CHIP - A kilencdolláros számítógép tesztje

Már egy éve, hogy az egylapkás hobbi-fejlesztői gép közösségi finanszírozásából mi is kivettük a részünk. Lássuk, beváltotta-e a hozzá fűzött reményeket.

Hardver, OS

Ez a probléma tényleg gyorsan előkerül: vagy egeret, vagy billentyűzetet bír el a készülék, a kettőt együtt már nem. Megoldás lehet egy rádiós billentyűzet- egér szett közös, kis fogyasztású vezeték nélküli vevőegységgel, csak akkor még semmilyen külső USB meghajtót nem tudtunk csatlakoztatni. Feloldhatja a problémát a Bluetooth, de a kompatibilis beviteli eszközök árszabása nem illik egy ilyen pár dolláros géphez, jobb megoldás a tápolt USB hub.


[+]

Debian Jessie Linuxot találunk a beépített háttértáron, az azóta megjelent, frissebb verziók azonban nem telepíthetők a futó rendszeren, így még összeszerelés előtt firmware update állásba kell jumperelni a masinát, ezután PC-hez csatlakoztatva (a Win7 bevált) a C.H.I.P Flasher Chrome böngészőbővítmény közreműködésével frissíthető az operációs rendszer. Ez elég körülményes, különösen, ha eddig nem Chrome-ot vagy Chromiumot használtunk. A frissítés nem feltétlenül zökkenőmentes, nekünk többször neki kellett futni, mert elakadt, de a FAQ alapján ezen is sikerült túllépni.


[+]

Az összeszerelés nem nagy dolog, ha már megvan az aktív USB hub. Alapkiépítésben három RCA apa csatlakozó adja a sztereó hangot és a standard felbontású (kompozit video) képet, így vagy közvetlenül a tévé/monitor hátoldaláról lógatjuk le az alaplapot, vagy hosszabbító kábeleket alkalmazunk. VGA kabát használata esetén az összes GPiO csatlakozó foglalt, szóval a vezérléseket nincs hova kötni, a problémára elvileg létezhet megoldás, de egyelőre nem kapni semmi ilyesmit a Next Thing Co. oldalán. A VGA felbontása 1600×900 lehet legfeljebb, 60 Hz mellett.


[+]

Ki kell tapasztalni, hogy az adott (vélhetően régebbről sufniban maradt) monitorral mi az optimális. A hang ilyenkor (és egyelőre HDMI kabát használata esetén is) a már említett AV Jack csatlakozón érhető el. A korábbi Pi kiadásokhoz képest nagy könnyebbség a Wi-Fi megléte, amit igen hamar és könnyen be lehet állítani. Mit bír a vas? Az OS számos hasznos asztali alkalmazást (pl. Abiword, Firefox) tartalmaz, a készlet Synaptic csomagkezelővel könnyen bővíthető. Aki használt már valamilyen debian-alapú asztali Linuxot (pl. az Ubuntu, különösen a Dash-t mellőző változatok), az itt is el fog boldogulni. Persze az erőforrásokat kímélendő igen takarékos a design, de nem rossz, és könnyen kitapasztalható a menük, a tálca és a dokk használata. Böngészéshez az ígéretek ellenére bizony nagyon lassú az egymagos CPU és legfeljebb standard felbontású videókat játszhatunk le vele megfelelően, helyi meghajtóról.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények