Új hozzászólás Aktív témák

  • warning19

    csendes tag

    válasz kovik1989 #7637 üzenetére

    Az is kérdés, hogy mi és hogyan fér el a tetődön. A 10kWp-nyi teljesítményhez kell kb. 30 panel, van ennyi hely egyáltalán a tetőn?
    Ha nekem kellene panelt választani most 330-340W alattiakat már felejteném is el, azok régebbi technológiával készültek, és kifutó modellek, nem beszélve arról, hogy a 285W-os panelből 35db-ot kell felrakni, egy modernebb 350-370W-osból pedig csak 27-28-at. Ez kevesebb tartószerkezetet, és munkadíjat kell jelentsen, igaz, hogy a kifutó készlet olcsóbb, de nem annyival.
    Inverter tekintetében, én a későbbi javíthatóságot tartottam szem előtt. A Growatt, SMA invertereknek ha utánaolvasol sok helyen írják, hogy javíthatatlan. Ha gari időn belül döglik meg, akkor cserélik, ha utána, akkor 90-95%, hogy kuka. Én Fronius invertert vettem, még ha drágább is mint a legtöbb, mégpedig azért, mert ez kb. 90-95%-ban javítható. Ennek akkor lesz nagyon nagy jelentősége, ha a szaldó kivezetése után bedöglik az inverter gari időn túl, és újat kellene venni. Ez pedig új engedélyeztetést, új szerződést jelen, amivel bukja az ember a szaldót. Persze lehet trükközni, hogy veszek egy másik ugyan akkora invertert, de ha megdől vele valaki, akkor szép kis büntire számíthat szerintem. Illetve egy inverter javítás 100 000ft körüli összeg, egy új pedig 4-500 000ft, plusz a szerelés. A gariidőn belüli esetleges meghibásodásnál sem mindegy, hogy lesz e egyáltalán még az importőr akinél kopogtatni kell, vagy hosszú, bonyolult és lassú procedúra az egész, mert mondjuk 2-3 szerelő van az országban aki a cseréket intézi. A Froniusnak országos szervizhálózata van, gyorsan reagálnak. Szóval nem biztos, hogy nem éri meg egy 3-4 milliós rendszernél már az elején rákölteni még 100 000ft-ot hosszútávon.

Új hozzászólás Aktív témák