- Megnyugtatta a Netflix a befektetőket, a vámoktól sem tartanak
- Az egész világon terjeszkednek a dollármilliárdos kibercsalók
- Az EU betartatja a szabályokat, mindegy, hogy kik vezetik az óriáscégeket
- Tömeges bevetésre kész az új Huawei AI-chip
- A Deezer zenei kínálatának 18 százalékát már AI generálta
- Linux kezdőknek
- Milyen program, ami...?
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Zyxel NAS326
- Milyen NAS-t vegyek?
- Synology NAS
- Ubiquiti hálózati eszközök
- Kaspersky Antivirus és Internet Security Fórum
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Nagyon összefogott jó írás, köszönöm. Kicsit tisztult a kép, de majd még utánaolvasok...
-
priti
addikt
Nevetséges, hogy egy fillért sem fizetnek a publikálásért, miközben milliárdokat keresnek és ha beszkenneled és felteszed a torrentre még te vagy a bűnöző. Hányinger ez az egész.
-
kiskaktusz
addikt
Köszönjük a sok utánajárást a dolgoknak!
-
Gabcseee
tag
"a probléma ezzel az, hogy ha megnézik trackeren, h mit seedelsz..."
Nem néznek meg semmit, maximum az édesanyjuk véreres cs*klóját, mert TOR proxy-t használok, kamu, kamcsatkai
kimenő IP-vel, maximum azt az IP-t láthatják a trackerek között..
Magnet link-nél pedig még tracker sem lesz és ezzel elbukták a kalózok elleni csatát és egyben a háborút is.
-
priti
addikt
Megmutattad nekem mi az elektronikus tartalom vaze. Remélem most érzed hogy nagy vagy.
Íme!!! Egy plagizált fehér zaj. Ezek iránt növekszik a kereslet. A rengeteg pénzbe kerülő művészi zajok iránt meg csökken. Ez őrület!
"Nesze B+ szint mi?" Tombol a kooperáció.
Nos, ha nem tudod mit akar az élet tőled menj el te is jegyellenőrnek! Kapd el az utasokat! Mondd meg nekik és érezd, hogy nagy vagy! Rövid a képzés. Nem egy jogi kar és több sikerélményed lesz az bliccelőkkel szemben, mint a torrent felhasználókkal szemben. Tegyél rendet ott! Szerintem imádni fogod. -
...a jogosultaknak nem célja az egyes torrentező felhasználók ellen eljárásokat indítani; céljuk azok ellen fellépni, akik ilyen illegális szolgáltatások működtetéséből tesznek szert vagyoni előnyre...
A fenti mondatrésszel nagyon egyet kell értenem. Az ACTA nem jó dolog, de nem rossz. SZÜKSÉGES.
Ez nagyon pongyola lesz:
Ha te egy olyan letöltő vagy aki pénzért továbbadja a kópiákat, akkor vállald bizony a következményeket. Ha magánemberként "kipróbálás" céljából töltöttél le bizonyos tartalmakat, akkor ne idegeskedj!Saját példám: Korábban letöltöttem, tervező programot (tudom, hogy ez már minimum szabálysértés, de inkább a történetre koncentráljunk) melyet kipróbálva rá kellett jönnöm, hogy nem felel meg a célnak. Ezért kipróbáltam egy másikat, mely tökéletesnek bizonyult. Kipróbálásom miatt nem kellett felesleges anyagi keretet kidobnom az ablakon, elég volt "csak" a második, általam megfelelőnek ítélt programot és licenszdíját kifizetni.
Viszont: ha nem vásároltam volna meg a második verziót, és egy letöltött/feltört példányt használtam volna, teljesen egyértelmű, és jogos tett lett volna eljárást indítani ellenem.
Ennyi.
-
KEndre
HÁZIGAZDA
NAV közlemény. Részlet.
"A lefoglalt szervereken (2011-ben) a legtöbb tartalom film volt, nagyjából húszezer. Emellett 12 ezer szoftver, játék és e-könyv, valamint kilencezer zenei művet találtak a nyomozók. Az éves működés során a NAV tapasztalatai szerint olyan webszerverek is megszűntek, amelyek ellen nem is nyomoztak.
Elsősorban olyan oldalak után kutattak, amelyek emelt díjas sms-ért vagy átutalásos fizetés ellenében kínálták a tartalmakat. Az ilyen szerverek számának csökkenésével együtt megnőtt az úgynevezett torrent- és linkelős weboldalak keresettsége. Itt közvetlenül nincs illegális tartalom a szervereken, csak fájlcsere történik, ám ezzel a torrentelés esetlegesen bűnsegédi magatartásnak minősülhet."
Ezeket a megfogalmazásokat szeretem, jogbiztonság, így üzenünk a "torrenthuszároknak"...
-
BonFire
veterán
priti: „Centralizáljanak pénzt máshogy, az elektronikus tartalmakról meg szálljanak le.”
Nesze, b+!, elektronikus tartalom!
-
-
dabadab
titán
"1) amikor 25% volt az ÁFA, akkor miért nem volt olcsóbb, legalább picivel
2) az EUR - USD árfolyam miért nem befolyásolja?"Egyrészt nekem úgy tűnik, hogy ennyire nagy felbontása nincs az áraknak, másrészt meg sehol sem szokás az, hogy pillanatnyi valutaárfolyamra szinkronizálják az árakat.
"mivel incl VAT a kiírt ár, így az adott országban befizetik, a maradék az övék, az ár uannyi, a helyi ÁFA nem befolyásolja."
A Steamnek magyar áfát kell fizetnie.
-
anulu
félisten
3 kérdés:
1) amikor 25% volt az ÁFA, akkor miért nem volt olcsóbb, legalább picivel
2) az EUR - USD árfolyam miért nem befolyásolja?
3) miért kerül fillérre uennyibe Németországban, Hollandiában és Olaszországban?sajnos azt kell mondjam, tévedsz. mivel incl VAT a kiírt ár, így az adott országban befizetik, a maradék az övék, az ár uannyi, a helyi ÁFA nem befolyásolja.
-
anulu
félisten
az online játéknál az árképzéssel van a gond. alapvetően 1 USD = 1 EUR. ez már (khmm) érdekes. a másik, konkrét példa: Steam. miért van az, hogy ugyanaz a játék nálunk EUR-ról átszámolva 17,5k HUF, még Ukrajnában (ukrán IP-ről nézve az oldalt) alig 4,5e forint. ugyanaz a változat. komolyan mondom, nem értem a dolgot. ennyivel jobban élünk, mint az ukránok?
komolyan örülnék egy Hulu vagy Netflixnek én is. lenne alternatíva meg nem 25-30x ismételt film, mint a TV-ben. azokról meg ne is beszéljünk ami csak fél-1 év késéssel vagy soha nem jutnak el hozzánk.
-
Polllen
nagyúr
"...miközben a felhasználókon sem látom, hogy ténylegesen hajlandóak lennének nyitni a tartalomipar felé"
Ha lenne kínálat, lehet más lenne, nem igaz?
A nappaliból akarok megnézni egy online filmet... A lehetőségeim elég rosszak. Vagy UPC videótár, vagy T téka. De attól függően, hogy melyiknek vagyok az előfizetője. 3. alternatíva az apple megoldása, csak ott meg jobban megéri, ha elsétálok egy tékába...
Szeretnék online zenét vásárolni... Itt a helyzet már sokkal jobb, van egy-két itthon is elérhető bolt, de a kínálat még nem az igazi.
Szeretnék kortárs irodalmat olvasni az ebook olvasómon, magyarul. Esélytelen...
Egyedül a játékipar kényezteti el a PC felhasználókat. Az összes nagyobb online store elérhető. (mivel egyik sem magyar, nehéz lenne megmondani, itthon hányan veszik igénybe a szolgáltatásukat)
Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy minden kategóriára tudok áldozni havonta, de ekönyvet meg az online filmnézést lényegében elfelejthetem...
A kereslet meg a kínálat nem találja egymást...
-
"Szakértők: Az ACTA-megállapodás kialakulásának, tárgyalásának és tartalmának semmi köze nincsen a mai magyar kormány tevékenységéhez."
Az mindegy, az előző bandák is szerették a hatalmat.
-
priti
addikt
Mindig oda lyukadunk ki, hogy a tulajdonjog egyszeri eladása, átadása helyett a használati jog végtelen számú értékesítése az életidegen. Ott van a kutya elásva, hogy nincs meghatározható értéke a terméknek. Miért nincs? Megpróbálom elmagyarázni, mert ezért nincs értelme az üres hordozói adónak sem..
A tulajdonos azt állítja, hogy ő tulajdonjogot nem ad át, csak használati jogot. Majd azt, hogy őt kár érte, amikor te nem fizettél neki a használati jogért, amit ő pl. egy termékmásolat formájában megjelenő engedéllyel biztosít számodra, mert ez az amit a pénzért cserébe adni képes. Te ezt az engedélyt teszem azt lemásoltad, a mobilos játék telepítőjét duplikáltad ahogy a tulajdonos is tenné részedre ha neki ezért fizetnél. Ő, mint tulajdonos továbbra is végtelen számú engedéllyel, kvázi termékmásolattal rendelkezik és továbbra is csak egyetlen darab termék van a tulajdonában, tehát az őt ért vagyoni kár egyetlen megfogható pontja a tulajdonos saját árképzése.
Tehát ha én írok egy zs kategóriás mobilos játékot és azt mondom, hogy az első 1000 vásárlómnak ingyenes, majd kitalálom, hogy mától 35000Ft/db az ára és egy büdös darabot nem adok el belőle, mert a kutyának sem kell ennyiért, viszont az első 1000db-nak lett a torrenten 100.000db másolata és bizonyítani tudom, hogy 101.000 ember használja a játékom egy eredménytáblázattal vagy akármivel, akkor nekem van összesen 3,5 milliárd Ft jogos követelésem 100.000 felhasználótól anélkül, hogy a játékomnak valós értéke lenne a piacon. Annyi a követelésem amennyit nem szégyellek, mert a termékemnek nincs valós piaci értéke, csak egy általam kitalált ára. Nem sok ez nekem kicsit a jogokból? Mert ha nem akkor oké, majd biztos arányosan kártalanítanak valami ostoba üreshordozó díjból én meg legyártom a követeléseket. Isteni rendszer lesz.
-
FTeR
addikt
that awkward moment when you realize that mask is copyrighted to warner bros
-
dabadab
titán
"az érintett személyek érdekei közötti „megfelelő egyensúly” megteremtése követelményének megfelel az a rendelkezés, hogy azok a személyek a méltányos díjazás finanszírozásának teherviselői, akik digitális többszörözésre alkalmas berendezésekkel, készülékekkel és adathordozókkal rendelkeznek"
Mondjuk ez az, ami abszolut nonszensz. Amikor tenyleg ures kazettakon volt ez az altalany, akkor ez teljesen elfogadhato erveles volt, ott tenyleg eros korrelacio volt az egy kazetta megvasarlasa meg egy lemez(nyi zene) lemasolasa kozott. Mara viszont eljutottunk oda a digitalis technologia aldasakeppen, hogy gyakorlatilag barmivel, barmire lehet zenet masolni, es ezek kozul tok random modon nehanyra kivetnek valami tok random osszegu altalanydijat.
-
priti
addikt
Inkább arról, hogy hogyan nem működik és semmi nem támasztja alá, hogy ez a jogalkotási törekvés működőképessé tehetné. Betartathatatlan szabályozásról beszélünk, ami csak a jog, mint társadalmi norma viselkedést megváltoztató erejét csökkenti. Semmi másra nem jó.
A filemegosztás le fog válni az Internetről és egyenlő lesz a "beszélgetés" fogalmával. Az emberek fizikai közelsége teszi lehetővé már a jelenlegi technikai fejlettség mellett is, mert mobilja mindenkinek van és két mobil már ma is tud egymásról másolni.Nagyon kevés kell még ahhoz, hogy peer to peer bulikat tartsanak a fiatalok királyréten. Ott akarnak majd állni gumibottal oszlatni? Nonszensz.
-
KEndre
HÁZIGAZDA
"A jogintézmény lényege, hogy a szabad felhasználásnak minősülő (Szjt. 35. § (1) bekezdés), szerzői művek magáncélra történő, tömegessé vált másolására tekintettel, amely nyilvánvalóan csökkenti a kereskedelmi forgalomba kerülő, jogdíjköteles kép- és hanghordozók iránti igényt, a hátrányok miatt a szerzői jogi jogosultak közös jogkezelés útján meghatározott - átalány jellegű - díjazást kapjanak. A szerzői és felhasználói érdekek normatív kiegyenlítésének hatékony technikai megoldása tehát az, hogy átalánydíjat épít be az üres hordozók árába. Ez esetben egy jogszerűen okozott hátrány kiegyenlítéséről van szó, melynek eszköze az átalány-díjazás, amely - pontosan átalány jellegéből adódóan - esetenként sérelmes lehet ugyan, érdekkiegyenlítő funkciója folytán azonban összességében ésszerű és elfogadható megoldás. Ebből kitűnően a magyar szerzői jogi szabályozás is a szerzőket ért hátrány kompenzációját tekinti lényegi kérdésnek, ami egybecseng az Európai Bíróságnak az időközben hozott PADAWAN-ügyben is megnyilvánuló joggyakorlatával.
Megállapítható volt az is az adott esetben, hogy az Európai Bíróság a kérdésben már döntött, vagyis az acte eclairé esete is fennáll. A 2010. október 21-i keltű, C-467/08. számú PADAWAN-ügyben - amelyben az indítványozó által feltett kérdések nagyobb részben azonosak voltak az alperes által feltenni indítványozott kérdésekkel - az Európai Bíróság a 2001/29. Irányelv 5. cikke (2) bekezdésének b) pontja értelmezése körében kimondta, hogy az érintett személyek érdekei közötti „megfelelő egyensúly” megteremtése követelményének megfelel az a rendelkezés, hogy azok a személyek a méltányos díjazás finanszírozásának teherviselői, akik digitális többszörözésre alkalmas berendezésekkel, készülékekkel és adathordozókkal rendelkeznek, és akik e berendezéseket magánszemélyek rendelkezésére bocsátják vagy ez utóbbiak számára többszörözésre irányuló szolgáltatást nyújtanak, amennyiben e személyek az említett finanszírozás tényleges terhét átháríthatják a magánfelhasználókra. Ebből következően az Irányelv 5. cikke (2) bekezdése b) pontját úgy kell értelmezni, hogy szükség van méltányos díjazás finanszírozására szolgáló díj digitális többszörözésre alkalmas berendezések, készülékek és adathordozók tekintetében történő alkalmazására."
Fővárosi Ítélőtábla
8.Pf.20.810/2010/4.Ezek után csak arról lehet vitatkozni, digitális többszörözésre alkalmas- az eszköz vagy nem... de ez a kérdés közvetlenül nem kapcsolódik az ACTA-hoz.
-
priti
addikt
Az "adás-vétel" intézménye működésképtelen.
Be kell látni, hogy a vonatkozó fejlődés mellett az elektronikus világban működésképtelen. Publikálás van és pont.
Valaki valamit valahol publikál pénzért. Ennyi. Onnantól az ingyenesen hozzáférhető ott, ahol azt publikálta. Ha ez megvan és eljut végre az illetékesek agyáig akkor lehet és kell is kardoskodni, hogy máshol ne legyen megosztva csak ott ahol a publikálás jogát megvették.
Ez nem sértené senki igazságérzetét. A mostani rendszer fals. Senkienek sem jó.
Még annak az énekesnőnek sem jó, akinek 6 háza van 4 államban egyetlen lemezből, mert nem győznek 20-30-40 évesen elhullani ezek a micsák. Centralizáljanak pénzt máshogy, az elektronikus tartalmakról meg szálljanak le. Ez nem megy, hogy dollármilliárdokat szednek be egy játékszoftverért, egy tudományos kutató projekt meg éhenhal. -
moli.hu
őstag
nem SZTNH, hanem SzTNH
-
dabadab
titán
Azt mondom, hogy az, hogy leokezod-e, vagy sem, vagy hogy mikor, abszolut nem szamit.
"lötölt - kiír"
Mindketto "felhasznalasi cselekmeny" (konkretan tobbszorozes), amihez - a szerzoi jog szerint - kell a szerzo engedelye, ha az nincs, akkor nem szabad, ha meg van, akkor ezzel eletbe lep az EULA.
-
priti
addikt
Szövegkörnyezetből látszik, meg olvasd el azt is amire válaszolt.
Nem a jogvédők adóztatnak, hanem az állam! Erre gondolt valszeg, mivel azzal kezdi, hogy a jogalkotó akaratából indulnak a büntetőperek is és nem a jogvédők önkényes joggyakorlásából. Elég béna kitérés, de én sem tudtam volna jobbat mondani.Szerintük egy művész egyetlen mű elkészítésével jogot szerez végtelen számú értékesítésre. Ez az ami bűzlik. Ha egy festő elad egy képet akkor eladta és szvsz.
Ha elektronikus formában terjeszthető produktumról van szó, akkor azt el kell adni egyszer egy terjesztőnek aki azt kizárólagosan terjesztheti ingyenesen ezzel növelve látogatottságát, reklámbevételeit stb. Ha olyan faja akkor majd a terjesztőtől megveszi egy másik terjesztő és ott kap majd részesedést a készítő, mint egy futballista amikor átigazol. -
dabadab
titán
Egyszer megkerdeztem egy ugyvedet errol, aki ilyesmivel foglalkozott (mert volt egy olyan terv, hogy keszulne a temarol egy cikk ide), es azt mondta, hogy a felhasznalasi szerzodes (igy hivjak magyarul az EULA-t) alol kibujni nem egyszeru. Egyreszt maga a klikkeles jogilag tok irrelevans, a "felhasznalasi cselekmennyel" (vagyis mondjuk azzal, hogy installalod) implicite elfogadod az EULA-t, akkor is, ha idegen nyelven van.
A tobbszorozes tilalma egyebkent hogy kapcsolodik ide? Az tok alap szerzoi jog, EULA nelkul is van. -
quarros
tag
válasz
Brutális eb #35 üzenetére
Most már igazi veszélyt csak azt jelent, ha eltolják az EP szavazás időpontját. Mert például ha az EB -től kikérnek egy állásfoglalást, ahogy azt Viviane Reding javasolta az évekkel tolhatja el az ügyet. Most talán már ki lehet jelenteni, hogy az ACTA már nem fog keresztülmenni. De ha az ügy húzódik 1-2 évet akkor még lehet esélye.
-
anulu
félisten
többszörösen felvetettem már a software kérdést. meglátásom szerint amíg az EULA nincs elfogadva (mondjuk telepítés közben), addíg nem vagy köteles tudni a tartalmáról, így a többszörözés tilalmáról sem. érdekelne egy jogász véleménye erről... az egy dolog, hogy kinek mi a véleménye erről, de jogi szempontból is érdekelne.
-
anulu
félisten
1999. évi LXXVI. törvény §35/1:
"Természetes személy magáncélra a műről másolatot készíthet, ha az jövedelemszerzés vagy jövedelemfokozás célját közvetve sem szolgálja. E rendelkezés nem vonatkozik az építészeti műre, a műszaki létesítményre, a szoftverre és a számítástechnikai eszközzel működtetett adatbázisra, valamint a mű nyilvános előadásának kép- vagy hanghordozóra való rögzítésére. Kotta reprográfiával [21. § (1) bek.] magáncélra és a (4) bekezdés b)-d) pontjában szabályozott esetekben sem többszörözhető." -
Mtbsrác
senior tag
letöltöd a zenét / filmet, akkor te nem vagy bűnös. a bűnös a szerver üzemeltetője.
hangsúlyozom: zene, film! nem szoftver! arra ez az engedmény nem vonatkozik (mert az Artisjusnak nincs köze hozzá)Erre az állításodra tudnál mondani vagy linkelne egy paragrafust is?
Mondjuk ha én letöltöm kiírom lemezre és csak van a szekrányben az is bűncselekmény? -
Brutális eb
addikt
Hulljon a férgese.
[link]Ebben a formában senkinek nem kell ez a gyalázatos maffia szervezet és az ő szerződésük.
