Még apróbb lett a legújabb Raspberry Pi, a Zero

Mindössze 6x3 centiméteres, teljes terhelés alatt 160 mA-re van szüksége. Kevesebb csatlakozó került rá, de gyorsabb mint a 2012-es, kétszer ekkora verzió.

Hirdetés

A legújabb Raspberry a Pi Zero névre hallgat, és még kisebb, mint amit eddig megszoktunk tőle. A Magpi (Raspberry Pi magazin) decemberi számát megvásárlók ingyen kapnak egy példányt, az előfizetők pedig átalakítókészlethez is jutnak. A Zero nem éri el a legutóbbi Pi-k sebességét, de azért gyorsabb a 2012-es első verziónál, cserébe minden eddiginél olcsóbb, mindössze 5 dollárt kérnek érte. A méretcsökkentés áldozatává vált a csatlakozók egy része is.

Az integrált áramkörre Broadcom BCM2835-ös alkalmazásprocesszor került, ez 1 GHz-es sebességre képes (ARM11), ami 40 százalékkal nagyobb számítási kapacitást tesz lehetővé a Raspberry Pi 1-hez mérve. A mérnökök 512 MB LPDDR2 SDRAM-ot, microSD foglalatot, mini HDMI (1080p 60 Hz) és két micro USB csatlakozót, illetve a már megszokott 40 lábas GPIO helyet pakolták az apró (65 mm x 30 mm x 5 mm) deszkára.

Azóta történt

  • Már kapható a Raspberry Pi 3 Model B

    A négyéves évfordulóra integrált Wi-Fi és Bluetooth modullal felturbózott változattal készült a Raspberry Pi Foundation. Az ára az elődmodellhez képest nem változott.

  • Már kapható a Raspberry Pi Zero W

    A vezeték nélküli chippel bővült eszköz ára a duplájára hízott, de még így is rendkívül olcsónak számít.

Előzmények