Az IBM megtiltotta a Microsoft Office használatát

Az IBM a szakértők számára is meglepő döntést hozott a napokban: mint a Handelsblatt.com kiszivárogtatta, a cég nemrég elrendelte, hogy alkalmazottai tíz munkanapon belül térjenek át a Microsoft Office használatáról az IBM saját fejlesztésű (az OpenOffice.org kódjára építve kialakított, de a cég saját shelljeit használó), 1.0-ás változatával 2008 közepén megjelent ingyenes irodai programcsomagjára, a Lotus Symphonyra (a szoftver weboldala a hír írásának időpontjában nem volt elérhető, ezért nem is linkeltük be). A jövőben a szabványos formátum a cégnél a .odf lesz a .doc helyett, az MS Office használata külön engedélyhez kötött.

E lépés nem kis súlyú, sem szimbolikusan, sem tényszerűen. Az IBM-nek világszerte 360 ezer alkalmazottja van, akik döntő többsége eddig a Microsoft szoftvereit használta – annak ellenére, hogy a vállalat, ha nem is túl agresszíven, folyamatosan szorgalmazta az ingyenes, bár nem nyílt forráskódú Lotus Symphony használatát ügyfelei körében. Az eredetileg nem igazán a nyilvánosságnak szóló intézkedést az IBM szóvivője megerősítette, s elmondta, hogy mára már körülbelül 330 ezer dolgozó tért át a Symphonyra.

A mostani intézkedés nyílt kesztyűdobás a Microsoftnak, melynek legsikeresesebb szoftvercsomagja az Office: részesedésük több mint 90 százalék az irodai szoftverek piacán, s hatalmas, több mint 19 milliárd dolláros bevételt termelt ez az üzletág a Microsoftnak tavaly.

A történteket kommentálta Jan Wildeboer, a Red Hat németországi képviselője, aki a nyílt formátumok és a szabványkövető „új világ” mellett tette le a voksát: szerinte hamarosan vége annak, hogy a zárt formátumok védettségét kihasználó cégek jutnak előnyhöz, erre fel kell figyelniük az olyan óriásoknak, mint a Microsoft vagy az Oracle; ehelyett a vállalatok az adott, nyílt szabványokat kell kiszolgálják, s a szolgáltatás minősége lesz a verseny tétje.

Az IBM ezzel az intézkedéssel párhuzamosan más lépéseket is tett: júniusban jelentették be a Microsoft Office támogatását, s erre most ráfejeltek, mivel közölték, hogy a népszerű kiegészítők – az úgynevezett widgetek – is működnek a Symphonyban, vagyis eggyel kevesebb az Office-hoz mért hátrányok száma.

Azóta történt

Előzmények