CHIP - A kilencdolláros számítógép tesztje

Már egy éve, hogy az egylapkás hobbi-fejlesztői gép közösségi finanszírozásából mi is kivettük a részünk. Lássuk, beváltotta-e a hozzá fűzött reményeket.

Olcsó lapka Wi-Fi-vel

A Raspberry Pi 2012-es megjelenése óta nagy sikere van, ami nem csoda, hiszen elérhető áron kapható és eléggé sok mindent lehet belőle csinálni. Sorra jelentek meg hasonló, egylapkás hobbi-alaplapok, melyek valamiben (teljesítmény, felszereltség) mindig igyekeztek megelőzni az etalon Pi-t. Jelen tesztünk alanya az árával hódít: a Next Thing Co. az 5 dolláros Pi Zero megjelenése előtt, 2015 tavaszán egy ennél kicsit drágább, de jobb felszereltségű termékkel kereste meg a támogatókat.


[+]

A C.H.I.P projekt pénzügyileg sokszorosan túlteljesített és hozzánk nagyjából időben érkezett meg a támogatásért cserébe járó, kibővített darab. A 9 dolláros alapárhoz esetünkben egy VGA kabát (10 USD) és a szállítás költsége (20 USD) társult, így kb. tízezer forintot kellett 2015-ben kiadni a csomagért.

Egy éven át csupán vártak és a fejlesztő, a Next Thing Co. hírlevelein és előzetes teszteken éltek a támogatók. Amit előre tudni lehetett, hogy 1 GHz-es, Arm alapú R8 processzor, Mali 400 GPU, 512 MB RAM, beépített 4 GB flash háttértár, 802.11n-es Wi-Fi sőt Bluetooth 4,0 is van a gépben. Alapkiépítésben kompozit videó kimenet (Jack AV) valamint egyetlen USB van rajta, az OS a beépített háttértárra telepítve érkezik és külön vásárolható hozzá VGA és HDMI kabát, emellett kapható „laptop” változatban is. Nagy előny, hogy töltő áramkört is tartalmaz a rendszert, így könnyen mobilizálható, vagy megfelelő akkuval áramkimaradás-biztossá tehető.

Egy ilyen hardverrel (a weboldalon ma is olvasható marketinganyag szerint) dolgozni (Office dokumentumokat szerkeszteni), internetet böngészni és játszani is lehet, legyen szó könnyedebb új fejlesztésű, vagy régi, DOS-os címekről, azaz emulációról. A Debian ARM portja szolgál az OS alapjául, szóval alkalmazásban nem lesz hiány, a kérdés, hogy mire elég az erő és zökkenőmentes a beállítás, használat. Telepítés, és ami kell még A tartozékokat (billentyűzet, egér, monitor, 2 amperes Micro-USB táp) nem tartalmazza a csomag és hamar bebizonyosodott - amire szintén felhívták előre a figyelmet -, hogy gyakorlatilag elkerülhetetlen egy külső táppal megtámogatott USB hub beszerzése is, mert a C.H.I.P passzív elosztókkal nem bírja elég árammal ellátni a perifériákat.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények