Új hozzászólás Aktív témák

  • agyarka

    aktív tag

    válasz Banano #1400 üzenetére

    A basic és a prémium a két felejtős véglet. A standard ott jó, ahol nincs árnyék, de a Galvo inverter hatásfoka pár % al rosszabb mint az SE rendszernek.
    A szolgáltató 1 F ra 2,5 kW ig köteles engedélyezni az invertert, felette mérlegelhet. 1 F max 5 kW ot engedélyezhet. 3,68 ig nem szokott gond lenni.

    Egész jól lementek az árak, nekem még 2 éve kötött szerződésre 500 + körülire jött ki a kWp es ár ( sajnos csak tavaly szállították) .

    4,35 kWp es rendszereknél egyszerűsített számítással ( karbantartás, degraláció, meghibásodás nincs, 25 év élettartam, 1100 kW/ kWp hozam, változatlan elszámolás) az önköltségi ár standard ( árnyékolásmentes) 13,57 Ft, smart ( részben árnyékos) 15,46 Ft / kWh, aza a H tarifa hoz képest - 9,6 ill. 7,71 Ft a megtakarítás. Éves 2300 kWh esetén 22080 vagy 17773 Ft.

  • Rolly

    veterán

    válasz Banano #1400 üzenetére

    Hali, még velük fuss egy kört :) ... nálam ők csinálták a napelemrendszert és minden úgy történt ahogy ígérték sőt a fizetés és telepítés után visszajöttek fentebb tolni a napelemeket mert a víz nem a csatornába fojt ... (a tető 320 hosszú és ezen van 2 sor napelem így azért igen csak ki van centizve :)

    [link]

  • agyarka

    aktív tag

    válasz agyarka #1401 üzenetére

    A 4,35 kWp es rendszer termeléséből levonva az általad számolt 2300 kWh marad kb. 2485 , ami mai áron számolva 93312 Ft.
    Standard össz 115332/ év azaz 14+ tört év a megtérülés ( 100% önerővel, kamatveszteség nélkül)

    Évi 2% kamatos kamattal a standard beruházás összértéke 2664885Ft ami durván 22,27Ft önköltséget jelent. (Ez a H tarifához képest ebben az esetben egyetlen Ft +terhet sem bír el, tehát ekkora beruházás csak hőszivattyús fűtésre magas kockázatú lenne.)

    (2300)x23,17+(2485)x 37,55= 146602 lenne az éves fizetendő szla ami 18+ tört év alatt nullázná a kezdő befektetést ( változatlan elszámolás, 0 meghibásodás és karbantartás mentesség valamint befagyasztott áramár esetén).

    Amennyiben vmit hibásan számoltam légyszíves javítsátok!

  • agyarka

    aktív tag

    válasz agyarka #1403 üzenetére

    Most látom, a naplopó táblázata csak anyagár, így tárgytalan a számolásom, még ennél is rosszabb eredmények jönnének ki.

    [ Szerkesztve ]

  • Rolly

    veterán

    válasz agyarka #1403 üzenetére

    napelemnél nem csak az a lényeg, hogy megtérül vagy sem... Minden embernek a földön törekednie kell a "lábnyomának" minimalizálásához"...

    továbbá a napelem:
    - értéknövelő beruházás az ingatlanon
    - környezet barát a gáz vagy az államilag előállított energiamixhez képest (itthon valami 350 g / kWh co2 kibocsájtással bír...)
    - befektetés csak a pénz nem a bankban van hanem a tetőn és termel nem csak fűtésre...

    Nálunk maradt a gáz a házban de 3 klíma amit hűtésre vettünk télen megy állandóan fűtésre így az évi 1000 m3 gáz helyett 700 alatt fogyasztottunk 2018-ban idén még pár "okos" megoldás" beépítésével szerintem meglehet a 600 m3 is akár ...

    Tehát mennyi CO2-t spóroltam eddig:
    - 4800 kWh-t termel évente a napelemem ~ 1680 kg / év
    - gázon (650 várható fogyaszással számolva) 350 m3-t ~ 665 kg / év

    Sajnos a maradék 650 m3-t kiváltani nagyon költséges lenne és hely se nagyon van a házban napkollektornak és hőszivattyúnak :( ... Viszont akarok még bővíteni 3 kWp-t a napelemeken (cirka az egész felső tető tele lesz máshol már sok az árnyék...) így remélhetőleg a napi Pestre bejárással elégetett üzemanyagot legalább ki tudjuk majd váltani...

  • agyarka

    aktív tag

    válasz Rolly #1405 üzenetére

    A lábnyom, egészségkárosítás háztartási méretben nem forintosítható. A beruházási összeg az áramszámlával összevethető.
    Az értéknövelés csak eladásnál számít, amikor az ember benne lakik valamiben, akkor nincs jelentősége.

    Nekem lényeges a környezetvédelem, azt tudtam, hogy mindhárom rendszerünkre ráfizetünk, de nem mindegy mennyire.

    [ Szerkesztve ]

  • Geresics

    Topikgazda

    asszem elvesztettem a fonalat! :DDD

    *MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor

  • agyarka

    aktív tag

    válasz Banano #1408 üzenetére

    Drága vétel (EnHome + SE), és sok B +H tarifa kiváltása. ( + az egyiknél még szabványosítani kellett, ami csak a szerződés megkötése után több mint 3 hónappal derült ki, holott az aláírás előtt volt műszaki felmérés ( amire több mint 2 hónapot kellett várni, és ki kellett volna fizetni, ha nem szerződöm velük) .

    [ Szerkesztve ]

  • osiarpi

    újonc

    Sziasztok!

    Új regisztrált vagyok és napelemes rendszert tervezek telepíteni.
    Egy ideje olvasom a hozzászólásokat és látok az érdekeltek számára hasznosítható írásokat.
    Az elképzelés majdnem konkrét, de van még egy-két bizonytalan tényező ami halasztja a döntésemet.

    Röviden:
    36 fokos tető, két tetősík DK és DNY, időszakosan kismértékű árnyékhatással, tetősíkonként max 8db. panel fér el, éves fogyasztás kb 4500 kwh, 3x20 A, Balaton felvidéki helyszín.
    Több kivitelezővel történt tárgyalás után az elképzelés a következő:
    -Suntech MAXIM panel 16 db. 275W poly, vagy 15 db. 290W mono.
    - Fronius Symo 3,7-3-M WEB inverter
    - szükséges tartozékok, jó minőségben

    Első dilemmám az, hogy polykristályos vagy monokristályos legyen a rendszer?
    Aztán, hogy a választott inverter tudja-e megfelelő hatékonysággal működtetni a rendszert?
    Tudom, van az összefoglalóban számítási metodika, de hamar elvesztettem a fonalat mikor neki láttam. :F

  • Geresics

    Topikgazda

    válasz osiarpi #1410 üzenetére

    Szia,
    bevallom, a Maxim rendszeres napelemekkel picit bajban vagyok, mert nincs saját tapasztalatom velük, és nem tudtam saját méréseket elvégezni, így a neten található infókra kell támaszkodnom, ami valljuk meg, nem mindig pontos...
    A Maxim lényege, hogy már a napelemen belül át tudja hidalni az árnyékkal érintett napelemeket. Ez azt jelenti, hogy az érintett napelem áramerőssége nem csökken, tehát nem korlátozza a teljes rendszert egy árnyék. Ilyenkor azonban az áthidalt résszel csökken a feszültsége a napelemnek, tehát az egész sztringnek.
    Az általam olvasottak alapján a Maxim csúnyán fogalmazva csak lefelé transzformál, de felfelé nem! Tehát a feszültség esik, az áramerősség nem változik! Ez tök jó az árnyékok ellen, ha minden napelem azonos irányba néz!
    Viszont nem megoldás az eltérő tájolásra! Az eltérő tájolás (Nálad DK és DNY tető) más-más áramerősséget fog eredményezni (lásd összefoglaló 6. pontban a grafikon áram-görbéi)!
    - Ha a napelemeket a telepítő Nálad sorba köti, a feszültségük hiába lesz jó, az egyik tájolás negatívan fogja befolyásolni a másikat, mert a kisebb áramerősség lesz mindig a meghatározó!
    - Ha a napelemeket a telepítő Nálad 2 munkapontra köti, akkor viszont alacsony lesz a sztringfeszültséged, de nagyon!
    Ezek alapján én nem látok jobb megoldást Nálad, mint a SolarEdge rendszert, mert az kiegyenlíti a tájolások közötti eltérést.

    A tetőd dőlésszöge abban a zónában van, ahol az ár döntsön, mert (attól függően, hogy mennyivel drágább) a mono nem biztos, hogy visszahozza a felárat! Ha ugyan annyiért adják, akkor viszont az a jobb!

    *MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor

  • Sike

    csendes tag

    válasz Geresics #1411 üzenetére

    Sziasztok!

    Dilemmám némileg hasonlít osiarpi-éra, de nálam a tetősíkok dőlésszöge között van a különbség.

    Az éves fogyasztásom 3300 kWh, a tető DNY-i irányba néz, de két sík van Az egyik valahol 25 és 30 fok között (~számítás alapján 26 fok), ez az elsődleges felület, erre 8 napelem fér el (a tetőtéri "kutyaólak" teteje). A másik tetősík 40 fokos, erre még elfér 9, de árnyékolás szempontjából délután nem ideális ("kutyaólak" mellett, alatt). Helyszín Budapest, 3x25A.

    A két tetősík és az árnyékolás miatt mindenképpen teljesítmény-optimalizált megoldás jövet szóba.

    - Poly- vagy monokristályos, ez az első kérdés.
    - Suntech MAXIM (275Poly/290mono) vagy SolarEdge, ez a második.

    Hajlok a MAXIM felé az árnyékolás kiküszöbölésének lehetősége miatt, de a SolarEdge mégis 25 év garit ad az optimalizálókra...

    Járulékos kérdéseim is lennének, ha valaki erre is válaszolna, megköszönném.

    - Invertert csak beltérre? Aki felmérte, nem nagyon kardoskodott a beltéri elhelyezés mellett. A kültéri opció az kb. 1 méter mély ereszalja, esetleg lehozni a terasztető alá. Beltéri opció a garázs (télen ~20, nyáron ~30 C fokos), de az meg a lakrész mellett van, zaj szempontjából nem tudom, mennyit jelent. Másrészt a garázs esetén talán belefér az 5 méterbe a paneltől, de ez nem biztos.

    - Ha az elméleti maximum 17 napelemmel kalkulálnék, mekkora invertert kellene választani (később bővítési lehetőség lefedésére fogyasztásnövekedés esetén)?

    - 1 vagy 3 fázisú inverterben érdemes gondolkodni? Zömében 1 fázisúra kaptam az ajánlatokat, de volt 3 fázisú is. A SolarEdge-ben nem akkora az ár különbség, ellenben SAJ esetében jóval nagyobb az ár differencia, ahogy láttam.

    - Tűzvédelmi kapcsoló minden esetben szükséges?

    Előre is nagyon köszönöm, ha válaszoltok!

  • Geresics

    Topikgazda

    válasz Sike #1412 üzenetére

    Nálad egy fokkal összetettebb szerencsére! :DDD
    A Maximmal kapcsolatban délután óta nem lettem "okosabb", így a korábban leírtak itt is igazak.
    Nálad a 2 munkapontot az eltérő dőlésszög okozza. Amivel bonyolultabb, hogy Te később bővíteni szeretnél. Ezeket figyelembe véve Neked is a SolarEdge volna az ideális, mert a korábban leírtakon túl később akár napelemenként is tudsz bővíteni, és az sem okoz majd gondot, hogy a most még kapható 275Wp napelem akkor már nem lesz elérhető (de ha elérhető is volna, a mostaniak már pár év múlva veszíteni fognak a névleges teljesítményükből, és visszafognák az új napelemet).
    Napelem-választásnál én azt javaslom egyféle napelemet tegyél mindkét tetőre. A poli kézenfekvő, és az ára is jó, ha pedig mono, akkor a meredekebb tető miatt PERC-eset volna célszerű. Ezek teljesítménye amúgy most már 300Wp felett van....

    A legtöbb inverternek megvan a minősítése kültéri üzemeltetésre is. De ha lehetőséged van rá, tedd száraz hűvös helyre, mert azzal növeled az élettartamát! Leírásod alapján a garázsod tökéletes!
    Amúgy nem 5 méterre kell legyen az inverter a napelemtől, hanem a DC kábel lehetőleg ne menjen 5m-nél többet épületen belül, ergo ezzel sem lesz gondod! :)

    ...mostanában annyit ajánlom a SolarEdge invertereket, hogy nem is értem anno én miért nem foglalkoztam komolyabban az SE rendszerek értékesítésével! :DDD

    *MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor

  • Sike

    csendes tag

    válasz Geresics #1413 üzenetére

    Köszi a választ!

    Az összefoglaló alapján azt gondoltam, hogy a gyenge lejtésű tető miatt a mono panel jobban teljesítene. Akkor ide jó a poly is?

    Ha a MAXIM okos panelt választom, miért nem tudom bővíteni később? A MAXIM Smart rendszernél az ajánlatokban nem 1 v 2, hanem mondjuk 11 panel esetén 33 munkapont szerepel. Ebből nekem az jön le, hogy minden panel külön életet él, magát optimalizálja, ráadásul 3 részre osztva. Ezzel is hirdetik, hogy kiküszöbölődik a napelemek közötti különbség. Ergo, ha 15 év múlva felrakok egy ugyanilyen technológiájú napelemet, akkor a régiek is és az újak is a saját teljesítményükön fognak működni.

    Bocs, ha hülyeségeket kérdezek, csak próbálom megérteni a gyakorlatot, miközben nem vagyok szakember... :DDD

  • Geresics

    Topikgazda

    válasz Sike #1414 üzenetére

    a 26-30° nem rossz lejtés, és mivel van mellette 40° is, ezért jó a poli is. Ezekkel a paraméterekkel pont ott vagy, hogy ha drágább a mono, akkor nem biztos, hogy visszahozza az árkülönbözetet. De a PERC technológiás monokristályos volna a tuti! ;)
    A Maxim napelemek - már amennyire kivettem a technikai részleteket a marketing-maszlag közül - lényege, hogy ha árnyék esik a napelemre, akkor azt a részt ki tudja szakaszolni.

    Hogy ezt könnyebben megértsük, meg kell nézni a felépítését: van egy napelem, amiben van 60 cella. A cellák generátorokként működnek (pont, mint a napelemek), és ha sorba vannak kötve, akkor a feszültségük adódik össze, ha párhuzamosan, akkor az áramerősségük. A napelem 60 cellája úgy van kötve, hogy 20-at sorbakötnek (1/3-ad), és a 3 sort pedig párhuzamosan. A normál napelemnél diódák vannak beépítve, hogy az áram csak egy irányba tudjon folyni (mert ha hiba van, akkor a hibás rész termelőből átváltana fogyasztóba, és mivel világítani nem tud, ezért hő formájában tudja csak leadni a teljesítményt - a 90-es évek előtt még ez nem volt, és volt is belőle tűzeset). A Maxim technológia esetén a dióda helyére egy "chipet" raknak, ami nem csak hogy nem enged áramot átfolyni, mint a dióda, hanem kiszakaszolja az érintett felületet. Ezáltal az áramerősség nem fog csökkenni, csak a feszültség, de az meg nem befolyásolja a többi napelem teljesítményét.
    Ettől még, ha az egyik napelem 8A-en termelne, a másik meg 6A-en, akkor a 6A kesz a szűk keresztmetszet - legalábbis a sok marketingmaszlag között nem találtam arra utaló nyomot, hogy a 6A-ből tudna 8A-t csinálni. Ezért hangsúlyozzák annyira az árnyék-védelmet, hogy csak arra figyeljen az ember...

    Ha most felraksz egy napelemet, és az tud mondjuk 8A-t (az egyszerűség kedvéért), és 15 év múlva felteszel egy újabb, jobb napelemet, ami mondjuk tud már 9A-t, akkor a 9A-es napelem is max. 8A-t fog leadni, vagy kevesebbet, mert 15 év alatt ugye a régi napelem teljesítménye csökkenni fog, mondjuk 1A-el, és máris a 9A-es szép új napelemed 7A-t fog csak tudni...

    Amúgy meg nincs hülye kérdés, csak legfeljebb rosszul fogalmaztam meg valamit, így ha van még kérdés, tedd fel bátran! :K

    De ha bárkinek van más irányú információja (nem "nekem azt mondta az eladó" jelleggel), akkor azt örömmel veszem, mert nem öltem órákat a keresésbe! :R

    *MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor

  • Banano

    tag

    ,,8. Ha megjött az "Előzetes áramszolgáltatói tájékoztató (ajánlat)", azaz az engedély a létesítésre, akkor utána csináltatni kell egy megfelelő jogosultsággal rendelkező tervezővel egy csatlakozási dokumentációt, és egy egyvonalas tervet (pár munkanap), amire a szolgáltatónak ismételten van maximum 30 napja válaszolni. Ezt már csak műszaki baki miatt utasíthatják el."

    Ezt a nyolcas pontot a kivitelezo csinalja mar? Vagy erre is van külön ember?

    Masik: Olyan arajanlattal erdemes foglalkozni,ahol nem jonnek el szemelyesen is felmerni?

    Tessek.Hülye kerdes. :DDD

    [ Szerkesztve ]

    * Random életbölcsesség ctrl+c ctrl+v *

  • Geresics

    Topikgazda

    válasz Banano #1416 üzenetére

    Egyáltalán nem hülye kérdés! :N
    Az esetek 99%-ában a kivitelező csinálja ezt. Legtöbb esetben az ajánlatban benne is van valami "szolgáltatói ügyintézés", vagy hasonló szöveggel.
    És igen, érdemes olyan ajánlattal is foglalkozni, aki látatlanban ad ajánlatot. Sok olyan kivitelező van úgy, hogy már rutinból tudja, hogy X méretű rendszer Y forintba kerül, mert már csinált 20 olyat, és 1-2% eltéréssel (más tartószerk, stb.) mindig ugyan annyiba került. Ráadásul, ha van cím, a google maps segítségével jobb esetben egész pontosan fel lehet mérni egy tetőt! Ha saját példát szeretnék mondani, volt, hogy kaptam egy e-mail-es megkeresést, és felmérni már úgy mentem ki, hogy előtte a tetőt megrajzoltam AutoCAD-ben, és a maximálisan felrakható napelemeket is berajzoltam anélkül, hogy tudtam volna előre az igényt. A helyszínen már csak azt kellett megbeszélni, hogy mennyi kerüljön fel, és melyikek legyenek azok, hogy ne csak hasznos legyen (termelés és a tetőtéri szobák árnyékhatása), de még ízlésesen is nézzen ki! ;)

    Mint láthatod, nincs hülye kérdés... :DDD

    *MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor

  • steve_p

    csendes tag

    Sziasztok!

    Abban tudtok segíteni, hogy egy rendszert mennire lehet túlterhelni?

    Konkrét példa: Fronius Symo 7.0.3-M inverter, 25db 300W monokristályos napelem.
    Úgy kértem az ajánlatot, hogy későbbiekben 30db-ig bővíthető legyen. És erre nem tették be a 8-as invertert.

  • Geresics

    Topikgazda

    válasz steve_p #1419 üzenetére

    A Fronius inverterek +50%-ig túlterhelhetők, erről a gyártó honlapján van is hivatalos doksi.
    A baj inkább a konkrét példával van: a 25db 300Wp napelemet ha sorba kötöd, akkor az üresjárati feszültség hidegben már magas lesz, ergo a rendszer el sem fog indulni! 2 sztringet kellene kialakítani, aminél meg már a sztringfeszültség alacsony lesz. Ha mindenképp 2 lépcsőben szeretnéd csinálni, akkor első körben 22-23 napelemet köss 1 sorba, és a bővítésnél majd 15-15 legyen sztringenként, úgy nem lesz gond!

    *MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor

  • privatposta

    tag

    Sziasztok,
    Egy nagyon fontos kérdésem lenne.
    Egy hete elmélkedek a fél éve működő rendszerem termelésén, fogyasztásán. A mérőóra állása alapján egyszerűen nem tudom kiszámolni a havi termelést, fogyasztást. Elster as1440 a típusa, és 1.8.0 illetve 2.8.0 értékeket váltogatja. Eddig azt hittem, hogy az 1.8.0 a termelés, a másik a fogyasztás. Havonta írogatom az óraállást, de most megdőlt a matek, ráadásul rákerestem az órára, és állítólag az 1.8.0 a fogyasztás és a 2.8.0 a termelés.
    Létezik, hogy nem jól kötötték be az órát?
    2018 1.8.0 2.8.0 havi termelés
    2018. augusztus 31. 465 KW 176 KW 436 KW
    2018. szeptember 30. 727 KW 314 KW 348 KW
    2018. október 31. 905 KW 473 KW 247 KW
    2018. november 30. 998 KW 664 KW 140 KW
    2018. december 31. 1040 KW 882 KW 78 KW

    Itt pl. az látszik, hogy decemberben termeltem 78kWh-t és közben visszatápláltam ebből 218 kWh-t.????
    Mi nem jó itt?
    Segítsetek, akár telefonálok is, ha ad valaki elérhetőséget...

    köszi

  • agyarka

    aktív tag

    válasz privatposta #1421 üzenetére

    A 2.8.0 nak ( visszatáplálás ) kevesebbnek kell lennie, mint az inverter által mutatott adott időszaki ( napi, havi... ) termelésnek.

    A sárga gomb nyomkodásával a menüben megtalálható az aktuális fázisonkénti termelés, ami a ház pillanatnyi fogyasztásának függvényében kicsit alacsonyabb mint amit pillanatnyilag az inverter mutat.
    Sajnos az ELMÜ szereti a kis ablakot leplombálni, nehogy már rendeltetésszerűen lehessen használni az órát ( menü megtekintése, távlekapcsolás utáni - engedélyezett- manuális visszakapcsolás).
    Mivel még erre sem hajlandóak, ezért nem csoda, hogy nem köthető össze az óra pl. az invertererrel, pedig akkor az inverter gyári programjával lehetne látni a hálózati forgalmat, és könnyebben lehetne növelni a helybeni fogyasztást.
    A szolgáltatóhoz hasonlóan az ELSTER magyar képviselete is elég hallgatag.

    Neten német és török nyelvű dokumentációt lehet róla találni.

  • privatposta

    tag

    válasz agyarka #1422 üzenetére

    Ez világos, de látod, hogy a visszatáplált érték néhol nagyobb mint a megtermelt...
    A fogyasztás pedig decemberben kevés, holott akkor alig volt termelés
    Nem értem az egészet, de nagyon.

    Lehet ezt a bekötést elrontani?

    3 fázisom van, de az inverter 1 fázisú
    Nincs nyitva a kis ablak...

    [ Szerkesztve ]

  • Geresics

    Topikgazda

    válasz privatposta #1423 üzenetére

    Nem lehetséges, hogy valamit véletlenül elírtál? Előfordul az olyan...
    A fogyasztásod ez alapján 465, 262, 178, 93, 42 kWh, ami legalábbis érdekes, mert nem annyira jellemző a csökkenő tendencia.
    A visszatáplálásod pedig 176, 138, 159, 191, 218 kWh, ami viszont már kifejezetten gyanús!
    Mindehhez jön még a termelésed, ami 436, 348, 247, 140, 78 kWh, ami viszont tök normál.

    Most vagy tényleg elírtátok, vagy rosszul lett felprogramozva az órában az áramirány, vagy fordítva van bekötve. Elsőre már láttam példát, másodikra még sosem, a harmadikat meg bármikor elhiszem a mai világban :DDD

    Szerk.:
    a fázisok száma nem számít. Az óra 1.8.1, 1.8.2, 1.8.3-on, valamint 2.8.1, 2.8.2, 2.8.3-on külön rögzíti azokat, de csak az összevont a lényeg...

    [ Szerkesztve ]

    *MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor

  • privatposta

    tag

    válasz Geresics #1424 üzenetére

    Szia,
    Nem olvastam le rosszul.
    Minden hónapban olvasom, és tuti ezek az adatok,
    Most lett ez gyanús, de nem tudom mi lehet rá a magyarázat...

    A fordítva bekötés, hogyan lehetséges, mert nem rosszul mér állandóan, hanem össze vissza

    [ Szerkesztve ]

  • Geresics

    Topikgazda

    válasz privatposta #1425 üzenetére

    Akkor vagy rosszul van felprogramozva, és kell szólni a szolgáltatónak, hogy cseréljék ki, vagy véletlenül fordítva kötötték be, és kell szólni a szolgáltatónak, hogy nézzék meg, mert az ő emberük cserélte le az órát. ;)

    Szerk.:
    nem össze vissza van az, nézd csak meg! Csak pont fordítva, mint kellene lennie! :K

    A fordított bekötés, és a rossz programozás eredménye ugyan az: a fogyasztásod visszatáplálásnak rögzíti, a visszatáplálásod pedig fogyasztásnak.

    Hmm... jobban belegondolva, ne szólj a szolgáltatónak, add el a rendszered, és fogyassz minél több energiát, mert még pénzt is kapsz majd érte! :DDD

    Amúgy csinálj egy próbát: egy szép napsütéses napon menj oda az órához, nézd hogy rögzíti a termelésed, kapcsold le az invertert, és azt is jegyezd fel. Elméletileg Nálad pont fordítva lesz minden, mint kellene...

    [ Szerkesztve ]

    *MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor

  • privatposta

    tag

    válasz Geresics #1426 üzenetére

    Légyszi mondd el, hogy mit jelent a fordítva bekötés?
    Nem tudom elképzelni, hogy van 3 fázis és azt fordítva lehet bekötni.
    Fáziscserével? Nem ez elsőre táplál az inverter, vagy mi lehet a gond?

    A fogyasztást az 1.8.0 méri ez tuti, mert most néztem meg.
    fogyott 1 kWh pár óra alatt , a másik nem változott...

    [ Szerkesztve ]

  • Geresics

    Topikgazda

    válasz privatposta #1427 üzenetére

    1-->--ó-->--1
    2-->--ó-->--2
    3-->--ó-->--3
    Ez a három bejövő fázisod, középen az óra, és az ingatlanod 3 fázisa. Az óra előtti méretlen rész (alapesetben) a szolgáltatóé, az órától a Tied. A lényeg, hogy az órán keresztül folyik az áram. Pont, mint egy vízórán, csak a vezeték jobban hajlik, mint a cső. Ha a szerelő véletlenül rossz irányba köti be, akkor megfordul az áramirány. A vízórát, ha fordítva kötik be, akkor ott csak simán nem fog forogni, mert van benne visszapörgetés-gátló, hiszen Te nem tölthetsz vissza vizet a hálózatba.

    Szerk.:
    "A fogyasztást az 1.8.0 méri ez tuti, mert most néztem meg.
    fogyott 1 kWh pár óra alatt , a másik nem változott..."

    Akkor lehet, hogy csak 1 fázison van elszúrva a kötés!

    [ Szerkesztve ]

    *MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor

  • Sike

    csendes tag

    válasz Geresics #1415 üzenetére

    Köszönöm!

    A Google Maps pl. nálam pont a szívatós pont, mert senki nem látja, hogy ikerházról van szó. És nem értik, miért nem férnek úgy el a napelemek, ahogy mondják... Így az ajánlatok fele kuka...

    [ Szerkesztve ]

  • Geresics

    Topikgazda

    válasz Sike #1429 üzenetére

    a kommunikáción sok múlik :P

    *MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor

  • osiarpi

    újonc

    válasz Geresics #1411 üzenetére

    Szia!
    Köszi a választ!

    Az a fránya sztringfeszültség!!

    Az említett inverter munkaponti feszültség tartománya 150-800 V között van, ha jót néztem.
    Nálam az egy tetősíkon lévő 8db. panelből max. kettőt érint a kúszó árnyék, de csak részlegesen nem is egyszerre és 2-3 órán keresztül. Egyik oldalon egy tuja (aminek le is vághatom a tetejét) a másik egy kémény. Ezek az árnyékok téli időszakban lettek megfigyelve. Magasabb napállásnál a tuja árnyéka már lehet, hogy nem is éri el a tetőt.
    Röviden: annyira kevés a 8 panel feszültsége, hogy csak SE a hatékony megoldás? Annál is lesz olyan időszak amikor tök árnyékban van az egyik oldal és a napos oldalon rákúszik az árnyék 1- 1 panelra.
    Nyilván hiányosak az ismereteim, de az akkor hogyan működik?
    Az számomra is egyértelmű, hogy nem lehet két tetősíkot egy sztringre kötni és az egy munkapontos inverter nem jó, de véleményed szerint mekkora sztringfeszültség lenne az optimális ill a szükséges minimum?

    Nem vagyok az SE ellen, de tudtommal vannak problémák a tetőn kint lévő optimalizálókkal, bár a garancia megoldja, de úgy gondoltam, hogy a maxim panelekkel az egyéb szennyeződések is kevesebb kárt okoznak és miután integrált az "optimalizáló egység" így ott is megvan a 25 év garancia a teljesítmény garancia okán.

    Meg a Fronius az Fronius!

    [ Szerkesztve ]

  • privatposta

    tag

    válasz Geresics #1428 üzenetére

    Lefordítom az én nyelvemre.
    Az óra 3 fázis bemenete közül 1 vagy 2 az óra kimenetére van kötve. Tehát ott, a fogyasztásomat termelésnek méri.
    Jól értem?

  • Geresics

    Topikgazda

    válasz privatposta #1432 üzenetére

    Kb. igen, úgy tűnik ez a helyzet.
    Egy ötlet: fogj egy hajszárítót, porszívót, olajradiátort, vagy akármit, ami sokat fogyaszt, és dugd be az egyik fázis konektorjába, és kapcsold be, majd a másikba, harmadikba, és ellenőrizd a fogyasztást az órádon, mert így meg tudhatod, hogy melyik fázisnál van a bibi!

    *MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor

  • tboy72

    aktív tag

    válasz Geresics #1433 üzenetére

    Nem is tudom...
    Én nem vagyok egy képzett villanyszerelő, csak az általános iskolai fizika órákon figyeltem. Már egy pár lakás és házfelújításon túl vagyok, ahol én szereltem a villanyt. Még sehol sem sikerült elkötnöm ilyen balfax módon semmit. Alap, hogy multiméterrel leellenőrzök minden kötést és áramkört. És az ilyen szolgáltatós villanyszerelőnek van jogosultsága minden elektromos munkához....
    No comment... :F

  • Geresics

    Topikgazda

    válasz tboy72 #1434 üzenetére

    Ilyet még én sem láttam. Ezért volt az első gondolatom, hogy véletlenül rosszul írták fel. Mondjuk hónapokon keresztül rosszul felírni elég nehéz volna.
    Marad hát a hibás óra-programozás, vagy a fordított bekötés, de egyikre sem láttam még példát. Ezen kívül nem igazán van más ötletem. :(

    *MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor

  • Geresics

    Topikgazda

    válasz osiarpi #1431 üzenetére

    "inverter munkaponti feszültség tartománya 150-800 V között van"
    Ez igaz, csak nem mindegy, hogy milyen hatásfokkal tud munkapontot állítani!

    "8db. panelből max. kettőt érint a kúszó árnyék... nem is egyszerre és 2-3 órán keresztül... téli időszakban... Magasabb napállásnál a tuja árnyéka már lehet, hogy nem is éri el a tetőt"
    Látatlanban nehéz bármit mondani. Ezek alapján akkor kár is vele foglalkozni. Persze, ha az a 2-3 óra mondjuk 11:00-13:30 között van, akkor az pont a legnagyobb termelésű időszak...

    "annyira kevés a 8 panel feszültsége, hogy csak SE a hatékony megoldás?"
    Nem. De nem biztos, hogy 1000V-os invertert néznék egy 250-300V-os rendszerhez.

    "Annál is lesz olyan időszak amikor tök árnyékban van az egyik oldal és a napos oldalon rákúszik az árnyék 1- 1 panelra."
    Az SE rendszer árnyék szempontjából butább, mint a Maxim optimalizálós napelem, mert az SE csak teljes napelemet tud kivenni a rendszerből árnyék esetén, míg a Maxim a napelem 1/3-át veszi csak ki! Pl. villámhárító magárnyékánál, amikor minden napelem azonos irányba néz, és a sztringfeszültség amúgy rendben van, akkor a Maxim technológiája egyértelműen jobb!

    "mekkora sztringfeszültség lenne az optimális ill a szükséges minimum?"
    Ezt invertere válogatja. 500V-os inverterre 8-9 napelemet ha sorba kötsz, akkor már nem lehet gond, 1000V-os inverterre pedig 16-18. Persze, ez akkor igaz, ha a klasszikus 60 cellás (1650x992mm méretű) napelemeket vesszük. A 72 cellás (1m*2m méretű) napelemeknek más a feszültsége, akár az általam régen sokat használt 1580x808mm-es napelemek esetén! Sajna ez utóbbit már jó ideje nem láttam a hazai piacon (igaz, nem is kerestem)!

    "vannak problémák a tetőn kint lévő optimalizálókkal, bár a garancia megoldja"
    Pár meghibásodásról már én is hallottam, de amennyire én tudom, a telepítő mindig cserélte, amit a gyártó mindig ki is fizetett neki (anyagot, és díjat is)!

    Ha magamnak csinálnék most rendszert, akár sima, egybefüggő, azonos tájolású tetőre is, akkor nem tudom, hogy Fronius, vagy SE rendszer lenne! Ha őszinte akarok lenni, akkor lehet, hogy SE lenne, mono PERC napelemekkel, még akkor is, ha a dőlésszög nagyobb, mint 35°! De ezt kizárólag a saját rendszeremre értem, másnak simán lehet, hogy nem ezt javasolnám, már csak az ár miatt sem!

    *MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor

  • privatposta

    tag

    válasz Geresics #1433 üzenetére

    Ma nagy nehezen kikönyörögtem, hogy jöjjenek ki és nézzék meg. Két hetet ígértek, de aztán valamelyik szerelő megkapta az ügyet, és visszahívott. Mindenesetre érdekes lesz, mert remélem megtaláljuk a probléma okát. A mérőórát nem tudják tesztelni csak pénzért, ezt mondták. Sőt, ha nem találnak semmit, akkor mindent ki kell fizetnem. Ezért remélem, hogy meglesz és el is ismerik.
    Aztán érdekes lesz majd az elszámolás, az éves elszámolás. Jelenleg csak kb 150 kWh hiányzik az én számításom szerint ami a termelésből és az átlagfogyasztásból adódik.
    Igen, ki kéne próbálni, hogy melyik fogyasztó pörgeti visszafelé az órát, de egész éjjel nem ment semmit sem. Ráadásul ki kéne várni 1kWh-t mert az a mi mérés...

  • Geresics

    Topikgazda

    válasz privatposta #1437 üzenetére

    Ezért mondtam, hogy próbáld kideríteni, hogy mi a helyzet, egy hajszárítóval, stb. Azoknak van nagy fogyasztása, és hamar látszik, hogy amikor azt használod, akkor fogyasztás helyett visszatáplálásként jelenik meg. Persze ezt olyankor kell, amikor nem megy a napelem (este, vagy lekapcsolt rendszer mellett), hogy a lehető legkevesebb zavaró tényező legyen!
    Én tuti nem nyugodnék addig, amíg nem látok tisztán, és csak utána engednél oda szakembert, nehogy megpróbáljon megvezetni, mert ez bizony nem ritka a szolgáltató által küldött esetekben! :(

    De még mindig nem késő! Ha nincs ismerősöd, aki ért a villanyszereléshez (mert ő tudna közvetlenül az óra után terhelést illeszteni a fázisokra úgy, hogy közben minden mást kiszakaszol a kismegszakítókkal), akkor is tudsz konnektorról-konnektorra járni!

    Azt tudod amúgy, hogy Nálatok melyik fázisról mi megy, vagy melyik konnektor melyik fázisra van kötve?

    *MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor

  • privatposta

    tag

    válasz Geresics #1438 üzenetére

    Este kipróbálom.
    Kint volt az ELMÜ ma reggel. Természetesen minden rendben volt legalábbis a bekötésekkel
    Nem vagyok láma az elektromossághoz, sok mindent meg tudok csinálni, és meg is csinálok. Rendbe tettem például fázisonként a fogyasztókat. Azonos fázisterhelés, lépcsős biztosítás, érintésvédelem stb. Azóta tudom, hogy melyik fázison ki lóg. Eddig egy kész káosz volt. (16A fázisbiztin 25A mellékbizi, egymáson több nagyfogyasztó stb. stb.

    A lényeg, hogy mindent rendben találtak fizikailag, tehát maradt az óra. Az órát viszont azért nehéz kipróbálni, mert pl. nem mér csak egész kW-t, és nem lehet tudni, hogy éppen termel vagy fogyaszt. Ki kell várni egy fordulatot. Éjszakánként nem megy a termelés, mert mostmár naponta figyelem, tehát a vélt fogyasztó nem "működik" éjjelenként.
    Decemberben 54 kWh-t fogyasztottam és ha jól emlékszem 200-at visszatermeltem, amikor a ház átlagfogyasztása 200, A decemberi inverteres termelésem pedig 100 volt kb.

    Tiszta gáz, vagy nagyon benézek valamit...

    A szerelő azt mondta, hogy ha bemegyek egy ügyfélszolgálatra, kifizetem a költségeket, akkor kijönnek és hitelesítik a mérőt...

    [ Szerkesztve ]

  • geri65

    újonc

    Sziasztok ,

    MFB-s pályázat, nyomtatványok kitöltésével pénzügyi rész (költségek) van valakinek tapasztalata.
    Üzleti érdekeket nem szeretnék sérteni ezért ha lehet privátban.
    Másik kérdésem az elszámolható költségek közt elszámolható szerintetek a mérő szabványosítás+ teljesítmény bővítés hallottam már olyanról, hogy simán átment és elfogadták.Tapasztalatok???
    Köszönöm.

  • osiarpi

    újonc

    válasz Geresics #1436 üzenetére

    Sziasztok!

    Nem véletlen írtam a regisztrációmkor, hogy
    "Egy ideje olvasom a hozzászólásokat és látok az érdekeltek számára hasznosítható írásokat."

    Majdnem konkrét elképzelésem volt, de a zsigereimben éreztem, hogy kellenek még infók a jó döntéshez. Döntés még nincs, hasznos infók már vannak.

    Megvizsgálnám egy SE rendszer telepítését, mono PERC panelokkal?

    Az SE rendszer alapjait nagyjából értem, de szívesen olvasnék nálam hozzáértőbbek írásaiból, gyakorlati tapasztalataiból.
    Mono PERC panel... na ez már ismeretlenebb terület. A PERC technológia elolvasva!!!

    Amennyiben tudtok segíteni ebben, azt nagyon megköszönném (milyen típus, mit lehet tudni a gyártóról, mennyire megbízható, Magyarországon hol lehet hozzájutni, esetleg telepítő, stb..)

    Nem reklámozni akarom a cuccot, így akár priviben is jöhet az infó.

    Köszi mindenkinek!!!

  • ALI_G

    veterán

    2 eve kertem ajanlatokat, de vegul nem szerzodtem egyik ceggel se. Valaki tudna nekem tampontot adni hogy most milyen torvenyi szabalyozas van uj napelemes rendszerek kivitelezesere? Van most barmilyen nyitott kerdes amit a szabalyozo szervek amivel rovid tavon negativan befolyasolnak a kiseromuvek megteruleset? En elsosorban befekteteskent tekintek jovobeni rendszeremre.
    2 szintes csaladi haznal kell automata kapcsolo ha jol remlik, amik kozul csak a dragabbak voltak hasznalhatoak. Azota javult a helyzet?

    [ Szerkesztve ]

  • Punyika

    újonc

    Sziasztok,

    in medias res: visszaolvastam jó néhány oldalt, de nem igazán látok arra vonatkozóan infót (sem itt sem máshol), hogy mi alapján lehetne jó ár/érték arányú döntést hozni rendszer alkotókat tekintve. Most már van pár ajánlatunk, de brutál szórnak az elképzelések mind a tetőn elhelyezhető panelek számát illetően, azok típusát tekintve és nyilván árban is. Holott, mindenkinek ugyanazt az árajánlatkérő levelet küldtem ki, fotókkal, rendes leírással. Lassan döntenem kéne, de úgy érzem "alkotói válságba" kerültem.

    Alapok: Van egy vegyes tüzelésű kazánunk, amit ki szeretnénk váltani az átmeneti időszakokban. Persze ha lehet, akkor végleg, de ehhez nem lesz elég tető felületünk.... Egyenlőre egy 5,3-as klímánk van központi helyen jó COP-pal és jó eséllyel már csak egy kisebb klíma kell, vagy egy fűtőpanel egy távolabb eső szobába. Hőszigetelt a ház és a nyílászárók is jók, de ha elmegyünk otthonról 3 napra, akkor az 1500 L-es puffer sem bírja 24 óránál tovább, kihűl a ház. Elegünk van ebből. A házon nyeregtető van (kontyolással), aminek az egyik oldala totál Dél-i. Saccolva 40 fokos lejtéssel. Korábban volt 2 kutyaól rajta. Januárban egyet megszüntettünk, de ahogy belemásztam a témába (meg látom, hogy mekkora árnyékot vet reggel-este a fent maradt kutyaól), mindkettőnek mennie kellett volna. Így most utólagosan a másik is kuka lesz. Ezen kívül 1 kémény van a gerinchez közel, más semmi. Eddig jó. Villanyhálózatunk 3x20A. Van vezérelt áram a bojlerhez. Havi számlánk 10.500 Ft az összes fogyasztónkra + 3500 Ft körül a bojlerre. Az ajánlatok az 1 kutyaólas kivitelre születtek. Volt, aki élből Canadian Solar (290W) + SE rendszert javasolt. Volt aki SunTech Maxim (275W) optimalizált rendszert SAJ inverterrel, és volt aki Winaico-t (PERC 285W) Froniussal, illetve egy Sharp (270W) + SMA inverter páros is képbe került. Mindenkitől azt kértem, hogy a Dél-i tetőnk maximális kihasználásával készítsék az ajánlatukat. Nos, volt akinek csak 22 panel fért fel, volt akinek 28 is. Értem, hogy az optimalizálót használók előnyben voltak a kutyaól miatt. Az árak brutálisan szórnak. Okés, nézzük meg 1 KWp-re vonatkoztatva az árakat. 360-tól 500-ig minden van. Még az alapvetően azonos elvű két SE rendszerű ajánlat között is volt 12% különbség. Én kifizetem, a felárat, ha látom az értelmét. Nem a legolcsóbb megoldást keresem, hanem a legjobb ár/érték arányút. No de mi alapján??? Ja és akkor most jött a képbe még egy srác, aki egy nagyon jó barátomnak kivitelezett egy Canadian Solar (270W) + Fronius kombót durván 320e Ft / kWp áron. Működik, csili-villi.

    Próbálok egyszerűsíteni magam és mindenki kedvéért. Levesszük a kutyaólat. Csak a kémény lehet árnyék tényező, de hajlandó vagyok lemondani 2 panelről, amit elhagynánk a kémény jobb-bal tövéből, csak a jobb hatásfok érdekében.

    Kérdem én:
    1. Mono vagy poli?
    1/1. Ha Poli, akkor PERC vagy normál?
    1/2. Érdemes hajtani a nagyobb teljesítményre? (270W kontra 290W) Tudom a hatásfok talán fontosabb.... Érdemes ilyen szinten boncolgatni a rendszert?
    2. Nagyon sok Froniust látok dolgozni (ez megnyugtató), félek a SAJ általam alig ismert típustól. Szimpi az SMA. Zárjak ki az alapján kivitelezőket, hogy ki mit tud beszerezni? Ki mivel szerel? (Alapvetően mindenki nagy cég, háttérrel és referenciákkal. Érdekes, hogy a helyi cég ez egyik legdrágább....)
    3. Kinek lehet hinni? Mert mindenki nyilván váltig állította, hogy a sajátja a tuti.

    Bocs, hogy hosszú lett....

    HELP

    [ Szerkesztve ]

  • Geresics

    Topikgazda

    Ma és holnap csak nagyon limitált mennyiségben leszek gépnél, és a hétvégém is bizonytalan, de utána igyekszem mindenkinek válaszolni.

    (#1441) osiarpi
    A SolarEdge gyártói honlapján biztos vannak használható infók (még nem nézegettem, mert több előadásuk voltam kénytelen anno végigülni).
    A PERC-ről is lehet találni leírásokat, de röviden a lényege az, hogy a cellákon átszűrődő fényt visszaveri, és azt is hasznosítja, ezáltal a mono napelem előnyeihez megpróbálják hozzáadni a poli szórt fényes előnyeit. Jókat olvastam róla (műszakit is, nem csak marketinget), de saját méréseket sajnos még nem tudtam csinálni, mert csak lapos tetőre telepítettem eddig, ott hibátlan azóta is, és télen várakozáson felül teljesített!
    Ha olvasgattál, és utána van konkrét kérdésed, tedd fel bátran, igyekszem válaszolni majd!

    (#1442) ALI_G
    Igen, ideje volna, ha már ők is észrevennék!
    :DDD

    (#1443) ALI_G
    Ez picit kifejtősebb, később reagálok majd, de addig talán más is fog tudni neked a jelenleg érvényben levő szabályozásról írni!

    (#1444) Punyika
    Ha időm engedi, akkor megrajzolom majd a tetőd, és akkor minden centiméter pontossággal ismert lesz, onnan nem lesz vita. Többféle napelem, többféle mérettel létezik, így ez is okozhat eltérést, de nem majd rajz alapján sokkal okosabb leszek, nem szeretek látatlanban dobálózni számokkal.
    A többire is igyekszem majd reagálni valamit!

    Rohannom kell srácok, addig nyugodtan folytassatok egy kis brain-stormingot, mert a közös beszélgetésekből tanul a legtöbbet az ember! ;)

    [ Szerkesztve ]

    *MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor

  • steve_p

    csendes tag

    Sziasztok!

    Engem az érdekelne, hogy akinek már átfutott EU-s 0% pályázat meg tudná mondani, hogy mennyi időt vett igénybe (és hol adta be)?

    Jó lenne megtalálni a leggyorsabb megoldást.

    Köszönöm,
    IStván

  • Punyika

    újonc

    válasz Geresics #1445 üzenetére

    Fúúúú, nem biztos, hogy szeretnélek dolgoztatni ezzel. Nagyon jó fej vagy, hogy felajánlottad. De ez legyen annak a dolga, aki majd kivitelez és pénzt kap ezért. Nem kívánhatom, hogy csak úgy felebaráti szeretetből rajzolgass, számolj nekem. Vállalkozóként tudom milyen az, amikor megtervezek egy bútort, beárazom ("némi" munkaóra beleugrik 1-1 termékbe), majd azt mondják köszi nem kell....

    Nekem már az nagy segítség, ha a számomra kesze-kusza napelem rendszer világban valaki elmondja, hogy pl. a PERC technológia kiforrt és érdemes a felárát kifizetni, mert megtérül. Ahogy ezt a soraid közül sejtelmesen kiolvastam egy másik témára reagálván.
    De az inverter is ilyen. PL. a SAJ-ról alig alig hallok, ami lehet az én hibám. Nyilván próbálok tapogatózni. Látok egy összehasonlító táblázatot és ha más számok sokat nem mondanak nekem, akkor a súly elég beszédes tud lenni. Míg egyes inverterek (azonos kategóriában) 15-20 kg-t nyomnak, addig a SAJ 8. Persze ettől lehet szuper. No de ki az aki pártatlanul tud nekem ebben segíteni?
    A szerelési segédanyagok is lehetnek problémásak, de nyilván olyan cégekkel egyeztetek, akik azért több éve vannak a szakmában. Ezen talán már nem kezdenek el olcsó Jánososkodni.... Vagy igen? Mire kellene figyelnem?
    Szétalkudni senkit nem akarok, mert ismerem a másik oldalt. Olcsóbbat akarsz? Jaaa, tudok, csak elhagyok innen egy kis bizbaszt, meg onnan egy másikat.... Tessék, tud ez olcsóbb lenni... meg sz@r is

    Lefordítom az aggodalmam: Ha autót kellene vásárolni, akkor ott könnyebben döntenék, mert sokkal több (pártatlan) információ, teszt áll rendelkezésünkre ebben a témában. Szívesen vennék egy 1,8-2 literes benzines szívó motoros több célú kombit (tegyük fel japánt), mint a ma divatos kis köbcentis 1 vagy 2 turbós nyilván olcsóbb koreait.Nyilván utóbbiban sokkal nagyobb a meghibásodási lehetőség (hiszen ki van hegyezve a teljesítménye) és eleve kevesebb km-re tervezik. Úgy is fogyasztói társadalomban élünk.... Én nem az első 200e km-re tervezek, hanem az azt követő másik 200e-re is.

    De leszögezném nem akarok autós vitát nyitni.... :DDD

  • Rolly

    veterán

    válasz Punyika #1447 üzenetére

    nekem saj inverterem van... lassan 2 éve megy wifi modul kétszer szakad le - kb félévente - a netről azt újra kellett csatlakoztatni (bár azóta a hálózat le is lett cserélve)... 10 év gari van rá alapból, hogy jobb vagy rosszabb mint más inverter sose fog kiderülni ahhoz két egyforma rendszernek kellene lennie egymás mellett :), gondolom az áramszolgáltató nem engedélyez itthon akármilyen sz*r invertert ... szóval annyira rossz nem lehet :)

  • agyarka

    aktív tag

    válasz Punyika #1447 üzenetére

    A PERC elég régi technológia, csak a gyártósorokat most kezdik lecserélni. A régi gyártósorokkal ki kellett maximalizálni a profitot.
    Panelből a tartószerkezet árát és a szerelést is belekalkulálva rendszerárban kell gondolkodni. A fogyasztás alapján meghatározható a kívánt termelés, ezt korlátozhatják a körülmények, a rendelkezésre álló teljesítmény, tájolás, árnyékolás, alkamas felület(ek) nagysága és még ide számolható talán a jogi és az élszámolási környezet, valamint az anyagi források.
    Panelek szempontjából a rendelkezésre álló hely nagyságának van jelentősége. Amennyiben az nem elég, akkor sajnos műszakilag csak a drágább, nagyobb hatásfokú panelekkel kell tervezni. Amennyiben az igényeknek megfelelően elég hely áll rendelkezésre, akkor rendszerárban ( panel,rögzítés,munkadíj) az olcsóbb kWp árú a kedvezőbb, mert hamarabb hozzá be az árát. A jelenlegi elszámolási rendszerben mindegy, hogy a szükséges éves hozamot milyen technológiával érjük el.
    Annyi azért még lényeges, hogy a mono panelek lassabban öregednek, az éves termelésük eloszlása kevésbé kiegyensúlyozott mint a poli paneleknek.

  • agyarka

    aktív tag

    válasz ALI_G #1443 üzenetére

    Szinte ugyanaz a szabályozás HMKE re vonatkozóan mint 2 éve.
    Különbségek:
    - 4kW feletti inverterekre teljesítmény adó ( jelenleg 0Ft) ,
    - tűzvédelmi szabályok szigorodtak ( TVK alól nehezebb kibújni)
    - a szolgáltatókhoz a tervet elektronikus formában kell benyújtania az arra tervezői jogosultsággal rendelkezőnek.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák