-
IT café
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
cinemazealot
addikt
Bocs az "e" miatt, elírtam.
Még nem teljesen tiszta számomra ez a Raspbian/OpenELEC ökoszisztéma, szóval bocs, ha hülyeséget írok. Ki fogom próbálni Raspbianon is a Kodit, de még nem jutottam el odáig. Örülök, hogy OpenELEC-en sikerült normálisan beállítgatnom mindent.
(#17546) Blaise
Maradjunk annyiban, hogy nem mindig zászlóshajók. De elsősorban a böngészőfülek számának és a megjelenés limitációira gondoltam. Maga a böngésző tartalom valóban jobban szaggat(hat), mint egy kiforrt okostelefonon.(#17549) szasanyi
Ahogy cigam kolléga is sugallja (ha jól értem), a Raspbian grafikus felületéről (vagy parancssorból) el tudom indítani a Kodit és akkor lehet billentyűváltással ugrálni a két felhasználás (általános számítógép vs. médialejátszó) között.[ Szerkesztve ]
-
-
szasanyi
félisten
válasz cinemazealot #17551 üzenetére
Igen, láttam már csak nem akartam szerkeszteni. Én azt mondom próba cseresznye, annyit szvsz megér. Én mindenképpen ki akarom próbálni, csak azért mert látni akarom. Linux vagy linux alapú rendszert és programokat még sosem használtam, ezért (is) izgalmas lesz.
-
válasz cinemazealot #17551 üzenetére
Az openelec és az osmc úgy van összefaragva, hogy automatikusan elinduljon, és a működésükhöz szükséges komponensek vannak csak rajt. Ezért is körülményes belefaragni plusz funkciót biztosító programokat, pl. torrent kliens. Cserébe kulcsrakész rendszert kapsz, csak pár kattintás beállítani az alapvető dolgokat.
Az általános célú operációs rendszerek(OS X, Windows, Rasbian vagy Ubuntu) esetében te szabod testre a rendszert az igényeid szerint (legyen-e grafikus felület, és az melyik legyen), milyen programok legyenek telepítve, stb. Ezekre is telepíthető a kodi, mint bármely másik program.Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
PpenoO
őstag
Érdemes minél gyorsabb sd kártyát választani. Szemmel láthatóan fürgébb a Kodi, főleg BD50/BD3D iso és borítókezelésnél. Class 10/UHS-1 között is vannak sebességbeli különbségek, a Kingston nem szokott a lista élén végezni. Én javaslom a Samsung/Sandisk 48mb/s kártyákat, ez legyen a minimum. Ha van egy kis extra a tárcában akkor egy 16GB Sandisk vagy Lexmar 95mb/s kártyát nagyon meghálál a málna.
[ Szerkesztve ]
-
psg5
veterán
válasz PpenoO #17558 üzenetére
Köszi mindegyikőtöknek, sd -t akkor rendelem edigitől. Most már csak a pi2-t kellene eldönetni honnan.
RS online-on nem látom specifikációban, hogy 1GB-se valamelyik PI2 alaplap. (methogy eldöntöttem részenként veszem.) FHD oldalát meg nem értem, ha te nem linkelsz terméket alapból nem is találom meg...
Legnagyobb bizalmam hozzájuk lenne, de ők ha jól számolom jóval drágábbak...[ Szerkesztve ]
F.K.T.
-
PpenoO
őstag
-
azbest
félisten
válasz PpenoO #17558 üzenetére
Azt azért ne felejtsétek el, hogy a raspi-k nem támogatják az uhs módokat. Azokhoz 1.8v kellene, de a raspi sd vezérlője csak 3.3v-ot tud adni. Szóval bizonyos sebesség felett már nem jön ki különbség, hiába tudna többet a kártya.
Amennyire átlátom, a normál 3.3v mód van feltuningolva, hogy kb 20MB/s olvasást tudjon produkálni.
-
lord.lakli
őstag
válasz cinemazealot #17511 üzenetére
Te tudod, de szerintem semmit sem jelent a "klimatizáció" médialejátszó esetén. Pi 1 megjelenéstől ment 24/7-ben Pi 2 megjelenéséig (2-3 év). Azóta Pi 2 megy ugyanígy megjelenéstől és semmi gondja sem volt/van.
-
válasz lord.lakli #17560 üzenetére
Annak nem "codec pack" a neve, hanem licensz. Ahhoz, hogy az MPEG2 vagy a VC1 dekódolásába besegítsen a GPU, meg kell vásárolnia a codec-hez tartozó licenszet.
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
lord.lakli
őstag
válasz szasanyi #17556 üzenetére
Kingston nálam is hullott. Sandisk-el még nem volt gondom sem Pi 1, sem Pi 2-vel, se máshol. De ez csak a saját mintavételezési következtetésem Évek óta 8 GB-os kártyát használok, de még egyszer sem éreztem szükségét a 16-osnak sem.
(#17564) cigam: szóval ugyanazt írjuk Egy fél pillanatra írtam a hozzászólás miatt tévesen codec packnak, amit javítottam is. 15 perces cache-el olvasol?
[ Szerkesztve ]
-
PpenoO
őstag
válasz azbest #17562 üzenetére
Nem vagyok szaki, így a miértjét nem fogom tudni megmagyarázni de tapasztalatom az van (8GB class 10 Kingston, Sandisk és egy 16GB Lexar). Ha Kingstonnal kéne használom a Pit mint médialejátszó, lehet vennék egy dedikáltat helyette, annyira szaggat album tallózásnál illetve videók beletekerésénél. A Sandiskkel már sokkal jobb a helyzet, Lexarral meg még gyorsabb a rendszer.
-
Blaise
veterán
Én a Transcendre esküszöm memória kártya oldalról.
-
válasz PpenoO #17566 üzenetére
A gyártó neve nem definiálja a kártya sebességét.
Az osztály besorolás is csak a minimum-ot definiálja. Ettől gyorsabb lehet, lassabb nem.
A "fehér" C10-es Kingston "csak" 45/10MB/s-ettud, míg az "arany" 90/45MB/s-ot.
A Sandidk is gyárt "normál", és extreme pro jelzésű 95/90MB/s-os kártyát.
Mivel az emberek 90%-a az árat és a kapacitást nézi, az "alap" sebességű kártyákat veszi meg. És igazuk is van hiszen, egy fényképezőgépbe, kamerába bőven megfelel az C10-es sebesség. A Pi esetén a kártya sebességét kellene első körben megnézni, és aztán az árát, kapacitását.Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
wassermann
Topikgazda
Még egy fontos dolog:
a videó-felvételekre optimalizált kártyák, pici fájlok írásakor sajnos legtöbbször elvéreznek. Én emiatt, több mint egy éve egy Androidos készülékekhez optimalizált SANDISK kártyát használok: -
PpenoO
őstag
Első mondatod - én ilyet sose állítottam . Viszont ha már itt tartunk a minőséget, megbízhatóságot igen és a Kingston ilyen szinten a sor végén kullog.
Második, harmadik mondatod - egyetértek, ezért is írtam korábbi hozzászólásomban, hogy Class 10esek között is van különbség.
Negyedik, ötödik mondatod - így van.
Hatodik, hetedik mondatod - átlagfelhasználó szinten igazad van, de beszélgess el egy fotóssal, ott nagyon de nagyon számít a kártya sebessége. Hasonló a dolog Pi-nél, nem elég, hogy class 10 legyen. Oprendszer fut rajta.
Nyolcadik mondatod - Nem a sebessége, hanem az apró fájlok kezelése számít a Pi-nél. azbest és wassermann kolléga hozzászólása is pont erre utal.
-
válasz PpenoO #17570 üzenetére
Sose?
"Ha Kingstonnal kéne használom a Pit mint médialejátszó, lehet vennék egy dedikáltat helyette, annyira szaggat album tallózásnál illetve videók beletekerésénél. A Sandiskkel már sokkal jobb a helyzet"
Akkor nem a gyártók nevével illusztráltad a sebességet?!Aki odáig eljut, hogy tudja mi a difi a rekesz, és a záridő között, tisztában van azzal is, hogy adott esetben fontos lehet a kártya sebessége is, és igényeinek megfelelőt vásárol.
Ahogy a Pi üzemeltetésében tapasztaltabbak is tisztában vannak vele, hogy minél gyorsabb, annál jobb.
Kétlem hogy bármelyik "alap" C10-es kártya gyorsabban kezelné a kis fájlokat, mint a felturbózott társa.Mivel nem mindenféle benchmark adat szerepel a kártyák adatlapján, hanem az elméleti csúcssebesség, más alapján nem tudsz választani.Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
-
t256
őstag
Vajon ezzel a HUB-bal működni fog a Pi?
Van esetleg egy hivatalos lista a kompatibilis eszközökről?Spock says, “Logic clearly dictates that the needs of the many outweigh the needs of the few.” Captain Kirk answers, “Or the one.”
-
válasz envagyok #17572 üzenetére
Ez megint egy tuningos huncutság. Ki tudja mennyire marad stabil. Bár valóban emeli az olvasási sebességet, az írás alig változik, vagy éppen csökken!
Overlay config core_freq turbo overclock_50 WRITE READ HDPARM
dtoverlay=mmc 250 0 41.667 Mhz 6.06 MB/s 18.21 MB/s 18.54 MB/s [1]
dtoverlay=mmc,overclock_50=63 250 0 62.500 Mhz 5.95 MB/s 26.47 MB/s 26.58 MB/s
dtoverlay=sdhost 250 0 50.000 Mhz 5.90 MB/s 21.49 MB/s 21.64 MB/s
dtoverlay=sdhost,overclock_50=63 250 0 62.500 Mhz 5.93 MB/s 26.34 MB/s 26.80 MB/s
dtoverlay=sdhost,overclock_50=84 250 0 83.333 MHz 5.98 MB/s 34.00 MB/s 34.87 MB/s
dtoverlay=mmc 250 1 41.667 MHz 6.03 MB/s 18.28 MB/s 18.48 MB/s [1]
dtoverlay=mmc,overclock_50=63 250 1 62.500 MHz 6.01 MB/s 26.61 MB/s 27.15 MB/s
dtoverlay=sdhost 250 1 50.000 MHz 6.03 MB/s 21.50 MB/s 22.00 MB/s
dtoverlay=sdhost,overclock_50=63 250 1 62.500 MHz 6.06 MB/s 26.35 MB/s 27.15 MB/s
dtoverlay=sdhost,overclock_50=84 250 1 83.333 MHz 6.00 MB/s 34.02 MB/s 35.41 MB/s
dtoverlay=mmc 500 0 41.667 MHz 5.89 MB/s 18.21 MB/s 18.32 MB/s
dtoverlay=mmc,overclock_50=63 500 0 62.500 MHz 5.96 MB/s 26.48 MB/s 26.58 MB/s
dtoverlay=mmc,overclock_50=84 500 0 62.500 MHz 5.90 MB/s 26.46 MB/s 26.58 MB/s [2, 3]
dtoverlay=sdhost 500 0 50.000 MHz 5.99 MB/s 11.25 MB/s 11.18 MB/s [4]
dtoverlay=sdhost,overclock_50=63 500 0 62.500 MHz 5.94 MB/s 13.97 MB/s 13.91 MB/s [4]
dtoverlay=sdhost,overclock_50=72 500 0 71.429 MHz 5.96 MB/s 15.89 MB/s 15.79 MB/s [4]
dtoverlay=sdhost,overclock_50=84 500 0 83.333 MHz 6.01 MB/s 18.35 MB/s 18.30 MB/s [4]
dtoverlay=sdhost,overclock_50=100 500 0 100.000 MHz 6.00 MB/s 21.78 MB/s 21.76 MB/s [4]
dtoverlay=mmc 500 1 41.667 MHz 6.11 MB/s 18.31 MB/s 18.48 MB/s [1]
dtoverlay=mmc,overclock_50=63 500 1 62.500 MHz 6.14 MB/s 26.67 MB/s 27.24 MB/s
dtoverlay=mmc,overclock_50=84 500 1 62.500 MHz 6.06 MB/s 26.66 MB/s 27.24 MB/s [2]
dtoverlay=sdhost 500 1 50.000 MHz 6.12 MB/s 21.50 MB/s 22.01 MB/s
dtoverlay=sdhost,overclock_50=63 500 1 62.500 MHz 6.11 MB/s 26.34 MB/s 27.15 MB/s
dtoverlay=sdhost,overclock_50=72 500 1 71.429 MHz 6.05 MB/s 29.69 MB/s 30.82 MB/s
dtoverlay=sdhost,overclock_50=84 500 1 83.333 MHz 6.06 MB/s 34.01 MB/s 35.53 MB/s
dtoverlay=sdhost,overclock_50=100 500 1 100.000 MHz 6.14 MB/s 39.81 MB/s 41.72 MB/st256
Minden külső tápegységgel rendelkező HUB jó hozzá. Egyedül az a kérdés, hogy annak a tápja elbírja-e azokat az eszközöket, amiket rádugsz.[ Szerkesztve ]
-
azbest
félisten
válasz wassermann #17569 üzenetére
bizony jól mondod. Nem mindegy a fizikai szektorméter. Pontosabban az egyszerre írható és törölhető blokkméret. Nagy fájlokat hasonlóan gyorsan kezelő kártyák közt hatalmas különbség jön ki, amikor kicsi fájlokat kell kezelni.
Régebben linkeltem is teszteket, ahol próbálták kimérni adott kártya milyen paraméterekkel rendelkezhet és a fájlrendszer létrehozásakor lehet ezzel optimalizálni. De földi halandó csak kiírja a képet és kész.
Plusz még a gyártók vagy szériák közt az is különbség lehet, hogy a kommunikációs protokollt hogyan valósították meg. Ezért vannak olyan kártyák, amelyeknél hibázik fájlok mentésekor, vagy kikapcsoláskor nem íródik ki időben az adat. Ezt szokták rendszeresen optimalizálni az alapítványos fejlesztők, például a samsung 16GB-os kártyám pár hónapja még hibázott vele, de elvileg a mostani rendszer már tartalmazza az optimalizációt, ami miatt elvileg már jó.
Más boardoknál is gyakran a sandisk-et ajánlják. Lehet, hogy ők jobbak a protokoll implementálásában. Vagy ez mindenütt elterjedt márka.
[ Szerkesztve ]
-
Spuri2000
senior tag
Ha veszek egy Pi zero-t azzal nem jövök ki drágábban mintha vennék egy pi2-t. Gondolok itt az átalakítókra, adapterekre, stb..
-
veterán
-
-
PpenoO
őstag
Mea culpa, igazad van, totál máshogy érthető az amit leírtam, mint az amit gondoltam. A Kingston szó elött kihagytam az azzal a mutató névmás ragozott formáját + egy határozott névelőt (köszi google). A lényeg, hogy azzal az "alap" C10es Kingstonnal amim van, sokkal lassabb a Kodi, mint amit tapasztalok a Sandisk illetve a Lexar kártyáimmal.
-
Celtis
veterán
válasz PpenoO #17583 üzenetére
A kingston c10-es SD-vel hasonló a tapasztalatom. Siralmasan lassú volt. Aztán USB pendrive ügyben is összerúgtam a port a kingston supporttal, ugyanis az USB3- pendrivejuk sebességben hozta egy noname usb2-es szintjét, és ez szerintük így helyes.
Azóta úgy gondolom, jobb ha messziről kerülöm a termékeiket. Biztos van jó cuccuk is, nem vitatom, de így nekem egyszerűbb. -
-
félisten
Akkutéma:
Azt írod: "Ha csak 50%-ig töltöm, nem tudom kihasználni, csak a kapacitásának felét, ugyanakkor ezzel a töltési ciklussal is ugyanúgy öregítem az akkumulátort, mintha 100%-ra töltöttem volna fel. "
Na, sajnos ez az, ami a lítiumakkuknál nem igaz, ha 100!-ra töltöd fel, akkor bizony akár 8-szorosan is jobban öregíted, mint ha csak 50%-ig.
"Most Li-ions charge to 4.20V/cell and every reduction in peak charge voltage of 0.10V/cell is said to double cycle life. For example, a lithium-ion cell charged to 4.20V/cell typically delivers 300–500 cycles. If charged to only 4.10V/cell, the life can be prolonged to 600–1,000 cycles; 4.00V/cell should deliver 1,200–2,000 and 3.90V/cell 2,400–4,000 cycles."A 3,92 volt nyilván az az érték, ami a lítiumcellák kémiájából (a lítium elektronegativitásából) fakad, és amikor ezzel a témával kellett intenzívebben foglalkoznom, mindegyik akkuszaki egybehangzóan elfogadta, egyetértésben az általam ismert népszerű szakirodalommal.
"In terms of longevity, the optimal charge voltage is 3.92V/cell. Battery experts believe that this threshold eliminates all voltage-related stresses; going lower may not gain further benefits but induce other symptoms."MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
Elkezdtem írni egy GY.I.K. összefoglalót.
Kellene hozzá egy kis házi teszt:Mindenki mérje le a memóriakártyáját a CrystalDiskMark portable programjával.
Privátban (vagy akár itt is jó) küldjétek el a kártyátok pontos típusát, és a szöveges fájl tartalmát egy 5/1GiB beállítással készült tesztről. Ha elég sok adat bejön, készítek egy kis összehasonlító táblázatot hozzá.[ Szerkesztve ]
-
kutga
nagyúr
Androidos okostelefonról a Youtube alkalmazás képét hogyan tudnám kiküldeni Pi2-re (Kodi).
A Yatse nevű alkalmazás gond nélkül látja a hálózati eszközt és a letöltött videót ki is küldi a tv-re, a gyári YT alkalmazás viszont csak teker és nem talál semmit. A Pi kábelen csatlakozik a helyi hálóra, a telefon wifin keresztül.
Let the Zone take me if I am.
-
válasz MaCS_70 #17587 üzenetére
Nem fogjuk egymást meggyőzni. Pl. Te teljesen feltöltött telefonnal indulsz el otthonról? Állandóan lesed mikor lesz 50% körül a töltöttsége, és lekapod a töltőről? Napközben, mikor töltőért könyörög megint ott állsz mellette, és figyeled hol tart? Életszérűtlen, egyáltalán nem praktikus.
Mint ahogy az sem hogy 40%-os töltöttség mellett 0C fokon tárolod, ha éppen nem használod.
Nem vagyok járatos a power bank-ok világában, de nem túl elterjedt megoldás lehet a 50%-os töltés beállítása, mivel még nem láttam olyan pakkot, amiben volt egy ilyen töltöttségi szint választó kapcsoló. Be linkelnél olyat amin szabályozható a töltöttségi szint! Ilyen labor méréseket nem tartom a mindennapi életben alkalmazhatónak. Pl. a töltőelektronika minősége is rengeteget számít, pedig azt sem tudod befolyásolni(, hogy milyen töltési algoritmussal dolgozzon, hogy ne legyen gyorstöltés, hogy a feszültsége soha nem menjen 4,2V fölé, stb...)Én 2-3 évvel számolok egy ilyen akkumulátor megvásárlásakor. Ha kevesebbet megy, így jártam, ha többet is kibír annak csak örülök.
[ Szerkesztve ]
-
-
s_e_n_k_i
tag
Nem a youtube alkalmazás képét küldöd át a Pi-re, hanem a linket. Azaz ha Kodi-ban is telepítve van a Youtube addon, plussz a Yatse is fel van installálva a telefonodra, akkor ha a telefonon elindítasz egy youtube videót, akkor a megosztási lehetőségek között lesz olyan, hogy "Play on Media..." Yatse ikonnal. Ezt kiválasztva átdobja a youtube hivatkozást a Kodinak, és ott indul el a videó az elejéről. A telefont ezután ki is kapcsolhatod, a lejátszás már a Pi-n megy.
-
ZolkoW
őstag
nem olvastam vissza minden ezzel kapcsolatos hozzászólást, de mi a cél az akksival kapcsolatban?
hogy 40 évet elmenjen?
Csak mert okostelefonos tapasztalatokból kiindulva -igaz, ez csak 10 körüli "mintát" jelent, ami mondjuk a saját és családon belüli eszközöket veszi számba- napi töltéssel is elvárható 2-3 év, de akár több is.
a tabletem ritkábban van töltve, az 4 éves lesz márciusban, és semmi gond az akksijával. én telefonoknál is túllihegettnek érzem a problémázást, amikor nem lepattintható a hátlap.Basszusműhely helyett: https://www.facebook.com/profile.php?id=61555669762786
-
s_e_n_k_i
tag
Ahogy az már többször itt is le lett írva, az IKEAs USB töltő bármennyire is jónak tűnik, Raspberry Pi-hez nem javasolt.
Az indok. Nem csak a terhelhetőség számít, hanem az is, hogy mennyire tudja terhelés alatt stabilan tartani az 5V-ot. Az IKEAs töltő sajnos nem.Az USB szabvány ha jól tudom, plussz-mínusz 10%-ot enged, azaz ha a feszültség 4.5 és 5.5 Volt között van, az még az USB szabvány szempontjából OK. Viszont a Pi nem teljesen kompatibilis ilyen szempontból, mivel kis mértékű feszültség csökkenés is gondot okozhat, ezért nagyon fontos, hogy mindig meglegyen a stabil 5 Volt. Ha csak egy kicsit is esik a feszültség, máris "szivárványozik" a cucc, és onnantól lehetnek fagyások, instabilitások.
Tehát jó minőségű USB kábel, és nagyon stabil USB táp feltétlenül szükséges. Jó pár ismerősömnél ilyen táp van, és ezzel soha nem volt gond.
[ Szerkesztve ]
-
-
-
psg5
veterán
A Málna PC-ek ezt írják Pi leírsánál
"Az UTP csatlakozás 100Mb/s-os sávszélessége full HD felbontású vagy HD felbontású és DTS hanganyagú médiákhoz nem minden esetben elegendő, ezért ezeket USB-n keresztül HDD-ről célszerűbb lejátszani."
Ez mennyire igaz, mert én kizárólag hálózaton keresztül játszatnám vele a fullhd és 3d iso filmeket?
(Asus RT N12 D1-es routerem után kötök egy gigabites switchet.)
Amennyiben itt venném a Pi-t és tápjátmelyiket szabad/kell megvennem a Pi2-höz?[ Szerkesztve ]
F.K.T.
Új hozzászólás Aktív témák
- BESZÁMÍTÁS! Asus ROG B450-F AMD R7 5800X 32GB DDR4 1TB SSD RX 7800 XT 16GB GDDR6 DeepCool CC560 750W
- BESZÁMÍTÁS! Asus H510M Intel i9 11900K 32GB DDR4 1TB SSD RTX 3080 10GB GDDR6X Zalman Z3 Iceberg 850W
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H510M Intel i3 10100F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1650 4GB GDDR5 Rampage SHIVA 500W
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M Intel i3 12100 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB GDDR6 Rampage SHIVA 650W
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B250 Intel i5 6500 8GB DDR4 512GB SSD GTX 1050Ti 4GB GDDR5 Spirit of Gamer X 400W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest