MS-koppintás lesz-e az OpenOffice.org új felhasználói felülete?

A tavasszal mi is beszámoltunk arról, hogy elindult egy fejlesztési folyamat a nyílt forrású OpenOffice.org-nál, melynek célja a felhasználói felület megújítása. Már az akkori híradás topikjából is kiderült, hogy nem fogadta egyöntetű lelkesedés a tervezett változtatásokat, s ez a vita azóta is tart, főként azt kifogásolják a program lelkes hívei, hogy a tervezet sokban emlékeztet a Microsoft Office-ának megoldásaira – írja összefoglaló cikkében a Computerworld.

Hirdetés

A Sun által szponzorált munka láthatóan valóban átvette a hagyományost menüt felváltó/kiegészítő, megjelenésekor is sokat vitatott, ám ugyanakkor valóban innovatívnak számító szalagos (ribbon) megoldást a Microsoft irodai csomagjából. Ezt a fejlesztők természetesen nem mondják ki, a legutóbbi, júliusban bemutatott terveknél arra hivatkoznak, hogy a ribbon sokkal felhasználóbarátabb, mint a korábbi menü – egyébként a Microsoft pontosan ezt állította annak idején, amikor az Office 2007 megjelenésekor kifejtették, hogy több éven keresztül tartó felméréseikre támaszkodva döntöttek az új felhasználói felület mellett.

OpenOffice.org

Az OpenOffice.org pártolói között azonban komoly a felzúdulás, ahogy a Sun blogja is mutatja – igaz, annak eldöntése nem könnyű, hogy a Microsoft gyűlölt neve, vagy pedig a tényleges, a használatra vonatkozó kifogások, esetleg csak a megszokásból eredő ellenérzések kaptak hangot.

Bármelyik oldalt is nézzük, bőven találhatunk érveket. Ha csak azt vesszük figyelembe, hogy egyrészt a használhatóság, másrészt a letisztult, kipróbált elemek beváltsága miatt az Open Office.org programjai is természetszerűen ugyanazokat az alapvető megoldásokat használják már a kezdetektől, mint a Microsoft szoftverei, akkor nem nagyon érthető a felháborodás, hiszen akár a legördülő menü alkalmazása is nevezhető „MS-majmolásnak”. A másik oldalról viszont talán érthető a morgolódás, hiszen a ribbon alkalmazása mintha azt sugallná a hívő tábornak, hogy nincs elég innovatív erő a fejlesztőkben, nem képesek felvenni a versenyt a világcéggel, folyton csak a „követés” állapotában vannak.

Ezt a kritikát erősíti az is, hogy a Microsoft Office újítás előtti korábbi változatai oly mértékben becsontosodtak a felhasználók százmillióiba, hogy a számtalan (ám hangsúlytalanul megjelenő) kedvező vélemény ellenére már a kezdet kezdetén megjelentek azok a kiegészítő szoftverek, melyek az Office 2007-re települve átszabják a szalagos menüt a korábban megszokottra, s nem kevés azon cégek, hivatalok száma, ahol az alkalmazottak idegenkedése miatt az ilyen megoldásokat a rendszergazdáknak általánossá kellett tenniük.

OpenOffice.org

Az OpenOffice.org marketingfőnöke, John McCreesh nyilatkozata szerint az elmúlt fél évben 17 projekttervet, 145 dizájnmegoldást bíráltak el, s az eszköztár átalakítása mellett számtalan javaslatot kaptak egyéb újításokra is. McCreesh a kifogásokra, kritikákra azt mondta, hogy nem másolják a Microsoft ribbonját, hanem saját, a közösség által felvetett ötleteket mérlegelnek, ám a hasonlóság nyilván abból adódik, hogy általános, nem céghez köthető, a felhasználók számára hasznos változtatásokban gondolkodnak. E munkában komoly szerepet játszanak a felhasználók visszajelzései, melyekhez igyekeznek maximálisan alkalmazkodni.

Azóta történt

Előzmények