-
IT café
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Nem kellene egy összefoglaló? Pl. most mutattak meg egy 3 éves írást, amiben egy kis script segítségével az SD kártya aktuális állapotát lementi egy image fájlba, amit később a "telepítőhöz" hasonlóan csak vissza kell írni a kártyára.
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
iSonic
addikt
-
doberman
senior tag
bocsánat, most nézem, hogy nem windózost keresel...
[ Szerkesztve ]
8lnu
-
válasz doberman #17353 üzenetére
Csakhogy a W32diskimager, és dd is a lemez teljes méretének megfelelő "mentést" készít, ami sok esetben pazarlás. Nálam pl. 16GB kártya van berakva, és a script 1.4GB-os image fájlt készített.
-
azbest
félisten
Nem rossz script. Létrehoz egy üres img fájlt akkora méretben, amelyre szükség van és csak a hasznos tartalmat viszi át rsync-kel.
Szerintem a legnagyobb előnye, hogy így a mentett képet kisebb kártyára is rögtön vissza lehet írni. Persze ezt úgy is meg lehet csinálni, ha kézzel átméretezzük a particiókat és mentéskor megadjuk meddig menjen a kártyán (win alatt ezt nem tudja az ajánlott diskimager). De ügyes.
Hogy később megtaláljam
[összefoglaló]Tényleg kéne összefoglaló, múltkor elkezdtem egyet írni, de azt hiszem átestem a ló túloldalára, mert túlságosan elvesztem a részletekben. Lehet elsőre tényleg egy linkgyűjteménnyel kellene kezdeni
[ Szerkesztve ]
-
DeniL
tag
válasz azbest #17356 üzenetére
Régebben, mikor kezdtem, gondolkodtam ebben Én is. De azóta annyi minden megváltozott. Volt egy txt fájlom annó és mivel az egész fórumot átolvastam a legelső Pi-m vétele előtt (pi1_B_rev2), így olyanokat is rögzítettem, hogy kinek mi volt az optimális tuningbeállítása vagy a cec-et hogyan kellett ráerőltetni, vagy hdmi-n milyen felbontást kierőszakolni.....
De azóta sok minden változott. Kezdve azzal, hogy amíg régen valaki itt a fórumon (talán wasserman???) kondit forrasztott a Pi-re, hogy zavarszűrés legyen az analóg hangkimeneten, amire mostanság már nagyon szükség sincs, vagy a fél fórum a polyfuse megkerüléséről szólt amit a mostaniak már azt sem tudják mi az vagy mire is jó......Én is elvesztem a részletekben, még a magamnak való "gyűjtögetésben is", nem hogy ezeket mind értelmes formába lehessen önteni és publikálni
-
azbest
félisten
Azért van ami sosem változik teljesen, az usb még mindig kényes némelyik csomagfajtára, amit a lassabb eszközök használnak. Azt hiszem, ha lesz pi zero-m, akkor az egyik dolog az lesz, hogy kipróbáljam azt is meg lehet -e borítani a kártyaolvasó rákötésével Az A/A+ nekem nem volt praktikus, de a zero olcsó, így egy próbát megér.
[ Szerkesztve ]
-
DeniL
tag
válasz azbest #17359 üzenetére
Már várom Én is, hogy be tudjam szerezni, megfogtak ezek a lapkák és sokszor csak megjön, és azt sem tudom mire fogom használni, de kell
Engem az usb része akkor idegelt ki, mikor OpenMediavaulttal torrenteztem egy külső 3,5"-s vinyóra, felkapcsoltam a szobámban a lámpát és dobta az usb-t, elég volt neki ennyi fesz ingadozás....most egy TPlink WDR4300-ason lóg ugyan az a vinyó és végre nem kell a sötétben tapogatóznom, hogy ne szakadjanak meg a torrentek
A másik, ami kiborít mostanság, hogy 1 éve médialejátszónak használja a család a másik Pi2-t. 3,5A-s aktív usb hubon lóg a Pi és 50db WS2801....kb 2 hónapja szivárványozik, ha jobb minőségű tartalmat (720p és fölötte, nem pedig bdrip és egyéb kategóriás) nézek rajta....előtte 10 hónapig semmi ilyet nem produkált, azóta meg csak frissítgettem a rendszert, ahogy jönnek rá az update-k (OSMC)....
Szóval igen, az usb-s kínlódás a kezdetektől megmaradt.
Tényleg jó lenne valami bazi nagy howto-t írni és egyéb infót írni ezekről, mert újra és újra ismétlődnek sokszor ugyan azok a kérdések (torrent, dlna-t, samba megosztást hogyan állítok be stb)....vagy hogy kell tuningolni, vagy csak hogyan írjak fel egy img-t egy SD kártyára....(@Azbest vagy mint nekem, hogy nem tudok összehozni egy sz@r0s tvheanded szervert azóta sem), szóval még "vén rókák" is lehet tanulhatnának...
-
Bazs87
tag
válasz stopperos #17264 üzenetére
Köszönöm, hogy észrevettétek a kérdésem!
1,7 amperes tápot használok. elvileg eredeti raspihez conradból.
cigam:
SSH-val nem próbálkoztam, egyből VNC-vel kezdtem, ami működik, de az autoindításig nem jutottam el az előzőleg leírt hiba okán. Érdemes lenne SSH-zni?A másik gond, a wifi csatlakozóval van, 2 óra után, ha nincs kapcsolat lekapcsolja magát és újra be kell lépni a hálózatra. Ez VNC-nél vagy ftpnél elég zavaró.
Erről lenne szó: [link][ Szerkesztve ]
-
válasz Bazs87 #17361 üzenetére
Pedig megérne egy próbát. Pl. megnézhetnéd a hibanaplót, mire panaszkodik, Az automatikusan induló programok/szervizek is ellenőrizhetők.
Azt írtrad, hogy melyik rendszert pakoltad fel? PC-n ellenőrizted az integritását? (SHA-1 ellenörző kód), maga a kártya le lett tesztelve? Pl. chkflsh-el?Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
doberman
senior tag
Nekem Azbest github-os módszere segített (na meg az a jónéhány privi) gyakorlatilag egy Jessie fel az sd kártyára majd a fenti link szerint step by step... és a végén örül...
Az én szívásom abból állt, hogy először win alatt készítettem el a conf filéket, - sorvégi enter!- meg a MindigTV kártyám nem volt aktív, be kellett dugni egy tv-be pár percre, hogy elinduljon.... a kártyainfóba beírodott egy havi "élet", mondjuk az oscamban az update card pipa most, de kíváncsi vagyok, hogy valóban ír-e a kártyára....
Tényleg: le tudom kérdezni a kártya érvényességét valahogy a pi-n?8lnu
-
ther
aktív tag
Nagyon megtetszett a script, főleg mivel egy régi HDD-re kezdtem el backupolni windows alatt, és 16GBs .img-k hamar megtöltik azt. Ami viszont jobban zavar engem, az az, hogy ehhez a művelethez (és ahogy látom, ehhez a scripthez is), ki kell szedegetni az sd kártyát.
Egy googlizás után a következő scriptet találtam, elméletileg ez menet közben tud készíteni backupot. Más kérdés, hogy ha restore szükséges, akkor pl Win32DiskImager megeszi-e, és a restoreolt image tökéletes-e.
Aálírás
-
-
azbest
félisten
válasz doberman #17363 üzenetére
pécén win alatt a Homesys progiban láttam érvényesség infót, szóval elvileg lehetséges, de a tvheadend + oscam felállásban alapból szerintem nem, vagy kellene hozzá még valami külön progi esetleg.
(#17364) ther
úgy látom dd-t használ. Annál veszélyes, ha közben változik a fájlrendszerben valami, akkor nem tudni végül mi az ami felkerül a mentésbe. Persze lehet, hogy valamivel ezt megakadályozza, de alapból a dd csak végigmegy a blokkokon. A log fájlokat vélhetően korruptnak fogja gondolni visszaállítás után. Egyszer csináltam dd-vel élő rendszer alól mentést és utána kellett fájlrendszert javítani visszaállításkor.[ Szerkesztve ]
-
Bazs87
tag
ohh :p
azt hallottam egy ismerőstől, hogy ha nincs kapcsolat x ideig, akkor visszaáll energiatakarékosba. Neten gyorsban rákerestem, hátha van hozzá linuxos driver...van, csak még nem volt időm/erőm foglalkozni vele
esetleg nem csináltál még ilyen beállítást, hogy ez a delay-es rész ki legyen lőve.
Amúgy gond nélkül működik az első két órában, nem hardveres hibára tippelek, továbbá ezt is újonnan vettem (persze ebay meg a kínai gyártás nem a legjobb komó)
-
azbest
félisten
Ha már energiatakarékosság... múltkor mintha kérdezte volna valaki, hogy a tvheadend-ben használt tunereket lekapcsolhatja-e a pi rendszere, amikor épp nincs használatban. Nemrég átállítottam a tvheadend-et, hogy egyáltalán lehetővé tegye ezt. Viszont utána is folyamatosan égtek a ledek a tunereken. Viszont mióta a smartcard olvasó nem azon a pi-n van, úgy túnik, hogy működik az energiagazdálkodás, akkor kezd világítani a tuner, ha valami adást épp nézek.
