Titokzatos nemzetközi támadássorozat a BitTorrent ellen

A hálózati biztonsággal foglalkozó szervezet, a CERT (Computer Emergency Response Team) lengyel egysége számolt be arról, hogy vizsgálataik szerint a BitTorrent Micro Transport (µTP vagy uTP) protokollváltozata folyamatos támadásokat szenved el – írja a jelentésről a TorrentFreak.

Hirdetés

A biztonsági szakértők arra figyeltek fel, hogy a protokoll elleni támadások mértéke jelentős mértékben megnőtt 2011-hez képest. Az akciókat Ausztrália, Kanada, Kína, Oroszország és az USA területéről, földrajzilag koncentráltan indították. A protokoll kompromittálása hasonlóképp működik, mint ahogy a nemrég bemutatott orosz technológia: hamis IP-címekkel igyekeznek összezavarni a forgalmat, ellehetetleníteni a kapcsolatokat.

cert utp
Forrás: CERT Poland

Első ránézésre megalapozott lehet a gyanú, vonja le a kézenfekvő következtetést a TorrentFreak, hogy esetleg az IT café által is ismertetett „torrentromboló” cég, a Microsoft által is támogatott, a kiadók érdeklődését felkeltő Pirate Pay lehet a háttérben, mivel a CERT szerint a támadások célzottan orosz filmek megosztását igyekeznek megakadályozni. A biztonsági szakemberek nem tesznek konkrét utalásokat a támadó(k) kilétére, de annyit megjegyeznek, hogy elsősorban az illegális fájlmegosztás ellen küzdő kiadók érdeke a torrentforgalom megzavarása.

Ami különösen érdekes, hogy a CERT szakértői rámutatnak: az ilyen típusú beavatkozások az internetes forgalomba a világon szinte mindenütt nagy valószínűséggel bűncselekménynek számítanak, ugyanis az általuk okozott zavar – a kiberbiztonsági szervezetek, mint a CERT is, kénytelenek foglalkozni velük, ki kell vizsgálni a történteket – erősen kétségessé teszi a legalitásukat.

Azóta történt

Előzmények