán a SpaceX vezetősége felé, továbbá a SpaceX dolgozóinak egy csoportja felől. Muskot "elterelésnek" és a SpaceX szégyenfoltjának nevezték. A levélhez köthető dolgozók közül legalább öt embert egyből kirúgtak a jelentések szerint.

Azóta történt

Előzmények