Valósággá váltak a kriptofélelmek

A Nemzetközi Fizetések Bankja szerint régóta figyelmeztetnek a decentralizált kriptopénzek veszélyeire, az aggodalmak most pedig valósággá váltak.

A kriptopénzek nagy lejtőjét látva egyre több politikus és pénzügyi intézet sürget mielőbbi törvényeket a kriptopiaccal kapcsolatban. A Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS), a jegybankok globális ernyőszervezete szerint régóta figyelmeztetnek a decentralizált kriptopénzek veszélyeire, most azonban valósággá váltak a félelmek.

A BIS ezzel párhuzamosan sürgeti a jegybankokat a CBDC-k, vagyis jegybanki digitális valuták kifejlesztésére. A BIS szerit a TerraUSD és a luna teljes összeomlása, a bitcoin árfolyamának 70 százalékos lejtője és a nagy kriptocégek leépítései, befagyasztásai mind bizonyítják, hogy strukturális problémák vannak a szektorban.


[+]

A BIS hozzátette: adókból biztosított tartalékokkal dolgozó kormányhatóság nélkül egy pénznek legyen bármilyen formája is, az nem hiteles.

Elemzők szerint tavaly november óta a teljes kriptopiac összértéke több mint 2 billió (2000 milliárd) dollárral zuhant meg. Bár rendszerszintű, globális pénzügyi összeomlásra nem számítanak, hatalmas veszteségekre igen, a kriptopiac átláthatatlansága miatt pedig bizonytalanságot várnak.

A BIS hisz benne, hogy a problémák jegybanki digitális pénzekkel áthidalhatóak, ugyanakkor a jegybankoknak koordinálniuk kell a munkát, hogy határokon és mindenen túl is működjenek a CBDC-k – ennek rövid távon technológiai, egyébként geopolitikai nehézségei vannak, de néhány éven belül nagy előrelépést várnak.

Azóta történt

Előzmények