- Kitört a botrány az Amazonnál az irodai munka miatt
- A tenger alatti kábelek nemzetbiztonsági kockázatot jelenthetnek az USA számára
- Geopolitikai kockázatok elől fut Tajvan legnagyobb chiptervezője, a MediaTek
- Úgy néz ki, hogy vizsgálatot indít az EU a Temu ellen
- Rohamosan nő Elon Musk AI-cégének az értéke
-
IT café
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2024.04.20)
Új hozzászólás Aktív témák
-
boba6
senior tag
válasz arkone #58242 üzenetére
nehéz kérdés, attól függ mire vennéd
amúgy esedékes lenne idén mindenképp
valószínűleg jön, de lehet majd a DSM7-re időzítik, azt meg eltolták év vége fele... "Have you tried turning it off and on again?" .... "Is it definitely plugged in?" ... • • • • • • • • • • • • ha nem kapsz választ 24 órán belül, emlékeztess!
-
gyugyo79
addikt
válasz Primary92 #58250 üzenetére
quickconnect az ennyi (lehet több de kár azzal számolni mert terhelés függő) ha nem tudja csak a kontroll szerveren keresztül megoldani a kapcsolatot, ilyenkor az alagút amibe az adatok közlekednek a syno szerverén keresztül jön létre . Be kellene állítani a ddns-t és a port átirányítást és azon keresztül direktbe csatlakozni.
[ Szerkesztve ]
-
válasz Primary92 #58250 üzenetére
ott, hogy ezt nem így kell csinálni.
A megoldás a torrent. Feltelepíted a resilio sync-et mindkét NAS-ra, kiengeded a megfelelő portokat (61773 a torrentnek és 28888 a GUI-nak)
Mindkettőn létrehozol egy egy felhasználót, akár ugyanazt a resilio syncen belül!
Amelyiken a tartalom van, megosztod a mappát
linket beilleszted a fogadó nas-on.
Majd nézed a sebességetmunkahelyről így töltök a otthoni NAS-ra 700 kilobyte/sec helyett 30 megabyte/sec-cel.
[ Szerkesztve ]
A bortól bolondokat gondol az ember, DE A PÁLINKÁTÓL MEG IS CSINÁLJA!!!
-
Primary92
senior tag
-
gyugyo79
addikt
válasz Primary92 #58254 üzenetére
Jobbra fent Téma tudnivalók alatt DSM által használt portok
6690 + a drive egyéb funkciókhoz ha kellenek esetleg : 80 (link sharing), 443 (link sharing), 5000 (HTTP), 5001 (HTTPS)A resilio sync -et hagyd a francba ha már ezt elkezdted használni mert abszolút nem jobb / rosszabb (neked inkább rosszabb)
A Hyper Backup portjait is megtalálod a linken.
[ Szerkesztve ]
-
-
gyugyo79
addikt
DS413 -> Freescale (CPU) Qoriq (Arch) linkeld a telepítőt hozzá
Amúgy meg otthonra nem otthonra 2 NAS könyvtárait szinkronban tartani semmi előnye sem lenne ugye ...
De mivel ez egy szakmai fórumnak indul beszéljük meg. Tegyük fel lenne rá kliens. Én azt állítom HA 2 eszköz szinkronizál egymásra bármit csak akkor semmi előnye a resilio sync -nek mivel nem tudja több eszköz közt elosztani és ez által p2p előnyeit kihasználni a szinkronizáció során . Ha ezt cáfolnád akkor érvekkel támaszd kérlek.[ Szerkesztve ]
-
válasz gyugyo79 #58259 üzenetére
413-ra tényleg nincs telepítője a resilionak.
Én http-https kapcsolaton sosem szinkronizálnék semmit 2 nas között, főleg, ha nagy a távolság. A sávszélesség mérhetetlenül alacsony lesz. Ha nem hiszed járj utána.
A bortól bolondokat gondol az ember, DE A PÁLINKÁTÓL MEG IS CSINÁLJA!!!
-
gyugyo79
addikt
1. Támaszd alá, hogy a Syno http/https - t használ a ShareSync-nél.
2. Támaszd alá, hogy az egyik x MB adatot több adatforgalommal oldja meg mint a másik amikor 2 pont közötti szinkronnál.
A sávszélességet miért kevered ide? Az, hogy mérhetetlenül alacsony nem előny ha tovább tart rajta a szinkronizáció... -
junior19
senior tag
Sziasztok.
Adott egy 418-as NAS. Első körben menne bele egy 4 TB-os vinyó, ezen futna a rendszer is.
Később menne bele még 2 üres HDD, ezek kisebb méretűek, s egy olyan is, amin már van anyag, ez is kisebb méretű, csak elérni szeretném majd a NAS-ról. Mentésre nincs szükségem, mert nem olyan anyagok lesznek rajta.
Külön kötetenként szeretném azért, hogyha valamelyikkel történik valami, ne bukjam az egészet.
Hogyan, s mire kellene az első HDD-ét készíteni, hogy később a fenti célnak megfelelően lehessen pakolgatni bele a hdd-ket?
S ha belerakom azt a hdd-ét, amin már van anyag, s azt megszeretném tartani, akkor mi a teendő?
Köszi a válaszokat előre is.[ Szerkesztve ]
codec project
-
addikt
válasz junior19 #58264 üzenetére
Nem azért formázza, hanem azért mert minden lemezre felkerül a DSM (md0 és md1) majd azok mellé kerül az új kötet. Szóval nem, nem lehet.
"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."
-
-
Lanash
senior tag
DS Photo appba csak akkor látok képeket ha a /photo mappába rakom be azokat?
-
nor.bert
csendes tag
-
junior19
senior tag
válasz AiRLAC #58265 üzenetére
Értem.
S azt milyen beállítás mellett tudom megcsinálni, hogy mindegyik külön kötetként szerepeljen?
Vagy automatikus telepítésnél így fogja csinálni?
Vagy a kézit kell választani, s akkor mit kell megadni?
A Raid0 az biztosan nem jó, ahogyan olvastam, mert akkor egyben kezeli.codec project
-
-
válasz gyugyo79 #58261 üzenetére
1.: nem vagyok sem ajtó, sem ajtófélfa, hogy támasszak. nézz utána te ha fingod nincs (ezek szerint nincs!), már bocsánat.
2.: előző
A probléma a sebesség volt. Mellesleg valószínűleg egy sima pucér rsync+gui a synology sharesync drive, ami talán titkosít, és pucér http-n vagy https-en küldi át az adatokat.
Sávszélességet miért keverem ide? tudok olvasni, nem úgy mint te:"Elkezdtem átszinkronizálni egy csomó adatot a DS418-ról a 25km-re lévő DS413-ra.
Azt tapasztalom, hogy az átviteli sebesség nem igazán haladja meg a 1,5 MB/s-ot. Közben a speedtest.py-vel a NAS-okon a következőket mértem (többedszerre is hasonló):
DS418: 680/180 Mbit/s
DS413: 430/12 Mbit/s
A másolás irányában a 180 Mbit/s-os feltöltési sebességnek szabadna korlátoznia. Ez átszámolva is 22,5 MB/s.
LAN-on sima Samba megosztáson keresztül adatot másolva tegnap a PC 100Mbps kártyája volt csak a limitáló tényező.
Telefonról mobilneten keresztül viszont ugyanúgy csiga lassú, mint a két NAS között. DS Photo és DS File használata közben.
Hol kezdjem a hibakeresést?"1.: Bizonyítsd be, hogy tudsz olvasni!
2.: Bizonyítsd be, hogy érted is, amit olvasol!
3.: Az ujjadat vedd már le a sorok alól, nagy fiú vagy!én a resilio sync-et próbáltam, használom, tudom hogyan működik.
A te megoldásod hogyan működik?
1.:
2.:
3.:A bortól bolondokat gondol az ember, DE A PÁLINKÁTÓL MEG IS CSINÁLJA!!!
-
gyugyo79
addikt
Az én általam neki javasolt megoldásom nagy előnye, hogy működik nála is míg a tied nem mert nincs is kliens az eszközére tehát úgy javasoltál valamit, hogy utána sem néztél és mint látszik nem egy univerzálisan jó megoldás.
Aztán a te megoldásodra ezek is igazak : ki tudja mikortól lesz fizetős teljesen vagy meddig lesz támogatott a Synon vagy, működni fog e egyből egy verzió váltásnál egy új arhitektúránál mennyit kell várni amíg fordítanak rá klienst stb ...
