- Felháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
Új hozzászólás Aktív témák
-
mr_ricsi
veterán
Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
Reggie0
félisten
Azert baromira szamit az az ozonluk, regen biztos erezhetoen jobb volt. Peldanak okaert kozel-keleten, majdnem a rakterito magassagaban (29 foknal 23 helyett, budapest kb 49), ahol nyaron merolegesen esik be a nap meg sosem egtem le, akkor sem, ha egesz nap kint voltam a szabadban, csak barnultam. Pedig ott aztan van napsutes. Ott az ozonpajzs is sokkal vastagabb. Hiaba van ott 15-os UV index az idojarasjelentesben, a spektruma baromira szamit, nem csak az intenzitas.
Es mindezt ugy, hogy nyar kozepen is hofeher voltam, kirepultem es csak barnultam, nem egtem mindenfele elozetes es fokozatos lebarnulas hianyaban is.[ Szerkesztve ]
-
DigitXT
nagyúr
dél és 3 közt nem javasolják a szabadban tartózkodást
Anno sem javasolták, csak van aki nem tudott róla. Barátaim ültek
szépen az árnyékban, én meg úsztam egy jót a medencében. Még
csak nagyon meleg sem volt (Alpok) tök jól éreztem magam hehe:
hólyagosra égett a vállam... De konkrétan. Egész más nyáron meg
vitorlázás, Velencei tó, full ropogós pirosra égtem. Szerintem attól,
hogy vki sokat volt kint, lassan lebarnult, bőven volt UV sugárzás...
(És aki nem tartotta be a szabályokat, fehér bőrrel napra... így járt.)[ Szerkesztve ]
-
-
Gyok2
senior tag
Bocs, korabeli fényképet nem találtam, ezért egy Wikipédia idézetet rakok:
"A Föld a keletkezése után forró, olvadt állapotban volt, és anyagai sűrűségüknek megfelelően gömbhéjakba rendeződtek. A Föld magjában föltehetőleg a viszonylag sűrű vas és nikkel halmozódott fel, kívül pedig a ritka, gázokból álló légkört találjuk."
Tiszta Windows rendes ház
-
bambano
titán
a hivatalos meteorológus definíciók szerint amíg fix jég van a bolygón, addig van jégkorszak. tehát most, ismétlem, a hivatalos definíciók szerint egy jégkorszak végét éljük meg. ezért melegszik a föld. szó nincs semmiféle hűlő folyamatról.
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
arnyekxxx
veterán
2 és 3 faktoros naptejjel kent be anyám annakidején
Mert az volt. Nekem olyan pöpec leégési emlékeim vannak kiskoromból , hogy csak na. Meg az életmód is változott. "annakidején" a gyerek az utcán töltötte a napjait, júniusra már barna volt, ma meg a gyerek ül a gép előtt tejfehéren aztán ha kimegy nagynehezen júliusban a strandra akkor természetesen instant leég.
Fekete István nem a jövőben játszódó sci-fit irt 1957-ben amikor Tutajos háta szénné égett a Tüskevárban.
[ Szerkesztve ]
-
Nem csak naptej van, van napolaj is. Az biztosan emelkedett árban.
Xiaomi Poco F6 12 GB/512 GB Titanium :-p , Xiaomi smart band 9 Pro Black [GPS Signal in 2-3 sec.], Laptop Asus Oled Vivobook 16GB/1TB " Azért vagyunk, h legyünk " by pusszycat [175cm/102 kg.-- ∞ ]
-
Reggie0
félisten
Es akkoriban volt 2-3 faktorosnal erosebb krem, vagy csak adtak ami van? A mostani 50 faktoros is olyan, hogy igazabol csak 30, a tobbi marketing, mert nem konnyu feladat fenyszuros kremet csinalni. Ez a 3 faktor->30 faktor nagyjabol 30 evnyi fejlesztes eredmenye.
Az abran jol latszik, hogy kb. semmi valtozas sincs, csak megallt a novekedes. A csucsertek es a szeleseg kb. ugyanakkora, mint 40 eve volt:
[ Szerkesztve ]
-
arty
veterán
Bár így volna... 2 és 3 faktoros naptejjel kent be anyám annakidején, ma ugyanezért 50+ felel.
Vagy a régi Fabulonos mesterek tudtak valamit vagy mégiscsak több lett az ultraibolya sugárAmugy van lyuk még mindig?? Nem csak elvékonyodott réteg van mára?
"ugyanitt hazájából elüldözött nigériai herceg aranybányájának tulajdonjogát megtestesítő NFT jegyezhető."
-
Gyok2
senior tag
Klímabuddhák (akik szerint ez így jó) gondolkodtak már azon, hogy a Föld történetét nézve, ez egy hűlő folyamat, ami az egyensúlyi állapot felé tart, ekörül keljfeljancsizva, hideg-meleg időszakokat felváltva? Ebbe nyúlt bele durván az ember, a szén-dioxidot visszatermelve a légkörbe (+ózonlyuk), amitől egyrészt visszafelé megy a melegedésbe, másrészt lett nagyon intenzív jancsizás, szélsőségessé téve a folyamatokat (évszakok tolódása, hideg-meleg, száraz-esős időszakok, durva viharok, árhullámok...).
Emlékszem, milyen volt 30 éve a nyaralás, kint voltunk egész nap, szép barnák lettünk, néha jött egy frissítő zápor (nem pedig vihar, -10-20 fok), aztán az iskolakezdés rontotta el csak.
Ma, próbálj meg kint lenni 15 percet, már leégsz, dél és 3 közt nem javasolják a szabadban tartózkodást, évek óta aszályok vannak, kiég minden stb...Ez így nagyon nem jó.
Tiszta Windows rendes ház
-
borg25
senior tag
Ezért nem haragszom rájuk. Optimisták voltak. Mertek nagyot álmodni. Az is lehet, hogy volt is alapja az álmuknak. Arra gondolok, hogy a NASA is úgy jutott el a holdra, hogy a politikai akarat miatt sokkal több támogatást kaptak akkor mint most. Tudod kis pénz, kis foci, nagy pénz, nagy foci.
Szerintem ma százalékosan is több tudást és erőforrást égetünk el a fogyasztói társadalom érdekében, holott azt áldozhatnánk a tudomány és a társadalom fejlődésére is.
Nézzünk egy másik hírt: Virtuális valóság építése. Pénzt látnak benne, ezért megy bele a munkaóra. Sajnálom, én nem látom az értelmét. Viszont vajon mire mehetnénk, ha azt az erőforrást mást tényleges problémára fordítanánk? Ugye még nincs pénz benne, egyenlőre égetik rá a pénzt abban a reményben, hogy pár éven belül visszahozza. Jobban égethetnénk a pénzt a klima ellen, mert ha nem, akkor nem az lesz, hogy 3 év múlva kimaradunk egy zsíros buliból, hanem 20 év múlva kimaradunk az életből. (Jó, ember lesz, de jó kérdés, hogy milyen társadalmi berendezkedésben és mennyi ember.)
Ráadásul nem a klímaváltozást az egyetlen globális problémánk amivel sürgősen szembe kell néznünk, ha életben szeretnénk maradni. De ebben is és a többiben is inkább azt érzem, hogy mindenki abban bízik, hogy majd a másik megoldja. -
arty
veterán
gondolom ilyen 50 éves távlatokban te másodpercre pontos jóslatokra vagy képes...
egyébként azok a "hülyék" már valszeg meghaltak/nyugdíjasok, szóval rájuk már nem is érdemes haragudnodfuziós erőmű van, a fejlesztés zajlik, LEHET h lesz egyszer abből is valami.
a tudósok bizakodnak, szóval én is bizakodok. 600 év nagy idő LENNE, ha kihúznánk addig.... 50 éves távon én sem hiszek a csodában. (pláne h a fúziós erőmű az addigra lelakott földön már lehet nem is tud érdemben segíteni)"ugyanitt hazájából elüldözött nigériai herceg aranybányájának tulajdonjogát megtestesítő NFT jegyezhető."
-
borg25
senior tag
válasz arnyekxxx #62 üzenetére
Megértem, hogy nem hiszel nekem. Mondok akkor egy másik példát: egypólusú generátor. Hatásfok nagyobb mint 100%. Most azt mondod mese. Érdekes, hogy még megállapították, hogy működő egypolúsú generátor mellett lassabban jár az óra. Akik kutatták az egypolúsú generátort, ők se tudták ezt hova tenni. Végig gondoltad, hogy is néz ki az energia egysége, ha a 7 alapegységgel kell kifejezni? Mi is van a nevezőben? Érdekes nem? Egyébként abból a 3 mértékből kettő időben változó, amit tovább lehet manipulálni. (Ez a nyitja az ilyen szerkezeteknek. Ezért is volt jó hasonlat Teslától, mikor a generátorokat szivattyúként jellemezte.) De a harmadik mérték állandósága is ingatag lábakon áll.
A kijelentésedre reagálva, az, hogy tudom, hogy a tér-idő miért és hogyan fluktál, az nem jelenti azt, hogy ki is tudom használni. -
borg25
senior tag
Sokat ne várj azoktól a tudósoktól, akik 50 éve megmondták, hogy még 50 év és lesz fúziós erőművünk.
Az energia mértékegységét sem tudták SI alapegységekben felírni, hogy aztán mellérakják a Hubble-törvényt. Jelenleg odáig jutottak, hogy a galaxisok egyre jobban távolodnak, meg majd a nagyon távoli jövőben a protonok is lebomlanak. Sok kel még míg azt mondják jó reggelt. Persze a világ állandó, minden állandó, az energia is aham, persze. Ja nem, a c ről, meg a gravitációs állandóról is tudjuk, hogy időben nem állandó, meg a Hubble állandó se az, de az energia, nos arra bármelyik tudós rárakná az anyósa fejét, hogy biztos állandó.Szorgalmasan hajolgatunk az aprópénz napenergiáért, mert a térből nem akarunk hatalmas energiát leakasztani.
-
arty
veterán
600 év alatt talán eljutunk egy másik bolygóra, amit lelakhatunk
50 év alatt.........( b.) kitalálunk valamit, hogy megkössük a co2-t, sötét anyag, hidegfúzió, stb érted: van időd...)
"ugyanitt hazájából elüldözött nigériai herceg aranybányájának tulajdonjogát megtestesítő NFT jegyezhető."
-
bambano
titán
ha az én becslésemet nézzük, akkor 100 négyzetméter napelem lesz. Ha a fórumtársunkét, akkor 324 négyzetméter. Nálunk a napállandó 1370 watt/nm. Vagyis itthon 100 négyzetméter napelem 8%-os hatásfokkal 11,4 KW energiát termelne, 324 pedig 35,5 KW-ot.
azért ezzel már lehet tölteni, különös tekintettel arra, hogy 84 nap alatt akarnak menni 15 ezer kilométert, az 180 km/nap, 20-22 KWh/100 kilométer fogyasztással nagyjából 40 KWh-t kell visszatölteni.
nem lehetetlen az, csak hülyén fognak kinézni, amikor 324 négyzetméter napelemet rakosgatnak át óránként, hogy jó szögben érje a nap
-
Ami dühít speciel engem, h mi "vigyázunk" környezetre, máshol meg szándékosan erdőt égetnek, olajfinomítót robbantgatnak, tacsra vágnak minden igyekezetet.
Xiaomi Poco F6 12 GB/512 GB Titanium :-p , Xiaomi smart band 9 Pro Black [GPS Signal in 2-3 sec.], Laptop Asus Oled Vivobook 16GB/1TB " Azért vagyunk, h legyünk " by pusszycat [175cm/102 kg.-- ∞ ]
-
arty
veterán
"Viszont teljesen hamis megközelítés csak és kizárólag az emberiséget felelőssé tenni egy olyan folyamatért, ami jórészt tőlünk függetlenül zajlik. Mint ahogy az is baromság, hogy azt sugallni, hogy meg tudjuk állítani a folyamatot."
csak egyvalami nem hülyeség: felmenteni az emberiséget a gyorsításért, hátradőlni és tehetetlenül még rágyorsítani a haldoklásra és jéééé... PONT ez a legkényelmesebb
#46 pusszycat
atya úr isten, ilyen égbekiáltó marhaságokat
[link] - közel 40 éves rendszer, 13%-ot romlott.40 évesen lett napelemem, már másnap fedezte a fogyasztásom 30%-át, ennyivel lettem "zöldebb" ergo azonnal "megtérült". azóta tudatosabb energiafogyasztással méginkább javult a "helyben" elhasználás, ha pedig nem lenne rezsiharc, jóval hamarabb visszahozná az árát is.
[ Szerkesztve ]
-
arty
veterán
válasz Ezekiel Ston #31 üzenetére
Jah elolvasott valami széndioxidtagadó cikket és hátradőlt, nincs mit tenni, akkor is maghalunk, ha 2 és akkor is ha 20000000 millió tonna co2-t küldünk a légkörbe. Logikus, ezt minden hülye tudja.
NINCS. MIT. TENNI.
#37Juhaszatti jaja, ha 50 év alatt nyírjuk ki a bolygót (vagyis inkább magunkat) az ugyan olyan rossz, mint ha 600 év alatt tennénk
[ Szerkesztve ]
-
Reggie0
félisten
Szerintem azt jelenti, hogy egy 15ezer kilometeres turne soran tesztelik a napelemeket. Nyilvan ennek resze lehet az is, hogy megfigyelik mennyire kepes a cikkben levo mennyisegu napelem a konnektoros toltest kivaltani, ami domborzat, utvonalterv es idojarasfuggo dolog is.
[ Szerkesztve ]
-
balaaazs
senior tag
Nem teljesen értem, hogy a 15e km és a napelem milyen összefüggésben van? Nem fogják vezetéről tölteni a teslát csak napelemmel?
Ha nem így van, akkor ezek csak infók egymás mellett
¯\_(ツ)_/¯
-
bambano
titán
-
Mire megtérül 20 év alatt addigra a napelem hatásfoka lecsökken jó 30%-al utána már csak vegetál plusz 20 év alatt már az ujj napelemek jobbak és olcsóbbak is lesznek talán megérné várni. Ha meg nem 20 évesen rakod fel bele se kezdj. Ha gyereked sincs még csak ne is gondolj rá.
-
Robitrix
senior tag
válasz pusszycat #43 üzenetére
a napot követő napelemhez hely és mozgatáshoz tartozó valami féle elektromos motor kell, ami jócskán megnövelne a rendszer költségét. Ez többszörösére emelné egy napelem rendszer költségét egy nagyjából passziv fix helyzetű lehetőleg optimálisan felszerelt napelemhez képest. Kérdés persze, hogy mennyire hozzná vissza az extra költséget plusz 20-25% energia többlet megtermelése. Így is sokszor kérdéses, hogy mennyi idő alatt hozza vissza egy napelem rendszer a befektetett költséget. tipikusan 15-20 év. Ha egy a napot lehetőeleg optimálisan követő rendszer volna, akkor már lehet 40-50 év volna a megtérülési idő. Egy átlag ember nem ruház be 40-50 évre 20 évesen, hogy majd 60-70 éves korábban 0 szaldóra fusson ki a befektetése.
-
Robitrix
senior tag
ez is igaz. egy nagyjából 45 fokban bedöntött napelem jobb hatásfokot mutat, mint egy vízszintesen kiterített.... Főleg ha még a nap irányába is mutat minél meredekebb szögben. főleg a déli órákban és valamivel utána, mikor a legintenzívebb a napsütés. Ezért is számít sokat, hogy milyen irányba lehet felszerelni a tetőre a napelemeket. A jó hely és irány az, amikor a déli napsütésben minél meredekebben esik be a napfény. egy földre kiterített napelem soha nem fogja elérni a maximális hatékonyságot legfeljebb csak akkor ha pont fent a napelem felet delel a nap és 90 fokban esik be a napfény a föld felületéhez képest.
-
Ha már szóba hoztad a beesési szöget a házak tetején sincs rendesen megoldva, igazán lehetne napkövető mondjuk egy sínen megoldva. Lehet ha majd könnyebb lesz látunk majd olyat is.
Ha az akkuk elérnének egy olyan fejlettségi szintet 1000+ km nem is lenne szükség igazából mókolásra.
Valami fúziós akku/elem sem ártana ami fél kiló nem 200.[ Szerkesztve ]
-
Robitrix
senior tag
válasz Juhaszatti #37 üzenetére
ebben tökéletesen egyet értünk. Az elmúlt pár tucat millió évben már vagy 100-150-szer lezajlott a jégkorszakba befagyás és kiolvadás ciklusa. Az utolsó 2 millió évben vagy 4-5 alkalommal. Legalább is ennyi konkrét infó van a 2 km-es antarktiszi jégtakaróba lefurt jégminták elemzéséből. Minden évben friss hó és jégréteg rakodik rá a régire és ez halmozódik. Ennek elemzéséből lehet vizsgálni az elmúlt 2 millió év időjárását. Mint ahogy a fúrás mintába zárt légköri gáz buborékok vizsgálatával lehet elemezni az aktuális légkör széndioxid tartalmát vagy a levegő pollen tartalmát és hasonlóak. vagyis relatíve pontos adataink csak az utolsó 2 millió évre vannak. ennek alapján az utolsó jégkorszakból való kiolvadás folyamata 20-22 ezer évvel ezelőtt indult. Az első 10 ezer évben lassabban majd az utolsó 10-12 ezer évben gyorsabban. Ennek során van egy ciklusban 10-12 foknyi átlag hőmérséklet változás és ebből kifolyólag a jégtakaró több millió négyzet kilométert huzodik fel észak fele vagy lefele dél fele. Tehát a tökig befagyás és a tengerparti pálmafás napozás közt ingadozunk egy nagyjából 300-400 ezer éves ciklus folyamán. Közben a tengerek szintje is változik 120-150 métert ahogy fagy vagy olvad ki a jégtakaró. Mire kiolvadunk teljesen a jégkorszakból az északi jégtakaró szinte teljesen el fog tűnni. a ciklikuság oka valamiféle csillagászati jelenség alapvetően a föld keringésében. Vagyis alapvetően egy tőlünk független folyamat zajlik le akár akarjuk akár nem. A mi hatásunk annyi a dologra, hogy gyorsitjuk tevékenységünkkel a folyamatot. tehát ha nélkülünk kéne mondjuk még 4000 év a teljes kiolvadáshoz, akkor miattunk már csak 1000 év kell hozzá. Kb ez a ráhatásunk. Ha sikerülne tényleg visszafogni magunkat, akkor lehet még 2000 év lenne a kiolvadásból hátra.
Viszont teljesen hamis megközelítés csak és kizárólag az emberiséget felelőssé tenni egy olyan folyamatért, ami jórészt tőlünk függetlenül zajlik. Mint ahogy az is baromság, hogy azt sugallni, hogy meg tudjuk állítani a folyamatot.
A sok klima hiszti helyett jó lenne reális képet festeni az emberiségnek, hogy mit tudunk tenni és milyen mértékben a valóságban. Persze közben felkészíteni az emberiséget majd a megváltozó környezetre. Természetesen nem fog kihalni az emberiség, mint ahogy nem lesz lakhatatlan a bolygó. sok szempontból más lesz. Más lesz a lakhelyek más lesz a nővényzet más lesz a mezőgazdaság és egyesek. amihez persze alkalmazkodni fog az emberiség, hiszen egyértelműen a legalkalmazkodóbb faj a földön a jég hátán is megél, ahogy mondani szokás. Persze ha sikerül lassítani a folyamatot, akkor több idönk lesz a felkészülésre. Igaz ettől még az alacsonyan fekvő területeknek városknak annyi. Velencének annyi például. Amikor 1000 éve letelepedtek az emberek a tenger északi részén levő szigetekre és lagunákra nem tudták semmit a klíma változásról és arról, hogy a hely választással potenciálisan halálra itélik a várost. 10-12 ezer évvel ezelött az adriai tenger felső fele egy lapos sikság volt a Dinári hegység és az Appenninek között, aztán a fokozatosan emelkedő tengerszint elöntötte. Ma az északi részen átlagosan 20 méteres tenger színt van. Mint ahogy az is ismert, hogy a régi tengerparti települések mondjuk 3000-4000 év távlatában ókori kikötöinek romjait ma bent kell keresni a tengerben a parttól 150-200 métere úgy egy tucat méter tenger alatt. A régiek nem estek klima hisztibe. ahogy emelkedett a tenger fokozatosan hátrább vonták a várost a magasabb részek fele közben akár fél tucatszor is új kikötőt építve az aktuális parton. Sorsára hagyva a régi területeket. Vagyis ösztönösen alkalmazkodtak a változáshoz. Nem pedig ott sopánkodva, hogy "Mind meghalunk"...
A változásokra fel kell készülni közben azért megpróbálva lassítani a folymatot, hogy legyn rendesen időnk felkészülni rá... ennyi. -
nemlehet
őstag
válasz pusszycat #17 üzenetére
Solar freakin roadways.... Koncepció szinten sem működhet, mert nagyon rossz a beesési szög. De ezen túl anyagproblémák is vannak, nem létezik olyan anyag ami megfelelően átengedi a napfényt de közben megfelelően ellenálló is hogy elviselje a forgalmat.
Ezt el kell felejteni. Azt útból szedett áram viszont nem hülyeség, de az se most lesz és a hatásfoka is alacsony. A fizikát nem lehet megb*szni.Nokia 3310->3410->3100->6500 Slide(RiP Nokia)->Acer Liquid Metal ->Xiaomi Hongmi-> Xiaomi Redmi Note 3
-
Robitrix
senior tag
nagyjából, de az akkor olyan napelem panel, amit a naperőmű farmokon vagy a tetőre szerelt paneloknál használnak. Az ilyen alternatív napelemek teljesítménye tipikusan inkább csak a harmada-negyede azoknak a megoldásoknak. Szerintem 100 négyzetméter ilyen szétterített napelemnek kéne vagy 20 óra, mire feltöltene teljesen egy 80 KW/h-s tesla aksit Apróbb probléma, hogy nem süt a nap 20 órát így inkább a 2-3 nap a realitás. Ez inkább egyfajta szükség megoldás olyan országokba, mint ausztrália, ahol a belső részeken gyakran több tucat km távolsága vannak lakott települések vagy több. Ott igen távol eshetnek egymástól az elektromos töltőpontok. Ha elszámolod a hatótávot és ott ragadsz a következő ponttól 20 km-re akkor kikapja az ember a csomagtartóból a napelemet szétteríti majd malmozik 2-3 órát, amig bemegy a kocsiba annyi energia, amivel el tud vergödni 20 km-re... kb. erre jó...
-
Juhaszatti
addikt
Tényleg nem lehet. A klíma folyamatosan változik, ahogy az előttünk lévő évmilliókban is folyamatosan változott. Az ember ráhatása annyi, hogy ezt a folyamatot felgyorsítja a szennyező tevékenységével. Ezt lehetne esetleg lassítani, hogy normális ütemben változzon tovább, ahogy eddig is.
De a klímaváltozás megállítása egetverő baromság sajnos. -
-
MaraTóni
tag
az alapötlet kiváló
mihelyt megvalósítható a karosszériára vékony rétegben felvihető, jelenlegieknél 10x hatékonyabb napelem, lényegében ingyé lenne a közlekedés... és maximálisan karbonsemleges...
de amíg ilyen "szép világban" élünk, ahol a nagyurak megmondják ki a jó és ki rossz, úgy alakítják a nyugati "mainstream" médiában leadott híreket ahogy csak szeretnék, az nekik minnél nagyobb profitot termeljen, addig ez csak álom...
az hogy mennyien halnak bele a légszennyezettségbe, ami túlnyomó részt dízel/benzines vackoktól van, azt meg pont leszarják...(éves szinten 20 millió fő), a lényeg hogy minnél többet pöfékeljünk el, a petrodollár meg tartsa az értékét -
Ezekiel Ston
senior tag
Nem, nem hiszem, hogy azért mondta volna mert nem akar semmit sem tenni. Szimplán lehet ő is utánanézett már annak, hogy mi is ez a klímaváltozás. Ha utánaolvasol a témának, előbb utóbb Te is rá fogsz jönni, hogy ez egy tök természetes dolog. A föld történetében nem 1 hanem sok jégkorszak játszódott már le. A klímaváltozás elkerülhetetlen. Csak ez a zöldek vagyunk még nem jött rá senki hogy nem vezet semmi jobbra. Maximum eltolhatjuk plusz 10 évvel a bekövetkező dolgokat.
-
mr_ricsi
veterán
A fotó alapján a napelem kb. 1 méter széles. A cikk szerint 18 méter hosszú, és 18 db-ot visznek magukkal. Az összesen 324 m2. (Összehasonlításként egy focipálya minimum mérete 6400 m2)
Ausztrália északi része közel van az Egyenlítőhöz, ezért 12 óra körül a földre fektetett napelemek is eléggé a Nap felé néznek. 100W/m2-rel számolva egy 90kWh-s Teslát 3-3,5 óra alatt képes lehet feltölteni. Legyen 4 óra a napelemek szét és összehajtogatásával együtt.
Így kapnak kb 500 km hatótávot. (90km/h-s sebességgel és légkondival kb. 5,5 óra menetidőt.)
Elvileg 30 nap alatt meg lehetne tenni a 15e km-t. És mivel a töltési és a menetidő csak 9,5 óra, még lehetne optimalizálni napi kétszeri töltésre, és éjszakába nyúló vezetésre is.Szeptemberben indulnak, ami a déli féltekén a nyár kezdete. 70 iskolát terveznek felkeresni. (Nyáron? Tanszünetben?)
Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
-
Reggie0
félisten
-
Egon
nagyúr
Majd akkor szóljanak, ha meglévő napelemekhez sikerült egy Teslát nyomtatni - akkor majd én is beruházok egy 3D-nyomtatóba...
"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
-
-
Voloka
tag
"...a klímaváltozás megállításán."
A klímaváltozást nem lehet megállítani! Elég legyen már ebből a zöld etetésből! -
-
Az utak burkolatába kellene napelemet beépíteni amit vezetékmentesen átküldeni az elektromos autókba nem pedig hülyeségekkel foglalkozni.
-
0xmilan
addikt
válasz Major Lion #14 üzenetére
Nem nyertel, mert en mar elgondolkodtam.
Bar ilyen alairassal tenyleg mindegy. Parmillard ev mulva ugyis kihul az univerzum, szoval minek erolkodunk?
-
Major Lion
senior tag
nem, nem fog senki elgondolkozni...
On a long enough timeline the survival rate for everyone drops to zero
-
0xmilan
addikt
> Egy 15 ezer kilométeres úton biztosítanak majd energiát a nyomtatott napelemek a Teslának.
Ez elso olvasatra ugy hangzik, mintha a 15e km-es uton vegig ott lenne a napelem mondjuk az ut mellett.
-
beef
őstag
Az oké, hogy $10/m2, de a lényeg nem derül ki, hogy milyen teljesítménye/hatásfoka van. Anélkül teljesen mindegy az ára.
-
biscuit
aktív tag
-
nihill
őstag
Visznek majd féltéglákat is, lesúlyozni, vagy hogy nem fogja elfújni a legkisebb szellő is a 18 méteres műanyag csíkokat? Másik dolog, nagyon szép ez a 10$/m2, vajon hánnyal fog beszorzódni ha majd esetleg megvehető lesz?
-
D.Va
senior tag
Ha az egész kamion platót beborítják ezzel, az már érdekes lehet, ha a hatékonyságot addig fejlesztik hogy meghajtson egy megpakolt kamiont.
-
bambano
titán
azért 100 négyzetméternyi jó napelemmel fel lehet tölteni egy teslát 5-8 óra alatt. tehát ha megállnak egy iskolánál megtartani a marketing eseményt, annyi idő alatt bele lehet nyomni annyi áramot, amennyit a napi átlag kilométeren elfogyasztott.
-
Semplar
őstag
Ennyi erővel egy lakó utánfutót is beburkolhattak volna vele.
Megérett az "AI" a pusztulásra.
-
Foglalt név
addikt
Tehát nyomtatnak még műanyagot majd beülnek vele 4-en egy több, mint két tonnás járműbe és ezzel jaszkariznak annyit, mintha átmennének a földön. Ez valóban elgondolkoztató a jövőre való tekintettel.
-
hemaka
nagyúr
Hány év alatt teszik meg ezt a 15k km-t azokkal a napelemekkel?
crazy mudi dog ║ Fuji X100VI ║ MBP M4 Max ║ Syno DS3622xs+
-
WarCow
csendes tag
úgy 2 hét alatt tuti fel is töltik vele
-
bambano
titán
remek ötlet (nem).
ha megáll a tesla, akkor nekilátnak, és kicsomagolnak 18 darab napelemet, amiről sajnos csak azt tudjuk, hogy 18 méter hosszú, azt nem, hogy milyen széles. mondjuk legyen egyharmad méter, akkor a 18 napelem 6 méter széles.
tehát 104 négyzetmétert kicsomagolnak, majd ott dekkolnak mellette sok-sok órán át, hogy feltöltse a kocsit. ez az ausztrál pampákon működhet, de az m3-ason kicsit hülyén néznének rám...Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
beef
őstag
Ausztráliában könnyű, ott van hely kiteríteni. Itt átlógna Horvátországba a vége.
Új hozzászólás Aktív témák
- EAFC 25
- iPhone topik
- Békéscsaba és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- MIUI / HyperOS topik
- AliExpress tapasztalatok
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Dőlnek az S25 Slim és Ultra infók
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- További aktív témák...
- SteelSeries Arctis Nova 1 Gamer Fejhallgató /// Újszerű // Számla + Garancia
- Logitech G335 vezetékes fejhallgató /// Újszerű // Számla + Garancia
- AKG Harman K72 Dj fejhallgató // Újszerű // Számla + Garancia
- Logitech G935 Vezeték Nélküli Fejhallgató /// Újszerű // Számla + Garancia
- Sennheiser Epos GSP 370 Gaming fejhallgató // Számla+Garancia //
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest