Helyreállították az első, számítógéppel készült zene felvételét

Az ötlet a zseniális tudóstól, Alan Turingtól származik, de mivel őt nem érdekelte különösebben a lehetőség, egy fiatal tanáré az érdem.

Új-zélandi kutatók jelentették be nemrég, hogy sikerült helyreállítaniuk egy felvételt, melyet az első, számítógép segítségével készített zeneként tartanak számon, és amelyet az informatika történetében kulcsszerepet játszó Alan Turing ötlete nyomán hoztak létre még 1951-ben. A felvételen többek között a brit nemzeti himnusz hallható.

A Christchurch-ben található Canterbury Egyetem kutatói szerint Turing innovációja – a számítógépet hangszerként felhasználni – alapvető fontosságú, megnyitotta az utat a modern szintetizátorok kifejlesztése felé.

A tároló, az acetát lemez
[+]

A felvételt a BBC egyik közvetítőkocsijával, a manchesteri számítógépes laboratóriumban rögzítették. A himnuszon kívül a „Baa, Baa Black Sheep” gyerekdalt, illetve Glenn Miller klasszikusát, az „In the Mood” dallamát állították még elő az akkor rendelkezésre álló számítógép monstrummal, a Mark II-vel. A tároló egy akkoriban elterjedt típus, a 12 hüvelykes, úgynevezett acetát lemez, melyre azonban nem tökéletesen rögzítették a hangokat, így több szempontból is korrigálni kellett, pl. eltolódtak a hangok frekvenciái, illetve hogy a torzításokat, a zajokat kiszűrjék. És még így is maradtak benne hibák, de azok is abból adódnak, hogy a számítógép nem végzett tökéletes munkát.

Az ötlet onnan eredt, hogy a számítógépnek volt egy kezdetleges „hangszórója”, és Turing felfigyelt rá, hogy ha a műveleteket jelző, minden negyedik „óraütésre” töredék másodpercig hallható „klick” hangot elég sokszor ismétli meg, akkor egy magas „C” hang állítható elő. Turing ezek után arra is rájött, hogy ha a „tick tick tick click” sorozatot elkezdi variálni, akkor más hangokat is lehet generálni.

Azt azonban meg kell jegyezni, hogy bár az ötlet és kezdeti programozási lépések Turingtól származtak, ám ez a fejlesztés nem igazán érdekelte ezek után, a generált hangokat egyes számítógépes akciók jelzésére használta fel („rendszerhangok”) így a munka többi részét egy általános iskolai tanár és zenész, Christopher Strachey végezte el.

Christopher Strachey
[+]

A tanár hozzájutott a Turing által készített, a világ első számítógépes felhasználói kézikönyvének tartott „Programmers' Handbook for Manchester Electronic Computer Mark II” egy másolatához, és felfedezte a lehetőséget. Kidolgozta a módszert, majd egy éjszakára „kölcsönkérte” a számítógépet, és reggelre megírta a himnusz programját. Turing nem tűnt igazán lelkesnek, mindössze annyit mondott rá, hogy „Elég jó” („Good show”), ám néhány héttel később levélben ajánlott munkát a tanárnak a manchesteri laborban.

Azóta történt

Előzmények