Azért volt lassú mint neki le is írtam a válaszban mert a QC -n keresztül kapcsolódott amit amúgy írt is és onnan tudtam, hogy nekem megy az olvasás. Vicces de az általad javasolt megoldás így nem is működik, tehát megint nem lehet érdemben összehasonlítani ugye mert továbbra is nem működik lenne és a működik összevetve ....
Ha nyit portot akkor nem ez lesz a sebesség azzal sem de gondol ez megérted ...Csak azt állítod mind a kettőről, hogy tudod, hogy működik de közbe csak tippelgetsz.
Nem tudom miért nehéz megérteni, hogy ha 2 eszköz közt van csak adat szinkronizálás akkor semmi előnye a sima szerver -kliens megoldással szemben mivel minimum 3 eszköz kell, hogy a pozitív tulajdonsága érezhető legyen mivel addig pont ugyan úgy szerver-kliens módban megy az adat kommunikáció és nem lesz semmi pozitívuma mivel ugyan úgy át kell juttatnia egy fájlt A helyről B helyre ha ez a fájl X MB akkor az pont ugyan úgy A csak B -nek tudja átküldeni az adatokat ami az adott sávszélességen pont ugyan annyi idő alatt fog átérni mind a 2 esetben. Vajon az a szép demo videó is miért A-B-C-D device -vel mutatja be az előnyeit ami az oldalukon kint van. Azért mert minimum 3 eszköz kell, hogy bármi előnye legyen ...
Mivel akkor tudja megosztani egymás közt ha meg nem is értetted eddig ha fókuszálsz a videóra talán megérted, hogy ha nincs csak sender meg device A mind a két oldalon akkor a kis pöttyök pont ugyan úgy fognak egyik helyről a másikra érkezni mind a 2 esetben ..."Secure data circulation consists of security in transmission, authentication, and in certain scenarios, remote data access without exposing sensitive server information to the Internet.Synology Cloud Station supports SSL (Secure Sockets Layer) protocol during transmission to ensure that data is encrypted traveling through networks. Cloud Station uses RSA_RC4_128_MD5 as the default cipher suite. A certificate can be used to secure SSL services of the Synology NAS. Having a certificate allows users to validate the identity of a server and the administrator before sending any confidential information. Server identity verification is fulfilled with certificate check to combat against phishing site attacks. In addition to the server certificate verification, Cloud Station client also tracks the signature of the certificates and will issue a warning when the signature is changed. With this mechanism, Cloud Station client is able to avoid SSL connections from being hijacked (such as man-in-the-middle attack) even if the server is using a self-signed certificate. As detailed in Block-Level Synchronization, instead of transferring an entire file with every update, Cloud Station only collects the differences (packed in a patch) between versions. This not only saves bandwidth, but also increases security, as transmitted patches are small and incomplete.QuickConnect offers a relay service that allows a Synology NAS to be accessible over the Internet without actually setting up a static IP address. This makes it possible to keep the NAS server within a local area network, and allow Cloud Station to be visited over the Internet using QuickConnect. This feature is particularly useful when sharing data with people outside of one’s organization is required. Enabling the QuickConnect service allows files shared to be fetched from Synology’s server instead of one’s own."
[ Szerkesztve ]
-
-
gyugyo79
addikt
Te beszélsz az elejétől mellé azzal, hogy a probléma megoldása helyet helyett egy abszolút butaságot javasoltál ...
#58240 -> mert ha menne az olvasás akkor ezt is el tudtad volna olvasni ugye
#58250 -> akkor erre a megoldásod ami ez volt #58253 ami már használhatatlan volt ugye ? Mond ha nem így van.Ráadásul a sebesség nem azért volt annyi amennyi mert nem resilio syncet használt hanem mert QC -t portnyitás nélkül, ha olvasod a 5840 -et meg a #58252 akkor ezt neked is tudnod kéne ...
Mond ha nem így van.A resilio sync működik QC -n át vagy hasonló megoldása van és működik port nyitás nélkül és ott hozza ugyan azt a sebességet mintha port van nyitva ?
Ha kinyitja a portot a shrasync -hez akkor A eszköz adatot másolni B eszközre pont ugyan olyan sebességgel tud mind a 2 esetben?
Én azt állítom igen te azt, hogy nem, viszont indokod azon túl, hogy higgyük el neked 0. Eddig csak ezekkel dobálóztál :"nem vagyok sem ajtó, sem ajtófélfa, hogy támasszak. nézz utána te ha fingod nincs (ezek szerint nincs!), már bocsánat."
"Ha nem hiszed járj utána."Nem nem hiszem mert ha 100 MB -ot át kell másolni A helyről B helyre úgy, hogy csak A és B hely van azt ugyan úgy mind a két megoldásnál át lesz küldve a rendelkezésre álló sávszélességen/ eszközök maximális teljesítményén ha jól vannak beállítva.
[ Szerkesztve ]
-
nor.bert
csendes tag
válasz Lanash #58280 üzenetére
Én nem ismerek, de ez nem jelent semmit.
Van valami különös oka, hogy nem akarod a photo mappát használni? A telefonnal készített fotókat csak akkor menti a mappába egy erre a célra kijelölt almappába, ha azt bekapcsolod (én inkább csak erre használom) és ettől függetlenül több almappát is létre hozhatsz a photo mappán belül különböző jogosultságokkal. Ezen kívül a telefon egyéb mappáit is szinkronizálni tudja a NAS-ra. -
bzoly
aktív tag
Sziasztok,
Adott egy 216J NAS. Két 4TB HDD van benne SHR-ben. Meg lehet oldani, hogy úgy szedjem szét a köteteket, hogy ne legyen adatvesztés? Külön, külön akarom őket látni, vagyis 8 TB-t.
-
Lanash
senior tag
válasz nor.bert #58281 üzenetére
Van egy Onedrive-os mentésem minden fontos doksimról, képekről. Ebbe szoktam menteni a képeket és a feleségem is ide teszi ami neki fontos. Most ezt végre tudtam szinkronizálni a NAS-ra is. Azért, hogy ez mindig szonkronba legyen nem tudom a photo mappába tenni a képeket.
-
Thusor
őstag
Cégünk vesz egy Synology DS1618+ NAS-t. 6 darab WD RED 4TB-os merevlemezekkel menne. A kérdésem az lenne, hogy mely RAID konfiguráció lenne a megfelelőbb, ha főleg OneDrive és archív adatok biztonsági mentései mennének rá? SHR, SHR-2, RAID5 vagy RAID6 elsődlegesen amin gondolkodunk.
AOC Q3277PQU monitor / HP Workstation z600 / Synology DS1618+ / Synology DS218+ / DELL PowerEdge T20 / Xbox Series X / Apple MacBook Air (M1)
-
Darko_addict
őstag
Sziasztok!
Egy ideje zavar a probléma, de eddig nem találtam megoldást. A NAS rá van kötve egy DUNE playerre, a filmek, klipek, képek megtekinetése szinte mindig így történik, de mikor a TV-men keresztül szeretnék filmet nézni és válogatok a mappák között, több hónapos (már törölt, átnevezett, áthelyezett) mappák is megjelennek az aktuálisak mellett. Gondolom valami cache dolog lehet? Múltkor már újraindexeltem a médiatartalmakat, de akkora mennyiség (sok fájl), hogy nem tudom kéthetente megcsinálni, mert sokáig tart.
Van valami tipp, hogyan lehetne hatékonyan karbantartani a rendszert?Köszi!
U.i.: DS213-ban lehet RAM-ot bővíteni? Ahogy látom, néhányban biztosan, de néhányban forrasztott. :/
[ Szerkesztve ]
Don't give up your dreams. Keep sleeping.
-
kurcsika
újonc
Sziasztok! Adott egy ds218J nas. Szeretném megcsinálni hogy van egy egyszerű progi, amit két helyről akarok futtatni a nas-ról. Az egyik lokálisan lenne összekötve, a másik gép pedig egy másik helyen tőle pár km-re. Mit kell beállítanom hogy működjön. Mit kell tennem hogy be tudjam mappelni mint egy meghajtót. Köszönöm a segítséget!!!
-
kurcsika
újonc
OK! Hogy csináljam? Mit kell hozzá beállítanom?
-
dkess
őstag
válasz gyugyo79 #58151 üzenetére
Előre elnézést kérek a hozzászólásom hossza miatt.
Hozzászólásomat azért válaszként írom gyugyo79 érintett hozzászólására, mert az érdeklődő kedvűek ebben (és ennek előzményeiben) találhatnak ezen témában értekezést illetve hasznos linkeket. Eme hozzászólásom nem tesztről szól - inkább csak "élménybeszámoló" illetve még pontosabban "első benyomások" az eszközzel kapcsolatban. Elméletileg teszt vagy részletesebb élménybeszámoló gyugyo79 billentyűzetéből várható, de természetesen amennyiben kérdés merülne fel, akkor igyekszem legjobb tudásom szerint válaszolni.
A kiindulópont: gigabit -es hálózati port(okk)al rendelkező Synology NAS egyik USB3 -as portjához kötni egy olyan eszközt mely lehetőséget biztosít "multigigabit" (2.5 vagy 5 Gbit/s) hálózati sebesség elérésére.
A tegnapi nap délután lett meg a CLUB 3D CAC-1420 (USB 3.2 Type A to RJ45 2.5 Gigabit LAN Ethernet Cable Adapter) eszközöm és alapvetően hozzászólásom célja ennek beüzemelésének gyors leírása, első tapasztalatok illetve némi elmélkedés.
Ezen eszköz magyar boltokban is kapható - bruttó 14 ezer HUF ár körül. Az alaplapomon - a "sima" gigabit -es Intel vezérlő mellett - található egy második Realtek RTL8125 2.5 Gbit/s NIC is (ugye akinek nincs, annak a PC oldali megoldásról is gondoskodnia kell). Ilyenformán adott volt a max. 2.5 Gbit/s választása. A jelenlegi eszközeimmel nem igazán érné meg az 5 Gbit/s vagy e fölé lőni - pl. amennyiben 5 Gbit/s -et szerettem volna (pl. Aquantia AQC111U alapú USB -s eszközzel), akkor mindjárt a PC -hez is vehettem volna vagy egy olyan hálózati PCIe kártyát, mely multigigabit -et is tud. Mivel ezek darabja már bruttó 30-35 ezer HUF körül van a hazai boltokban - így a 14 ezer HUF helyett mindjárt közel 70 ezer HUF -ról indult volna a mutatvány ...
A felállás:
- a router és NAS kombó lakáson belül helyileg távol a cél PC -től. Kábel (akár UTP vagy optikai) húzogatása oda most nem volt cél - a lakás szétvésése vagy a kábel látható módon telepítése nem volt opció,
- a falakban Cat5e kábelek fali csatlakozó ajzatokkal a különböző helyiségekben. A Cat5e támogatja alapból a gigabit mellett a 2.5 vagy 5 Gbit/s hálózati sebességet is. A 10 Gbit/s -hez már Cat6A szükséges ...
- az "elegáns" megoldáshoz 2 multigigabit -et is támogató switch kellett volna plusszban - egy a router és NAS mellé és egy a PC -hez (és ahhoz közeli egyéb hálózati eszközökhöz). Mivel a gigabit -es portok mellett csak 2 multigigabit -es port -al rendelkező switch -ek (Pl. van ilyenből Buffalo, Netgear, Asus stb.) darabja 70-80 ezer HUF -tól indul (amiben ennél több multigigabit -es port van, azok meg 130K -tól indulnak) - így ez most nem volt cél. Így a PC -hez egy aránylag közeli fali csatlakozózól ment egy második kábel (nem a router -ből, hanem közvetlenül a NAS -ra kötött USB -s eszközből) - így a PC -n mind a két hálózati port használatba került.Eszközök:
- NAS: Synology DS218+ ; RAM: 6 GB ; CPU: Intel Celeron J3355 (Dual Core; Apollolake) ,
- az említett NAS hátsó USB portjára kötött Club 3D 2.5 Gbit/s -es hálózati eszköz,
- PC : 2 hálózati interface -el - egyik 2.5 Gbit/s -es - illetve SSD -vel,Maga az USB -s eszköz telepítése pofonegyszerű - a korábban linkelt Github -os oldalról a NAS CPU architektúrának megfelelő legfrissebb spk file letöltése. A NAS -on manuális telepítést választva ezt a file -t betallózzuk és készen is vagyunk:
Amennyiben nincs ezen eszközre kötött aktív hálózati eszköz, akkor nem jelenik meg a listában. Amint ez megtörténik, akkor megjelenik egyből (amennyiben kihúzzuk, akkor meg eltűnik) és mutatja a 2,5 Gbit/s sebességet is egyből. Itt a közvetlen NAS-PC kapcsolat miatt fix IP címek lettek állítva - az alábbi nem túl fantáziadús értékek a NAS -on illetve PC -n:
Ezt követően nézzünk némi másolást. A tömb melyre illetve melyről a másolás történik egy 3 5400 RPM -es HDD -ből (3*10 TB WD Red) álló SHR adatvédelemmel (Raid5 Synology -s megfelelője) tömb - Btrfs file rendszerrel.
Első körben a NAS --> PC irányban (22,4 GB -nyi adat):
Itt láthatjuk, hogy abszolút a 2.5 Gbit/s -es hálózat szab határt. A 280 MB/s sebességet végig stabilan tartja. Amennyiben 5 Gbit/s vagy több lenne a hálózat, akkor talán lenne még benne plussz 50-100 MB/s ...
PC --> NAS irány (ugyanaz a 22,4 GB -nyi adat):
Itt a kezdeti 270 MB/s csak addig tart amíg a NAS RAM vagy HDD cache vagy akármi el nem fogy (mindig a fentebbi kezdetet produkálja többszöri próbálkozásra is) - aztán beáll 190 MB/s -es sebességre. Itt maga a "Raid5" tömb a korlátozó tényező - írásra elméletileg sem tud többet. 7200 RPM -es HDD -k valamennyit dobnának rajta, de igazi ugrást Raid0 vagy Raid10 használatával és/vagy SSD -kkel a NAS -ban érnénk el. Persze amennyiben lenne combos SSD írási cache, akkor az is segítene.
Milyen hálózati sebességű adapterre érdemes lőni otthoni környezetben - pár (leginkább 5400 RPM -es) HDD -s tömbbel? Amennyiben Cat5e kábelekkel kialakított infrastruktúránk van, akkor a 2.5/5 Gbit/s fölé nem érdemes lőni egyáltalán, ha nem fér bele a kábelek cseréje (vagy nincs közel a NAS a PC -hez pl.) illetve a NAS sebessége sem indokolja. Sebességek tekintetében az alábbiakat érdemes figyelembevenni:
2.5 Gbit/s: alapvetően pár (pl. 2-4) - 5400 RPM -es HDD -s tömbünk van - pl. Raid1, Raid5, Raid6 (illetve ezek SHR megfelelői). Olvasás tekintetében már felső korlátba ütközünk (bírna a rendszer többet), de anyagi értelemben nem feltétlenül érdemes e fölé célozni ...
5 Gbit/s: az eszközök (USB adapter vagy PCIe hálókártya) alapból több, mint a duplájába kerülnek - így előny, ha a PC -s alaplapunk rendelkezik 5 vagy 10 Gbit/s -es (ezek jellemzően Aquantia vezérlősek) másodlagos hálózati port -al avagy eleve van ilyen sebességet támogató hálókártyánk (ekkor csak a NAS -hoz kellene adaptert venni). Ebbe az utcába akkor érdemes belemenni, ha Raid0/10 tömbünk van lehetőleg 7200 RPM -es HDD -kkel (pl. WD Red Pro vagy WD Gold stb.) és/vagy SSD -kkel. Persze nagy méretű olvasási és írási SSD cache esetén is OK lehet (érdekes módon az utóbbi fontosabb - főleg Raid1/5/6 esetén). Persze SSD cache mellett már a szünetmentes használata is kvázi kötelezővé válik - hacsak nem szeretsz veszélyesen élni.
10 Gbit/s: masszív sok 7200 RPM -es lemezes (/SSD -s) tömbök, ahol azok párhuzamos teljesítményével is többé-kevésbé kihasználható ezen sebesség. A falban előkészített Cat6A vagy optikai hálózati kábelek - avagy közel a NAS a PC -hez és így használhatunk Cat6A -t pl.
Bővítőegységek használata tekintetében:
- Régebbi Synology NAS -okkal kompatibilis eSATA -s DX213/DX513 esetén. Maga a bővítőegység SATAII kompabilitis elméletben, de a gyakorlatban ezt nem tudta hozni az abban található vezérlőchip - így a sebességét SATAI -re korlátozták (elméleti max. 1,5 Gbit/s). Ez nem csak a Synology -t érintett, hanem minden ezen vezérlővel szerelt egységet. Ezzel nem érdemes nagyon a gigabit -es hálózat fölé lőni - talán, ha a NAS -ban levő tömbbel párhuzamosan dolgozva tudnánk érdemben e fölé menni. Azaz max 2.5 Gbit/s, de inkább elég a sima gigabit is ...
- Újabb Synology NAS -okkal kompatibilis eSATA -s DX517 esetén. A bővítőegység elméletben és gyakorlatban is tudja a SATAIII -at (6 Gbit/s). Így alapból mehetünk a 5 Gbit/s -re is - extrém esetben (több bővítőegység és/vagy combos tömb a NAS -ban és ezekkel párhuzamosan dolgozva) - akár mehet a 10 Gbit/s is ...
- Nem Synology bővítőegység. USB3 (5 Gbit/s) vagy eSATA (6 Gbit/s). Előbbi esetén amennyiben több eszköz is dolgozik párhuzamosan, akkor a sebesség megoszlik. 5 Gbit/s irányában lehet menni, ha az azokba tervezett Raid tömbök sebessége kb. hozza ezt a teljesítményt. USB 3.2 gen2 (10 Gbit/s) -es bővítőegységek nem hemzsegnek - Synology NAS ilyen USB -vel meg egyáltalán nincsen amennyire jól tudom
- Synology Infiniband -es bővítőegységek. Ezek már inkább átmenet az enterprise kategóriába illetve ilyen kategóriás NAS -ok illetve bővítőegységek (árban is!). Ezek 3 db SATAIII -as kapcsolatot fognak össze - így az elméleti max. 3*6 Gbit/s. Azaz itt már pattintható a 10 Gbit/s -es hálókari nyugodtan - persze ehhez való Raid tömbök kíséretében.
Ezek alapján mindenki el tudja dönteni, hogy a lehetőségei alapján megéri-e továbblépni a gigabit -es hálózat fölé sebességben. Nekem 14 ezer forintot megért ...
Elméletileg jönni fog gyugyo79 -től részletekbemenő teszt, de természetesen kérdés esetén kereshettek nyugodtan. Még egyszer elnézést kérek a hossz miatt - persze "frapánsabb" lett volna mindössze annyi, hogy: "hasít, mint állat", de ...
-
yntruder
csendes tag
Sziasztok!
Sajnos meghekkelték a mailplus serverem és szeretnék elbánni a betolakodóval. Tudom, hogy az én hibámból történt, mert nem tiltottam le az admin fiókot és csak 9 karakter védte spec karakter nélkül.
A kérdésem az, hogy ha a vezérlőpultból a visszaállításra nyomok, akkor az teljesen mindent töröl-e a lemezről és új rendszert telepít-e?
A második kérdésem, hogy a 916+ jelenleg 8GB rammal fut. Lehet-e bele 16GB-t tenni?
Előre is köszi a válaszokat.
-
-
veterán
válasz yntruder #58297 üzenetére
Én a helyedbe felraknám újra a DSM-et, így az adataid megmaradnak. A reset gombot benyomod gemkapoccsal 4 másodpercig, majd a sípoló hang után elengeded a gombot, ezután megint nyomva tartod a következő sípolásig, így elkezdődik a DSM újratelepítése.
Nekem is volt gondom hogy próbáltak belépni, főleg külföldi ip-ről próbálkoztak. Az admin fiókot én nem tiltottam le, viszont SSH nekem le van tiltva, illetve Google Authenticator-t használom, így a 2 lépcsős azonosítás miatt sokra nem mennek az admin fiókkal, ha esetleg valahogy meg is szerzik a jelszót. Ezt mindenképp érdemes beállítani!
[ Szerkesztve ]
iPhone 13 Pro Max
-
gyugyo79
addikt
1 sorban köszi!
Nekem erre a hétre el sem tudták küldeni (vírus miatt) a másodikat. De igazából kb. erre számítottam. Annyi, hogy nálam van SSD is a NAS -ban a virtuális gépeknek meg 7200 RPM IW -k és több kötet (DX517 is) így több szálon nem csak 1 HDD sebessége a bottleneck.
De ezek után amit írsz már biztos, hogy jó lesz ha stabilan is fog működni.
Új hozzászólás Aktív témák
- ÚJ/Újszerű APPLE MACBOOK AIR 13 - M2 (MLY13MG/A) Csillagfény - 8GB/256GB SSD- 9 Ciklus - 2+ év gari
- Yoga Slim 7 Pro - 5800H/16GB/1TB, 2.8K OLED 90Hz
- Panasonic Toughbook CF-54-3 i5 2,6 GHz 8 GB RAM 256GB SSD
- Getac UX10 G2 i5-10210U 8GB RAM 256GB SSD Win 10 Pro
- Hoppá! Dell Precision 7550 Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" i7-10875H 32/512 Quadro RTX 3000 6GB FHD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest