Új hozzászólás Aktív témák

  • Attila2011

    aktív tag

    válasz Noddy #19341 üzenetére

    Ezt nem olyan egyszerű meghatározni, ha teológus lennék biztosan jobban menne, de azért megpróbálom, ahogy én látom (erre most nem fogok keresgélni bibliai idézeteket, csak saját elképzelésemet írom le).

    A keresztség egyfajta kapu, ebben leszünk Isten gyermekei, szerintem már itt is jelen van a Szentlélek. Ha lehet így fogalmazni akkor a "csírája", hogy aztán később milyen lesz a kisgyerek már nagyon sokban múlik a szülőkön (természetesen még sok más tényezőkn is).
    Itt meg van a lehetősége, hogy nem hívő (legyen akár hitetlen lelkész vagy pap) keresztel, de nem hiszem, hogy Isten eltörölhetetlen jele ezáltal csorbulna. Egyébként nem tudom másfele hogy van, de nálunk szükség helyzetben bárki keresztelhet, egyszerű hívő, sőt még olyan is, aki maga nincs mgkeresztelve, de kimondja a szükséges szavakat.

    Viszont a bérmálás, már egy sokkal másabb dolog. (A konfirmációt én nem ismerem, arról nem tudok írni.) Bérmálás, ahogy írtam korábban, a Szentlélekkel való egyesülést jelenti. Ezért is van 14 éves korban (sőt inkább egyre később), amikor az ember már önmaga tudatában van. Ekkor már valóban képes fogadni a Szentlélek ajándékait. Ez persze nem jelenti azt, hogy fog is vele élni, sőt a szabadakarat okán bármikor el is tudja hagyni hitét, rossz útra is térhet. De ettől függetlenül megkapta a Szentlelket.
    (Most az egyházi rend szentségére szándékosan nem térek ki, noha említettem korábbi hozzászólásomban.)

    Végül felvetetted, hogy mi van az esetben, ha hitetlen pap vagy lelkész végzi. A keresztségnél már részben megválaszoltam, a bérmálásnál pedig ma már valószínűtlen az ilyen. Ennek egyszerű oka, hogy püspökök bérmálhatnak Ezért ha papoknál/lelkészeknél meg is van annak lehetősége amit írtál (sőt elvétve példákat is találunk rá), azért püspököknél ezt nem feltételezem. Persze itt is lehet kivétel, de úgy vélem akkor is érvényes volt a bérmálás és nincs negatív hatással ez a megbérmáltra. Hiszen a püspök itt is csak kiszolgáltató és nem ő adja a Szentlelket. Ahogy az apostolok is csak közvetítők voltak, de a Szentlélek Istentől jött.

Új hozzászólás Aktív témák