Tehát az is számíthat, hogy milyen más eszköz van még rádugva.
(#17368) Bazs87
nézd csak meg ezt: [link]
Neked lehet kicsit máshogy van, de valószínűleg le lehet tiltani az energiatakarékosságot. Lehet az is realtek wifi, meg kell nézi ugyanaz a modul van-e betöltve vagy más. Akár lsmod segít, akár hasonló nemű elem azon az útvonalon.[ Szerkesztve ]
-
-
vndlczndr
tag
(Ugyan ezt a hozzászólást a hobbielektronika fórumára is kiírtam, mert szerintem így több tanácsot és észrevételt kapok. Ha valakit ez, vagy a hozzászólás tartalma zavar, esetleg jobb helyet tud neki a porhardver lapcsalád fórumain belül, ne habozzon jelezni!)
Sziasztok!
Sajnos az utóbbi időben több hobbiprojekt ötlött fel kicsiny agyamban, mint amit józan ésszel fel tudok fogni, így az (úgy ahogy) egészséges mentális állapotom megőrzése érdekében el kéne kezdenem megvalósítgatni őket. Tehát:
Szeretnék venni egy Raspberry Pi-t, méghozzá Model 2 B-t a nagyobb számítási teljesítmény (azé' 4 mag mégis jobb, mint az egy) és RAM miatt. Ez idáig tiszta sor és nem is emiatt kérem a fórumozók segítségét, hanem azért, mert úgy vesztem el a Pi kompatibilis kiegészítők, shieldek és különböző kütyük áradatában, mint az a bizonyos szürke szamár.
Ami biztos, hogy kell:
-maga a Raspberry Pi Model 2 B
-valami legalább 2 amperes hálózati töltő
-hozzá való NOIR (infraszűrőmentes) kamera, lehetőleg olyan, amihez lencse is jár állítható fókusszal
-valami GPIO-ra csatolható shield, amibe tehető gombelem óramodulhoz (kinek van kedve egy erdő közepén dátumot állítani SSH-val?), és lehetőség szerint egy rakat csatlakoztatási lehetőség egyszerűbb elektronikai eszközök számára
Aztán, ha nincs a shieldben, akkor:
-valami egyszerű LCD mátrixos kijelző, az olcsó fajta
-A/D átalakító
-hőmérsékletszenzor (ilyesmi, mert a kék fajta csak 0-50 C között mér)
-optocsatoló szerűség nagyobb áramú cuccok vezérléséhez
-pár nyomógomb
-valami mobilnet + SMS képes GSM modul (szintén az olcsó fajtából)
-mozgásérzékelő modul
Opcionálisan (értsd: ha van olcsón használható minőségű)
-GPS modul
-napelemtábla
Tehát a kérdéseim:
A fenti listából az olcsóságot szem előtt tartva konkrétan miből milyen típust javasoltok ÉS honnan? (tehát azt, amit linkeltem, vagy mást / eBay, Geekbuying, malnapc.hu, stb.)
Mit javasoltok még megvételre?
Van egy Xiaomi 10 000 mAh-s powerbankom. Erről elvileg menni kell, tud tartósan 2 ampert 5 volton. Szerintetek? Ha valaki nagyon otthon van a Pi fogyasztásával kapcsolatban: Ha menne, akkor kb. mit tippeltek, mennyi ideig? (mondjuk kamera 10%, IDLE + megfigyelés mozgásérzékelővel 90%)
Tudom, sok kérdés ez, de ha már valaki foglalkozott a Pi-vel, akkor neki csak fél perc bepötyögni, hogy ő mit használt, nekem viszont rengetek utánajárást (vagy akár hibás/szarul működő cuccot) spórol meg.
Köszönöm mindenkinek a segítséget!
G.[ Szerkesztve ]
ex AtomNyúl
-
truefx
aktív tag
Vettem a malnapc-ről egy hivatalos RPi Wifi dongle-t. OpenELEC alatt nem ismeri fel a rendszer. Másik 2 dongle-t is próbáltam, TP-Link márkájúakat, azokkal tökéletes.
OSMC-t felraktam ott már ez is jó. Mi lehet a problem OE alatt? Verziószámokat most nem tudok mondani, de ha kell megnézem. -
Bazs87
tag
a tkinter sztem elég fapados. Valami olyasmi felületben gondolkodom mint a visual studio/embarcadero
behúzogatod a gombokat, modulokat, timereket, editet, labeleket... és az események alá fűzöd a saját kódjaid.
Az esetleges helytelen megfogalmazásért elnézést, de remélem most már érthető mire gondolok.[ Szerkesztve ]
-
válasz wassermann #17373 üzenetére
De akkor 100%-on pörög mind a négy mag. Szerintem 0,3A-el számolj, és akkor a 10Ah aksival elmegy ~30órán át.
-
sztanozs
veterán
válasz truefx #17379 üzenetére
Megpróbálhatod persze manuálisan is. Az update tar fájlt az ssh default könyvtárában található .update (rejtett) könyvtárba másolni és újraindítani a raspi-t.
Nekem nem sikerült manuálisan. Fel kellett tennem tisztán a 6.0-t.
JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...
-
sztanozs
veterán
válasz Celtis #17383 üzenetére
Nekem nem akarta, pedig 3x megpróbáltam. Restart után, Found Update, Deflate, majd utána "Missing KERNEL or SYSTEM" hibaüzenet, és végül csak simán újraindult.
JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...
-
azbest
félisten
válasz Froclee #17384 üzenetére
Plugin lett a nyelv, itt leírtam hogy lehet magyarra váltani: [link]
Nyelv beállítása:
Kiderült, hogy a 6-os OpenElecben az egyéb nyelvek külön bővítményként érhetőek el, szóval előbb azt kell bekapcsolni.
System menü - settings: Addons: Install from repository.
Alapból egy addont sem mutat. Bal gomb, vagy képernyő bal szélével felnyitható helyi menü alján Check for updates. Ha azt mondja hogy broken valamelyik addon, akkor megkérdi letitsa-e.Csukjuk vissza a bal menüt.
All repositories - Languages - Hungarian -> install. Akarjuk-e: yes.
Magyarra vált a felület.Ha később váltani akarunk a telepített nyelvek közt:
System menü - settings: Appereance - International.[ Szerkesztve ]
-
sztanozs
veterán
válasz Celtis #17387 üzenetére
Passz. Pi2-höz való update-et szedtem le. MAC simán megnyitotta és nem sírt hogy sérültó, scp-vel másoltam fel, ahogy a leírásban is van. Talán nem volt hely az SD kártyán az update-hez.
-
t256
őstag
Sziasztok!
Média lejátszásra szeretnék venni egy RPi2-őt. Konkrétan Ezt a kitet néztem ki. Mindent tartalmaz amire szükségem van. Igazából a ház lehetne az Official red/white.
Szerintetek megéri az árát?
Másik kérdésem, hogy Air Mouset támogatja-e. Kodit használnám rajta.Spock says, “Logic clearly dictates that the needs of the many outweigh the needs of the few.” Captain Kirk answers, “Or the one.”
-
Mag__
tag
ez sajnos ebben a formában már nem müködik az uj openelec-ben:
login as: root
root@192.168.0.16's password:
##############################################
# OpenELEC - The living room PC for everyone #
# ...... visit http://www.openelec.tv ...... #
##############################################OpenELEC (official) Version: 5.0.8
OpenELEC:~ # sudo apt-get install transmission-daemonThere is no working 'sudo'.
On debian/ubuntu/all general purpose linux distributions 'sudo'
allows a permitted user to execute a command as the superuser
or another user, as specified by the security policyWith OpenELEC you have root access by default, so you dont need 'sudo'
OpenELEC:~ # sudo apt-get install transmission-daemon
There is no working 'sudo'.
On debian/ubuntu/all general purpose linux distributions 'sudo'
allows a permitted user to execute a command as the superuser
or another user, as specified by the security policyWith OpenELEC you have root access by default, so you dont need 'sudo'
OpenELEC:~ # apt-get install transmission-daemon
There is no working 'apt-get'.
'apt-get' is a command to install, update and remove software which
is stored in a non local repo. 'apt-get' does nothing then connecting to such
repo, downloads the software, unpacks the software, updates a big
local database with all filepaths and other informations about the
installed software or removes or updates installed Software.With OpenELEC it is not possible to change the system for security and
stability reasons so even 'apt-get' would not be able to do this.
We also dont have and want to maintain such a repo for various other
great reasons.Also Ubuntu or Debian packages are often outdated and not compatible
with OpenELECTIP: use XBMC's addon browser to enhance your OpenELEC system
[20:21:00] <.[VIP]Viky> miért van az, hogy oda van egy film mögé írva hogy avi és közbe angol?????????????????????
-
azbest
félisten
Ő raspbian alatt írta. Openelec alatt sosem volt apt-get.
Ahogy kiírta neked, az addonok közt lesz, méghozzáA főképernyőről indulva, magyarul:
Rendszer - Beállítások - Kiegészítők - Install from repository
Ebben Openelec Media Center Addons - Kiegészítő tárolóhely, ott válasszuk az OpenElec unofficial -t.
Azután lesz már valahol (szolgáltatások?) transmission is. -
zichie
senior tag
Adott egy RPI b+ és egy 1000mAh power bank.
Kérdés, hogy erről a power bankról üzemeltethető-e a Raspberry? Kb. negyed órát kéne mennie úgy, hogy az RPI-hez csak egy usb wifi stick csatlakozik, monitor, billentyűzet és egér nem.
Természetesen a folyamat automatizált, azaz az RPI felbootol, lefut egy szkript, ami a szükséges feladatokat végrehajtja, majd automatikus shutdown. A wifi dongle (tp-link t2u ac600) aktív használatban lenne.
Az 1000mAh elég a kb. negyed órás üzemidőre vagy kevés?[ Szerkesztve ]
-
iSonic
addikt
válasz zichie #17393 üzenetére
Alapjába véve magától nem fog shutdown-ni (poweroff), mivel meg kell szakítani az áramellátást ahhoz. Így a powerbank-nek az energiáját tovább fogja szipojozni, míg az le nem merül vagy ki nem húzod.
1000mAh-es powerbank esetén low cpu profile-ra ha beállítod szerintem kibír simán 15 percet, bár ez attól függ, hogy milyen programokat futtatsz és azoknak mekkora az erőforrás igényük
Mi lenne a script amit futtatnál, ha szabad kérdeznem?
[ Szerkesztve ]
-
azbest
félisten
válasz zichie #17393 üzenetére
a power bank 3.7V-os akkuja tud 1000mAh-t, akkor tisztán elméletileg az 5 volton 740mAh. Ha 500mA az egész fogyasztása, akkor 740mAh az 1.48 órára elegendő. Persze veszteség mindig van.
A lényeg, hogy valószínűleg elmegy 15 percig, persze biztosra csak próbával lehet menni.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz azbest #17395 üzenetére
A powerbankeknél a kinyerhető kapacitás új akku esetén jellemzően a névleges érték fele -- ami még mindig jó.
Kérdés, hogy a powerbank meddig bírja a kvázi UPC-üzemet, mivel ez a "töltés közben használat" a lítium akkumulátorok elpusztításának egy elég hatékony módja.
MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
zichie
senior tag
válasz iSonic #17394 üzenetére
Nem lenne gui sem, ill nem indulna el. A kb. negyed órás tevékenység wifi hálózati forgalom mérése lenne. Olyasmi mint a wardriving, de ez gps nélkül és egy beállított wifi csatornán. A wifi stick monitoring üzemmódban menne. Az sd kártyára történne folyamatos írás, ami 15 perc alatt max. 10-20 MB lenne.
MaCS_70-nek:
Ha a folyamat nagyon gyilkolja, amortizálja a powerbank-ot, akkor inkább felejtős.
Persze ez a powerbank nem egy nagy érték, de ennek ellenére nem akarom 2-3 használat után kinyírni.[ Szerkesztve ]
-
azbest
félisten
válasz MaCS_70 #17396 üzenetére
nem szünetmentesnek használja, ha jól értem, hanem szimplán konnektortól távol kellene negyed órát járnia.
A jobb powerbankok nem is alkalmasak szünetmentesnek, mert ha elmegy a betáp, akkor üzzemódváltáskor kikapcsolnak egy másodpercre és olyankor leállna a rádugott eszköz.
Új hozzászólás Aktív témák
- BESZÁMÍTÁS! Asus ROG B450-F AMD R7 5800X 32GB DDR4 1TB SSD RX 7800 XT 16GB GDDR6 DeepCool CC560 750W
- BESZÁMÍTÁS! Asus H510M Intel i9 11900K 32GB DDR4 1TB SSD RTX 3080 10GB GDDR6X Zalman Z3 Iceberg 850W
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H510M Intel i3 10100F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1650 4GB GDDR5 Rampage SHIVA 500W
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M Intel i3 12100 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB GDDR6 Rampage SHIVA 650W
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B250 Intel i5 6500 8GB DDR4 512GB SSD GTX 1050Ti 4GB GDDR5 Spirit of Gamer X 400W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest