A kalózok nem állítják le proxyszerverüket

Egy, a hollywoodi stúdiók szerzői jogi érdekeit képviselő szervezet, a BREIN azt követeli a Holland Kalózpárttól, hogy állítsák le a proxyszerverüket, különben beperelik őket – számolt be a történtekről a TorrentFreak. A kalózpolitikusok nem rémültek meg, sőt válaszukat egy, a The Pirate Bayen elhelyezett torrent segítségével küldték el a BREIN-nek.

Az előzményekhez hozzátartozik, hogy Hollandia azon országok közé tartozik, ahol a jogtulajdonosok által indított eljárásokban már születtek bírósági döntések arról, hogy a helyi szolgáltatóknak blokkolniuk kell a The Pirate Bayt, így januárban az ország legnagyobb szolgáltatóját, a Ziggót, illetve egy másik ISP-t, az XS4ALL-t szólították fel a szűrésre. A szolgáltatók megfellebbezték a döntést, de a tiltást be kellett vezetniük. Eközben azonban az ellenfelek sem tétlenkedtek, és több száz olyan proxyoldal jelent meg, melyeken keresztül megkerülhető a szolgáltatói szűrő.

A BREIN igyekszik a proxyk ellen is fellépni, precedensként sikerült elérniük az egyik leállítási kötelezettségének kimondását (amennyiben nem, napi ezer euró büntetésre számíthatnak az üzemeltetők), és most erre a döntésre hivatkozva törekednek arra, hogy a többit is leállíttassák.

A Holland Kalózpárt is üzemeltet egy ilyen oldalt, ezt támadja most a BREIN. A kalózok azonban úgy döntöttek, szembeszállnak velük, nem engedelmeskednek, ahogy megfogalmazták: nem engedhetik meg, hogy egy magánérdekeket képviselő lobbiszervezet cenzúrázza a holland internetet. Emellett úgy vélik, a BREIN törekvése nemcsak jogtalan, hanem értelmetlen is, mivel az internet tele van ingyenes proxykkal, és ha egyet leállítanak, kettő áll fel helyette.

Azóta történt

Előzmények