Online fórumot nyitott a Magyar Kalózpárt

A múlt héten indult el egy olyan magyar weboldal, mely számtalan más mintát követve arra tesz kísérletet, hogy az internetes kalózkodásról ne csak a jogtulajdonosok szemszögéből essék szó, de ne is a kalózkodás elvakult hívői publikálják unos-untalan emlegetett érveiket, hanem egy olyan online terep nyíljon meg, ahol a létező problémákról konstruktív módon eshet szó.

A Kalóz Média nevet viselő oldal programszövege nem saját alkotás, a többrészes küldetésnyilatkozatot a forrásokat korrekt módon feltüntető Hornyák Péter fordította a Kalóz Kerék (Pirate Wheel) szövegei alapján, melyeket Rick Falkvinge, a nemzetközi sikereket is elérő Svéd Kalózpárt alapítója fogalmazott meg (azt azért muszáj megjegyezni, hogy az oldalon sajnos helytelenül írják le a világszerte ismert kalózpárti ideológus és mozgalmár nevét).

Aki a teljes szövegre kíváncsi, a Kalóz Média oldalán elolvashatja, de a kezdeményezés jellemzésére néhány gondolatot érdemes kiemelni . A „bevezető bevezetője” arra mutat rá, ami igazán sikeressé tette a svéd kalózpártot: nem egyszerűen letöltéspártiak, hanem komplett és komplex, a 21. századi nyugati társadalmak fontos gondjait szem előtt tartó ideológiával léptek fel [a magyar fordítás sajnos kevésbé igényes, mint az eredeti angol nyelvű szöveg, ha valaki számára nem világos, hogy miről is van szó, az inkább nézze meg a Pirate Wheel oldalát – a szerk.]:

„A probléma a régi stílusú politizálással mindig az volt, hogy a politikai programok egysíkúak voltak. Vélemények rendezetlen halmaza, ahol gyűlések és egyéb találkozók révén újraírtak vagy kicseréltek egy-egy bekezdést, tekintet nélkül annak hatásaira vagy más fejezetekre. Ezzel ellentétben a Kalóz Kerék egyaránt fókuszál a politika mikéntjére és a miértjére is. Kiindulási pontnak tekinti, hogy a társadalmunk alapjaiban megváltozott és ebből származtatja következtetéseit. A játékosok otthonosan fognak mozogni a politikai fa modelljében, sokkal inkább, mint egy egysíkú dokumentumban. Ez a fa egyértelművé teszi, hogy melyik politika miből származtatható.

Azzal a felismeréssel indítunk, hogy az embereket új hatalommal ruházta fel az internet, tehát mindenki hallathatja a hangját. Ez azt jelenti, hogy a kormányoknak a polgárok gyanakvó fürkészését abba kell hagynia, és alapesetben feltételeznie kell a jóhiszeműséget. Ezután felvázoljuk a nyolc alapelvet: A Magánélet Védelme, Átláthatóság, Kötve, Emberség, Változatosság, Rugalmasság, Raj Gazdálkodás és Minőségi Törvénykezés. Ez a kilenc alaptétel – a központi Felhatalmazás és a nyolc alapelv – alkotja a Kalóz Kereket, amiből minden más származtatható.”

A program nyelvi sutaságai ellenére az oldal nem tűnik halott ötletnek, sőt. Az eddigi kevés anyag problémaérzékenységre és nyitottságra utal, így komoly érdeklődéssel várjuk, hogy vajon képes lesz-e igazi fórummá válni, illetve egy szélesebb körű mozgalom egyik fontos magyar nyelvű központjává előlépni.

Azóta történt

Előzmények