Hirdetés
- Cisco vizsgák (CCNA, CCNP, CCIE)
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Programozás topic
- Felháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasni
- Nem nő a Facebook: csökken az aktív felhasználók száma, de pörög a metaverzum
- Facebook és Messenger
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- macOS PC-re
- Milyen routert?
- Windows 10
-
IT café
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz Crvsh3R #44251 üzenetére
- A mérnök is írhat butaságot. Egész sorozatok vannak az ismeretterjesztő csatornákon mérnöki baklövésekről.
- A linkelt topikban egyetlen "mérnöki" hozzászólás van: Azt akarja mondani, hogy meg kell javítanunk a hardverünket, hogy más cégek hardverhibáit kezeljük? Ez rossz iránynak tűnik.
- Nyugodtan sértődj be, mert itt mást mondok/javaslok, de Te kötöd az ebet a karóhoz.
Engedd meg hogy a fizikán belül az elektronikához az átlagnál jobban értsek, mivel elektroműszerész a szakmám, és értek is hozzá. Diploma nélkül is látom hol a probléma a passzív HUB-os felvetésben.A passzív HUB ötlete csak és kizárólag akkor működne, ha olyant (hibás?!)példányt találnál, amin szándékosan kispórolták a Vcc vezetéket, vagyis a táp fizikailag le lenne választva a csatlakozókról. Ami egyáltalán nem jellemző megoldás.
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
válasz Crvsh3R #44246 üzenetére
a Pi és a külső tápos hub közé rakni kell egy nem tápos hub-ot. Ez mondjuk működhet, de eléggé költséges megoldás.
Miért lenne költséges? Már 1000Huf alatt kapni passzív HUB-ot.
Már hogy működne egy ilyen megoldás? Szerinted a passzív HUB-ok honnan veszik a tápot? Fixen össze van kötve a bemeneti 5V-os ág az összes kimenetre.
Ez hogy választaná le a külső tápos HUB-ot rákötve?
Leválasztani úgy tudod, ha a Pi felőli oldalon elvágod(kikötöd) a táp vezetéket.Vagy veszel egy normális tápot
Amúgy úgy próbáltad, hogy a Pi-t is az USB HUB-ból táplálod úgy, hogy nem dugod be a Pi-be a saját tápcsatlakozóját?
[ Szerkesztve ]
-
válasz Crvsh3R #44243 üzenetére
Márkás kínai Attól függetlenül nem tudhatod hogy az új HUB-ra pontosan miként reagál, és mekkora feszültséget erőltet rá. Márpedig a tünetek erősen ebbe az irányba mutatnak.
Úgy is rakoncátlankodik, ha nincs rajta a 2 lemez, csak a HUB?[ Szerkesztve ]
-
-
Crvsh3R
senior tag
válasz Crvsh3R #44240 üzenetére
Közben olvasom, hogy bizonyos külső táplálású USB hub-ok visszatáplálnak USB-n keresztül a Pi-ba és ez miatt nem indul (a Pi nem tolerálja, más eszközökkel ellentétben). Gondolom akkor ez lehet a probléma az új hub-al. Tudtok más megoldást mondani (azon kívül, hogy használjak dedikált NAS-t vagy használjam tovább a működő hub-ot)?
Samsung Galaxy A52s 5G || Steam: Crvsh3R || Nintendo Switch OLED || NS friend code: SW-6235-6627-3408 || Hirdetéseim (Switch kiegészítők, stb.): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/crvsh3r/index.html
-
azbest
félisten
válasz Crvsh3R #42769 üzenetére
Az a kód nem a stepping, ahogy nézem.
Itt van egy példa, hogy mivel lehet a különbséget szoftveresen észrevenni, más címezhető tartományok vannak:# B0 pi@raspberrypi:~$ od -An -tx1 /proc/device-tree/emmc2bus/dma-ranges 00 00 00 00 c0 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 40 00 00 00 # C0 pi@raspberrypi:~$ od -An -tx1 /proc/device-tree/emmc2bus/dma-ranges 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 fc 00 00 00
Vagy persze magán a chip feliratán (B0T vag C0T a sor vége)[ Szerkesztve ]
-
0519
senior tag
válasz Crvsh3R #42622 üzenetére
Mindenki tudja, hogy az Argon One egy ház, ezért téged a fogyasztókról kérdeztelek.
Ha a fogyasztókat külső tápellátással kötöd rá, akkor felmerül a kérdés, hogy miért akarsz egy ház miatt a gyárinál erősebb tápot alkalmazni?
A gyári tápban van tartalék, nem csak a Pi-t tudja ellátni, hanem belefér még egy 1 nagyobb fogyasztó (pl noti hdd, vagy egy ssd).''Vígan ülünk tort azok fölött akik ellenünk törtek'' -Addams family
-
válasz Crvsh3R #42537 üzenetére
De ez nem aza a táblázat... Ez csak azt mutatja, hogy linux alatt a felcsatolási opciótól függően hogyan működik. Általában a periodikus fstrim-et használják. [link] Elképzelhető, hogy raspberyOS alatt kézzel kell felkonfigurálni. [link]
Plusz a táblázatod szerint exFat esetén mindkét módszer működik.lanszelot
Már írtam, a #42533 végén. WLS2 a kulcsszó, külön kell telepíteni/engedélyezni a W10 szolgáltatásainál.Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
Crvsh3R
senior tag
válasz Crvsh3R #42537 üzenetére
Kipróbáltam
big_writes
-al az fstab mount-ot és a sebesség samba-n keresztüli írásnál felment 90-95 MB/s-re. Nekem ennyi elég is.Samsung Galaxy A52s 5G || Steam: Crvsh3R || Nintendo Switch OLED || NS friend code: SW-6235-6627-3408 || Hirdetéseim (Switch kiegészítők, stb.): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/crvsh3r/index.html
-
-
válasz Crvsh3R #42526 üzenetére
Az NTFS csak akkor lenne probléma, ha pl.helyi meghajtón keresztül sem tudna gyorsabb másolást. Ami nem jellemző. Milyen a hálózati kapcsolatod?
- A Wifi miatt is lehet lassú
- A kábeles kapcsolattal is volt valami zűr, ami 300Mbps környékén megállt. (Vagy ezt már javították?)Minden fájlrendszer konverzió úgy kezdődik hogy mentsd ami fontos, mert nem biztos hogy sikerül. Sokáig tart, bizonytalan a kimenetele. Ha meg fontos adatok vannak rajt, úgyis van róla legalább 2 másolatod külön helyen.
dd if=/dev/random of=/media/NAS1/teszt bs=4096 count=50000000 status=progress
Ezzel a parancsal megmérheted, hogy a Pi milyen gyorsan tudja írni a külső lemezt, a hálózattól kapcsolattól függetlenül. Ha ez jóval többet mutat mint 30MB/s, akkor a hálózati részben kell keresned a hibát.
SunMount3r
A W10 is csak akkor kezeli, ha fel van telepítve a WLS[ Szerkesztve ]
-
Crvsh3R
senior tag
válasz Crvsh3R #39380 üzenetére
Most kezd érdekes lenni a dolog. Kipróbáltam, hogy rákötöm a Beelink M18-as S905-ös tv boxot, próbáltam a PI 3-ast is, de egyiknél sem találja a Samsung HDMI CEC menüje (Anynet+). Kezdem azt hinni, hogy a 11 éves TV ezen része adta meg magát.
Samsung Galaxy A52s 5G || Steam: Crvsh3R || Nintendo Switch OLED || NS friend code: SW-6235-6627-3408 || Hirdetéseim (Switch kiegészítők, stb.): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/crvsh3r/index.html
-
Crvsh3R
senior tag
válasz Crvsh3R #39374 üzenetére
Nos, próbáltam új kábellel is, ami a 4k60-at viszi, viszont ezzel sem működik. Libreelec-et is újratelepítettem. Esetleg valami ötlet mi okozhatja ezt a jelenséget?
-
-
BalanceR
addikt
válasz Crvsh3R #39348 üzenetére
Lassan egy éve ilyet használok, semmi problémát nem tapasztaltam..
A jack szerintem anyagából fakadóan elszíneződik (oxidálodik) teljesen normális.
A CEC nálam megy, bár nem haszálom... Nem húztad túl a csavarokat? Nem ér bele a felső alu blokk a microHDMi tetejébe?#Raspberry #Orangepi #HassOS #Esp32
-
zenwalk
senior tag
válasz Crvsh3R #36137 üzenetére
a log fileból(én nem libreelecet használok, nem tudom pontosan, de valahol itt kell lennie: /storage/.kodi/temp/kodi.log) lehet, hogy többet lehetne mondani. Ha a kodi írja ki, miután elindult, lehet, hogy valamelyik addonnak van baja.
Nálam aluminium hűtőborda + venti van, transmission, kodi, plex mellett a passzív hűtés nem megoldás. Pont van egy eladó, ha valakit érdekel.[ Szerkesztve ]
-
wassermann
Topikgazda
válasz Crvsh3R #27728 üzenetére
100MB-ról 256MB-ra növeltem csak a swap-fájlt, ez a 64GB-s kártyának olyan ici-pici töredéke, hogy ha meg is hibásodna, a kártya saját vezérlője hosszú évekig kijavítaná, pótolná a helyet (jó lenne pontosan tudni, hogy is működnek ezek a kártyán belül, hogy vállalnak élettartam garanciát
[ Szerkesztve ]
-
-
őstag
válasz Crvsh3R #27276 üzenetére
"Ezek a hűtőbordák max. a felemelegést illetve a lehülést lassítják le mnimálisan, de a méretük miatt szintén szinte az elhanyagolható kategória."
Tekintettel arra, ezek a SoC rendszerek bárminemű hűtés nélkül elmennek, ahhoz képest ezek a bordák jelentős hőkapacitást visznek a rendszerbe. Nem minimálisat.
És eme bordáknak továbbra se az a szerepe, hogy szoba hőmérsékleten tartsák az alatta található IC-t / IC-ket, hanem hogy az idő függvényében történő hőmérséklet változást integrálják, ezzel növelve az eszköz várható élettartamát. -
toth_janika
őstag
válasz Crvsh3R #27276 üzenetére
Én is szeretnék egy "hűtős házat", mert mostanában elég sokszor jön elő a kis hőmérő, főleg, ha hálózatról nézek full HD filmeket. Viszont az a bajom ezzel a házzal, hogy nem férek hozzá a GPIO sorhoz, ami meg kéne nekem... Megoldás lehet erre a problémára a "ventillátoros ház"? Ha igen, tudnál/tudnátok ajánlani egy értelmeset, amivel hozzáférek a GPIO-hoz is?
Flickr - http://www.flickr.com/photos/toth_janos/
-
őstag
-
wassermann
Topikgazda
-
azbest
félisten
válasz Crvsh3R #26603 üzenetére
hello google, hogyan kell egy sdxc kártyát előkészíteni raspberry pi-hez?
https://www.raspberrypi.org/documentation/installation/sdxc_formatting.md
-
-
-
-
wassermann
Topikgazda
válasz Crvsh3R #26010 üzenetére
Nekem a Raspberry hivatalos oldaláról letöltött régi, sima NOOBS van innen, azt a kártyára tettem és feltelepített mindent gond nélkül. Minden egyes rendszernek két két particiót hoz létre. Ha esetleg variálni akarod a particiók méretét, telepítés után GPARTED-el átszabhatod őket. Nálam pl. az OSMC hatalmas particiót kapott utólag, mert videómagnóként a TV-ből oda rögzít és kell a hely a filmeknek.
[ Szerkesztve ]
-
wassermann
Topikgazda
Új hozzászólás Aktív témák
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Asszociációs játék. :)
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Cisco vizsgák (CCNA, CCNP, CCIE)
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Szólánc.
- Vezetékes FÜLhallgatók
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- További aktív témák...
- Dell PowerEdge M1000e
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B365 Intel i7 9700E 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1660 6GB GDDR5 Sharkoon Slider 550W
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H510M Intel i3 10100F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1060 6GB GDDR5 ZALMAN Z1 CM 450W
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H510M i3 10100F 16GB DDR4 512GB SSD RX 580 8GB GDDR5 ZALMAN Z1 Chieftec 500W
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H510M Intel i3 10100F 16GB DDR4 512GB SSD 1060 6GB GDDR5 FD Core 1000 FSP 400W
- RX 580 8GB, Asztali PC!
- Eladó egy komplett i7 gép SAMSUNG monitorral, egér, billentyűzet, füles... Win10 vagy 11 ...
- Gamer PC! i5-9400F/ 16GB DDR4/ RX 570 8GB/ 750W 80+ Gold/ SSD+HDD/ Win 11 Pro/ Garancia/Beszámítás!
- komplett PC//INTEL i5-6500//b150m//32GB ram//GTX750Ti 2GB//240+128GB SSD
- Játékos pc eladó! ( i5- 6700Xt)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest