-
IT café
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
OgKush
senior tag
na ma majdnem sikeres volt az ismerkedesem a PI-vel.
Plexet felraktam, mar csak valahogy rakellene eroszakolni a meghajtomat.
Samba megosztast probaltam ki elsonek, frankon latom a mappakat a masik gepeken is, csak eppen letrehozni es torolni nem tudok.permissionokkal kel majd meg jatszani..
A plex es a torrent ugy nem fer meg egymas mellett, ha csak az egyik fut? Mert este meg napkozben torrenteznek, amikor nem vagyok itthon. Ha meg filmet nezek, nem kell a torrent.
-
rmatyi
tag
Sziasztok!
Xbian-t telepítettem egy PI2-re, telepítettem a samba servert is, azonban sehogy se látom a hálózaton.
Szerintetek mi lehet a gond? (OSMC alatt tökéletesen ment) -
berobi78
tag
Köszi, ez nekem új infó volt, bár még rengeteg dolgot nem tudok, szóval ezen nem kell csodálkozni Nem akar írni valaki, aki ért hozzá egy összefoglalót? Ilyen és ehhez hasonló dolgokkal tele? Nagy meló lenne, de én örülnék
Gondolom elég csak egy pillanatra rövidre zárni, nem pedig úgy tartani a pontokat, ugye?
-
scream
veterán
válasz vargalex #16637 üzenetére
Szia!
Default 18-on állt az umask a settings.json-ban, átírtam 2-re, de úgy nem volt jó, viszont, ha 0-ra állítom, akkor a samba guest user is megkapja azokon a mappákon a törlési jogot, nem?
Ahogy az első képen látszik a debian-tr user futtatja a transmission-t, hiába a pi-ről indítom a sudo service transmission-daemon start parancssal. Vagy ennek így kell mennie?
[ Szerkesztve ]
-
morphin
tag
Sziasztok!
Kb. 1 hete használok egy Pi 2-t. OpenELEC 6 van fent. Most volt egy kis időm, hogy rákeressek a problémámra, de szívok vele már lassan 3 órája.
Lehet bagatell a dolog, de a következő probléma áll fent.
Ha úgy kapcsolom be a málnát, hogy a TV ki van kapcsolva akkor nem teszi ki a képet bármit csinálok. SSH megy, elérem a Pi-t. Reboot és már tolja is ki a képet.
Ha adok egy tvservice -s (azt hiszem ez volt) parancsot akkor nem azt írja ki, mint amikor jól megy (HDMI) hanem azt, hogy NTSC blabla...
Pár angol oldalon láttam már hasonló problémát...ott a config.txt-t javasolták buherálni, de azok közül a parancsok közül már van ami aktív az openelec config-jában és ha hozzá is adom a többit nem megy sehogy sem.
Ha a TV-t kapcsolom be először és utána a Pi-t akkor minden happy...ha ilyenkor a TV-t lelövöm majd ismét bekapcs akkor is van kép.
Még új vagyok nagyon ebben parancssor matatásban meg a Linux világában, sorry ha bénázok.legutolsó próbálkozásom:
# hdmi_force_hotplug=1
# hdmi_group=1
# hdmi_mode=16az első alapból be volt nyomva...ez szolgálná azt ami nekem kell, de mégsem megy.
Remélem valaki találkozott már ilyennel.
Köszönöm![ Szerkesztve ]
-
envagyok
veterán
Tud valaki linkelni olcsó, de jó linux (raspberry pi) kompatibilis usb-s gyors wifi adaptert-
Jó lenne ac433 vagy 866, de legalább dual band ,dual mimo (2.4Ghz,5Ghz kétcsatornás) -
morphin
tag
válasz azbest #16657 üzenetére
Egyáltalán nem volt buta kérdés... Mondtam, hogy láma vagyok még ebben a világban
Természetesen a # ott volt, "gyárilag" az openelec configban is ott volt előtte, ezért azt hittem, hogy az "muszáj" oda.
Kivettem és most működik a force hotplug parancs, a többit viszont kivettem és így meg más felbontáson indít. Beállítom gyorsan ezeket is és happy minden!
