A Microsoft a nyílt forrású fejlesztést támogató alapítványt hozott létre

A Microsoft a múlt hét közepén jelentette be, hogy létrehoztak egy nonprofit szervezetet, melynek célja, hogy bátorítsa a kereskedelmi szoftvereket gyártó cégeket a nyílt forrású szoftverek fejlesztésében való részvételre, s a közös munkával mérsékelje a szembenállást a két tábor között. A CodePlex Alapítvány a Microsoft által adományozott egymillió dollárral indult útjára.

Hirdetés

Az alapítvány bejelentése valószínűleg nem véletlen, mivel az utóbbi időben újra megszaporodtak a villongások, kölcsönös támadások és vádaskodások a redmondi vállalat és a Linux mellett elkötelezett cégek, közösségek között – a Best Buy áruházláncban kifejtett Linux-ellenes Microsoft-propagandáról mi is beszámoltunk, s nagyjából ezzel egy időben Jim Zemlin, a Linux Alapítvány vezetője azzal vádolta meg a Microsoftot, hogy a jogokkal visszaélő, úgynevezet patent troll-oknak adnak el a Linuxszal kapcsolatos szabadalmakat.

Habár a CodePlex Alapítvány hasonló célokat követ, mint a Microsoft által 2006 júniusában indított Codeplex.com, mely nyílt forrású projekteknek ad helyet, a honlapon hangsúlyozzák, hogy attól elválasztott vállalkozásról van szó.

Ugyan az oldalon az szerepel, hogy a Microsoft mindössze tárhelyet és technológiai támogatást ad a CodePlexnek, az alapítvány vezetői és tanácsadói között a cég több neves menedzsere szerepel, s elnöke az a Sam Ramji lett, aki a CodePlex indulásával egy időben jelentette be, hogy a hónap végén elhagyja a Microsoftot (s aki felhívja arra a figyelmet, hogy a nyílt forrás nem egyenlő a Linuxszal, ez nem linuxos alapítvány). Az igazgatóság tagja még például a Monót fejlesztő Miguel de Icaza a Novelltől, illetve Shaun Bruce Walker, a DotNetNuke társalapítója is. A jelenlegi vezetés átmeneti jellegű, az állandó testületet később állítják fel, amelyben a várakozások szerint megnő a súlya a nyílt forrású közösségek, cégek képviselőinek.

Azóta történt

Előzmények