RetroPie, a játékos nosztalgiavonat

Nem csak a drága, eredeti hardverek adhatják vissza a 8-16 bites korszak hangulatát, egy Pi-ből is könnyedén varázsolhatunk emulátorközpontot.

Hirdetés

Így kezdjünk neki

Nem kell milliomosnak lenni, vagy hatalmas raktárral rendelkezni: egy Raspberry Pi segítségével leporolhatjuk kedvenc retró játékainkat, néhány parancssoros utasítás erejéig visszatérhetünk a múltba, a mai szemmel már talán körülményesnek és nehézkesnek tűnő BASIC, illetve minimál-OS világába. Egy korábbi anyagunkban körbejártuk, hogy mi mindenre költhetnek a régi idők szerelmesei, most azt mutatjuk be, kis költségvetésből, helytakarékosan mire megyünk a RetroPie, a mintegy harminc eszköz emulálására képes szoftverkörnyezet segítségével, amit bankkártya méretű PC-ről futtathatunk.

A rendszer a Raspbian Linuxra épül, az Emulation Station pedig grafikus keretet a különféle emulátoroknak. A hangulat megteremtéséhez használhatunk USB-s játékvezérlőket, vagy a Pi GPIO csatlakozóit és a Retro Pie GPIO, illetve a ControlBlock adapterek valamelyikét, amennyiben megőriztük a lassan archaikusnak számító kontrollereket. Persze az egér-billentyűzet páros is megteszi.


[+]

Gyakorlatilag bármelyik Raspberry Pi modell megfelel a célnak, a gondtalan emuláció érdekében (különösen az Amiga esetén) mégis a kettes, vagy a legfrissebb, 3-as modellt javasoljuk. A telepítést elrontani nem lehet, csak le kell tölteni a megfelelő képfájlt az SD kártyára, ebből a Pi 1 és Zero, valamint a Pi 2 és 3 közös telepítőkészleten osztozik. A letöltés után kicsomagolt, nagyjából 2,5 GB-os img fájlt Windowson a Win32DiskImager, OS X-en az Apple Pi Baker, Linuxon pedig a hagyományos dd utasítás, vagy a Unetboootint segítségével írhatjuk ki a kártyára.

A Raspbian installálása gyerekjáték, a játékvezérlő beállítása azonban igényel némi odafigyelést. Ha kontrollert használunk, a megfelelő sorrendben kell majd végignyomkodni a gombokat, ahogy a billentyűzetet használókat is vezeti az erre szolgáló varázsló. A főmenü RetroPie pontjában található a Raspbian konfigurációs menüje, itt állíthatjuk be a vezeték nélküli hálózatot is, illetve finomhangolhatjuk az Emulation Station grafikai stílusát és egyéb apróságokat.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Veszélyes lehet a Pokémon Go

    Amerikai rendőrök azt gyanítják, hogy a játék alkalmas arra, hogy a bűnözők visszaéljenek vele.

Előzmények