- Május 5-én csörög utoljára a Skype
- Teljes stratégiaváltással megy neki az európai piacnak a BYD
- Proxmox VE
- Mobilinternet
- Vége: a kínai platformok nem adják vissza a pénzt visszaküldött áru nélkül
- Adobe Lightroom topic
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Linux kezdőknek
- Synology NAS
- Milyen routert?
-
IT café
Új hozzászólás Aktív témák
-
ttamas
tag
OMV-t újraraktam karácsonykor, ntfs hddt adtam neki a tároláshoz, előtte ext 4 volt.
Nagyon ingadozott a másolás sebessége, a kapcsolat az omv-vel, gondolom ránézek a statisztikákra, mi a szitu.
Hát, az omv bár lekezeli az ntfs-s merevlemezt, de nem kevés erőforrás kell neki.
Tegnap aztán szépen lementettem mindent, újrahúztam a rendszert ext4-el, íme az új heti grafikonok /g4900 celeron 2 maggal, 4 giga ram/. -
-
stigma
addikt
válasz
stigma #11445 üzenetére
Re, problémát viszonylag gyorsan sikerült megoldanom, de változtak a paraméterek sajnos.
Problémám ez volt: Pihole on Docker - DNS resolution is currently unavailable error
Megoldást az volt, hogy az extra argumentumot kellett javítani erre:
-p 53:53/tcp -p 53:53/udp -p 67:67/udp -p 80:80/tcp -p 443:443/tcp --dns 127.0.0.1 --dns 1.1.1.1 --cap-add NET_ADMINEzenkívül még routerben ugye a 8.8.8.8 helyére 192.168.50.99 került, ami a dockeres Pi-hole címe lett végül.
Majd egy transmission letöltést azért nézek mert régebben írtátok, hogy sajnos gond volt, mert lasabban tudott valaki tölteni.
Illetve a kisebb változásról itt írnak: https://forum.openmediavault.org/index.php/Thread/27063-How-To-Install-Pi-Hole-in-Docker-Update-12-01-19-Adding-Unbound-a-Recursive-DNS/Köszi a segítséget
-
-
stigma
addikt
Sziasztok.
Kisebb segítséget kérnék PI-Hole-al kapcsolatban.
Mindent a video alapján csináltam, de nem érem el a Pi-hole admin felületét: Youtube video
NAS ip-je: 192.168.50.12 => videoban 192.168.254.100
router ij-je : 192.168.50.1 =>videoban 192.168.254.254A dockerben nextcloud-ot ahsználok, melyhez az alábbi programok vannak fenn :
- Letsencrypt,nextcloud,mariadb,duckdns
- portoknak ha jól emlékszem a standard 80-as és 443-as van emgadva vagy lehet ahsználok portátirányítást kintről, de ezt meg kell néznem (Ezt is technodadlife videoja alapján dobtam össze)Előljáróban annyit hogy én az omv-t a 100-as porton szoktama böngészőben megnyitni, mivel ha jól emlékszem akkor a 80-ast portot a Nextcloud-nak hagytam meg.
Amikor omv-ben 100-as porton értem el, akkor az alábbi elérési utakkal próbáltam, de sajnos az odlal nem töltött be:
http://192.168.50.12:100/admin vagy https://192.168.50.12:100/admin
Utána Dockerben mindent leállítottam, majd a 80-as porta visszaíram az omv felületét, de sajnos ez sem segített:
http://192.168.50.12/admin vagy https://192.168.50.12/admin
Természetesen mindezeket a docker image-ben is mikor az extra parancsokat változtattam javítottam.Log-ot néztem de minden szépen felépül, viszont a pi hole-t nem érem el... ez mitől lehet?
Másik kérdésem az lenne a video végén ugye eddig én google dns-t hasznátlam (8.8.8.8 és 8.8.4.4-et) a WAN DNS settingsben és ott cseréljem ki majd 192.168.50.12-re és a alsó 8.8.4.4-et törölhtem ugye?
A megadott ip a NAS ip-je melyen a PI-hole fut. -
nemurea
aktív tag
Ezért írtam, hogy kinek a külön eszköz, kinek a közös jön be. Viszont pont az előző téma kapcsán eszembe jutott a magától értetődő, hogy pl. egy ilyen hypervisorral
tökéletesenjól külön lehet választani az OMV szerver funkciót és a médialejátszó funkciót. Ha már úgyis megy a kis PC 7/24-ben, akkor külön gépként futhat rajta a médialejátszó is. Tudom, hogy a kis stick-ek gyorsan boot-olnak, vagy szintén ki sem kell őket kapcsolni, de ha egy kütyüvel meg lehet oldani két funkciót, én azt kedvelem. És ezzel a hypervisor technikával nem is kell a natúr Debianra hegeszteni a Kodit.Ez persze csak akkor igaz, ha elég egy 0,25 - 0,5 terás SSD tárhelynek.
-
Bishi
tag
válasz
lovi27 #11439 üzenetére
Lol.
Bevallom előbb vele beszéltem, de több infóra vágytam.
Neki azért szerver hardvere van, nem használ Embyt, stb.Ő is hasonló műkedvelő OMV témában mint én. Bár én sokkal jobban kihasználom mindenféle dockerrel, ő csak kb. file szervernek tartja az OMVt.
Na meg itt a fórumon nagyobb tudásúak vannak nálam. -
Bishi
tag
válasz
nemurea #11437 üzenetére
Bevallom kicsit lelohadt a lelkesedésem, amikor végiggondoltam, hogy mit kapok azáltal, hogy kiteszem VMbe az OMVt. Nem érzem az előnyét annyira. Szerintem skippelem a projectet. Esetleg inkább az OMVben nézek a virtuális gépek használata után.
Igaz az is kérdéses melyik a biztonságosabb.
Hypervisorban egy OMV, egy tűzfal, stb. Vagy minden VM az OMV által hostolva.
UI: Csak hogy az érdeklődésedhez érdemben is hozzá szóljak. Egy barátomnál, ha jól emlékszem 6 hónapja fut egy xcp-ng alatt egy OMV hibátlanul. -
Bishi
tag
Van egy OMV4-esem nagyon szuperül beüzemelve, rengeteg dockerrel. Minden szépen megy.
Azt szeretném kérdezni, ha az OMVt átrakom xcp-ng fölé vmként, akkor az Emby, stb jól működik? pl látja e rendesen a GPU-t, stb. A hardverem egy Ryzen 2200G-s cpu, ssdvel, raidben vinyók.
Vagy vannak veszélyek, vagy óvatosabb teendők, amikre oda kell figyelni?
A válaszokat előre is köszönöm! -
ttamas
tag
Szerintem érdemes a nast és a médialejátszót kettőbe szedni. Nasnak jo egy régebbi vagy gyengébb pc, ami bar több helyet foglal, de sokkal jobban bővíthető. Pl 4giga rammal, i8 gen celeron, alaplappal, hazzal,tappal 60giga ssdvel a rendszernek volt 25e. Lent a pincében elmuzsikál, a celeron proci talán bootnál ment 15% terhelés felé, a ram még 10%on se volt, torrent, vpn, pihole, smb mellett, és fogyaszt átlag 23 wattot
Médialejátszót én firetvt használom, full passzív, pendrive méretű, 4k hdrt röhögve viszi, és akcióban kb 12 e ft volt, 2 amperes 5voltos usb elég neki, számold ki mennyit fogyaszthat. Van támogatása, biztonsági frissitéseket kap, és atomstabil.
A barebone pckkel nekem annyi bajom van, higy 1 sata belemegy ,és vége
. -
TGWH
őstag
válasz
Tarokk79 #11420 üzenetére
Üdv. Akár ez is jó lehet.
[link]
Passzív hűtés, belefér egy ssd, ha nem akarsz több tb adatot mozgatni, akkor bőven megfelel. Usb-n keresztül meg azt kötsz rá amit akarsz, akár több vinyót is, valami jobb fajta külső házzal és hűtéssel.
Ennél kevesebbet nem tudom mi fogyasztana, és mivel szerény képességű prociról beszélünk, hűtést sem igényel különösebben. -
lovi27
addikt
válasz
Tarokk79 #11424 üzenetére
Jobb, stabilabb a vezetékes. A Wifi-ben mindig van bizonytalanság, állandó nagy sebességre nem használnám. Bár ez is környezet függő.
Ha csak torrentre kell, akkor inkább a kis tenyérnyi gépek (pl. a Raspberry Pi) melyek úgy tudom elmennek ventilátor nélkül is, így zajtalanul működnek és olcsók. Mehet a szekrénybe, fiókba és akkor nem is látszik. -
soldi3r
veterán
válasz
lovi27 #11421 üzenetére
Nálam is a TV mögött van eldugva a router mellett. Most fogom kicsit upgradelni. Kiindulási alapnak talán jó lesz, egy ASRock J3455 lesz valószínüleg az alaplap egy QB ONE házban.
Az utolsó Synologymban volt egy ventilátor, a mostani OMV-s NAS-omban, csak a HDD-nek van hangja. -
lovi27
addikt
válasz
Tarokk79 #11420 üzenetére
Az OMV pont az az operációs rendszer, amelyik sok féle hardveren működik. A tenyérnyi kis egy chipes gépektől a PC hardverig több félén. Nincs egy konkrét ajánlott hardver. Kinek ez jön be, kinek az.
A csendesség amúgy se az op rendszeren, hanem elsősorban a hűtésen múlik. Ha tényleg a csendesség a legfontosabb, akkor a több pénzért, nehezebben beszerezhető ventilátor nélküli passzív hűtési megoldást kell választani. Vagy újragondolni az igényeket és többfelé bontani a megoldást.
-
Tarokk79
aktív tag
Ha szeretnék egy OMV-os NAS-t építeni, akkor van valami hardver konfiguráció, amit ajánlatok? Nekem fontos lenne a csendesség és a fogyasztás, mert 7*24-ben menne a nappaliban. Főleg torrenteznék vele.
Mennyivel lenne hangosabb, mint egy Synology NAS? -
stigma
addikt
válasz
ttamas #11418 üzenetére
Hali, TechnodadLife videoja alapján csinálnám: Link
Nála, ha jól nézem akkor 192.168.254.100-as a NAS iP címe amit sok helyre ír be, illetve a hasonló paraméterű ip-hez ami 192.168.254.0 vagy akármi , ahelyett nekem a routerben található 192.168.50.XXX-el jelzett eszközöket kell írnom gondolom.
-
stigma
addikt
Sziasztok.
Van egy tökjól működő NAS-om, melyre most utólag akarom feltenni a Pi-Hole-t Dockerbe ez alapján.
Ha minden jól beállítok Dockerben + a router Static IP-ben akkor nem kavar be a mostani Dockeres alkalkmazásoknak?
Nem lesz bármi jellegű lassulás smb-s másoláskor, torrentezéskor, vagy bármi egyéb problémával számoljak?
Pluginból Tranmission-t használok, Dockerben Nextcloud-ot és a hozzá szükséges alkalmazásokat, illetve Rsync-et.
Asrock J4105-ITX lapom van, 8 GB ramom, OMV-ből 4.1.30-as legújabbat. -
fzoli86
tag
válasz
meridaharcos #11410 üzenetére
Sziasztok,
Segítséget szeretnék kérni!
Vásároltam egy ODROID-HC1 es készüléket és videók alapján sikerült működésre bírni az OMV-t.
(ez alapján csináltam: [link] )Hardware adatok
Router: ASUS RT-AC57U
HDD: TOSHIBA L200 2TB 2.5" 5400rpm 128MB SATA3 HDWL120EZSTA
microSD: SanDisk Extreme 32GB microSD Class 10, UHS-I, V30, A1
Mobil: Xiaomi Mi 9 Lite, Android 9Kérdéseim
1.) Tesztek alapján 80-100 MB/s-el gond nélkül írható (kábelen), nálam 25 MB/s fölé nem megy, mi lehet az oka?2.) Mobilon és laptopról is el szeretném érni távolról biztonságosan a fájlokat. Sajnos nem értek annyira az infóhoz és ebben szeretném kérni a segítségetek, hogy milyen megoldásoknak olvassak utána?
3.) Távolról és wifiről is biztonságosan szeretném szinkronizálni az új fájlokat a megadott könyvtárakból a mobilról az Odroidra, programozó és releváns linux ismeret nélkül. Van erre ötletetek? Miknek nézzek utána?
4.) Bekapcsolás a Routerrel valahogy megoldható, vagy okos konnektor játszik csak?
Nem szeretnék step by step leírást, csak támpontokat, hogy merre olvasgassak...
Előre is köszönöm! -
stigma
addikt
válasz
tozso76 #11406 üzenetére
Hali, én is pont azt teszteltem egy Megogo S905-ös 1/8-as boxxal és tökéletesen ment.
Milyen böngészővel próbáltál belépni, mi a vírusirtód, mert nekem egy hasonló dolgok rémlik, hogy nem tudtam belépni szintúgy mint te.
Én Chrome + Bitdefender Internet Security-t használtam és akkor a Bitdefenerben kellett a kivételekhez hozzáadnom, hogy tovább engedjen a főoldalra.
Ha mást használsz akkor próbáld meg azt, hogy első körben vírusirtóból kilépsz vagy Épp más böngészőben pl.: Mozilla vagy IE/Edge -
tozso76
aktív tag
válasz
meridaharcos #11407 üzenetére
Dtb most szerintem már jó. Látom a hálózaton a boxot. SSH-n minden parancs lefut, amit próbáltam. ip a, ifconfig, omv-firstaid
Tv-n látom ahogy lefut az indulás.
Putty Val tudok kapcsolódni így: root/openmediavault
Omv remote is timeout hibát dob. -
meridaharcos
senior tag
válasz
tozso76 #11406 üzenetére
Pont a napokban húztam újra, szinte minden simán ment, a transmission beállítással szívtam picit, már az is jó.
S905 box (Beelink MiniMX III), szintén ez a linkelt rendszer.
A DTB biztosan jó ?
Monitorra /TV-re dugva lefut végig az indulás ?
Putty ?
Omv remote free -
tozso76
aktív tag
válasz
meridaharcos #11404 üzenetére
Tanix tx9s android box, Armbian 5.37
Ez a Csicsoka által keszitett img. -
TGWH
őstag
Nekem még csak ip címre jelenik meg, a nevére hivatkozva nem
-
tozso76
aktív tag
Sziasztok!
Egy ARM Android boxon fut az OMV. Webgui-n communication failure hibát kapok, ha megpróbálok az admin/openmediavault jelszóval belépni. SSH rendben működik. root/openmediavault jelszóval be tudok lépni. Mit tegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
Figyelem!
Megjelent a Debian 10-re épülő OMV 5 stabil kiadása.
Új telepítésre ez a verzió ajánlott.
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB AIO Enigma XL Seasonic 650W
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 4790 4mag 8szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550 R7 3700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
- Jabra Speak 410 MS - PHS001U 7410-109 és 7410-209 (ELKELT)
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest