Fapados kiadás készül az Office 2010-ből

Vége a Microsoft Works termékvonalnak – jelentette be tegnap a Microsoft. A fapados irodai csomag kategóriában a szoftvercég a jövőben az Office Starter 2010 pakkot indítja, mellyel kizárólag újonnan vásárolt számítógépeken találkozhatnak majd a felhasználók. Az új termék nemcsak a több mint húszéves Worksöt helyettesíti majd, hanem a számos konfigurációra előtelepített Office-próbaverziókat is.

Hirdetés

Az Office Starter 2010-ben mindössze két alkalmazás, a Word Starter és az Excel Starter lesz megtalálható. A Microsoft szerint ezek a korlátozott funkcionalitású szoftverek az alapvető otthoni szövegszerkesztési és táblázatkezelési igények kiszolgálására megfelelnek. A Works programjaival ellentétben a fapados Office a „nagy” Office dokumentumformátumát használja, sőt annak újszerű menürendszerét, a menüszalagot (ribbon) is megkapta. Mindezt azért, hogy a felhasználók számára – ha úgy látják, hogy a korlátozott funkcióknál többre van szükségük – később ne okozzon sokkot a váltás az Office 2010 három teljes verziójának (az Office Home & Student 2010, az Office Home & Business 2010 vagy az Office Professional 2010) valamelyikére.

Az Office Starter 2010 nem demóverzió, időkorlátozás nélkül használható, cserébe hirdetéseket jelenít meg a jobb oldalon látható feladattáblán (task pane). Ezt a konstrukciót egyébként a Worksszel kísérletezte ki a vállalat: a most nyugdíjazásra ítélt csomagból pilotjelleggel néhány országban Works SE (Sponsored Edition) néven forgalmaztak az elmúlt két évben egy ingyenes, reklámokból finanszírozott változatot.

Ha a felhasználó a számítógépére előtelepített Office Starterről váltani szeretne az Office 2010 valamelyik teljes kiadására, egy ún. „termékkulcskártyát” (Product Key Card) kell vásárolnia, mely az upgrade-hez szükséges kód mellett a telepítőlemezt is tartalmazza.

A Microsoft egyben kifejlesztett egy új módszert az Office 2010 demóverziójának használatára is, azoknak a felhasználóknak, akik meglévő (esetleg korábbi Office-verziót futtató) számítógépükön akarják kipróbálni az új kiadást. A Click-To-Run technológia az internetről részletekben tölti le a próbaváltozatot, úgy, hogy először csak a futáshoz elengedhetetlen állományokat telepíti, majd a háttérben fokozatosan húzza le a többi összetevőt. Így a pakk kevesebb helyet foglal a merevlemezen, és mivel virtualizált környezetben fut, nem akad össze a telepített korábbi változattal.

Azóta történt

Előzmények