Köszönöm! -
Gondoltam egy merészet, és az openelec után feltettem a raspbian-t. Szépen el is indult, meg volt az apt-get update, upgrade, install kodi. Ezután engedélyeztem az /etc/default/kodi-ban, hogy mindég elinduljon. El is indul, de nem lehet vezérelni. Hiba nyomkodom a kurzor nyilakat, semmi. Az internetről kitúrtam, hogy hozzá kell adni a telepítésekor létrehozott kodi user-t, az input csoporthoz (sudo usermod -a -G input kodi).
Miért nem teszi meg ezt a telepítő? Egyik készítőnek sem tűnt fel, hogy nem tudja vezérelni?
[ Szerkesztve ]
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
berobi78
tag
Lehet, hogy nagyon hülye kérdés lesz (sőt), és valószínű "nem" a válasz, de azért hátha.
Szóval, az megoldható valahogy, hogy a pi2-re kötött külső winchesterre úgy másoljak laptopról, hogy a laptopot a pi2-vel kötöm össze usb kábellel, és nem a vinyóval? Hátha gyorsabb lenne mint a samba (winscp-vel próbáltam, kb ugyan az a sebesség mint a samba-val.)
Tehát, laptop --> usb --> pi2 --> usb --> winchester.
-
DarkByte
addikt
-
Neked is ez a kiadás volt az alap?
Version: November 2015
Release date:2015-11-21
Kernel version:4.1Hogy lehet beállítani, hogy fekete legyen a háttér, és ne a terminált mutassa?
[ Szerkesztve ]
-
OgKush
senior tag
Megint rakhatom ujra a pi-t...
Ujrainditas utan nem bootol be..
Plex nem hiszem, hogy hazavagja,
ntfs-3g
sambaEz a 3 dolog volt fent... Mivel cseszhettem el?
-
-
veterán
válasz wassermann #16642 üzenetére
köszi, utána nézek
-
martinkeet
aktív tag
Sziasztok!
Megvettem az mpeg2-es kodeket.
Át is írtam a config-got ,de valami nem stimmel. Ha átállítom szoftveres gyorsításra ,akkor akadnak a filmek.
Kell még valamit tennem?
Köszönöm! -
lord.lakli
őstag
válasz martinkeet #16672 üzenetére
Miért írod át szoftveres gyorsításra?
(#16674) V.Stryker: mpeg2-est még Pi 1-hez vettem. Ott a DVD ISO-hoz kellett. Pi 2 már szépen boldogul vele szoftveresen is. Ha esetleg olyan dvb-? -s adásokat nézel, amelyik kódolása mpeg2, akkor megérheti. VLC1-et is vettem, de azt szerintem sosem használtam ki.
[ Szerkesztve ]
-
V.Stryker
nagyúr
válasz lord.lakli #16673 üzenetére
Ha már ez a téma, mikor érdemes megvenni ezt a két kodeket, amit a PI-hez árulnak? Normál avi és mkv fájlok lejátszásakor érzem a hatásukat?
-
-
martinkeet
aktív tag
válasz lord.lakli #16673 üzenetére
Csupán a procit szeretném kímélni.
Amikor átírtam a config-got ,automatikusan át is állt szoftveresre a beállításokban.[ Szerkesztve ]
-
lord.lakli
őstag
válasz martinkeet #16675 üzenetére
Kód nélkül milyen volt a lejátszás? Melyik Pi?
-
martinkeet
aktív tag
válasz lord.lakli #16676 üzenetére
Pi 2.
Tudom ,hogy semmi szükség a kodekre film lejátszásokhoz ,de az előző PI2-ben a proci meghalt.
Gondoltam ezt kímélni fogom. -
-
OgKush
senior tag
Szep estet mindnekinek!
Ma tisztalappal kezdtem es majdnem teljes a siker.
-szuz rendszer ( raspbian wheezy)
-ntfs 3g felrakva
-automatikusan mountolja a kulso hdd-t bootolaskor
-samba megosztas megy, macrol es androidrol is kiprobaltam, a kulso hddt shareltem ki, popec.
-plex szerver fut. elvileg a 1080at is lejatsza transcodingnak koszonhetoen.VISZONT!!!!!
a plex szerver az istenert nem latja a hddn levo fileokat.. Valami otlet?
-
vargalex
félisten
válasz martinkeet #16675 üzenetére
Szia!
Szoftveres lejátszással éppen a CPU -t terheled és a GPU-t tehermentesíted. A megvásárolható licencek éppen arra jók, hogy az mpeg2, vc1 kódolású anyagokat is a GPU dekódolja a CPU helyett.
Alex
-
DarkByte
addikt
válasz vargalex #16681 üzenetére
Tudom hogy tudod, csak a kérdezőnek: igazából mindegy hogy melyikkel játssza le a filmet, mert fizikailag egy chip-ben van az egész hóbelevanc, elvégre SoC-ról beszélünk. Tehát ugyanaz a valami melegszik mindkettőtől.
Viszont a GPU dekódolás gyanítom hogy összességében kevesebb terhet ró a chip-re és energiagazdaságosabb (így kevesebb hőt is termel). Mindenesetre egy süni szerintem nem árt, bár anyuéknál az RPi2 most már lassan egy éve megy nélküle Kodi-t futtatva, kopp-kopp. Igaz nem tudom a kérdező mit és hogyan csinált a korábbival.[ Szerkesztve ]
-
vargalex
félisten
válasz DarkByte #16682 üzenetére
Szia!
Igen, így van. Ha GPU gyorsított dekódolás van, akkor a CPU nem kapcsol magasabb órajelre, így hűvösebb is maga a SoC.
Egyébként nekem volt Pi1 256 MB-os verzióm, 512 MB-os verzióm és most egy Pi2-m. Egyiken sem volt borda és a hőmérséklettel sem volt soha gond.
Alex
-
FireKeeper
nagyúr
válasz hpeti2 #16684 üzenetére
sima SD minőségű .avi lejátszásánál miért írja nekem a plex media server hogy nincs elég erőforrása a lejátszáshoz? erre valaki megoldást?
steam, GOG, uPlay: @petermadach || HotS: PeterMadach#2675 || Xperia 10 VI || Ultrawide & SFF masterrace || Unofficial and unpaid VXE R1 shill
-
Szeretnék egy kis agytágítást! Adott egy raspbian rendszer. Feltettem a trasmission-daemon-t, ami létrehozott egy debian-transmission user-t. Ugye ennek a nevében fut a daemon. Készítettem egy USB meghajtóra egy transmission könyvtárat a tulajdonosnak megadtam a debian-transmission-t, a csoportnak az users-t:
drwxrwxr-x 5 debian-transmission users 4096 jan 4 17:05 transmission
Elméletileg a daemon, és az összes többi user garázsálkodhat(pl. a samba-n bekonfigurált pi user).
Van benne egy Downloads, és egy Incomplete mappa, amit a beállításokban megadtam neki, hogy mit hova tegyen. WEB-es felületen nézve, szépen teszi a dolgát, ha megetetem egy torrent fájlal tölti az Incomplete-be, ha végzett, átpakolja a Downloads-ba.
Egészen az újraindításig.
Daemon látszólag fut:
debian-+ 487 5.6 0.8 60076 8688 ? Ssl 17:54 0:07 /usr/bin/transmission-daemon -f --log-errorViszont a WEB-es felület elérhetetlen egészen addíg, amíg újra nem indítom a daemon-t. Keresgéltem, de nem találtam okosságot. még a /etc/init.d/transmission-daemon fáj start szekciójába is beírtam 20mp várakozást (remélem jó helyre):
case "$1" in
start)
log_daemon_msg "Starting bittorrent daemon" "$NAME"
sleep 20
start_daemon
;;
és így sem, tehát kilőve azon elméletem, hogy az USB meghajtó csatolása később történik meg(vagy lassú, és még nem elérhető), mint ahogy a daemon elindul. Persze ilyenkor a daemon is hisztizne, de csak ennyi van daemon logban:
Jan 4 17:54:28 raspberrypi transmission-daemon[487]: [2016-01-04 17:54:28.309 CET] UDP Failed to set receive buffer: requested 4194304, got 327680 (tr-udp.c:78)
Jan 4 17:54:28 raspberrypi transmission-daemon[487]: [2016-01-04 17:54:28.309 CET] UDP Failed to set send buffer: requested 1048576, got 327680 (tr-udp.c:89)Miért?
[ Szerkesztve ]
-
azbest
félisten
-
válasz azbest #16689 üzenetére
Az /etc/init.d/transmission-daemon így kezdődik:
#!/bin/sh -e
### BEGIN INIT INFO
# Provides: transmission-daemon
# Required-Start: $local_fs $remote_fs $network
# Required-Stop: $local_fs $remote_fs $network
# Default-Start: 2 3 4 5
# Default-Stop: 0 1 6
# Short-Description: Start or stop the transmission-daemon.
# Description: Enable service provided by transmission-daemon.
### END INIT INFOSzóval elméletileg benne van a feltételek között, de mégse jó. Mi más lehet a hiba?
-
-
fecus
őstag
Szeretnék OpenHAB-ot futtatni a Pi2-n.
Lehet Raspbianon és Snappy Ubuntu Core-n is. Vannak hozzá leírások.
Azt szeretném kérdezni, hogy valaki próbálta-e már valamelyik variációt (Raspbian+OpenHAB vagy Snappy+OpenHAB)?
Gyakorlati infókat keresek."Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi
-
veterán
Próbált már valaki xbee-vel ds1820-at használni?
Sosem használtam még xbee-t. Régebben olvastam valahol hogy a lábára kötött adatot meg ismétli a vevőn. De most nézegettem bekotéseket és ott mindenhol tx/rx lábra van kötve a xbee nem gpio lábra. Ötlete valakinek? -
válasz azbest #16693 üzenetére
Köszi a linket, ezt a fajta hibát már nem írkálja a daemon.log-ba, de nem javult meg.Pedig a háttérben működni látszik:
sudo systemctl status -l transmission-daemon.service
● transmission-daemon.service - Transmission BitTorrent Daemon
Loaded: loaded (/lib/systemd/system/transmission-daemon.service; enabled)
Active: active (running) since h 2016-01-04 22:14:25 CET; 7min ago
Main PID: 489 (transmission-da)
Status: "Uploading 2.08 KBps, Downloading 1.88 KBps."
CGroup: /system.slice/transmission-daemon.service
└─489 /usr/bin/transmission-daemon -f --log-errorjan 04 22:14:25 raspberrypi systemd[1]: Started Transmission BitTorrent Daemon.
Szóval átszólag megy a háttérben, de a WEB interface csak egy daemon restart után válik elérhetővé.
-
ada19
senior tag
Sziasztok,
Használ valaki hivatalos tokot Sense HAT-tel?
Az alábbi videó alapján nem épp felhőtlen a kettő együtt, érdekelne tényleg ilyen-e: https://youtu.be/P0h-cHxsZ2E?t=193
Köszi
Mégsenem
Új hozzászólás Aktív témák
- Gumi és felni topik
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- BestBuy topik
- Azonnali fotós kérdések órája
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Építő/felújító topik
- Elite: Dangerous
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Asus ROG B450-F AMD R7 5800X 32GB DDR4 1TB SSD RX 7800 XT 16GB GDDR6 DeepCool CC560 750W
- BESZÁMÍTÁS! Asus H510M Intel i9 11900K 32GB DDR4 1TB SSD RTX 3080 10GB GDDR6X Zalman Z3 Iceberg 850W
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H510M Intel i3 10100F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1650 4GB GDDR5 Rampage SHIVA 500W
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M Intel i3 12100 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB GDDR6 Rampage SHIVA 650W
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B250 Intel i5 6500 8GB DDR4 512GB SSD GTX 1050Ti 4GB GDDR5 Spirit of Gamer X 400W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest