- Kitört a botrány az Amazonnál az irodai munka miatt
- A tenger alatti kábelek nemzetbiztonsági kockázatot jelenthetnek az USA számára
- Geopolitikai kockázatok elől fut Tajvan legnagyobb chiptervezője, a MediaTek
- Úgy néz ki, hogy vizsgálatot indít az EU a Temu ellen
- Rohamosan nő Elon Musk AI-cégének az értéke
-
IT café
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2024.04.20)
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Karcsi1974
csendes tag
válasz #80977664 #57848 üzenetére
Bocsi, de zöldfülű vagyok maximálisan a témában. Nem tudok a kérdésedre válaszolni. A Synology Nason vannak a filmek. Ebből olvasná be a Cambridge Audio Blu Ray lejátszó hálózaton keresztül, (UPC Connect Box) a filmeket. Mivel ki lett resetelve a Connect Box, gondolom az elérési út nem megfelelő. Na ennek beállításához, én maximálisan hülye vagyok. Találtam már Youtube videót a beállításhoz, de nem tudom egyszerre nézni, meg csinálni. Ezért kérek segítséget.
-
törölt tag
válasz Karcsi1974 #57857 üzenetére
Ha bármit is egy pillanatra lejátszik akkor a kapcsolat valószínűleg OK, ha vezetékes. Persze WiFi-vel adódhatnak bufferelési gondok.
SMB/NFS általában sima ügy, a DLNA-val szokott szívás lenni.
Esetleg ha egy képet beraknál a lejátszó beállítási képernyőjéről ahol meg kell ani a NAS IP-t...
[ Szerkesztve ]
-
Multibit
nagyúr
válasz Karcsi1974 #57857 üzenetére
Amit tenned/tenni kell:
1. Statikus IP címet adni a Connect Boxban a NAS-nak és a blu-ray playernek
2. Újraindexelni a tartalmat a DLNA számára
(Igen, DLNA, mert a BDP-k általában ragaszkodnak ehhez a szarhoz. Legtöbbjük nem kezeli a net share-t.) -
zsamiatt
őstag
Sziasztok, Használja valaki a kamera rögzítőjét?
Eladó HP Proliant DL380 G6 használt szerver -- Érdeklődés privátban!
-
-
Karcsi1974
csendes tag
Ha valaki Vieberen keresztül tudna segíteni, azt nagyon megköszönném.
-
törölt tag
válasz Karcsi1974 #57862 üzenetére
Nem, de a képen ott a MAC cím kábeles meg wifi csatlakozás esetére is.
Amelyikkel kapcsolódsz a hálózathoz arra állíts be fix IP-t ahogy Borisz javasolta is. -
Zlcsi
senior tag
4db x 4 TB-os rendszer shr raidben
ha "menet" közben (persze kikapcsolt állapotban)1 hdd-t kicserélek (4tb-ról 6tb-ra), számíthatok adat vesztésre?
Vagy minden adat megmarad? -
Borisz76
veterán
4*4 TB SHR kötetből kiveszel egy lemezt, akkor a rendszer elindul a maradék lemezekről és az adatokat is eléred....DE a rendszer jelzi, hogy a kötet összeomlott ! Az adatok megmaradnak !
Beteszel egy darab nagyobb lemezt ( 6 TB ) , akkor a kötetet lehet/kell javítani. Tárhelyed NEM lesz több ...csak a következő lemez cseréjénél.
Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
L-Elek
csendes tag
Sziasztok!
Gmail (pontosabban: google) alternatívát keresek. Syno csomagok, köztük a MailPlus esetleg jó lehet? (Láttam a MailPlusz 20userenkénti árát, hát nem tűnik kevésnek, van olyan funkciógazdag kliens oldalon, ami ezt indokolja???)
Infól:
- kb 70 user,
- fontos lenne, hogy Win és Mac -on webmail legyen telefonon pedig app
- integrált mail, naptár, drive-szerű funkcionalitás a webmailban és a mobilos app-okban,
- esetleg mennyire van API vagy hasonló lehetőség az ügyviteli rendszerrel kapcsolódni?Használja így valaki a Synot? Mi a tapasztalat? Nem tudom továbbá, hogy mennyire elterjedt a Syno olyan szempontból, hogy van e elég admin kis hazánkban, aki ilyen méretben tud üzemeltetni? (én erősen berozsdált admin vagyok, de/és annyit tudok, hogy ilyennek nem állnél neki egyedül egy szabad hétvégén egy SOHO netkapcsolattal az iroda sarkába letett NAS-al )
köszönettel:
Elek -
Borisz76
veterán
vagy vegyem ki indítsam javítson és utána betenni az újat?
Hogy javítana ha nem teszel bele lemezt ?Sorban lehet csak.
Kiveszed, beteszed, javítod......hosszú folyamat.
Aztán ugyanezt eljátszod a következő lemezzel is.[ Szerkesztve ]
Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
WaterWave
veterán
válasz Karcsi1974 #57873 üzenetére
Wifi router admin felület..
192.168.1.1 vagy 0.1 router alján fel van tüntetve. belépszÉs keresel egy olyat hogy advanced (haladó) beallitas - security - ip & mac binding
Binding listhez berakod. mac cím -ip- descriptionnál elnevezed[ Szerkesztve ]
• PlayStation 5 • PSN: waterwave0122 • Thinkpad X1 Yoga • LG 48 OLED C1 • Samsung Galaxy S9+ • Tp Link AX6000 • Marantz SR8015 AV Receiver • Synology Nas 718+ 6GB • Klipsch R-28F 7.1.2 Dolby Atmos •
-
kerekes.pter
csendes tag
sziasztok
olyan kérdésem lenne hogy azt hogy tudom beállítani hogy a homes foldert ne lássa csak az
administrator?
Ha letiltom az engedélyeket akkor meg nem enged a userek saját home folderjébe írni. -
válasz L-Elek #57869 üzenetére
exchange sem olcsóbb.
Funkcionálisan a gmaillal van egy szinten, kontaktok, emailek, spam szűrés, úgy néz ki mint a gmail, és van egy chat is, melyen az emberek chatelhetnek egymással.
Mailplus 5fő felhasználóig ingyenes, meg is tekintheted.
A bortól bolondokat gondol az ember, DE A PÁLINKÁTÓL MEG IS CSINÁLJA!!!
-
vonalzoo
csendes tag
Sziasztok!
DS118 NAS csatlakozik UPC Connect-Boxhoz. Néhány napja nem mennek a torrentek és a GoogleDrive sem szinkronizál, mintha nem lenne net, de távolról is elérem a DSM-et, és helyi hálozaton a megosztásokat is. A CloudSync folyamatosan csatlakozás státuszban van.
A QuickConnect fülnél ír ki egyedül hibát: A tartománynév felodása sikertelen volt. Módosítsa a következőre a DNS-szerver címét 8.8.8.8, majd próbálja újra. (Ezt megtettem, de nem javult meg) -
-
törölt tag
válasz kerekes.pter #57875 üzenetére
"olyan kérdésem lenne hogy azt hogy tudom beállítani hogy a homes foldert ne lássa csak az
administrator?
Ha letiltom az engedélyeket akkor meg nem enged a userek saját home folderjébe írni."Ellentmond a két mondatod egymásnak... most akkor csak az admin lássa vagy a userek is??
[ Szerkesztve ]
-
szili0000
csendes tag
Sziasztok!
Hogy célszerűbb alkalmazni a NAS-t?
1.ver.: számítógép -> NAS -> ONEDRIVE szinkronizációs folyamat
2. ver.: Hogy a ONEDRIVE és a NAS is külön-külön szinkronizál
3. ver.: Onedrive csinálja a szinkronizációt és a NAS alkalomszerűen csinál valami biztonsági mentést a számítógépről?Köszönöm
-
törölt tag
válasz szili0000 #57882 üzenetére
Én az utolsót választanám.
Onedrive csinálja a szinkronizációt és a NAS alkalomszerűen csinál valami biztonsági mentést a számítógépről. Ez azért is jó mert ha törölsz valamit véletlen akkor is megmarad a backup, míg dupla szinkronizálásnál leszinkronizálja a törlést. ÉN(!) nem látom gyakorlati előnyét annak hogy a PC és NAS is egyidejűleg szinkronizáljon.Vagy akkor szinkronizáljon csak a NAS de a PC ne (ekkor nincs a PC-n local copy értelemszerűen), de ez meg laptopnál nem előnyös.
[ Szerkesztve ]
-
boba6
senior tag
válasz #80977664 #57803 üzenetére
"reg kártya: hozzáférés syno hivatalos forgalmazói fórumhoz. ennyi, nem több."
illetve ha megszűnik az üzlet/webshop ahol vetted, akkor is tudod hol gariztatni - lehet ez sem hátrány
... "Have you tried turning it off and on again?" .... "Is it definitely plugged in?" ... • • • • • • • • • • • • ha nem kapsz választ 24 órán belül, emlékeztess!
-
boba6
senior tag
válasz Marci112233 #57799 üzenetére
lehet bele tenni purple-t? lehet
hogy érdemes-e? nem
UDP protokollt sem használsz ott ahol TCP-t illene (tudom-tudom elvileg nem használja a ATA streaming parancs szettet ha nem NVR-ben van, de egyszerűen nem ugyan arra van optimalizálva a fw)
ismerősnek is szenvedett vele hetekig épp, hát lila volt benne, belekerült a piros, azóta észhez tért (nem HDD hiba volt)
akkor már inkább Toshiba (egy WD gyárban készült Hitachi-t kapsz valószínűleg) ha spórolni akarsz, nagyobb méreteknél meg Seagate Ironwolf ha jobb árban van azonos garival... "Have you tried turning it off and on again?" .... "Is it definitely plugged in?" ... • • • • • • • • • • • • ha nem kapsz választ 24 órán belül, emlékeztess!
-
törölt tag
válasz kerekes.pter #57889 üzenetére
"Csak az adminisztrátor lássa mindenki home folderét viszont a userek csak a sajátjukat lássák illetve szerkezthessék"
Nálam nem aktív a home mappa funkció de emlékeim szerint pont ez az alapértelmezett beállítás ha semmit se csinálsz.
-
Marci112233
őstag
Akkor maradok a WD Red-nél. 3 év garancia van rá így nem hinném hogy annyira rossz lenne. De van is pár WD HDD-m kettő az asztali gépemben, 500GB-os darabok és az egyik több mint 10 éve teszi dolgát hiba nélkül. Ezen felül 2 db 4TB-os RED már van a NAS-ban mint írtam.
Gigabyte B660 Gaming X DDR4, IntelCorei5 13600K/Arctic LF III 360,Kingston 4x8GB DDR4 3200MHz,MSI RTX 3070 Gaming X TRO,Samsung 970EVO Plus 500GB, Samsung 980 1TB SSD,Phanteks Eclipse P600S ,FSP Vita GM 750W
-
törölt tag
válasz kerekes.pter #57893 üzenetére
Adj a homes/home mappára
1. adminnak full jogot Alkalmazás erre: "mind" (minden mást törölni)
2. usereknek egyenként Olvasás és Írás jogok ÉS Alkalmazás erre: "Ez a mappa" kiválasztani!!!!
3. Utána a mappába belépve minden user almappára csak a megfelelő usernek Olvasás és Írás jogok ÉS Alkalmazás erre: "mind"[ Szerkesztve ]
-
dkess
őstag
válasz #80977664 #57892 üzenetére
Pontosan - gyakorlatilag ez az alapértelmezés. A 'homes' mappán belül vannak a user -ek 'home' mappái. Alapértelmezés szerint ezek a jogosultságok vannak:
'homes' :
- Owner - Teljes hozzáférés (azaz akár birtokbavétel is. Ez az az egy db admin, mellyel a NAS -t is beüzemelted - persze, ha a tulajdonlást nem adtad át másnak),
- administrators - írás & olvasás (azaz minden admin jogosultságú user - amennyiben nem hoztunk létre ilyet, akkor csak az előbbi lesz, de az teljes jogosultsággal),
- Everyone - Egyedi. Azaz mindenki és csak 'Mappák bejárása/File -ok végrehajtása' és semmi más.az egyes 'home' mappák (azaz pl. 'volume1/home/gipszjakab'):
- Owner - Teljes hozzáférés (ez alapból jelen példánál csak a 'gipszjakab' nevű user lesz a tulajdonosa a saját mappájának. Ezt a rendszer állítja is magának),
- administrators - írás & olvasás (azaz minden admin jogosultságú user - amennyiben nem hoztunk létre ilyet, akkor csak az előbbi lesz, de az teljes jogosultsággal),
- Everyone - Egyedi. Azaz mindenki és csak 'Mappák bejárása/File -ok végrehajtása' és semmi más.Persze lehet matatni ezekkel - akár további beállításokat adni. A 'Guest' user -t érdemes tiltani alapból - nem a könyvtáraktól, hanem magát a felhasználót.
Én sem használom a gyakorlatban a 'homes'/'home' mapparendszert. Létrehoztam az érintett felhasználóknak saját mappát, ahol az alábbi jogosultságok vannak alapból (ehhez lehet hozzáadni persze):
- az adott user (példánál maradva 'gipszjakab') - írás & olvasásEzek mellett van egy mappa, ami a "mindenkié" - itt mindenkinek (csak az emberi user -eknek - a szolgáltatás felhasználóknak nem) van : írás & olvasás
így, ha valaki belép a DSM -be vagy SMB távoli meghajtót csatol, akkor csak az alábbi kettő dolgot látja:
- a saját megosztott mappáját,
- a közös mindenki által látott mappát.és semmi mást - mégcsak nem is látnak. Az admin -ok persze igen. Minden mappára vannak kvóták egyebek.
A WebDAV stb. stb. jogosultságok még szűkebbek (nem mindenkinek van mindenre jogosultsága). A szolgáltások user -ei is nagyon beszabályozva természetesen - csak ami kell illetve az is, hogy milyen user milyen szolgáltatásokat érhet el illetve használhat ....
Szerk.: 2014htctest:
Én nem adnék minden admin -nak Teljes jogosultságot mindenre. Az elég lesz nekem (annak az admin -nak, mellyel a DSM beüzemelésre került nálam) ...
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Eleve a tényleges 'admin' user ugye le van tiltva jobb helyeken. Admin alatt az admin joggal rendelkező usert értettem (nálam ez egy user). Amúgy is mindegy hogy egy vagy több admin usernek adod meg mert ha valaki az admin csoport tagja akkor ad magának jogot amikor akar bármire...
[ Szerkesztve ]
-
dkess
őstag
válasz #80977664 #57898 üzenetére
így van, igazad van - fentebb csak a 'Guest' tiltást írtam, de "jobb helyeken" az alap 'admin' -t is érdemes tiltani (tudom én meg úgy írtam, hogy azon admin, mellyel a DSM telepítés ment ...). Nekem két jogosultságom van - egy administrator, aki mindent lát (és szabályoz) és egy átlagos korlátozott felhasználó, amivel a dolgaimat csinálom (azaz az admin felhasználómat főleg külsős helyeken próbálom olyan kevésszer használni amennyire lehet).
-
kerekes.pter
csendes tag
Köszönöm a segítséget
Új hozzászólás Aktív témák
- Panasonic Toughbook CF-54-3 i5 2,6 GHz 8 GB RAM 256GB SSD
- Getac UX10 G2 i5-10210U 8GB RAM 256GB SSD Win 10 Pro
- Hoppá! Dell Precision 7550 Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" i7-10875H 32/512 Quadro RTX 3000 6GB FHD
- Honor Magic6 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Dell 7390 13,3" FULL HD/i5-8250U/DDR4 8Gb/256GB M2 SSD/HDMI/4G/CAM/BT/Wifi/Új AKKU 1 Év Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest