Új hozzászólás Aktív témák

  • Soká

    senior tag

    válasz copass #33613 üzenetére

    Sziasztok, ez a csúcsfényárnyalat dolog felkeltette az érdeklődésemet. Korábban nem volt hozzá gépem, most gyorsan kipróbáltam.
    Az első kérdésem az lenne, hogy ez most valami komoly opció vagy inkább a "parasztvakítás" esete? Tudniillik én most elsőre furcsa eredményekre jutottam. Nem megalapozott a tesztem, előre elnézést is kérek érte.
    Annyit tettem, hogy Av üzemmódban +1 rekesszel kompenzálva exponáltam egyet csúcsfényárnyalat kompenzációval és egyet nélküle.
    A kamerán visszanézve látszott is a különbség, az utóbbi képen jóval nagyobb területen villogott a beégett rész.

    És ekkor értek a meglepetések: a gépre áttöltve a képeket azt látom, hogy amit a kamera beégettnek tekint, az valójában nincs is beégve. Pontosabban beégve csak az a részlet van, ami a csúcsfényárnyalat kompenzált képen is be van égve. Viszont a kompenzálatlan képen a nem teljesen beégett részek is villognak.

    Itt egy fotó, hogy miről is beszélek. (Ezt magamnak szántam, ügyetlen kompozícióról van szó, a lényeg, hogy egy lámpa izzóját komponáltam a képre, hogy legyen minek beégnie. )

    Felül a RAW képek láthatóak (itt látszódik is a "beégett" részek közötti különbség is, alul viszont a jpg képeken (mindkét képet ugyanazon értékekkel konvertáltam) alig látszik különbség.

    Mit rontottam el én és mit a Canon? :)

Új hozzászólás Aktív témák