2017. október 17., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Hírek » Mérleg rovat

Nagyszabású kalózrazzia Görögországban

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: index.hu

A sajátos működésű oldal üzemeltetőinek egy részét elfogták, de a szolgáltatás az amerikai szerverekről továbbra is elérhető.

A görög rendőrség összehangolt akcióval lefülelte az ország legnagyobb fájlcserélő portálja, a GreekDDL fenntartóit – számolt be a történtekről a TorrentFreak hírére hivatkozva az index.hu.

Hirdetés

A híradás szerint Athénban és Thesszalonikiben tartottak házkutatásokat, és három embert tartóztattak le, az oldal vezetésével jelenleg egy negyvenéves nőt gyanúsítanak. A GreekDDL ugyanakkor továbbra is üzemel, mivel az Egyesült Államokban hosztolt szervereit egyelőre nem sikerült leállítani.

GreekDLL

Az oldal nem hagyományos torrenttracker, mint a legnagyobb fájlcsere-központok általában, hanem a MegaUploadhoz hasonló cyberlocker oldalak tartalmaira mutató linkek rendszerezett és percről percre frissülő gyűjteménye. Annyira a Megauploadra támaszkodott, hogy januárban, a Megaupload leállításakor rövid időre a GreekDDL-t is leállították a fenntartói, míg új forrásokra mutató linkekkel tudták pótolni az elveszett tartalmat.

A statisztikák szerint az oldalnak félmillió regisztrált felhasználója volt, ezzel a 11 milliós Görögország messze legnagyobb kalózközpontjának számított. A GreekDDL csak jelszóval volt elérhető, de nem kért előfizetési díjat a felhasználóitól. Adományokat viszont elfogadtak, sőt, erre bátorították is a látogatókat. A hatóságok szerint ebből, az oldalon elhelyezett hirdetésekből, illetve a látogatók szerencsejátékos oldalakra való átirányításából havi 220 ezer euró (66 millió forint) bevétel jött össze az oldal futtatóinál. A vád szerint a GreekDDL fennállása óta 65 millió euró (közel 20 milliárd forint) kárt okozott a nagy zene-, film-, és szoftverkiadóknak.

A hatóságok szerint az oldal fenntartói közül még ketten vannak szabadlábon, valószínűleg Svédországban. Őket a svéd rendőrség és az Interpol bevonásával keresik.

Előzmények

Copyright © 2000-2017 PROHARDVER Informatikai Kft.