A pornósok is kártérítést követelnek a torrentezőktől

Habár kevesebb szó esik róla, de a kalózkodás ellen nemcsak a zene- és filmipar lép fel erőteljesen, hanem a felnőtt tartalmakat készítő pornóipar is, akik a világon több helyen indítottak eljárásokat az illegális letöltések miatt. Egy ilyen ügy érkezett most újabb fázisához Nagy-Britanniában, ahol az O2 internetszolgáltatótól követelik olyan felhasználók adatait, akik a jogtulajdonosok szerint jogosulatlanul töltötték le filmjeiket.

A keresetet 13 pornóstúdió nevében a Golden Eye International Ltd. nyújtotta be, és azt állítják, hogy van egy 9124 IP-címet tartalmazó listájuk azokról, akik állításuk szerint illegálisan jutottak hozzá a jogvédett filmekhez. A Golden Eye azt is közölte, hogy ha megkapják a címeket, akkor kiküldenek egy figyelmeztető levelet, amelyben a felhasználókkal közlik, hogy 700 fontot (kb. 240 ezer forintot) kérnek kártérítésként, egyébként pert indítanak ellenük.

Az angol legfelsőbb bíróság azonban minapi határozatában igyekezett lehűteni a felhevült jogvédőket, és a bíró kijelentette, hogy ilyen formában ez nem történhet meg, mivel az eljárás indításának ilyetén felemlítése implicit fenyegetésként is felfogható, mivel úgy is értelmezhetik a címzettek, hogy ebben az esetben nyilvánosságra kerülnének a pornográfiával kapcsolatba hozott érintettek adatai.

Az O2 jogait képviselő fogyasztóvédelmi szakember sem fogadja el a pornósok követelését, a 700 fontot „meg nem alapozott és megalapozhatatlan” igénynek nevezte (ha minden megvádolt felhasználó fizetne, az összesen 6,3 millió fontos – kb. 2,2 milliárd forintos – bevételt jelentene a stúdióknak). Ezzel a határozatot meghozó bíró is egyetértett, ő úgy véli, hogy a jogsértés tagadhatatlan, ám azt ajánlja a felpereseknek, hogy esetleges követeléseiket egyedi tárgyalások, minden egyes felhasználóval külön történő egyeztetés útján igyekezzenek behajtani – emellett a 13 pornócégből 12-nek elutasította a követelését, vagyis az eljárás miatt többször panaszkodó O2-nek csak azon ügyfelei adatait kell átadnia a Golden Eye-nak, akik a Ben Dover Productions filmjeit (például a „Booty Bandit” vagy az „End Games” című opuszokat) töltötték le jogosulatlanul.

Hirdetés

Gamer laptop: már felveszi a versenyt az asztali pc-vel

PR Sokáig az a nézet tartotta magát, hogy az igazi játékosoknak nagy teljesítményű asztali számítógépre van szükségük. Ez mára megváltozott, és a gamer laptopok sem maradnak le az asztali nagytestvér mögött.

Azóta történt

Előzmények