-
anulu
félisten
a probléma ezzel az, hogy ha megnézik trackeren, h mit seedelsz, akkor mi van (az más kérdés, h ha a programban 0-ra van véve az adott torrent feltöltési sebessége, tehát nem tudnák tőled tolteni, akkor is "haragszanak"?)? ill ha valaki donate-el egy site-ot, akkor még a bűnpártolást is ráhúzzák?
valamint továbbra is nagy kérdésem, hogy mi alapján kiált ki valakit a NAV "mega-torrentezőnek". a) aktuális feltöltési sebesség, b) mióta fent vagy az oldalon azóta mennyit seedeltél, c) aktuálisan futtatott torrentek száma, d) adott kategóriában adott szám felett (mondjuk 5 divx, 5 dvd, ...)?
jó lenne válaszokat kapni, mert jelen állapotban kb úgy néz ki, hogy mondanak, amit akarnak, de mégiscsak az jön le, hogy kriminalizálni akarnak mindenki, a la drogtörvény. -
rt06
veterán
a magancelu masolas nem csak arra vonatkozik, amikor lemasolsz egy altalad megvasarolt muvet, hogy ne a lemez kopjon, hanem tobbek kozt arra is, amikor a szomszed altal megvasarolt muvet masolod le, vagy amikor letoltesz az internetrol (igen, az szjt szerint ez is magancelu masolas)
-
dabadab
titán
Viszont az adók felhasználásáról el kell számolni, az Artisjushoz kerülő pénzről viszont nem (legalábbis a társadalom egésze felé nem).
(#30) Lenry: ja, aztán elolvastam a többi hsz-t is, de nekem úgy tűnik, hogy inkább arról van szó, hogy egy kicsit félreértetted a régebbi nyilatkozatokat (ami mondjuk nem volt nehéz, az általad idézett rész rosszul van megfogalmazva), mindig is a legális másolás kompenzálásáról volt szó.
-
Lenry
félisten
ez eddig tiszta, meg tudom is.
a kérdésem az indoklásra vonatkozott, hogy eddig arról volt szó, hogy a fenenagy warez miatt szedik az üreskazetta díjat, most meg azt mondják, hogy a magáncélú másolás kompenzálására
ez a józan paraszti értelmezésem szerint önmagamnak biztonsági másolat, vagy tényleges duplikáció azért, mert két külön helyen akarom hallgatni a zenét, ergo nem azért nyomkodnak mindenre holomatricát, mert ellopom a zenét, hanem mert nem veszem meg kétszer.
erre volt a reakcióm, hogy "e?"
(#29) Gabcseee nyugalom. nem kifestőkönyv a fórum
-
Gabcseee
tag
"Itt az ideje, hogy aki letölt/torrentezik (tehát mindenki) elkezdje az adatait full titkosítani. Ugyanis, ha az illegális tartalmakat egy jó kis Truecrypt-tel bekódolom, akkor nincs a világon SENKI aki rám tudná bizonyítani (és itt a bizonyításon van a hangsúly), hogy én illegális cuccot töltöttem le."
Az hagyján de ha ez még kevés volna akkor még a TOR-t is bevethetjük az IP címünk elrejtéséhez, a torrent-nek meg eleve van beépített protokol és fejléctitkosítása ... mit akarnak itt még ???
ennyi titkosítással a hátunk mögött még maga a nagyszakállú sem veheti fel velünk, torrentezőkkel a kesztyűt
magnet linkekkel meg tényleg benyalhatnak bordacsontig ezek az ACTAkukacionisták...
-
KEndre
HÁZIGAZDA
"Másrészt az adóztatás kifejezéssel sem tudok egyetérteni. A véleményt kifejtő olvasónak illene megjelölnie, mire gondol. Ha az üreshordozó jogdíjra gondol, akkor ennek kritizálása előtt az olvasónak érdemes elolvasnia az Alkotmánybíróság ez irányú határozatát, amely alkotmányosnak (arányos, megosztott társadalmi teherviselésnek) találta az üreshordozó jogdíjat. Ráadásul szerintem épp az az érv hibás, miszerint egyetlen üres hordozó megvásárlásával a felhasználók automatikusan jogot szerezhetnének végtelen számú engedély nélküli felhasználásra."
Ezt nem is értem... arányos, megosztott társadalmi teherviselés elvileg maga az adózás, tehát az adóztatás itt teljesen helyénvaló kifejezés.
-
dabadab
titán
Palinak gigarespect, hogy ennyi embert összevadászott, hogy kifejtsék az álláspontjaikat (a hozzászólásaimmal kapcsolatban
)
-
dabadab
titán
"e?"
Ezen mindenki úgy megszokott lepődni, pedig szerintem kb. az összes matricás topikban leírtam, hogy ez a helyzet, szóval nem rajtam múlik
Az van, hogy ma Mo-n egy csomó dolgot (praktikusan: filmet és zenét) teljesen szabadon másolhatsz magadnak. Nem kell megvenned, hanem lemásolhatod szomszédpistitől vagy leszedheted a rapidshare-ről, akármi (egy időben pl. remek forrás volt a könyvtári CD-k másolása). Na, az "üreskazetta-díj" arra van, hogy ezért kompenzálja a művészeket.
Egyébként szerintem maga az ötlet egyáltalán nem rossz, sőt, azt is simán elképzelhetőnek tartom, hogy úgy negyven éve, amikor bevezették, nagyjából jól is működött (működhetett volna). Mondjuk az biztos, hogy ma nem igazán működik jól és nem is igazán látom, hogy hogyan lehetne normálisan implementálni. -
priti
addikt
De hogyan? Képtelenek lépést tartani a technikai fejlődéssel. Gondolj csak bele a mobiltelefon és mobiltelefon közötti átviteli sávszélesség fejlődésébe például.
Magyarországon kb. 10.000 user-t kapcsolt össze a legnépszerűbb magyar DC hub, amikor már a jogvédők hisztikampányától volt hangos minden és már odáig mentek, hogy magánemberek számítógépeit foglalták le, mint bűncselekmény elkövetéséhez felhasznált eszközt, mert nonprofit megosztott jogvédett tartalmak mérete az egyik gépen összesen elérte az akkor még nagynak számító 1TB-ot. Volt a srácnak pár HDD a gépben egyből ő volt a főgonosz. Mindenki átállt a torrent-re.
A torrent annyira nyomul előre, hogy mára a felére csökkent egy DC hub egyszerre online tagjainak a száma. Most a torrentet támadja mindenki.
Pár év és kimész egy koncertre a Papplaciba és peer to peer vagy 10.000 emberrel meg egy 1TB-os SD kártyával, de nem Internettel, nem egy szolgáltató szolgáltatása által, hanem teljesen offline egy telefonnal egy vezeték nélküli helyi hálózaton.
...és most akarnak mindenkiből ellenérzést kiváltva potenciális kalózt csinálni?Miről beszélünk gyerekek? Szerintetek hányan vannak az amcsiknál egy GNR koncerten? Majd pont a lázadó kamaszok nem szarják le hogy mit szabad meg mit nem, akik életkoruknál fogva még csak nem is büntethetőek? Áhhh, nevetséges ez az egész.
-
priti
addikt
Nem mindegy? Ki használ még és Ő is vajon meddig egyszer írható adathordozót?
Ha hallgatni akarod a kocsiban Lakodalom Lajost, akkor lenyitod a kesztyűtartót és bedugod a pendriveot az USB aljzatba, ha gyári magnód van egy lovkosztos Fiat Linea-ban például.
Ha nem kéred az extrákat az autó vásárlásakor, akkor meg veszel egy 20k -s autórádiót és kicseréled a gyárit egy másikra amin ott van az USB aljzat. Ez van ma.
Mire ezek felébrednek addigra egy átlagos pen lesz kb. 1TB kapacitású, amit ha a fenekedbe dugsz a farpofáid is beolvassák állítom, persze zenével megtömni még torrenttel is kihívás és ez lesz. A mobiltelefonok piaca akkora, hogy ezerrel nyomják a fejlesztést és nem kis eredmények vannak a területen. (Nem mint ha a 16GB olyan kevés lenne ami manapság már... tudod... )
Szóval ez az egész "üreshordozó díj" egy vicc onnan, hogy százezerszer újraírhatom a CD minőségben 17476 óra zenét tárolni képes 1TB-os penem.
Vagy azon akarsz rugózni, hogy én, aki használok egyetlen darab pent mindenhol, ahová csak megyek mondjuk 5 évig miért fizetek kevesebbet kompenzálás címszó alatt, mint te aki veszel ez idő alatt 300db cd/dvd-t? áhh, én ezt az egészet ízekre tépetném a legképzettebb szociológusokkal, mert egyszerűen bűzlik, hogy tök másról van itt szó. Milyen kitűzött célt akarnak itt elérni? Mire alapozzák azt, hogy ez a szabályozási törekvés adekvát választ ad bármilyen szerzői joggal kapcsolados kérdésre? A szerzői jog megvédésének eredményessége tekintetében ezek a törekvések erősen konvergálnak a nullához. Képtelenek követni a technikai fejlődést. -
Jaffafa
aktív tag
Itt az ideje, hogy aki letölt/torrentezik (tehát mindenki) elkezdje az adatait full titkosítani. Ugyanis, ha az illegális tartalmakat egy jó kis Truecrypt-tel bekódolom, akkor nincs a világon SENKI aki rám tudná bizonyítani (és itt a bizonyításon van a hangsúly), hogy én illegális cuccot töltöttem le.
A postásnak is bizonyítania kell, hogy megkaptam a csomagot és nehezen menne neki, ha nem lenne rajta az aláírásom a cetlin (és akkor is így van, ha a csomag viszont nálam van). Persze lehet azt mondani, hogy a szolgáltatóm bizonyítani tudja, hogy én ennyi meg ennyi adatot letöltöttem, de amíg nincs meg az adat, addig ez csak kvázi fenyegetés, hisz egy reportot bárki tud generálni sec perc alatt. Ö azt mondja, hogy megérkezett a routeremhez, én meg azt, hogy ez meglehet, de nem érkezett meg a gépemre (adathordozómra). Patt helyzet. Amennyiben elég lenne mégis a szolgáltató állítása, onnantól kezdve nem is értem, hogy miröl beszélünk, hisz elég csak odaszólni a szolgáltóknak, hogy kell egy kis lé, generáljatok pár ezer vagy épp millió log file-t és már postázzuk is a csekkeket. -
MageRG
addikt
[Az új BTK tervezete] nem hogy szigorítja, de enyhíti a szerzői jogok megsértésére vonatkozó büntető tényállást azzal, hogy a tervezet szerint csak a 100 ezer Ft feletti vagyoni hátrányt okozó jogsértés minősülne bűncselekménynek, egyébként szabálysértés valósul meg.
Ezen röhögtem egyet. Nem pont a szerzői jogi perekben szoktak milliós kártérítésekkel dobálódzni? Ki/hogy állapítja meg a vagyoni hátrány értékét?
-
anulu
félisten
arról szólt a dolog, hogy a matrica egyfajta kompenzáció az előadók felé, cserébe az A/V tartalmak magáncélú másolása (így a letöltés is!) jogszerű. beszedik a pénzt, megnézik, hogy hogy voltak az eladások, elméletük szerint a boltban is legkeresettebbeket töltötték le a legtöbben, így ők kapnak pénzt.
-
danih
veterán
HENT
jó név
az lesz itt, durva hent -
obligat
senior tag
ez az egész csak azért van, hogy a metallica ne haljon éhen
egy-két döglődő iparágra "ráették" magukat a "hiénák", akik nem ám önkéntes alapon dolgoznak, hanem - gondolom - kemény pénzekért.
nem tarthat ez sokáig, mert előbb-utóbb ki kell alakuljon egypár megoldás, ami befogja a hiénák száját így az ő hegemóniájuknak lassan vége lesz, de addig is egyre agresszívabb támadásokat indítanak a letöltők ellen (végülis gondolniuk kell a nyugdíjukra is).
egyszerűen az nem fér a fejembe, hogy miért nem szállnak le a zenészek (persze az írók és a programozók is érintve vannak, de a legnagyobb harc még mindig a 10000 Ft-os CD-k miatt van, pedig egy CAD, vagy egy CorelDraw árából egy szatyor zeneiCD-re tellene) az ő "művészetük" digitális terjesztéséről? Ha koncertezésből él, akkor csak jót tesz mindenkivel, egyrészt védi a saját egészségét, hisz' mozog, másrészt elválik a szar a májtól, hisz' a bóvliművészetre kevésbé fogékony többség nem érdeklődik utána, és talán belátja, hogy mégiscsak jobb mindenkinek, ha nem folytatja választott szakmáját, és a koncertet nem lehet letölteni, tehát jó a letöltőnek, mert nincs kísértés és védve van az alsó fele a hiénák áskálódásától, valamint jó a hiénáknak, mert elmehetnek tisztességes szakmákba dolgozni.tehát látható, hogy az egyetlen és üdvös megoldás, ha az előadóművészek valóban az előadásból élnek, nem a rájuk épült ezernyi keselyű (bocs, hiéna) zsebét tömik.
magyarul tiltsák be a digitális adathordozókon történő szerzői joggal védett anyagok kereskedelmét/előállítását.
-
kNG
senior tag
Ha letöltesz az nem számít bűncselekménynek, de ha feltöltesz, az már igen...magyarán akkor a torrentezés bűncselekménynek számít?
Na és ott vannak a warez oldalak, a warez oldalak üzemeltetőinek tevékenysége bűncselekménynek számít, és ha valaki letölti? Ott nincs visszaosztás, magyarán az nem is számít bűncselekménynek?
-
Lenry
félisten
válasz
Namelesske #7 üzenetére
nem tudom mikor vettem utoljára matricás DVD-t. Szlovákiából ötvenpár Ft / db, itthon csak a matrica kétszer ennyi
(#10) anulu ezen lepődtem meg én is. eddig mindig arról volt szó, hogy a kalózkodás miatt kiesett bevételt pótolják ezzel, és maga az Artisjus is ezt mondta eddig:
(pont szerény személyem kérdésére adott válasz, innen)
Az üreshordozó-díjak teljesen „más tészta”. Azok valóban „vakon” működő átalánydíjak, amit nem a konkrétan felhasznált művek ellenértékeként kell megfizetni, hanem az általános szabad magánmásolási lehetőség érdekében. Ha a magánmásolások jelentősen visszaszorulnak majd (például azért, mert mindenki jogszerű online forrásokra szokik át), az üres hordozói díjnak is vissza kell majd szorulnia. Úgy tűnik, ez nem holnap fog bekövetkezni...ergo: azért van üreshordozó-díj, mert sok a jogtalan online forrás = kalózkodás
(#12) kNG pontosan. ha SMSWEB-ről vagy ilyesmiről letöltöd a zenét / filmet, akkor te nem vagy bűnös. a bűnös a szerver üzemeltetője.
hangsúlyozom: zene, film! nem szoftver! arra ez az engedmény nem vonatkozik (mert az Artisjusnak nincs köze hozzá) -
anulu
félisten
bocs, hogy kimaradt: a cikkhez gratulálok ezúton!
-
anulu
félisten
válasz
Namelesske #7 üzenetére
te még csak "ezentúl"?
-
Namelesske
addikt
Nem tudom, de én ezentúl külföldről fogok rendelni. Vannak olyan boltok amik Szlovákiában üzemelnek, de magyarok. Leszarom, hogy a futár elviszi a zsét, de én akkor sem fogok fizetni az Artisjusnak ha ezek tovább szórakoznak hülyének nézve engem és több százezer másik embert.
-
Lenry
félisten
fontos, hogy az üreshordozó díj (a bejegyzés szerinti „megadóztatás”) nem az illegális felhasználások miatt a jogosultakat érintő károk, bevételkiesés miatti kártérítés, hanem a magáncélú másolás mint szabad felhasználás kompenzációja.
e?
tehát kompenzálja azt, hogy ha otthon és a kocsiban hallgatni akarom a Lakodalom Lajost, akkor nem veszem meg még egyszer a lemezét, hanem pörkölök egy másolatot?
ez a hivatalos indoklás?
jó tudni. -
priti
addikt
Látókörszélesítő cikk volt.
Társadalmi problémák elmélyítéséről van szó, miközben a valódi vita csak a politikai vállalhatóságról szól. Nekem sem tetszik ez a folyamat.
Sajnos a jogszabályokat politikai normákként kezelő szakértők elfelejtik, hogy azok valójában társadalmi normák. Csak egy szocializált társadalom irányítható hatékonyan. Márpedig egy társadalm attól szociális, hogy vannak olyan -a viselkedést megváltoztató erővel bíró- társadalmi normák mint a jog, az erkölcs, az etika stb.
Utóbbiak, amelyeket az egyházak igyekeznek integrálni a társadalomba erősen gyengültek a viselkedést megváltoztató erejük tekintetében, így sokszor csak a jog marad. Az ilyen jogi normák bevezetése, amelyek a jog viselkedést megváltoztató erejének általános gyengítése felé mutatnak valójában nem növelik a kontrollt.
Látszólag irányíthatóbb gazdasági helyzetet teremtenek, miközben az irányítás lehetőségét veszik el és a folyamat vége annak teljes elveszítése. Az irányításra szolgáló norma elveszíti a viselkedést megváltoztató erejét, hatékonyságát amire a vezetés válasza az általános félelemben tartás, a szankciók fokozása. Szándékos engedetlenség, zavargás, forradalom a folyamat vége.
Roppant korlátolt vezetőkre vallana, ha gazdasági alapon ratifikálnának egy ilyen veszélyes szabályozási törekvést úgy, hogy közben a társadalmi problémák nagyon is különbözőek. A nemzeti szuverenitás mögé bújva nagyon is szegregálnak minket. Nem áll módunkban elfogadni és ez nem politikai döntés, hanem tény. -
anulu
félisten
nem így, meg nem úgy kell érteni, mondják a szagértők. a lónak a himbálódzóját, azt. teljesen egyértelmű, hogy mire akarnak kilyukadni. valamint emellé jön még a NAV fellépése a "mega torrentezők" ellen.
kívánom tiszta szívből a legjobbakat. mind a törvényhozóknak, mind azoknak, akik megvették őket kilóra.
szemét banda
-
Namelesske
addikt
válasz
Armagedown #2 üzenetére
Személy szerint kövezettek meg, de én kényelmesnek találom, hogy már előre ki van fizetve annak a károkozása amit valamilyen indok miatt (nem akarok tévézi) letöltök. Feltölteni nem fogok sehova semmit, mert az már bűncselekménynek számít. És ha még ezen felül is fognak b@sztatni akkor bizony van ok a felháborodásra, és én is támogatni fogom a megmozdulásokat ellene.
Szerintem nem lehet így kijelenteni, hogy mindenkit lefizettek. Viszont nem tartom elképzelhetetlennek, hogy voltak a háttérben dolgok előre megbeszélve.
-
Armagedown
őstag
válasz
Namelesske #1 üzenetére
Amúgy szvsz az ACTA azért lett elfogadva olyan sok országban mert lefizették a politikusokat.
A korrupciót nem kell büntetni , de mindenkit kiriminalizálni azt már lehet ? -
Namelesske
addikt
Az ilyen cikkeket szeretem, ami mögött tényleg van egy kis munka.
Új hozzászólás Aktív témák
it A hamisítás elleni egyezmény ellen Magyarországon is tiltakoztak. Az ellenzők körében felvetődő kérdéseket válaszolják meg mindkét oldal képviselői.
- Kompaktabb toronyhűtővel jelentkezett a Thermaltake
- Linux kezdőknek
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Elder Scrolls IV - Oblivion - Olvasd el az összefoglalót, mielőtt írsz!
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- The First Berserker: Khazan
- NAS-okba optimalizált HDD-kkel újít a Toshiba
- PlayStation 5
- Milyen program, ami...?
- További aktív témák...
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Suzuki Swift 1.3 2005 GC
- GAMING Nitro5 GTX 1650 4gb i7-9750H 16gb ram 500gb ssd 17col FHD 120HZ Win11
- Microsoft Surface PRO 3 12col 2K TOUCH Intel core i5-4300 8gb DDR4 ram 256gb ssd win11
- Apple iPhone 12 Pro 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 65" C1 OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A23/Samsung Galaxy A25/Samsung Galaxy A05s
- AKCIÓ! Gigabyte X570 AMD R9 5900X 32GB DDR4 1TB SSD RX 6750XT 12GB Zalman Z1 Plus CM 750W
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S23/Samsung Galaxy S23+/Samsung Galaxy S23 Ultra
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest