- DIGI kábel TV
- Windows 11
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Sweet.tv - internetes TV
- YouTube
- AliExpress tapasztalatok
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Facebook és Messenger
- Adguard Premium (Android, PC és egyéb rendszerekre, valamint böngészőkhöz)
- Linux kezdőknek
-
IT café
Ez a topik a Canon EOS DSLR digitális tükörreflexes fényképezőgép vázaival és a velük kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
k1csi
senior tag
Tűző napfényben árnyékot derítesz, nem értem hogy minek használnál 45 meg 60 fokot (vagy mire vonatkozik ez a fok?).
A vaku aljához képest derékszögre állítod a fejet, oda ahol mikor zoomolsz hallod, hogy a vakufejben is megy a motor és leköveti a gyutávot meg ki is írja.Több vakus történet lehet más.
A fényterelők amit pl. copass is linkelt megint más. Itt a cél, hogy egy kicsit nagyobb legyen a fényforrás mérete és ne szanaszét szórja (elpazarolja adott szituban) a fényt mint a diffuzorkupak.
Amit a fotózásról szeretnél tudni Chuck Gardnertől: http://super.nova.org/DPR/
-
SRS
tag
Mi a véleményetek az 1100D röl?
-
aor
tag
nekem ilyenem van és meg vagyok vele elégedve, mint lelkes kezdőnek szerintem elég!
ha vmi negatívumot kéne mondani, akkor a sorozat felvétel lenne, ugyanis lehetne gyorsabb, de egy 100eft körüli géptől irreális lenne 5-6kép/sec-et elvárni.
Ha nagy kezded van, akkor kelleni fog hozzá egy markolat, ugyanis olyan érzésed lesz, mintha állandóan ki akarna esni a kezedből. Képe szerintem jó, tudása engem kielégít...így hirtelen ennyi. -
-
Bazsy
aktív tag
Sziasztok,
Fényképezőgép vásárlást tervezek pár hónapon belül és elsősorban objektívválasztásban szeretnék segítséget kérni.
EOS 600D vázat vennék (vagy ha juniusig kijön a 650D akkor azt).
Amiket fényképezek:
-Sokat járok természetben (fák, erdő, hegyek, táj, tenger fotók).
-Napkelte, naplemente, hajnal, alkonyat körüli időben fotók.
-Esetleg csillagos égről 1-1 fotó néha.
-Ha meglátok egy érdekes növényt, virágot, bogarat, stb, azt is szivesen lefotózom.
-Ezen kívül zárt térben családról, összejövetelekről vagy 1-1 emberről szoktam még fotót csinálni.Az univerzális obikban nem hiszek, így ezt a feladatot 3 vagy akár több obival szeretném megoldani, amiből kezdetnek 2-t vennék meg.
Amiben segítség kéne, hogy milyen obikat ajánlatok és melyik kettővel kezdenétek.Költséglimitem nem igazán van, de a váznál drágább obikat azért kihagynám a szórásból
Amit eddig néztem (Nem ragaszkodom hozzájuk):
CANON EF 50/F1.8 II - Portréhoz és olyan helyzetekhez mikor kevés a fény.
CANON EF-S 17-85/4-5.6 IS USM - Természet / TájfotózáshozBazsy
-
Dr V
őstag
A 17-85 felejtős, már a 40Dn is szar képe volt, a 18-200ak jobba képe annál...
A kevés fényre való tekintettel neked egy tamron 17-55 f2.8 kéne v canon 17-55 is usm f2.8. Esetleg ami még jó az a canon 15-85 is, de a fényereje átlagos viszont a stabilizátora a legjobb, mint ahogy a canon 18-200 is nek is. Az utóbbinak a fókusz közelpontja az érzékelőtől mérve 35cm!! pedig gyárilag 45 cm van megadva.
A fix 50es sem rossz, sokan használják.The bass and the tweeters make the speakers go to war!
-
Peetry
senior tag
két obit akarsz venni összesen a váz áráért, vagy egyenként a váz áráért?
van amúgy objektíves topic, ott is sok infót találsz
Mint a többiek írták 17-85 felejtős. Ha ilyen átfogást szeretnél, és obinként a váz árát el tudod költeni, akkor 15-85 egyértelműen, ha olcsóbbat akarsz, van még sigma 17-70 os hsm,
vagy az emlegetett 17-55, 17-50, de ezek ugye kisebb átfogásúak. telének 70-200 f4L, kicsit olcsóbb és gyengébb tamron 70-300. Ezek alá nem érdemes adni ekkora keretnél. a fix 50 f1.8 kötelező darab. És ha már ennyi büdgé van, akkor kalkulálj egy minimum 430EX vakuval, beltérbe kelleni fog a fix 2.8-asok mellé is. Ezekből szerintem ki tudod válogatni hogy mi az ami neked árban belefér és megfelelő. Ha nem tartózkodsz az obi cserélgetéstől akkor mindenképp a 17-50 vagy 17-55 2.8-asokat javaslom. -
Bazsy
aktív tag
A helyzet az, hogy a fotózás régóta az egyik legnagyobb hobbim, és ezért egy olyan dolog amire hajlandó vagyok sokat költeni és idővel fejleszteni. 1 éve külföldön élek és most kaptam egy munkát is, így az anyagiakkal nem lesz probléma, maximum tovább gyűjtök rá picit. Lényeg, hogy jó legyen.
Eddig még nem volt DSLR gépem, így az egész téma új számomra és annyit tudok róla, amennyit neten olvastam. Most tapogatózok. Arra gondoltam, hogy egy általánosan használható obit veszek kezdetnek kb. a váz árában + azt az 50-est ami szerintem jó lehet beltéren és gyenge fénynél olyan képekhez amit 50-essel tudok csinálni). Amikor belejövök a dologba és jobban fogom látni az igényeimet, akkor vennék további objektíveket az igényektől függően, és persze ha úgy érzem akkor vakut is.
Amit mondtatok az alapján a kezdetnek a 15-85-ös tűnik most jó választásnak és az 50-es mellé. A 17-55 is beleférhetne helyette, de nem tudom, hogy az 55 elég lenne-e az igényeimnek amikor kinnt a természetben fotózok és 2 drágább obit egyszerre azért nem tudok venni.
Egyelőre nem tudom megítélni szükségem lesz-e telére, mert nem ismerem mit valóságban az 55 vagy a 85. Ezzel kapcsolatban van valakinek tapasztalata?
Bazsy
-
Akkor menj sokat olyan booltokba, ahol lehet tapizni is a cuccokat, illetve rengeteget tájékozódj, mert kompaktról nagyon nagy változás dslr-re váltani Minőségi ugrás is, de teljesen másképp is működnek. Pl. igen, a zoom obiknál érdemesebb kézben megtapasztalni, hogy a 18-55 mennyit nagyít tele állásban, meg egy 300mm-es.
(A legjobb, ha átszámolod 35mm ekvivalens gyújtótávra, és akkor a jelenlegi géped zoomjához tudod hasonlítani,)Nekem is mondták, hogy a kitobi + 75-300 ígyszar, úgyszar, aztán 500000x jobb a kompaktoknál még az is
Persze én is érzem, hogy jobb üveggel még jobb lenne, de mostanában nem lesz rá lóvé Örülök már annak is, hogy megvan ugyanaz az ekv. gyútáv, mint a kompaktommal volt.[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
fattyu
veterán
az az 50 1.8 az áráért egy nagyon jó játék és élvezetes obi. Aztán majd rájössz hogy tulképp azért lehetne éles is nyitva és vagy lecseréled az 1.4esre vagy nem De első üvegek között mindenképp helye van.
Valami fix 2.8 zoomot mindenképpen javasolnék. 2.8al már lehet élni. és többet ér az mint plus 30 mili ami viszont már 50en f5 vagy ilyesmi.. ( vs 15-85 ) Az a 30 mili meg úgyse vált ki egy telét. Ha kell tele akkor úgyis kelleni fog másik üveg is.
Mivel eleve abból a poziból indulsz hogy lesz lehetőséged költeni rá és tervben is van akkor nem vennék olyat amit úgyis lecserélsz.Kezdésnek tampon 17-50 vagy efs 17-55. Őszintén ezek mellé pedig az 50 1.8 már majdnem felesleges... átfedett gyútáv és egy és egyharmad stop. Nekem nem lenne elég érv. Az 1.4es már azt mondom csak csak. Aztán utána kitalálod és elkezded érezni mire van szükség. Hogy kell e tényleg tele, vagy makróznál sokat vagy portréznál és kell egy nagyon gyors portréobi ( 85 1.8 pl ).
Nem kell elkapkodni mert bele lehet futni a hoppá ezt feleslegesen vettem meg témába. Pláne szart ne, mert attól szabadulni sem könnyű.
szerintema hülyeséget, az embereket, a dugót, az időjárást, a késést, és a várakozást leszámítva szinte mindent jól viselek
-
Bazsy
aktív tag
Szart semmiképp sem vennék. A 17-55-el kapcsolatban az egyetlen félelmem, hogy ezen a nyáron nem tudok távolabbi dolgokról képet készíteni mikor kinnt vagyok vagyok a természetben. 17-55 mellett az 50 tényleg felesleges? Néha fotóznék csillagos eget vagy esetleg városi képeket éjszakai világítás mellett, ahol lehet jól jönne.
Bazsy
-
fattyu
veterán
megvan a haszna és lehet használni de amiatt hogy tulképpen beltérben az 50 apscn elég sok, odakintre napközben felesleges az 1.8, az hogy 1.8on takonylágy a képe, és az hogy ugyanezt a gyútávot kerekítve egy stoppal lassabban tudja a másik üveg azt fogja eredményezni hogy az első lelkesedések után "cseréljen üveget a halál" állapot lesz belőle
Te ismered magad te tudod igaz lehet-e ez én csak tippelek.
Csillagos ég jó móka és oda valóban nem árt a gyors obi de az ekvivalens 80 nem túl hasznos arra. arról nem beszélve hogy ott sem ártana ha a sarkokba a csillagok is pontszerűek lennének, vagyis kb 2.8ig rekeszelni kell az 50 1.8at amugyis tehát megint ottvagy hogy értelmetlen. Míg a pl a 17 (ekv 27) mm 2.8on már elég kellemes sebesség és látószög éjszakai tájazáshos meg csillagelmozdulásra...
mondom ezek csak az én meglátásaim. Lehet neked teljesen mások a szempontjaid és TUDOD mit akarsz. Ha nem akkor azért alaposan át kell gondolni.
SZERK: azt már meg sem említem hogy van IS a 17-55ben ami ha nem mozgó témát lősz akkor bőven többet ér mint amennyivel gyorsabb az 1.8.
[ Szerkesztve ]
a hülyeséget, az embereket, a dugót, az időjárást, a késést, és a várakozást leszámítva szinte mindent jól viselek
-
-
killerjohn
addikt
Nekem 24-105/4L és 70-200/4L IS van mellé (7D-n), és igazából nem hiányzik semmi melléjük.
Amire pl én szeretnék erről váltani az az 5D a FF miatt, rajta a 24-105 és egy 50/1.2 (ha nem lesz rá keret, akkor /1.4), meg talán valami ultranagylátó. De igazából tökéletesen meg vagyok elégedve a mostani kombóval, tiszta szívemből tudom ajánlani a 17-55-öt, zseniális egy objektív. Igaz, hogy ha FF-re váltást tervezel, akkor mindenképp balgaság most megvenni a 17-55-öt.
-
válasz killerjohn #9768 üzenetére
Ultra nagylátó az nekem is nagyon kéne, nagyon tetszenek az azokkal lőtt dolgok
-
fattyu
veterán
én nem használok zoomot és FF vázam van szóval én teljesen máshonnan közelítek.
De ha apscm lenne, zoomot akarnék és beleférne a keretbe akkor 17-55.ha meg maradva a zoomnál mellé kéne még valami 70-200 4 ISt javaslom. Sokkal jobb képileg mint az IS nélküli ellenben sokkal olcsóbb mint a 2.8 IS II
Hogy alá kell-e neked ultraszéles részre valami azt neked kell tudni. Én vettem oda fixet és alig használom.a hülyeséget, az embereket, a dugót, az időjárást, a késést, és a várakozást leszámítva szinte mindent jól viselek
-
Peetry
senior tag
Ha attól félsz hogy lemaradsz a távolabbi dolgokról tele nékül, vegyél használtan egy tamron 55-200-at 20K-ért. amennyiért adják, annyit bőven megér, és nem maradsz tele nélkül. Ha meg úgy döntesz hogy kell ez a tartomány akkor majd veszel jobbat (70-200, akármi) ezt meg továbbadod bukta nélkül. nyilván nem lehet összehasonlítani az emlegetett telékkel, de kompaktoknál ezzel is jobb képet lősz, és azért a gyenge obi is jobb mint a hiányzó. Én ha lett volna rá pénzem, 15-85-öt vettem volna, de nem akarlak rábeszélni, ár/érték arányban nem jó.
egyébként meg ajánlom figyelmedbe az exposureplot programot. Ráereszted a képeidre és kiderül milyen gyutávokon szoktál fényképezni, ebből adódik, milyen átfogású objektívre van szükséged. -
Bazsy
aktív tag
Rá is eresztettem az ExplosurePlot progit a kb. 10.000db képemre, és ez jött ki amit csatoltam. Lehet ez alapján jobban tudtok tanácsot adni objektívügyben.
Azt vegyétek figyelembe, hogy valószínűleg 30 alatt jóval több lenne, ha nem 30 körül lenne a mostani bridge gépem vége. Viszont sokszor van, hogy csinálnék távolabbi dolgokról képet, de a mostani gép használhatatlan képeket készít kb 130-140 ekvivalens mm fölött, hiába van elméletileg 420mm ekvivalens optikája De szerintem ezt ti úgyis tudjátokKöszönöm a tippet.
[ Szerkesztve ]
Bazsy
-
Peetry
senior tag
szerintem ebből te is leszűröd hogy ekv 110-120mm-ig jó lenne első körben lefedni a tartományt, ha afölé nem is veszel egyből obit.
én továbbra is a sigma 17-70, vagy 15-85 mellett voksolok, és ha gondolod veszel egy gyengébb 55-200 avgy 70-200, 70-300-as obit hogy legyen teléd, aztán később cseréled ha jobb kell. beltérre meg vaku kell mindenképp, lehet erőltetni a fix 2.8-at de az se lesz mindig elég. vakuval meg mindig lesz elég fény. -
Bazsy
aktív tag
Igen, a 15-85-ös 136mm elvileg átszámolva, szóval szinte mindenre elég lenne egymagában.
Amellett belefér az 50mm-es is és akkor valahogy belezsúfolok még egy vakut.A maradékot pedig ki tudom hagyni az életemből, és ha ugyérzem jövőre veszek egy 70-200-ast
Milyen kiegészítőkre érdemes gondolni ehhez az összeállításhoz kezdetben?
[ Szerkesztve ]
Bazsy
-
-
Peetry
senior tag
-
-
-
ziggi_zug
aktív tag
Az ExplosurePlot azért némiképp csalóka eredményt ad, hiszen pl. ha nincs 250-es obid, akkor nyilván nem is készíthettél ilyen képeket, de mondjunk a tendenciát mutathatja, hogy inkább nagylátószöggel kellene felvértezned magad, vagy telével.
Persze amíg nem volt csak 18-70-esem (35mm-es, ha jól számolom akkor kb. 28-110), addig nem hiányzott a tele. Most hogy 18-270-ig van átfedés (ami 12-175 kb. 35 mm ekv.), azért használgatom a tele végét is.
Még fejlődöm... csak azt nem tudom, hogy előre vagy vissza
-
Bazsy
aktív tag
Igen, és 300-420 közt is volt még pár kép, de azok mind olyanok, hogy nem kellett volna akkora zoom igazából.
Még mindig billegek, hogy kezdetnek a 17-55 vagy a 15-85 legyen-e. Az itt is említett tesztoldalakon körülnézve úgytűnik a 17-55-öt csak akkor ajánlják 15-85 helyett, ha sokat fotózik valaki esküvőt meg gyenge fényben. Én többnyire nappal, természetben (napfény) fotózok, beltéren pedig ugyis vakut használnék. Gyenge fény előjöhet szürkületkor, vagy ha éjjel városban akarok fotózni, de azt ritkábban teszem, mint ahogy az 55-85 közti zónát használnám, ezért a 15-85-re hajlok. Ha nagyon hiányzik az f2.8, akkor arra a távra vehetek fix lencsét is később...
Objektívsapkát és tokot + táskát a gépnek mit ajánlatok?
Bazsy
-
Peetry
senior tag
objektívsapkát az obival adják normális helyen, használtakhoz is 99%-ban jár. Én külön tokot nem vennék neki, táskába bele minden. Táskára van külön topic is, de első körben el kellene dönteni hogy oldaltáska vagy hátitáska. Oldaltáskából könnyebb az obicsere, de ha súlyos akkor az egy vállon hordás fárasztó, háti kényelmesebb, de macerásabb elővenni a gépet meg obit cserélni. Érdemes itt is elmenni megnézegetni felpróbálni akár ha már megvan a gép, beletenni, hogy férsz el, stb... számít hogy mennyi cuccod lesz ugye (hány obi, vaku...).
Nekem ami most nagyon bejön és jó eséllyel ilyenre cserélem az oldaltáskám az a vanguard up-rise 43 vagy 36. -
Dealextreme-ről fillérekért van obisapka, ha pluszban kell (mondjuk elhagyod). Meg pl. vázsapka is, amiből kiváló lyukkamera készíthető
Ja, napellenzőt se hagyd ki, sokszor jól jön, amikor olyan irányba van a tárgy, hogy becsillanna a lencse.
Annyiban kell megválogatni, milyen ellenzőt veszel, hogy ha az obi eleje forog fókuszáláskor, akkor nem jó az, aminek ágai vannak (én is lerendeltem egy ilyet, aztán vertem a fejem a falba ).Mutogatni való hater díszpinty
-
Van ugye olyan árnyékoló, aminek van 4 "ága", meg van, ami tölcsér alakú. Aminek ágai vannak, az egy bizonyos pozícióban takarja a Napot, aztán lehet, hogy mire befókuszálsz, már nem A tölcsér alakúval ilyen baj nincs, legalábbis ilyen szempontból, de biztos van más hátránya.
A jobb obiknak nem forog az eleje fókuszálás közben (A forgás miatt amúgy polárszűrőt is elég macerás használni.)[ Szerkesztve ]
-
k1csi
senior tag
Amiket eddig leírtál nekem is úgy tűnik érzésre, hogy a 15-85 jobb választás lehet. Nem feltétlen a 85mm miatt, néha jól jön az a 15 is.
Az obik gyakran nem a névleges gyutávokat tudják a végükön, de pl. a köv. látószög kalkulátor adhat némi támpontot.
http://www.howardedin.com/articles/fov.html
Ehhez az obihoz beltérre viszont tényleg alap a vaku.Hozzá meg egy 50mm-es fix. amit portréra használhatsz (ha az 1.4-est veszed mindenféleképp vegyél napellenzőt (gyári nappellenzők piszok drágák, utángyártottak is jók szoktak lenni) hozzá és olvass utána, hogy mit nem szeret az AF).
Az éjjeli városfotózáshoz meg állvány meg távkioldó kell. Az állvány helyett alkalmanként kereshetsz megfelelő helyet ahova leteheted a gépet, de ha gyakran csinálsz ilyet nyűg lesz.
Viszont ezek az obik nem makró obik (ilyen pl. a Canon 100 f/2.8-a, helyből két verzióban), bogarakat nem fogsz alapból vele fotózni.
Meg a fényerős fix napfényben még ISO 100-on is túl sok fényt ad, azaz ha a cél a háttér elmosása (azaz nem akarod lerekeszelni) szükséged lehet ND szűrőre (pl. ND8). Viszont a szűrőmenete a ma szokásos méretekhez képest kicsi, azaz nem tudod megosztani a többi obival (még egy ok ami miatt a Canon egy-két fixet felújíthatna)...
Később esetleg meggondolhatod még a CPL szűrőt, ha már érzed, hogy szükséged van rá a 15-85-höz (ilyeneket nem szoktam Mo-on venni mert irreálisan drágák a jobbak aminek értelme van és kevesebb fényt veszt ami a CPL-nél szokás).A táska egyéni preferencia kérdése, nekem több is van (nem mind kifejezetten fotós eddig ezt egy szűrőm bánta; olyat ne vegyél amiről lerí, hogy fotós mert non-stop aggódni fogsz). Túl kicsit ne vegyél számítva arra, hogy esetleg bővíted is a felszerelésed (+ rengeteg apróság). Túl nagyot se, mert kényelmetlen és ha sok cuccod lesz sem lesz mindig minden nálad.
Amit a fotózásról szeretnél tudni Chuck Gardnertől: http://super.nova.org/DPR/
-
Távkioldó nekem inkábbb macera volt eddig, időzítéssel elvagyok... Az állvány must have, de elég sok képet csináltam különböző oszlopokról, és fákról is (mármint ezeknek támasztva a gépet), de ezek sosincsenek jó helyen, pont nem az látszik, aminek kéne... Állvány.
Nekem Hama Star 28-am van, olcsó, és elég masszív. Nyilván nem profi cucc, de én se vagyok profi fotós
A napellenző meg kivételesen egy olyan cucc, amit Kínában is le tudnak gyártani, mert egy darab műanyag
ND szűrő meg jól jön nappali hosszú expókhoz is.
[ Szerkesztve ]
-
-
fattyu
veterán
...
nem. ugye a szenzor nem négyzet alakú. Azért van az alakja hogy a szenzor téglalap arányában jobb belóghat fent és lent mert ama kiterjedése rövidebb a szenzornak és nem lesz vignett. Attól hogy elfordítod a gépet... a szenzor is forog...a hülyeséget, az embereket, a dugót, az időjárást, a késést, és a várakozást leszámítva szinte mindent jól viselek
-
k1csi
senior tag
Kb.
De pl itt is van egy kisebb csomag: http://www.mcgoat.com/foto-25.htmlAmit a fotózásról szeretnél tudni Chuck Gardnertől: http://super.nova.org/DPR/
-
Bazsy
aktív tag
Na elmentem egy elektronikai áruházba körülnézni mi van kipróbálható.
Először megnéztem jól gondolom-e a gépválasztást. Ezeket lestem meg jobban:
600D 60D 7DA 7D szerintem nekem túl nagy és nehéz
A 60D és a 600D közül a 60D jobban tetszik, de a 600D-t választom továbbra is kezdetnek. Igy később eldönthetem mire fejlesztek és kevesebbet bukok valószínűleg, ráadásul valszeg kijön a 60D utódja is addig.Voltak felszerelve különböző objektívek is, így kipróbálgattam párat.
Kit obik: Igaz a mondás, hogy a kompakt és bridge gépekhez képest még ezek is mérföldekkel jobbak, de mikor az ember melléjük rak egy komolyabb obit, akkor látszik, hogy ezek bizony arra vannak, hogy kezdők azonnal tudják használni a gépet. Amúgy akcióban 18-55-el láttam 600D-t annyiér mint a legolcsóbb helyen a váz, úgyhogy lehet, hogy végülis igy veszem meg, és akkor ha féltem a komolyabb obimat, akkor viszem ezt
50mm 1.8: Ebben annak ellenére is pozitívan csalódtam, hogy kötelező darabnak tartják a legtöbben. Kegyetlen gyorsan fókuszál és igen éles képeket csinál. Egy ilyet tuti vesz és szerintem pont jó lesz portréhoz vagy ha kis súlyt akarok csak cipelni.
15-85: A 60D-n pont ideális méretű volt, de szerintem 600D-n sem túl otromba. A kezelése mint egy álom, ráadásul a 85mm szerintem elég is lesz nekem arra amire használom, a 15 pedig tényleg hasznos, hogy van. Jövőre pedig majd benevezek egy telére a tapasztalatok alapján.
17-55: Hát ez hatalmas és nehéz. A 60D-n is otrombán néz ki szerintem, inkább a 7D-re tervezhették. Sajnos kipróbálni nem tudtam, mivel, pont az a 60D volt lemerülve amire rátették, de szerintem ekkora méretű és súlyú obit nem szeretnék cipelgetni, úgyhogy végleg a 15-85 lesz a kiválasztott
Bazsy
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest