-
IT café
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
veterán
válasz iSonic #16950 üzenetére
van a csomaghoz egy ragasztható réz lemez. Lehet azt kellett volna a procira nyomni, és úgy a venti?!
Mondjuk úgy is nyáron fog ki derülni, hogy mennyire kell a venti.
Addig meg jöhetnek az ötletek, hová is kéne be dugni Azért érdekes, mert elég spéci csatija van, így azt hittem a panelon lesz egy csati ennek... -
iSonic
addikt
válasz Pulsar #16951 üzenetére
na igen a nyár az érdekes lesz, bár légkondis szobába lesz, tény nem 0-24-be, de nagyrészt abba
cooler kapcsolatban linkek: [link] itt a srác rámokolt egy sensort és úgy kötötte rá a GPIO-ra. [link] itt pedig az 3.3V és a GND-re kötötte rá simán és megy is és ha nézed az értékeket brutál letolta a temperature-t.
Szerk.: [link] neki meg sikerült borda + cooler kombot megcsinálnia
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz iSonic #16952 üzenetére
hát nekem a hálóban van az egyik, azért nem akarok rá ventit. De majd be izzítom mennyire zavaró
A többi úgy is költözik egy rack-be, ami meg ventis, és mennek le a pincébe, így nem fog zavarnijaaa, de az valami lapos borda, amit nekem küldött az nagyon nem ilyen.
De jah, a második videón elég látványos ahogy le esik a hőmérséklete.
Az első videós viszont nagyon tetszik.
A proci saját hőmérséklet szenzorát használja. Ha 45 fok fölötti, akkor elindítja a ventit 5 percre, majd újra vizsgálja a feltételt. Szép megoldás[ Szerkesztve ]
-
dugesz77
őstag
Szerintem kicsit túlpörgitek ezt a hűtés dolgot. Nálam nyáron a szokásos fekete dobozban borda nélkül szinte állandóan 58-62 fok körül ment 0-24 ben. Két hónapja kapott egy ilyen plexiházat bordástul de venti nélkül High beállítással tuningolval(950/450/450) 55-58 fok körül van. Ugye 85 fokig el lehet menni vele. Pont jó helyen van amúgy a ventilátor kivágás a borda fölött le tudja adni a hőt. Még lehetne szórakozni egy kicsit,hogy ne a kétoldalas hővezető ragasztóval legyen felfogatva a borda az is számítana biztos de szerintem felesleges. Bőven jó venti nélkül és nem zajong.
-
hpeti2
aktív tag
Ha ennyire akartok ventit miért nem teszitek a házon kívülre (ha jól látom, akkor a kialakítás simán megengedné) és máris nem gond a nagyobb borda.
Nálam rpi 2 bordával 50 fok körül van tuning nélkül.Hirdetéseim --> http://tinyurl.com/mx5cpn3
-
-
iSonic
addikt
válasz dugesz77 #16955 üzenetére
Nincs semmi ezen túlpörgetve, csak attól függetlenül az ember nem akar fölösleges pénzt kidobni egy ARM procis lapért, ami 0-24-be menni fog, különböző szerveroldali feladatokat végezz a kliensek felé és ezek a feladatok terhelik a processzort, sőt egy-kettő még a GPU-t is. A hőelvezetés szerencsére nem drága dolog, ehhez a konstrukcióhoz, ezáltal csak jót teszel vele ha bevezetsz a rendszerbe valamiféle hűtési megoldást, plusz így az életciklusát is megnöveled, ezáltal egy hibalehetőség, melyet kiküszöböltél. Ha számodra ez elhanyagolható, azzal nincs baj, de valakinek ez fontos és 500-600Ft-ból meg lehet valósítani, akkor azzal sincs baj.
-
dugesz77
őstag
válasz iSonic #16959 üzenetére
Igazad van, én magamból indultam ki, hogy nálam 100%-ban médiaplayernek van használva. Sokak szerint a borda is túlzás. Szerencsére nem is hajlamos a megsülésre(legalább is nem olvastam még ilyen hiba miatt tönkrement rpi-ről). Valahogy nekem mindegy hogy 52 vagy 58 fokos ha ez teljesen hangtalanul el lehet érni. Persze nem árt az elővigyázatosság de szerintem túlzás a ventilátor rá ha nincs igazán számolás igényes dolgokra használva.
-
s_e_n_k_i
tag
válasz iSonic #16961 üzenetére
Hát nem tudom.
Nekem NAS funkciókat lát el a Pi. Akril dobozban borda és venti nélkül. Ez az egész egy nagyobb telefondobozban (hogy az aktív USB hub és a vinyó együtt legyen a Pi-vel). Ez az egész a TV szekrénybe bezárva. Mindez nyáron, panellakásban (ahol napközben szerény 30-32 fok volt) és nem ment a CPU hőmérséklet akkor sem 61 fok felé, ha orrba-szájba töltött a torrent kliens. -
wassermann
Topikgazda
- Se hűtőborda, sem ventillátor nem szükséges! A mért hőmérsékletek itt maghőmérsékletek és van belső hővédelme is!!!
Ez az egész herkentyű egy törpefogyasztású szerkezet, ami nem igazán melegszik, A felvett teljesítmény 5W alatti !!!
Annakidején én is benyeltem, hogy kell hűtőborda, de ez csak egy játék: az árusítóhelyek szeretnének minél több bevételt termelni, ezért rásóznak a PC-khez szokott emberekre mindent, amit csak lehet.
[ Szerkesztve ]
-
crissprivat
senior tag
válasz wassermann #16963 üzenetére
Itt a pont
Jézus szeret Téged! https://youtu.be/uxos-RWmLnc?t=248
-
szasanyi
félisten
válasz wassermann #16965 üzenetére
Remek, köszi szépen!
-
consono
nagyúr
válasz szasanyi #16968 üzenetére
Én egy 2400 Ft-os Tenda USB wifi adaptert használok Kodival, szintén plug and play ment OSMC és Raspbian alatt is. Sebességet nem mértem.
Born too late to explore Earth, born too early to explore the Universe. Born just in time to sit in front of the laptop and join a Teams meeting...
-
Laca0
addikt
Sziasztok!
Megbukott minden próbálkozásom a tvheadend kodi+OE verziókban.
Leírok röviden 1-2 tapasztalatot, hátha jó lesz még valakinek:
HDMI passtrought megy a hivatalos 6.0-al is, a DD és a sima DTS jó. DTS-HD csak sima DTS-ként megy, a TrueHD pedig csak PCM-ben. Nem jó viszont a BD-3D kezelése.
A 1130-as beta build audio tekintetében ugyanúgy működik, bár elvileg itt már javították a TrueHD-t, de csak nem jó. Viszont működik a BD-3D.
Nem működik viszont a tvheadend. Feltelepíteni lehet a szervert és a klienst is, de nem válaszol a 9981-es porton. A kliens a következő hibát írja ki indításkor: PVR.HTS 1.9.6 verzió függőség nem elégíthető ki.A következő próbálkozásom az OSMC. Feltelepítettem, feltettem az appstore-ból a tvheadend szervert. Nem ismerte fel a tuner-emet, de találtam hozzá fw fájt. Most már látja a tuner-t, viszont iszonyat lassú az egész, lehetetlen konfigurálni! Állandóan befagy a felülete! Ti tapasztaltatok hasonlót?
Amúgy a menürendszere is lassabb, mint az OE.
A samba hozzáférés elméletileg osmc/osmc, de nem fogadja el
Csak nekem ennyire nehézkes ez az egész?Xiaomi 11 Lite 5G NE Dual 8/128 | Redmi Note 8 4/64 | MikroTik hAP AC2 | Sony KD-55XH8096 | LG 47LM620S | Denon AVR-1612 | Eltax Experience 5.0 | Egreat R6S
-
Psycho12
csendes tag
Üdv!
Elég kezdő vagyok még, mint hálozati részen, mint Linux részen ezért segítséget szeretnék kérni, ha lehetne elég "szájbarágósan". Elszeretném érni a raspberrymet távolról vagyis a fájlaimat és ezzel együtt szeretném a Deluge-t is irányítani, hogylehetne ezt megoldani? Jelenleg: Samba és deluge tökéletesen megy rajta. -
Laca0
addikt
Na szóval... ki gondolta volna, hogy a HTSP client-nek az osmc-ben meg kell adni nevet és jelszót?!?
Az OE-nél nem kellett... Szóval írni kell nevet: osmc és jelszót: osmc.Az osmc-hez külön letöltött dvb-usb-dib0700-1.20.fw firmware-el a Dibcom 7000 alapú USB-s tuner szépen muzsikál. Úgy néz ki, mégiscsak összeállnak itt a dolgok...
Holnap jön az erősítő teszt! Gondolom már várjátok!
Xiaomi 11 Lite 5G NE Dual 8/128 | Redmi Note 8 4/64 | MikroTik hAP AC2 | Sony KD-55XH8096 | LG 47LM620S | Denon AVR-1612 | Eltax Experience 5.0 | Egreat R6S
-
veterán
válasz wassermann #16963 üzenetére
Ez lehet így van, de 600 forint egy hűtőborda szettet nem összeg.
Meg ha semmit sem ér dizájnnal jóDe akkor mit szólnátok egy ilyenhez?
-
félisten
-
Maczbal
csendes tag
Sziasztok!
Lenne egy igazán zavaró problémám, aminek a megoldásában hátha tudnátok segíteni.
Raspberry Pi 2 készülékem van, ezért előre is bocsánat, ha nem jó helyre írok, de 2-es fórumot nem találtam.HTPC-nek használom, OpenELEC Kodi fut rajta, eddig nagyjából minden gond nélkül, azonban filmlejátszást követően (legyen ez youtube, trailer, vagy film) ritkán, de annál zavaróbb módon a menübe való visszatérést követően pár másodpercre rá eltűnik a kép, és feketeség lesz úrrá rajta..
Érdekes módon SSH-n elérem (mármint be tudok lépni root-tal, de még a reboot-ra se reagál), de a remote alkalmazás offline-nak jelzi, a TV-n is látom a HDMI forrásnál mint opciót, és rá is tudok váltani, ott a full HD kép, csak épp fekete, és semmire sem reagál.
A megoldás, hogy áramtalanítom és utána elindul. Tapasztaltatok már ilyet? Mit próbáljak meg?
Előre is köszönöm a segítségeteket!
-
envagyok
veterán
Tudja vki hogy openeleccel, hdmi-cec-el hogyan lehet a context menüt elővarázsolni?
-
envagyok
veterán
válasz wassermann #16965 üzenetére
-
consono
nagyúr
válasz szasanyi #16970 üzenetére
Ez is csak 150-es, erről van szó:
http://www.arukereso.hu/halozati-kartya-c3658/tenda/w311m-mini-usb-p59779277/
szerk.: ez a hűtés beteg KELL!
[ Szerkesztve ]
Born too late to explore Earth, born too early to explore the Universe. Born just in time to sit in front of the laptop and join a Teams meeting...
-
hpeti2
aktív tag
válasz Psycho12 #16972 üzenetére
Most van samba vagy nincs? Ha van, akkor azon keresztül éred el a fájlokat. Hálózat résznél kell keresni a windowsban.
Deluge-hoz vagy raksz egy vékonyklienst, vagy engedélyezed a böngészős dolgot:
http://www.howtogeek.com/142044/how-to-turn-a-raspberry-pi-into-an-always-on-bittorrent-box/Hirdetéseim --> http://tinyurl.com/mx5cpn3
-
Celtis
veterán
válasz envagyok #16985 üzenetére
Nekem Sony TV-m van. Ott egyszerűen megnyomom az Option gombot a távirányítón.
Ha a te TV-den nincs ilyen, akkor be kell áldozni egy másik gombot, pl. a színes gombok valamelyikét és a context menüt kell hozzárendelni.
Létre kell hoznod egy keyboard.xml fájlt és beleírnod ezt az egy mappelést. Itt vagy a HTPC topicban már csatoltam mintát és részletesebb leírást. Keress rá a keyboard.xml kifejezésre. -
őstag
OE-ből melyik nightly-t használtad?
Az 1.9.6-os pvr-re hivatkozás elég fura, valahol 2.1 fölött jár most a stabil is, a béta meg...
Vagy ezt, vagy a 17-es alapút én lehet megpróbálnám, elkezdték lecserélni a video lejátszót a Kodi alatt. (Hogy mindkettőt, vagy csak az egyiket azt nem tudom hirtelen.) -
erik365
senior tag
Sziasztok!
DLNA-ról játszanék le a tv-n, Full HD filmeket, jó volna Wifi kapcsolat a routerrel.
Néha menne rajta torrent, Raspberry-t néztem, hogy megfelelne.
Milyen oprendszer kellene nekem rá?1.4 T-jet M32
-
Laca0
addikt
válasz golya87 #16990 üzenetére
OE: 1130,1201,1203,1204 build-eket próbáltam. Eddig a 1201 volt a legjobb, a 1204 a legrosszabb.
Az OSMC-nél az audio rész ugyanúgy működik, mint az OE-nél. A HD hangok nem jól mennek át. Vagy valamilyen rejtett paramétert kellene még állítgatni. Pl. láttam már olyan screenshot-ot, ahol a hangbeállításnál a passtrought-nál volt DTS-HD opció is.Jön akkor a Krypton teszt
Xiaomi 11 Lite 5G NE Dual 8/128 | Redmi Note 8 4/64 | MikroTik hAP AC2 | Sony KD-55XH8096 | LG 47LM620S | Denon AVR-1612 | Eltax Experience 5.0 | Egreat R6S
-
hpeti2
aktív tag
válasz erik365 #16992 üzenetére
Raspbian. Beállítod a hdd mount-ot fix-re, mehet utána a minidlna majd a deluge vagy a transmission vagy amelyik torrent kliens neked szimpatikus.
Wifi helyett jobb lenne a kábeles összeköttetés, de ez más eszköznél is érvényes lesz.Hirdetéseim --> http://tinyurl.com/mx5cpn3
-
válasz erik365 #16995 üzenetére
A jessie lite nálam bevált.
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
ther
aktív tag
Pi-re rá van dugva egy külső WD Elements HDD, egy NTFS és egy Ext4 partícióval. Szeretném, hogy ha idle a vinyó, akkor állítsa le (spin down). Néztem ehhez hdparm-os beállításokat, de az mindenféle akcióra a következő választ adta: HDIO_DRIVE_CMD(setidle) failed: Invalid argument
Ez lehetséges a partíciónálás miatt? Láttam hogy van hd-idle illetve sdparm is, ezekkel kapcsolatosan van valakinek tapasztalata?
Aálírás
-
-
félisten
Létezik Kodira valamilyen használható és működő Chromecast-alternatív megoldás?
Köszönettel: MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
ther
aktív tag
Ami használja a HDD-t az a Kodi és a Transmission. Este még el volt indítva rajta egy film + torrentek. A TV-t kikapcsolta a saját időzítője a Pi marad bekapcsolva (CEC tápellátás szinkronizáció ki van kapcsolva), a torrentek úgy vannak beállítva, hogy állítsa meg őket elkészülés után. Reggel hallottam/éreztem, hogy pörög a vinyó alapjáraton, pedig az összes torrent stopped volt. Lehet a Kodi dolgoztatja?
pontosan milyen parancs kiadásakor kaptad ezt az üzenetet?
Például sudo hdparm -y /dev/sdaEkkor ugye standbyba rakná, ezt a választ adja:
issuing standby command
HDIO_DRIVE_CMD(standby) failed: Invalid argumentA másik választ akkor adta amikor sudo hdparm -S 12 /dev/sda-t adtam ki neki.
Aálírás
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest