Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
Új hozzászólás Aktív témák
-
vargalex
félisten
válasz VANESSZA1 #6318 üzenetére
Pont ezt írtam, hogy OpenWrt esetén annyira egyszerű a dolog, hogy annyit kell csinálnod, amit leírtam. Nem kell semmilyen DNS szervert felvenned. A leírásban azért van így megcsinálva, mert a hivatkozott Fritz! routeren nem tudod felvenni a host névhez az adott IP címet.
Alex
-
vargalex
félisten
válasz VANESSZA1 #6315 üzenetére
OpenWrt (ami a Lede is) esetén ez jóval egyszerűbb. LuCI-ban a Hálózat -> Gépnevek (Network->Hostnames) oldalon felveszel egy új bejegyzést:
Gépnév: cdn.cnbj0.fds.api.mi-img.com
IP-cím: 111.225.215.1Majd mentés és alkalmazás. PC-n is tudod ellenőrizni, a beállítás után a
ping cdn.cnbj0.fds.api.mi-img.com
parancsra a fenti nevet a 111.225.215.1 IP-re kell, hogy feloldja. Tesztelheted nslookup paranccsal is, ha van a kliensen.
Alex
-
vargalex
félisten
válasz avena71 #6103 üzenetére
A szolgáltató úgysem fogja elismerni, de a lényeg, hogy szolgáltatói PPPoE concentrator nem válaszol az LCP -Echo-Request-ekre (az is lehet, hogy egyszerűen elveszik a hálózatban valamilyen hibás konfiguráció miatt), ezért a routeren futó PPPoE kliens megszakadtnak minősíti a kapcsolatot. Hogy ez Padavan-ban finomhangolható-e, azt nem tudom.
Alex
-
vargalex
félisten
válasz trance89 #6039 üzenetére
867 Mbps-t mérsz letöltéskor? Szerintem annak a kártyának 866 Mbps a maximális linksebessége, a gyakorlati sebesség inkább 500-600 Mbps környékén van.
Ugyan nálam Asus RT-AC65P, de azonos kliens, samba másolás (1 szobával - kb 40 cm-es fal - távolabb a routertől):gavarga@gavarga-5590 ~]$ mount | grep "/mnt/test"
//192.168.22.200/Downloads on /mnt/test type cifs (rw,relatime,vers=3.1.1,cache=strict,username=root,uid=0,noforceuid,gid=0,noforcegid,addr=192.168.22.200,file_mode=0755,dir_mode=0755,soft,nounix,serverino,mapposix,rsize=4194304,wsize=4194304,bsize=1048576,echo_interval=60,actimeo=1)
[gavarga@gavarga-5590 ~]$ dd if=/mnt/test/video/film/thaibox.mp4 of=/dev/null bs=4M status=progress
1883242496 bájt (1,9 GB, 1,8 GiB) másolva, 28 s, 67,2 MB/s
453+1 beolvasott rekord
453+1 kiírt rekord
1900180755 bájt (1,9 GB, 1,8 GiB) másolva, 28,3679 s, 67,0 MB/s
[ Szerkesztve ]
Alex
-
vargalex
félisten
válasz Intruder2k5 #6030 üzenetére
De én script-ből is az inadyn-t használtam.
Szerk.: közben előtúrtam, ez volt a script:
#!/bin/sh
if [ "$(nvram get ddns_enable_x)" -eq 1 ]; then
logger -t "opendns_update" "DDNS enabled"
if [ "$1" == "up" ]; then
logger -t "opendns_update" "WAN is up, starting openDNS update"
inadyn --config /etc/storage/ddns/opendns_inadyn.conf
else
logger -t "opendns_update" "WAN is down, stopping openDNS update"
kill $(ps | grep inadyn | grep storage)
fi
else
logger -t "opendns_update" "DDNS disabled"
fi
(#6032) Intruder2k5: persze, egyszerűbb. Csak anno én nem forgattam padavan-t, így nem volt curl sem.[ Szerkesztve ]
Alex
-
vargalex
félisten
válasz Intruder2k5 #6024 üzenetére
Anno én a DIR-860L-en az ipdns-t a felületen állítottam be. Ment rendesen a beépített inadyn-el.
Alex
-
vargalex
félisten
válasz rostiron #5743 üzenetére
Gondolom git-ről jön a forrás. Akkor a
git status
parancsra kiírja, hogy mit módosítottál és azt is, hogy mit tudsz tenni. Valahogy így:
[gavarga@gavarga-5590 plugin.video.exoshark]$ git status
On branch master
Your branch is up to date with 'origin/master'.
Changes not staged for commit:
(use "git add <file>..." to update what will be committed)
(use "git restore <file>..." to discard changes in working directory)
modified: addon.xml
Untracked files:
(use "git add <file>..." to include in what will be committed)
forrasok.txt
plugin.video.exoshark-1.5.0.zip
plugin.video.exoshark-1.5.1.zip
plugin.video.exoshark-1.5.2.zip
plugin.video.exoshark-1.5.3.zip
plugin.video.exoshark-1.5.4.zip
plugin.video.exoshark-1.5.5.zip
no changes added to commit (use "git add" and/or "git commit -a")
Ebből az látszik, hgy az addon.xml file módosult és ha vissza akarom vonni a változásokat, akkor adjam ki a
git restore <file>
parancsot, azaz ebben a konkrét esetben agit restore addon.xml
parancsot.
Alex
-
vargalex
félisten
-
vargalex
félisten
válasz jeriko2 #5541 üzenetére
Ezt a hibát már javították, de ahogy olvastam, ez nem okozott problémát (lassulást).
Alex
-
vargalex
félisten
válasz Sándor -P20- #5432 üzenetére
A switch valószínűleg nem manage-elhető. Viszont ilyen felállásban a 3G lényegében egy manage-elhető switch lesz. 2 lehetőséged van:
1. A 3G-re csatlakozva és annak LAN tartományából IP-t beállítva a PC-n már eléred. Ekkor a LAN interface-ra állíts be az elsődleges router tartományából egy IP-t, állítsd be a DNS-t és a gateway-t is, hogy magának a routernek is legyen nete. Így ezután nyilván a beállított IP-n éred majd el a 3G-t (a PC-n természetesen vissza kell állítani DHCP-re).
2. Ennél egyszerűbb, de néhányan ellenzik: ugyan úgy beállítod a PC-n a fix IP-t, majd a 3G-n a LAN interface-t statikus-ról DHCP-re állítod. Ekkor a PC-t visszaállítva DHCP-re, az elsődleges routeren látni fogod, hogy milyen IP-t kapott a 3G.Alex
-
vargalex
félisten
Az kevés, ha kikapcsolja a DHCP-t. Akkor még LAN-LAN kell összekötni a routereket. És akkor ugye máris bukott 1 portot a 2-ből. OpenWrt alatt viszont a switch config-nál azt lehet mondani, hogy a WAN-hoz rendelt portot is a LAN VLAN-jába teszed és máris 3 LAN portod lesz...
Alex
-
-
vargalex
félisten
-
vargalex
félisten
OpenWrt elvileg lesz rá. Persze ez nem pótolja a több RAM-ot, FLASH-t és az USB-t.
Alex
-
vargalex
félisten
-
vargalex
félisten
-
vargalex
félisten
-
vargalex
félisten
válasz T. Almeida #5035 üzenetére
Nincs valami filerendszer hiba, ami miatt csak olvashatóként mount-olja a HDD-t?
Alex
-
vargalex
félisten
válasz Intruder2k5 #4995 üzenetére
Bocs, szerintem elírtam. Helyesen a feltétel
if [ "$1" == "up" ]; then
Elvileg ekkor ugye nem kell sleep, mert az up után hajtódik végre.
[ Szerkesztve ]
Alex
-
vargalex
félisten
válasz Intruder2k5 #4993 üzenetére
Gondolom a felső megjegyzéseket nem te írtad be. Azok alapján első paraméterként megkapja az action-t, másodikként az interface-t, harmadikként pedig az IP címet. A te saját script-jeidnek miért kell az up és a ppp0 paraméter? Szóval én valami ilyenre módosítanám az érdemi részét:
if [ $1 -eq "up" ]; then
amit_futtatni_akarsz
fi
Alex
-
vargalex
félisten
válasz Intruder2k5 #4982 üzenetére
Ezt a ticketet találtam. Andy Padavan szerint elvileg van 60 másodperces auto logout inaktivitás esetén, persze ha az otthoni géped éppen automatikusan frissülő felületen maradt, akkor ez nem segít.
Viszont írnak a végén egy megoldást:
Hi. I found SOLUTION. To "kick" other user from web interface, you can just change admin password with telnet or ssh.
nvram set http_username=admin
nvram set http_passwd=admin
nvram commit
killall httpd
After that you can login from another computer with new password without problem.Gondolom a jelszó váltás azért kell, hogy a beragadt gép ne helyes jelszót küldjön automatikusan. A fentiekből azt gondolom, hogy a httpd automatikusan újra is indul...
Alex
-
vargalex
félisten
válasz Intruder2k5 #4979 üzenetére
A Padavan a Xiaomi Mi Router 3G-nél nem módosít partíció kiosztást/tartalmat? Mert így nem lesz mentésed a visszaállításhoz/OpenWrt-re váltáshoz.
Alex
-
vargalex
félisten
-
vargalex
félisten
válasz wwenigma #4865 üzenetére
Azt írtad, hogy te is Arch linuxot használsz. Van qbittorrent-nox (No X, azaz GUI nélküli, csak webes felület van) csomag a community repo-ban, tehát nem kell fordítani. A csomagban megtalálható a service is, csak engedélyezni, illetve futtatni kell.
[ Szerkesztve ]
Alex
-
vargalex
félisten
válasz wwenigma #4861 üzenetére
Igen, a RAM biztosan nem szűk keresztmetszet. Nálam is van bőven szabad (illetve nyilván file cache-nak azért nagyrészt használja a rendszer) RAM úgy, hogy minden szolgáltatás ezen van. Nem tudom milyen torrent klienst használsz, de érdemes megnézni a qbittorrent-et is. Nekem az vált be a legjobban.
Alex
-
vargalex
félisten
válasz wwenigma #4856 üzenetére
Hát, igen. A mai net sebességek mellé bizony már inkább egy épített gép. Én is áttértem rá már kb. 5 éve. Ezekkel az integrált CPU-s lapokkal picoPSU-val eléggé alacsonyan lehet tartani a fogyasztást (nekem az ASRock J3455-ITX 2 db 1 TB-os 2,5" HDD-vel és 1 SSD-vel, 4 GB RAM-al átlag 14W fogyasztást produkál). Nekem ez a konfig torrent letöltésben kihajtja a FiberPower 500-at (60 MB/s), samba/NFS tekintetében pedig a gigabit a korlátozó tényező.
[ Szerkesztve ]
Alex
-
vargalex
félisten
válasz Intruder2k5 #4815 üzenetére
Mindig Asus-aid voltak, így akár választhattad volna az Asus RT-AC57U-t is, azonos vas, de 4 LAN port. Igaz, csak 128 MB RAM és 16 MB Flash, illetve csak USB2 van. Viszont itthonról beszerezhető, 3 év garival, olcsón (Iponnál kicsivel 14000 Ft alatt van). Padavan elvileg van rá (padavan-ng-ben az Asus RT-AC1200GU támogatott), illetve OpenWrt is van/lesz rá.
Viszont az USB2 miatt valószínűleg nem zavarja a 2,4 GHz-es wifi-t.[ Szerkesztve ]
Alex
-
vargalex
félisten
válasz woodworm #4348 üzenetére
Pénteken megjött az RT-AC57U. Ugyan én OpenWrt-t tervezek faragni rá, de valóban azonos lehet az RT-AC1200GU-val. Soros porton ránéztem és így indul az u-boot:
U-Boot 1.1.8 (Jan 22 2017 - 16:39:04)
RT-AC1200GU bootloader version: 1.0.0.7
Board: Ralink APSoC DRAM: 128 MB
ASUS RT-AC1200GU gpio init : wps / reset pin
Config XHCI 25M PLL
flash manufacture id: ef, device id 40 18
find flash: W25Q128BV
raspi_read: from:30000 len:1000
Maximum malloc length: 1024 KBytes
mem_malloc_start/brk/end: 0x87eb3000/87eb5000/87fb4000
*** Warning - bad CRC, using default environment
Alex
-
vargalex
félisten
válasz trance89 #4753 üzenetére
Ezt azért így nem állítanám... Tudom, nem ugyan az a router, de azonos SoC.
[ Szerkesztve ]
Alex
-
vargalex
félisten
válasz JoHn123 #4569 üzenetére
A TV-n nem lehet állítani a host nevet? Ugyanis a probléma az, hogy ő a DHCP kérés esetén azt küldi, hogy az ő host neve "localhost", amit a dnsmasq nem tolerál, hiszen benne van már a /etc/hosts-ban a 127.0.0.1 IP címmel.
Ha nem, akkor a TV-n tudsz statikus IP-t beállítani, vagy a dnsmasq-ban tudod kikapcsolni, hogy beolvassa a /etc/hosts állományt (-h, illetve --no-host kapcsolóval, vagy a config-ban a no-hosts direktíva megadásával). Szerintem Padavan esetén az utolsó a járható út (ha jól látom, akkor a webes felületen az Advanced Settings -> LAN -> DHCP Server oldalon a Custom Configuration File "dnsmasq.conf" opciót kell választani).Tegyük hozzá, hogy a "localhost" küldése hostname-ként elég elvetemült és nem szabványos megoldás. Kínai IP kameráknál láttam már ilyet...
[ Szerkesztve ]
Alex
-
-
vargalex
félisten
válasz fireqpeg #4455 üzenetére
Ha már a Linksys (valamint a Zyxel és az Asus) benne van a listában, akkor nem értem, hogy miért nem került bele (az itthon egyébként olcsóbban beszerezhető) azonos SoC-ra épülő Mikrotik hAP ac².
[ Szerkesztve ]
Alex
-
-
vargalex
félisten
Szia!
Lehet, hogy nem tűzfallal kellene drop-olni, hanem igmp_snooping-al kellene megakadályozni a wifi-s szórást.
Esetleg tűzfalon kapcsold ki a flow offload-ot/hw NAT-ot.Alex
-
vargalex
félisten
-
vargalex
félisten
válasz wwenigma #4171 üzenetére
Nem az fdisk, hanem az MBR partíciós séma limitációja a 2 TB... Márpedig az fdisk is képes azt kezelni, létrehozni:
[gavarga@gavarga-e5540 ~]$ sudo fdisk /dev/sdb
Welcome to fdisk (util-linux 2.33.1).
Changes will remain in memory only, until you decide to write them.
Be careful before using the write command.
Parancs (m = súgó): m
Help:
GPT
M enter protective/hybrid MBR
Generic
d delete a partition
F list free unpartitioned space
l list known partition types
n add a new partition
p print the partition table
t change a partition type
v verify the partition table
i print information about a partition
Misc
m print this menu
x extra functionality (experts only)
Script
I load disk layout from sfdisk script file
O dump disk layout to sfdisk script file
Save & Exit
w write table to disk and exit
q quit without saving changes
Create a new label
g create a new empty GPT partition table
G create a new empty SGI (IRIX) partition table
o create a new empty DOS partition table
s create a new empty Sun partition table
Ahogy látható, egyszerűen nem o-val hozol létre új partíciós táblát (mert az ugye MBR lesz), hanem g-vel (GPT).
Kicsit több, mint 6 éve adták hozzá a GPT supportot.
[ Szerkesztve ]
Alex
-
vargalex
félisten
válasz wwenigma #4137 üzenetére
Fdisk-el is lehet GPT partíciós táblát létrehozni. Szóval, téves a leírás. Mondjuk én gdisk-el szoktam cli-ből GPT-n particionálni.
Az fdisk manualból:
DESCRIPTION
fdisk is a dialog-driven program for creation and manipulation of par‐
tition tables. It understands GPT, MBR, Sun, SGI and BSD partition
tables[ Szerkesztve ]
Alex
-
vargalex
félisten
válasz Csokibéka #4012 üzenetére
Mi a problémád? Linux Mint-en a fordításhoz minden szükséges csomag telepítve van? Mi a hibaüzenet?
Én egy alap debiant dobtam fel, minden gond nélkül ment a script.LEDE/OpenWrt felrakásával mi a probléma? A Wiki-ben megtalálod.
[ Szerkesztve ]
Alex
-
vargalex
félisten
Kollégámnak ugyan ez a problémája és nem is biztos, hogy a külső házzal van a gond. Neki van 2 különböző külső háza, illetve egy HDD-je és egy SSD-je. Semilyen párosításban nem megy a Xiaomi-n. Adtam neki kölcsön egy külső házat, ami a saját HDD-mmel gyönyörűen megy a DIR-860L-en. Hazavitte, az ő HDD-jével és SSD-jével sem ment. Éppen most adtam oda neki a saját HDD-mmel, remélem este tesztelni tudja a Xiaomi-n.
Alex
-
vargalex
félisten
válasz wwenigma #3984 üzenetére
Továbbra is azt tudom mondani, hogy mindkét esetben egy nem stabil build-ről beszélünk. Ebben az esetben bármi előfordulhat, hiszen folyamatosan változik minden alatta (pl. a kernel is). Ez teljesen független attól, hogy külön LEDE, vagy már migrált OpenWrt. Persze az is lehet, hogy olyan időpillanatban próbáltad, amikor még nem migráltak mindent.
Abban viszont biztos lehetsz, hogy ha 9 nappal a topic megnyitása után (még csak nem is issue!!!, így nem is biztos, hogy olvassa bármelyik fejlesztő) nekem reagáltál volna úgy (még egyszer mondom, a projekttel szabadidőben foglalkozó emberekről van szó), ahogy tetted, egész biztos lehetsz benne, hogy én is ignorálnám a topic-ot.Megjegyzem, a Padavan egyébként nem csak egy firmware, hanem pl. a radio kalibrációs adatokat, firmware-t is egy Asus routerből lopott bináris tartalommal helyettesíti. Ezt megint csak nem fogja megcsinálni az OpenWrt team.
Alex
-
vargalex
félisten
válasz wwenigma #3981 üzenetére
Mondom, a HW NAT-ra soha nem fognak ráállni teljesen, mivel:
1. A soho routerekben található switch HW NAT funkcionalitása meglehetősen buta. Port forwardolni tud és kész. A Netfilter ennél sokkal többet nyújt.
2. A mobilokban már az alsó kategóriában is 8 magos ARM SoC-ok vannak. Egyre több 2-4 ARM magos router van a piacon. Azok majd megoldják erőből, úgyhogy abban a kategóriában már tök felesleges lesz a HW NAT.LEDE kapcsán tényleg elárulhatnád, hogy mire gondolsz...
Azt ugye tudod, hogy néhány fejlesztő dolgozik sok target és azon belül még több típus támogatásán szabadidőben, ingyen, legtöbbször család és egyéb elfoglaltságok mellett. Azaz nettóban elég kevés időről beszélhetünk... De nyugodtan be lehet szállni, senki nem akadályoz meg ebben...
Alex
-
vargalex
félisten
válasz wwenigma #3976 üzenetére
Megint az Entware... Az az OpenWrt projekt része... Tehát mégsem annyira bughalmaz. A DDNS-t azért hoztam fel példaként, hogy a webes felület mennyire korlátolt. De elismerem, a legtöbb embernek bőven elég. Ahogy írtam, scriptben megoldottam, de elég katyvasz módon. Ddclient-el ha jól emlékszem, nem is sikerült ipdns.hu címet frissíteni.
NMHH-nak is dolgozunk, így tudom, nagyot tévedsz a több, mint 50%-al. Tessék, itt egy októberi jelentés. A szélessávú internet előfizetésekben a Digi csoport részaránya 24,7%. Csak a Docsis 3 hálózat is több, mint duplája az optikainak sajnos. Én is Digis lennék, ha tehetném, de sajnos csak a szomszédig jöttek. Nálunk nem is tervezik, hogy valaha bevezetik...
A DIR-860L topicban is találkozhatsz Padavan ajánlással, ahogy itt is OpenWrt-vel. De van, aki a DD-Wrt-t kedveli. Semmit nem jelent.
Alex
-
vargalex
félisten
válasz wwenigma #3969 üzenetére
Köszönöm szépen, nekem az azonos SoC-ra épülő DIR-860L elvan az 500 Mbps-es netemmel teljesen stabilan HW NAT nélkül. És közben nem dobál le wifiről, stb.
Egyébként egy bizonyos típuson tapasztalt hibák miatt szerintem hiba leírni a teljes OpenWrt-t.
Én mindig követtem az OpenWrt topic-okat, sehol nem láttam, hogy ígértek volna gyári bármikor HW NAT-ot. Sőt, eleinte kifejezetten tagadták, hogy bármikor is lenne. Egyébként bármilyen meglepő, a gyári forráskódokban többek között a HW NAT-ot megvalósító modulok is binárisban (azaz closed source-ban) találhatóak meg, így nem mentek volna vele semmire.A NET sebességgel kapcsolatos hozzászólásomat továbbra is tartom. Te abból indulsz ki, hogy nálad is elérhető lett a Digi. Hidd el, az előfizetők nem túl nagy részénél érhető el az általuk nyújtott sebesség.
A LEDE kinyírásával kapcsolatos kijelentésedet már minősítette a kolléga...
Egyébként érdekes egy olyan embertől olvasni azt, hogy az egész OpenWrt bugos, aki éppen onnan használja pl. a Transmission-t.
És tévedsz, a Padavan sem hibátlan, elég sok nyitott hibajegy van. Persze, lehet hogy téged nem érint.
Én a DIR-860L-en használtam egy ideig Padavan-t (amíg jó nem lett a wifi), de a tűzfal elég buta, a DDNS egyedi igények esetén szinte katasztrófa (saját scriptet kellett írnom, mert több ddns host-ot is update-olnék), nincs NAT loopback, stb.
Alex
-
vargalex
félisten
válasz wwenigma #3967 üzenetére
Pont ezért nem érhető el még a stabil ágban. Viszont, ha végleges lesz, akkor nem csak a HW NAT-ol rendelkező eszközök esetén nyújt nagy extra áteresztőképességet. Honnan veszed, hogy nem foglalkoznak vele? Nézted a commit-okat?
Az továbbra sem fér a fejembe, hogy miért kell folyamatosan egy closed source megoldásra hivatkozni, hogy bezzeg ott... Ott az a dolga, hogy működjön, hiszen a gyártónak úgy illik kiadnia. De senki nem tudja, hogy valójában belül mit csinál, így soha nem is fog az OpenWrt-be bekerülni.
A másik dolog, ami szintén többször leírásra került: azért sem fognak egyedi megoldásokat bevezetni, mert a tűzfal lehetőségeit nagyon limitálná a NetFilter által nyújtott lehetőségekhez képest. Az, hogy most neked, mint egyszeri usernek ez bőven elég, nagyon nem jelenti azt, hogy mindenki másnak is. Ilyen alapon pont elég lenne a gyári firmware is...Ráadásul még ha te valamiért azt is gondolod, az emberek többségének még egyáltalán nincs szüksége a HW NAT (vagy akár flow offload) nyújtotta többletre.
[ Szerkesztve ]
Alex
-
vargalex
félisten
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest