Új hozzászólás Aktív témák

 • buherton

  őstag

  Jó az alap elgondolás, de én akkor sem fogom a felhőben tárolni. Sőt minden ami felhővel kapcsolatos kerülöm, mint pl. Chrome könyvjelző megjegyzése... Komolyan afelé haladunk hogy már azt is fogják tudni mit gondolunk. Jönnek majd az intelligens fogyasztásmérők (villany, gáz, víz), home care orvosfelügyeleti eszközök, net, telefonok, tablet gépek, androidok, okos házak okos háztartási eszközökkel stb... Mindent tudni fognak, még azt is mikor fingtál.

  tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!

 • HXY

  addikt

  válasz buherton #1 üzenetére

  Hidd el, hogy eljön az az idő,amikor az emberekbe chipeket fognak ültetni.

  Az lesz a személyi, beépített NFC-s bankkártya, kocsi-, lakáskulcs, távirányító, sőt a hatóságok mindig látni fogják, hogy hol vagy, mit csinálsz. Az orvosok az egészségi állapotodat bármikor láthatják.

  Scifinek tűnik pedig nem az!

  Gondoltad volna 1990-ben, hogy 20 éve múlva mindenkinek lesz videokamerás mobilja?

 • Dany007

  veterán

  válasz osztraksajt #3 üzenetére

  "Annyira USA-ban sem jók még (mobil)netkapcsolatok hogy stabilan erről zenéljenek nagy tömegek. Persze aki korán kel ugyebár.... részesedést szerez."

  Az még csak hagyjám, de teljesen fölöslegesen plusz sávszélességet kellene ehhez használni, ráadásul ha nagy tömegekben gondolkodunk, akkor nem is keveset.
  Na meg mi van azokkal akik autóban szeretnének zenét hallgatni? Most akkor internetet minden autóba? ( igen pár év és ez lesz, pont most olvastam egy cikket erről ezzel a címmel) Na ne röhögtessenek már...
  Vagy ha épp lehalt a szerver, elszállt a net akármi... akkor kész nem is hallgathatunk zenét, holott a "te" eszközöd kifogástalanul működik?

  Az egész cloud mizéria a központosításra megy ki. Mindenki mindent egy helyen tartson és végezzen. Ezzel a sok előnyén kívül csak azt érik el, hogy egy plusz kockázati tényezőt helyeznek az egyenletbe.
  Elvégre eddig csak annyi kellett, hogy ott legyen a szám a mobilon, meg az akku fel legyen töltve. Mostmár az is kell, hogy legyen folyamatos netelérés, megfelelő sebességű, valamint a távoli szerver ami kiszolgál engem szintén 100%-osan működjön, mint internet terén, mint az áramellátás terén.
  Vagy PC területen. Áram kell neki és már dolgozhatunk is. Ha mindezt cloud-on keresztül akarjuk megoldani, akkor nem csak áramellátás kell, hogy biztosítva legyen, hanem internetelérés az kliens és a szerveroldalon is. Ami abszolút nem hangzik vészesen, de az elmúlt 5-8 évben többször állt le a google féle gmail, a freemail, a hotmail vagy az iwiw, mint ahány áramszünet volt nálunk! És akkor még nem is beszéltünk a belassulásokról ami szinte mindennapi esemény, pedig a google nem kis cég.
  Márpedig láttuk már sokszor, hogy még a nagy cégek netes szolgáltatásai is mennyire akadoznak esetenként, vagy akár le is állnak egy-egy hiba miatt, vagy akár áramszünet miatt.
  Szóval ha nem muszáj, én nem erőltetnem ezt a cloud féle megoldást úgy kompletten az élet minden területére...

  [ Szerkesztve ]

 • hunsly

  csendes tag

  Sokan nettről néznek filmet. Az is cloud. Szóval van komoly létjogosultsága. :)

  [ Szerkesztve ]

 • osztraksajt

  őstag

  válasz Dany007 #4 üzenetére

  Most minden különösebb biztonsági aggályt félretéve (márpedig van nekem is bőven hidd el) ahogy én látom:
  - Az internetelérés egyre stabilabb és olcsóbb. Én még Compuserven kezdtem 9600 baudos(bit/sec) modemmel, és kb annyit fizettem érte telefonszámlával együtt mint most a 30 megabites vezetékesért + a kvázi korlátlan mobilnetért. És ez tizenpáréve volt, nem emberöltőkkel ezelőtt. De öt éve még a mobilnet is luxusnak számított.
  - Iszonyatos mennyiségű duplikált adat van a világon. Gondolj bele egy film hány adathordozón/hányféle formában található meg de mondhatnám a mailben terjedő ppt fileokat és egyebeket is.. ezt optimalizálni nem hülyeség.
  - Lássuk be a te eszközöd is elromolhat nem csak a felhő. A Densionnak (magyar cég hihetetlen és szerencsés módon) már van netrádió adaptere kocsiba, és lehet röhögsz de nem vicc. A te géped is leállhat hiba miatt, lehet ha összeadod a hardverhiba miatti kieséseket/újrainstallokkal eltöltött időt, lehet esett ki annyi mint amit a szolgáltatók leállása. És most gondold el ezt kisember szemszögéből aki nem tudja megcsinálni a gépet, hanem este elromlik másnap viszi a szervízbe ahol vagy tudnak valami kezdeni vele, vagy várni kell alkatrészre/szabad szervízkapacitásra stb-re (modjuk egy 4-5 éves notebook esetén képzeld el ugyanezt). Itt meg átmegy a szomszédba beüti nevét jelszavát és tudja intézni a dolgait.

  Félreértés ne essék, és sem támaszkodnék soha egy felhőre kizárólag, de lássuk be van létjogosultsága és igény rá, máskülönben nem tolnának iszonytató lóvékat bele. Vannak nekem is olyan adataim amik soha nem fognak felhőbe kerülni ez is biztos. De nem lesz semmi bajom ha az MP3-aim mondjuk oda kerülnek és kényelmesen kezelhetem őket. Nem pótolhatatlanok, és az én szemszögemből sokkal nagyobb biztonságban vannak mint nálam. Tartsa fel a kezét akinek inkrementális mentése van nap mint nap külső helyre(lakástűz pl) és pár óra alatt vissza tud állítani minden adatot ami odaveszett.

 • buherton

  őstag

  válasz hunsly #5 üzenetére

  De várj, azok a filmek szabadon hozzáférhető mindenkinek, és nincsen úgy mond user tulajdonában. Itt a zenék a user tulajdona, és az töltené fel egy csak általa elérhető helyre, ahol utána lehet nézni mit kedvel a user, milyen szokásai vannak stb...

  tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!

 • Sweet Lou 6

  addikt

  Nekem a legnagyobb bajom a 20GB tárhelykorláttal van.

  sweetlou6.wordpress.com

 • hunsly

  csendes tag

  válasz buherton #7 üzenetére

  Én nem bánnám ha a gyűjtemények megoszthatók lennének egymás között. Minden infót össze lehetne gyűjteni a számokkal kapcsolatban. Újabb zenéket is lehetne találni mások gyűjteményében. Nagyon sok új lehetőség felmerülne. :)

 • Narxis

  nagyúr

  válasz buherton #1 üzenetére

  Mégha a jelszavakat mondtad volna akkor egyetértenék, könyvjelzők tárolása viszont számomra baromi hasznos, vagy a kiegészítők tárolása.

  Androidnál pedig a kontaktok tárolása se egy rossz dolog. Nem tudom, hogy van a többi rendszernél, én csak ezt ismerem. Ha elveszíted, vagy tönkremegy a telefonod akkor nincs pánik, megmaradnak az adatok. Ugyanígy laptop esetén. A cloud szolgáltatások térnyerése csak idő kérdése, már itt vannak a küszöbön. :)

  Thanos was right.

 • Nordic

  Közösségépítő

  válasz Sweet Lou 6 #8 üzenetére

  +1. Kb a zenéim fele felférne, és ez így nagyon karcsú :DDD .

 • Dany007

  veterán

  válasz osztraksajt #6 üzenetére

  Szerintem az elsődleges kérdés, hogy mikor jutunk el oda internetkapcsolat tekintetében ahol ma az áramellátás tart. (ami megjegyzem szintén nem tökéletes)
  Vidéki kisvárosban lakok, az elmúlt 5 évben egyszer ment el az áram ~ 15 percre. Az internet jóval többször, bár tény az sem jellemző.
  Ezzel szemben a gmail heti rendszerességgel dob vissza hibaképernyővel, hogy most épp nem elérhető, igaz 3.-4. próbálkozásnál már igen. És ennél jóval többször van az, hogy egész egyszerűen belassul, alig-alig akar betölteni. De lehetne még sorolni ilyen oldalakat.

  A második legfontosabb szempont a biztonság. Ki vagy mi garantálja azt nekem, ha mondjuk cloud-os dokumentum kezelőben írom meg a cégem szerződését és esetleg a távol szerveren is tárolom, akkor ki garantálja nekem azt, hogy ahhoz az ég világon senki más nem fér hozzá csak én (illetve senki illetéktelen). Nyilván hülye lennék céges papírokat online tárolni, de a lehetőség fennáll, valakinek ez valakinek meg más jelenti az értéket.

  Mert ezzel pont az a baj, ami mondjuk a banki rendszereknél is, hogy sok ember adata tárolódik egyetlen fizikai helyen. Ergo, nem kell 65 külön cég rendszerét feltörnöm az adatokért, hanem elég egyetlen ilyen cloud szervert feltörni és máris megszereztem 650 cég adatát. A banki rendszer viszont működik. Hellyel-közzel az is akadozik - legalábbis a gazdaságis kollega siralmaiból ezt veszem le - de a biztonság többé kevésbé megoldott.
  Na mind1, nem részletezem, a lényeg, hogy van egy több évtizede fejlesztett rendszer, ami úgyahogy működik, de ott is sok a probléma

  És nem azt mondom, hogy kukába az egész ötlettel, mert nem. És persze elromolhat az otthoni gép is. Csupán azt mondom, hogy a cloud a jellegéből adódóan egy plusz kockázati tényezőt tesz a rendszerbe. Lehet, hogy az kicsi, de akkoris egy plusz.
  Én még adnék egy 15-20 évet a cloudnak.

 • osztraksajt

  őstag

  válasz Dany007 #12 üzenetére

  15-20 éve még az Amiga volt a menő és a C64 kazettás magnóval a jellemző, azért ne tévedjünk el. :DDD

  A gmail nálunk sosem röccen meg mint ahogy írtad, pedig hárman használjuk a családban, az lehet valami szolgáltatói hiba is. Amúgy nálunk Debrecenben (frekventált helyen) heti rendszerességgel elmegy az áram van úgy hogy naponta többször is, szóval az internet stabilabb mint az áramszolgáltatás. :Y

  Mondjuk én médiára hegyeztem ki a mondandómat, se az mp3, se a filmek nem olyan "mission critical" cuccok mint egy cég szerződései. De én is azzal kezdtem, hogy komoly biztonsági aggályaim vannak, csak tegyük félre most ebből a szempontból. Ez is csak egy eszköz amit lehet ésszel és öngyilkos módon használni, mint mondjuk a kést. Mint írtam nekem is lesznek olyan dokumentumaim amit nem rakok felhőbe.

 • Dany007

  veterán

  válasz osztraksajt #13 üzenetére

  Hát, akkor nagy vonalakban egyetértünk.
  Annyi különbséggel, hogy tőlem nagyon "idegen" az egész ötlet. Ami viszont alapvetően jó. De én mégis idegenkedem tőle.
  A 15-20 évet úgy gondoltam, hogy akkor már nem lesz asztali PC, vagy Htpc, hanem lesz egy kis doboz, amolyan modem féle, ami tartja a kapcsolatot a központi szerverrel és "csak" jeleket továbbít a perifériák között. Minden tényleges munkát cloud alapon egy szerver fog elvégezni. Még az op rendszer is a távoli gépről fog futni és csak a "képi jelek" lesznek az otthoni kijelzőn megjelenítve.
  Vagy menjünk mégtovább, nem kell semmi modem. Gyárilag fali utp - vagy hasonló - csatlakozót fogunk a Tv-re monitorra kötni és direktbe onnan kapjuk majd a jeleket. A Tv vagy megjelenítő meg maga veszi az egér / bill / egyéb perifériák jeleit és mindent a távol szerver dolgoz fel.
  Na én valami hasonlóképp látom ennek a jövőjét. És ettől idegenkedem.

 • osztraksajt

  őstag

  válasz Dany007 #14 üzenetére

  Szakadj el a vezetéktől, elég lesz abba egy simkártya szerűség is. 220 kell neki és kész. :Y

  Szerintem lesz egy házi szerver ahol virtualizálzan futnak az otthoni gépek. (mondjuk már én is gondolkodom rajta hogy lehetne értelmesen megcsinálni, de még nincs rá széles körűen használható ingyenes oprendszer) nem kellene minden gépbe külön SSD, úgyis megy valamelyik gép állandóan. Nem lenne boot, stb. elég lenne egy helyen szinkronizálni az adatokat közös mappákban, mindjárt jobb lenne a hatásfok és az offline használat is megoldott ha éppen nincs net.

  Majd meglátjuk, a költséghatékonyság/marketing eldönti hogy merre megy a világ.

  Voltak tömegek akik a vasúttól is idegenkedtek, de majd az idő eldönti hogy életképes-e a dolog. Volt már egy fellángolás a vékonykliensekkel, de elbukott vagy 10-12 éve, akkor minden attól volt hangos, de gyorsan el is tűnt. Meglátjuk lehet ez is pár évig lesz sláger.

  A birtoklási vágyat nem szabad lebecsülni, ősi ösztön. Mondjuk a kényelem is. :DDD

 • Dany007

  veterán

  válasz osztraksajt #15 üzenetére

  A vezetékes dolog nekem azért kézenfekvő mert az áram ma már minden háztartásban és épületben alapdolog. Még itthon is :)
  Előreláthatólag ez így lesz a következő jópár évtizedben is. Tehát a vezeték az egy fix dolog, van volt és lesz is egy jóideig.
  De amúgy az is elképzelhető amit te írtál.

  Most nemrég volt valami játékgép kezdeményezés. Ahol csak a "konzolt" / vagy vezérlőt kell megvenned aztán a játékokat a szerverről futtatod és onnan is bérled! óccsóért. :)
  Volt róla cikk itt a PH!-n. Jó nagy vita is kerekedett a topicjában, de azóta nem is hallottam róla.

  A birtoklási vágy egyébként tényleg meghatározó. Talán ösztönös is.

 • janos1988

  addikt

  Es mi a helyzet az okostelokkal amibe belepattinthato 32GB-os (lassan mar 128GB-os) micro kartya is? A telefon szinte mindig nalunk van.

  Kiemelt hsz: egyelore != egyenlore.

  https://www.youtube.com/watch?v=mkDSGbRyjz8&list=PLVJH24yGtE_w5Ke4aWmRV8erFQmqRD1dK Minden egyes új rész rátesz még egy lapáttal :-D

 • Rickazoid

  addikt

  Felmerül egy probléma, hogy az ingyenes tárhelyeknél soha nem vállalnak felelősséget arra, hogy nem fognak elveszni az adataid, és bár ritkán fordul elő, de amikor előfordul, akkor sok embert ver képen, hogy elveszett mindene, amit oda feltöltött és nem volt offline biztonsági másolata. És értelmes ember mindig tart offline biztonsági másolatot a dolgairól, ráadásul mindig van nálunk több GB-nyi háttértár, de nem mindig vagyunk mobil szélessávval lefedett területen, a világ nagyobb részén ráadásul kurvadrága a mobilnet, és marad is még 20 évig minimum. Arról nem is beszélve, hogy ha nem is kapod meg a zenéket, amiket megvettél, akkor elég a felhasználói fiókodnak megsérülnie (akár crackertámadás miatt is) és máris elbuktál egy rakat pénzt, amiért lehet nem kárpótol senki. Illetve amire ez igazán elterjed, már negyed/fél TB-os chipekkel rohangászunk, amiket akár többszáz MB/s-os sebességgel is tudunk majd írni/olvasni, igazán feleslegessé téve a cloud adattárolás. Tényleg nem értem miért erőltetik ennyire, amikor a másik oldalon, a mobilszolgáltatók oldalán meg folyamatosan próbálnak indokokat találni, hogy miért drágítsák és korlátozzák még tovább a szolgáltatást ahelyett, hogy a hálózatukat fejlesztenék az igényeknek megfelelően, globálisan. Emellett a háttértárak is rohamosan fejlődnek, lényegében még tömörítésmentes minőségben sem lehetne megtölteni mondjuk egy 32 GB-os microSD-t annyi zenével, amennyit tényleg hallgat is az ember, de a 32 GB-os microSD csak egy lépcsőfok, de nem a legfelső.

  [ Szerkesztve ]

  Erkölcstelen csíkot húzni a másik krumplifőzelékébe csak azért, hogy legyen egy szünet.

 • Syl

  nagyúr

  válasz WonderCSabo #16 üzenetére

  Hogy ne lehetne. És feltöltés után az artisjus azonnal küldi a csekket :DDD

  Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.

 • krystman

  őstag

  Na én ezt a Amazon Cloud dolgot kipróbáltam. Hát lehet, hogy nem lesz rossz ez a szolgáltatás, de az efféle ingyenes szolgáltatásoknál mindig ugyan úgy visszajön az egyik óriási probléma, még pedig, hogy baromi lassan lehet feltölteni mindent rá. Kész röhej, hogy 20kbyte-al lehet feltenni egy mp3-at, 6-7MB-os fájl 5percig töltődik a szerverre. Most, ha ez ilyen lesz, akkor egy halott ötlet. Egy SD kártyára, ez 2-3mp. Ha efféle lesz ez a Cloud szolgáltatás, akkor tartsák meg maguknak. Pedig nekem 20/10-es a netem, de ez így max annak jó, aki szeret így szórakozni ilyennel. Az emberek többsége hozzá van szokva, hogy manapság egy 10-20MB fájl nem jelent gondod. Ha ezt így is lehet elérni, és játszani a zenét róla, akkor halott dolog. Nálam marad sokáig, és mindig is a hordozható dolgok. Manapság egy mp3 lejátszó pár gramm. Nem megterhelő hordani, amikor több GB kapásból a rendelkezésre áll, és gyorsan lehet az adatokat mozgatni.
  Most nézem, hogy 100MB -ra 34percet ír ki. Hát le lehet következtetni mire is jó.

  [ Szerkesztve ]

 • Dany007

  veterán

  válasz Rickazoid #19 üzenetére

  Ezzel úgy nagyjából mocskosul egyet is értek. :)
  És én még úgy igazán bele se gondoltam ebbe...

  Ha azt vesszük a komolyabb munkát igénylő helyzetekben a cloud-ot eleve elfelejthetjük. Egyenlőre. Gondolok itt arra, hogy 3D-s tervezés, grafikai szerkesztés és hasonlók esetében azért még ma is jelentős erőforrásra van szükség a zökkenőmentes munkához.
  El nem tudom képzelni, hogy egy profibb grafikai stúdióban, ahol mondjuk 5 gépen fut egyszerre a PS CS5, az Indesign, meg mondjuk az illustrator, hogy mindezt egy távoli szerver végezze. Persze, ilyen kis méretben eltudom képzelni, de cloud esetében eleve nagy számokra kell gondolni.
  Nekem egy komolyabb munkánál csak a PS lefoglal 1-1,5GB memóriát, meg a 2 magos procit. Na most ezt szorozzuk fel csak ~ 100.000 felhasználóval aztán próbáljuk meg alárakni egy olyan gépet ami képes mindezt realtime-ban kiszolgálni.
  Mert nyilván az lenne benne a biznisz, hogy egy szerver minél több felhasználót tudjon kiszolgálni, viszont ilyen nagy erőforrásigényes programoknál szerintem ez már necces.

  Ami meg az egyéb home-office feladatokat illeti, egy olyan gépet ma már bagóért összelehet rakni. Elvégre még egy 10 éves gépen is vígan dolgozok wordben, excelben, power pointban és kezelem a levelezést is. Ehhez tényleg elég a "mindenből a legolcsóbbat" kategóriás gép is. Ergo ezért fölösleges lenne a clouddal szórakozni.
  Csak példának, nálunk a cégnél 6 éves sempronokon folyik a grafikai munka. A legerősebb gépben egy 3ghz-es HT-s P4 ketyeg... És egy ~ 500 milliós árbevételű cégről van szó. Szóval a dolog még így is működik...

  A zenével kapcsolatban a fórumtárs elmondta a frankót. 32GB-os SD-re ráfér ~ 4.500 szám, ha mondjuk átlag 7MB-os mp3-mal számolunk. Mindez persze egy telefonon, egy mobil eszközön. Akit ez nem elégít ki zeneileg az szerintem már csak szőrszálhasogat...

  Viszont ami még érdekesebb - szintén pár hsz-szel feljebb egy fórumtárs ötlete - az otthoni szervergép. osztraksajt fórumtárs ötlete továbbgondolva...
  Gondoljunk csak előre 3-5 évet! Már ma is elérhetőek mobiltelefonra PC remote alkalmazások (remote desktop). Amik segítségével a neten keresztül teljes hozzáférésünk van az otthoni PC-re. Teljes képernyőn látjuk, touch-csal mászkálhatunk benne, és virtuális billel gépelhetünk. Voltaképp bármilyen műveletet el lehet végezni már a mostani mobilokról is!
  Én csak ingyenes progikat próbáltam egy LG telefonról, de már az is igen meggyőző volt.
  Lehet zenét, videót streamingelni is.
  Szóval mindezt képzeljük el ~ 5 év múlva. Amikor már egy 4-8 magos otthoni PC-t bagóért meg lehet vásárolni - mondjuk 5-10TB-os vinyóval, hasonlóképpen a 2-4 magos mobiltelefonokat is.
  Egyedül wifi elérés kell és ugyan azt meglehet valósítani, mint amit a Cloud nyújtani képes, csupán a "saját" hálózatunkon belül. Nem távoli szervert használnánk, hanem a sajátunkat. Amit tetszés szerint levédhetünk vagy akár ki-be kapcsolhatunk ha szükséges. (igen van olyan opció, hogy lanon keresztül a telefon "felkelti a gépet hibernálásból")

  Szóval ha továbbgondoljuk a dolgot, akkor rájöhetünk, hogy a cloud ily módon értelmét veszti, hiszen pár éven belül - de akár már ma is - saját hálózaton belül képesek leszünk megoldani mindezt.
  Nyilván azért a Wifi hot-spotok elterjedése jólesne, vagy a 3G fejlesztés és olcsósítás, de szerintem ez egy 5 éven belül már meg lesz oldva.

  [ Szerkesztve ]

 • osztraksajt

  őstag

  válasz Dany007 #22 üzenetére

  Na ezért szeretem a fórumot, itt értelmes dolgok is kikerekednek.

  Mondjuk a kocsiban a fejegységről mondjuk simán elérem az otthoni "cloud" gépemen tárolt zenéket. és akkor nem kell SD kártyára másolással kínlódni, szinkronban tartani 3 telefonon/mp3 lejátszón/autóhifi SD kártyán stb. Mert ez melós is tud lenni. Sőt, idő kérdése hogy a digitális fényképezővel készített képek mobilneten egyből essenek be az otthoni szerverre. Kellő sávszélesség esetén a videokamera képe is.

  A lefedettség sávszélesség ár pedig idő kérdése. 4 éve még 512/96kbites ADSL volt itthon most meg lehetne 120-as is, de 30/3 van mert egyenlőre untig elég. Erről már simán lehet streamelni 3-4 jó minőségű audio csatornát. Lefelé pedig kényelmesen jön egy HD folyam is akár.

  LTE hálón már sokkal jobb lesz a ping idő, tehát idő kérdése, hogy mondjuk az otthoni szerveren futó Duke Nukem Forever 2 leskálázva a telefonon játszható egy remote desktop-hoz hasonló megoldással.

  És akkor senki nincs kiszolgáltatva semmilyen cloud szolgáltatónak, az adatok fizikailag is a birtokában maradnak. És az ehhez szükséges infrastruktúra pár év alatt rendelkezésre fog állni.

  De ez nem oldja meg az adatmentést... Ahhoz kell felelősségérzet is, talán erre lesznek jók a cloudok. Csak ugye egy backup tárhely nem nagyon tud tartalmazni reklámot/enterprise lehetőséget, és ez a szolgáltatóknak nem perspektíva.

  Esetleg bittorenthez hasonló módon elosztott mentés, mindenki bedob +50% tárhelyet és akkor mások mentései lesznek nálam és az enyémek másoknál mondjuk egy 256bites kulccsal. Így kivédhető akár egy lokális tűz pl., helyreállítható akár választható prioritásos rendszerben is. Egy jókis deduplikációval megtámogatva jóval kevesebb hely is elég lehet.

 • DJS

  tag

  válasz HXY #2 üzenetére

  "Hidd el, hogy eljön az az idő,amikor az emberekbe chipeket fognak ültetni."

  Ezt már ma i megcsinálhatnák, ha hagynánk. A technológia megvan hozzá.

  "Gondoltad volna 1990-ben, hogy 20 éve múlva mindenkinek lesz videokamerás mobilja?"

  Először is, nincs mindenkinek. Másodszor azt, hogy én fel tudok venni egy képet egy régimódi vasalóénál valamivel kisebb felbontásban, azt nem nevezném kamerának.

  Ma sem használja ki szinte senki a kamerás mobilt, aki meg igen, az háborog, hogy bemozognak a szereplők, mert a legtöbb "kamerás" (camera=fényképezőgép) mobilon nincs vaku. A tévében anno azzal reklámozták a kamerás mobilt, hogy fel lehet venni vele a tolvaj arcát - hát persze. És a 800x600-as felbontáson bemozgó harisnyás fej még felismerhető is lesz, mi?

  #23
  "Sőt, idő kérdése hogy a digitális fényképezővel készített képek mobilneten egyből essenek be az otthoni szerverre. Kellő sávszélesség esetén a videokamera képe is. És akkor senki nincs kiszolgáltatva semmilyen cloud szolgáltatónak, az adatok fizikailag is a birtokában maradnak. És az ehhez szükséges infrastruktúra pár év alatt rendelkezésre fog állni."

  Hogyne. Öt év múlva, ha ez megvalósul, te azon fogsz ijedezni, hogy biztos figyelik a mobilnetedet.

  Az az adat, ami egyszer már átment a netszolgáltatón, potenciálisan lemásolt adat. Függetlenül attól, hogy hány bites https titkosításod van, vagy attól, hogy mennyire bízol a szolgáltatódban, vagy attól, hogy milyen értékes az adat.

  Tehát ahhoz, hogy te tényleg független legyél a cloudtól, nem elég a home server, egy saját mobilnetet is be kell lőnöd mindenhol, ahová csak jársz :)

 • .tnm

  addikt

  tipikusan olyan szolgáltatás, ami nem felhőre való. (ha a világon minden ingyen lenne, akkor is micsoda felesleges adatforgalmat generálna minden egyes albumlista átnézéskor, belehallgatós számkereséskor, stb...) teljesen illogikus.

  persze a kiadóknak igazi Kánaán lenne, 5 perce sem lenne sikeres már jönnének a jogvédők, hogy átfuthassák ezeket az acc-okat (akár névtelenül is, elég ha csak egy átalánydíjas adóhoz keresnek egy alap statisztikát).

  a netszolgáltatók meg siker esetén tarthatják a markukat, mert micsoda plusz adatforgalom.
  (hiszen a telefonodat azért mégiscsak szinkronizálni fogod, vagy legalább egy erős read-ahead lesz, mert nehogy már ne lehessen bármikor kettőt, hármat léptetni előre, beletekerni a 3. percbe)

  (lehet, hogy a konkrét adatforgalom nem lenne brutális -bár sok kicsi, ugye...-, de a garantált sávszélnek és a késleltetési időnek nagyon pöpecnek kell lennie.)

  és mégegyszer: csupa fölöslegesség. sokkal értelmesebb egy NAS-t/médiaszervet tartani otthon és azt egyben backup-nak is használni. szinkronizálni, meg minden gyakorlatilag bármit lehet bármivel: nem az algoritmizálás csúcsa.

  @24
  Tehát ahhoz, hogy te tényleg független legyél a cloudtól, nem elég a home server, egy saját mobilnetet is be kell lőnöd mindenhol, ahová csak jársz

  azért a netszolgáltatót ne soroljuk már be a cloud-ba.(amit, írsz az persze igaz, de legyen valaki bármilyen nyilvános neten, attól még a cloud-októl lehet független)

  [ Szerkesztve ]

  It's a rare occurrence, like a double rainbow, or someone on the Internet saying, "You know what? You've convinced me I was wrong."

 • Dany007

  veterán

  válasz osztraksajt #23 üzenetére

  Igen, pontosan erre gondoltam én is! :) :C

  A backup részt meg meglehetne oldani egy sima raid-es kétvinyós megoldással.
  Persze fizikailag még az is egy helyen lesz és ha leég a lakás vagy bombatalálat éri akkor tönkre megy... De... erre nagyjából annyi esély van, mint a távoli szervernek a bombatalálatra vagy tűzre. Továbbá szerintem a nagytöbbség nem ettől tart a legjobban. Mégtovábbá : ) ha leég a lakásod a legkisebb problémád lesz a 20giga mp3 meg a 300giga HD film ami elveszik.
  Btw ha ennyire fontos, akkor esetleg mobilvonyós tárolással heti 1 backuppal meglehetne oldani. És akkor a mobilvinyót mondjuk lakáson belül valahol máshol tárolni. Vagy esetleg a pinceszinti tárolóban stb...
  De amúgy manapság még a nagyobb cégeken kívül sima raid megoldást sem használ az átlagjúzer.

  @DJS:

  Nyilván a netszolgáltatót így se úgyse lehet kikerülni. De ezzel a home szerveres megoldással legalább a 3. felet a cloud szerver szolgáltatót kilehet kerülni.
  Amit írsz az már most is és mindig is így ment. Elvégre senkinek nincs saját netszolgáltatója : ) Mindenki egy 2. féltől "veszi" a netet. Ez ezután se változna meg.

 • #16820480

  törölt tag

  válasz Dany007 #12 üzenetére

  a biztonság részét nem egészen értem. senki nem kötelez rá, hogy az xy ingyenes cloud szolgáltatásban tárold a céges szupertitkos dolgaidat. nyilván ilyen munkához a cégnek lenne majd saját cloud szervere, amire mondjuk vpn-en keresztül csatlakozol, akkor még a köztes adatforgalmat sem nagyon lehet meglékelni.
  ezért is tetszett volna iszonyatosan a wave, mert az magán jellegű dolgokra szuper felületett biztosított volna. pl. itt a munkahelyen a dokumentumok egy részét most lőjjük fel felhőbe, mert sokkal kényelmesebb, és gyorsabb, ha így megy a munka, mintha mindenki doc fájlokat toszogat gépről gépre. erre, amire nekünk kell, szintén tökéletes lett volna a wave felülete, a privát hullámokkal, meghívható emberekkel, kooperációs lehetőségekkel, visszajátszással meg mindennel. hát, ezt most nélkülözni kell majd.

  ettől függetlenül abban egyet kell hogy értsek, hogy a multimédia felhősítése nem a legjobb megoldás. persze, nem lesz (annyira) redundáns az adatok tárolása, viszont az adatforgalom annál inkább. már a youtube esetében is sírnak a szolgáltatók, hogy mekkora forgalmat generál. ha mondjuk nem az ottani lebutított bitrátájú hd videókat nézegetné online a nép, hanem a bluray-hez közelítő minőségűt, akkor aztán tényleg befeküdne a mostani hálózat.

  kérdés az is, hogy vajon ezeket a feltöltött mp3 zenéket ténylegesen mp3-ként kapjuk-e vissza, a feltöltöttel azonos minőségben, vagy valami netes stream-hez ideálisabb 32kbps aac+ formátumban...

Új hozzászólás Aktív témák