-
IT café
Milyen SSD-t vegyek? Mielőtt kérdezel, kérünk az összefoglalót olvasd el! Ha ezt végigolvastad, de még mindig nem sikerült dönteni, akkor amikor kérdezel, kérünk, feltétlen tüntesd fel az alábbi adatokat!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Agony
aktív tag
Sziasztok!
Jelenleg használt Samsung 860 EVO 500 Gb-os SSD-met tervezem lecserélni M.2-esre, ez pedig menne barátnőm laptopjába "bővítés" gyanánt, viszont több játékosi szóba került és kicsit elbizonytalanodtam. Eddig mindig Samsung SSD-im voltak, de most a Samsung 970 EVO Plus 500GB mellett szimpatikus a Gigabyte Aorus RGB 512GB és a WD Black SN750 500GB is. Mindből van most egész kellemes akció és árban is csak +/- pár ezer forint a különbség. A Gigabyte Aorus az alaplapom miatt került képbe (Gigabyte Z370M D3H) és hogy van rajta egy alap hűtés, a WD Blacket meg elég sok tesztben dícsérték.
Alapvetően hétköznapi használatra kellene, nem fut semmi különleges a gépen csak dolgozok rajta, 1-2 játék meg médiafogyasztás. Az alaplap support listáján mindhárom típus rajta van. Van esetleg rossz tapasztalatotok valamelyikkel vagy nagyjából egyforma tudásúak?
Előre is köszönöm a választ!
Start with a whisper, end with a scream!
-
Frawly
veterán
válasz jokeph #59299 üzenetére
Persze, hogy lehet venni. Ez nem olyan, hogy ha játékra NVMe-t veszel, akkor elvisz a mentő. De a legtöbb játék nem tud belőle profitálni, így ha csak és kizárólag játék alá veszed, akkor feleslegesen kifizetett felár lehet. Még a kábelek hiányát sem tudom elfogadni, mert M.2 SATA-nál sincsenek.
De! Abban valahol igazatok van, hogy az olcsóbb NVMe-k alig drágábbak a drágább SATA-soknál. Így sokszor már az ajánláskor rábeszélünk mi is mindenkit az NVMe-re, ha a gépe kezeli, és alig néhány ezres a felár, főleg, ha nem csak játékokra lesz használva, hanem rendszer alá is, akkor a jövőtállóság miatt megérheti egy minimálisat ráfizetni, még akkor is, ha egy ideig nem lesz kihasználva.
Meg az NVMe-nek nem csak a sebesség lehet az előnye, hanem kivéd egy csomó szopófaktort is: nem lesz IDE módban felejtve, nem lesz gond, hogy megy-e a TRIM, nem lesz gond a hibás SATA kábel, stb.. Tehát egyszerűsíthet problémákon. Más oldalról behozhat újabb problámákat, régebbi OS-ek, legacy boot, NVMe driver, melegedés.
Ami miatt mégis fel szoktam hívni az érintettek figyelmét: sok laikus bedől a 3000+ MB/sec-es marketingadatoknak, és egyből jön ide, hogy nem tudja, hogy a játékok alá 970 EVO-t vagy Pro-t vegyen, mert ő 6× olyan gyors játékindulásokat akar. Nekik újdonság szokott lenni, hogy nem éri meg. Ezt a linkelt videót főleg nekik készítettem be. Persze nem szokott népszerű lenni, mert egyrészt elsőre hihetetlen, meg valami ferdeszemű buksza virnyog benne kűffődiű’, de nem érdekel, akkor is beteszem, magyar videóból nem találtam még, amiben ennyire szépen bemutatná.
-
NY_A
őstag
Nos végül megoldottam úgy az ügyet, hogy elmentem és vettem hardverapróról egy bontatlan 3 év garis 860 EVO-t. Már települnek rá a játékok.
Még egyszer köszönöm a segítséget. -
Zoli2
aktív tag
Sziasztok!
Hozzáértők kérem segítsenek tisztán látnom.
Adott egy Asus B360-as alaplap, amelyen található egy M.2 interfészes SSD foglalat, és adott egy M.2-es nagy sebességű SiliconPower 256 GB-os SSD kártya.
Kérdésem, hogy esetemben az SSD a sebességét az alaplapi vagy az utólag behelyezhető PCIe-es M.2-es foglalatú bővítőkártyán keresztül tudja elérni?
Tudtommal az alaplap és az SSD támogatja a NVMe módot.[ Szerkesztve ]
-
HARDVERAPRÓD
Tudja a lap az nvme-t az ssd is. Menni fognak együtt.
HáttértárIntel® B360 lapkakészlet :
1 db M.2 Socket 3, , M kulccsal, 2242/2260/2280 tárolóeszköz támogatással (SATA és PCIe 3.0 x 2 mód)*2
1 db M.2 Socket 3, , M Key csatlakozással, 2242/2260/2280 típusú tárolóeszközök támogatása (PCIe 3.0 x4 mód)
6 db 6 Gb/s SATA-csatlakozó, szürke
Intel® Optane™ memória fogadására felkészítve *3 -
Frawly
veterán
Infóm nincs róla, csak ökölszabályt tudok írni. Az az SSD, ami PCIe 3.0 x4-es legalább, és ténylegesen is 3000/2000+ MB/sec-kel csapatja a szekvenciális írásokat (nem csak papíron), meg a 4K random műveleteket is 100+ k IOPS szinten tolja, tartós terhelésen is hozva ezeket a számokat, az bizony mocskosul melegedni fog, mint az állat, és kell rá valami hűtés, vagy egy jól szellőző ház, vagy borda vagy borda+venti. Ha ezt a szintet nem üti meg, attól még mindig melegedhet, de kisebb melegedésre kell számítani, ez modellfüggő, hogy ténylegesen milyen gyors, mennyire van visszavágva a sávszélessége és a vezérlő, meg a gyártó mennyire melegedős chipekkel látta el. Ezért vannak olyan NVMe-k, amik szinte nem is melegednek, mert eleve vissza vannak vágva x2 sebességre, meg a vezérlő, NAND is olyan lassú rajtuk, hogy tartós terhelése akár SATA sebesség alá is leesik a teljesítményük, ergo nem is lenne mire fel melegedniük, pl. Intel 660p.
Sokszor a melegedésre lehet következtetni a fogyasztási adatokból is. De azt, hogy nálad, a te gépedben mennyire melegszik, igazából csak akkor fogod megtudni, ha már beszerelted.
-
dombi81
senior tag
Sziasztok! Segítséget kérnék. Adott egy Crucial MX 500 2TB-os ssd. Szétszereltem a gépet, utána újra össze. Azóta viszont úgy veszem észre jóval lassabb az ssd. Lassabban nyílik meg a böngésző, stb. Biosban megnéztem, AHCI be van kapcsolva. Lehet valamit win10 alól csinálni vele, vagy inkább húzzam újra a windowst?
-
Frawly
veterán
válasz dombi81 #59317 üzenetére
Ezen minden megfelelőnek látszik. Talán az Intel-féle SATA driver helyett vissza lehetne tenni a Microsoft szabványos SATA/AHCI drivert, csak kizárásos alapon, mert kicsi a valószínűsége, hogy azzal lenne probléma. Crystal Disk Mark mérése mit mond 3×1 gigás tesztfájllal?
-
Slyer
senior tag
Sziasztok!
Elkezdtem játszogatni újra 1-2 játékkal, és azt vettem észre, hogy 3 játék több mint 200 giga, és sokáig tölt, szóval elérkezettnek látom az időt, hogy vegyek a rendszer SSD mellé egy nagyobbat a játékoknak, plusz ezen lennének a programok a rendszer SSD helyett. Gondoltam veszek egy 480 gigás A400-at, de most ahogy itt néztem a topicban, mindenki leszavazza eléggé, szóval elvetettem az ötletet.
Mit szóltok a WD Greenhez? Szeretnék ebben az ársávban maradni ha lehetséges. Ha ez sem annyira ajánlott, akkor mit kéne vennem?
SATA3 csatolós érdekel csak
Köszönöm előre is!
[ Szerkesztve ]
-
mrThomi
addikt
válasz Pyttawrx #59322 üzenetére
Hello
Írtam kari elött ide a fórumba hogy milyen ssd-t ajánlanátok és már ugye be is lett szerelve a crucial bx500 480gb egy lenovo y570 be. Gyors kérdésem hogy olvasok itt AHCI/driver dolgokat. Nos én nem allítottam semmit a biosba se drivert nem, csak egy win 10 et telepítettem. Van ilyen esetben olyan eljárás ami beállitást vagy külső driver telepítését igényli vagy csak használom ahogy be lett téve és kész ? Boccs a hülye kérdésért sajna 10 éve nem úgy követem már a számítás technikát -
kockaskocka
csendes tag
Sziasztok! Ezt a két mSata-s SSD-t néztem ki az összefoglaló elolvasása után:
https://aqua.hu/ssd-meghajto/500gb-samsung-860-evo-msata-ssd-meghajto-mz-m6e500bw-t588382
https://aqua.hu/ssd-meghajto/480gb-kingston-ssd-msata-uv500-meghajto-suv500ms480g-t614106&searchType=productSegítenétek e kettő között választani? Köszönöm!
-
Bodz
nagyúr
válasz kockaskocka #59328 üzenetére
860 Evo, ez egyértelmű. HA nem zavar a masszív árkülönbözet.
[ Szerkesztve ]
-
HARDVERAPRÓD
Szintén EVO mindenképpen. 😀
-
dabadab
titán
Ha csak nincs valami nagyon konkrét szükséged a 860 Evo teljesítményére, akkor a Kingston, de ha már rászánnád az Evo árát, akkor az 1 TB-s darabok között is érdemes körbenézni, mert a dupla tárkapacitást sokkal jobban észrevenni, mint a sebességkülönbséget (ami sima userként kb. észrevehetetlen).
[ Szerkesztve ]
DRM is theft
-
Frawly
veterán
Azért töltsd ki az összefoglalóban lévő kérdőívet, különösen a pénzkeretre vonatkozóan, de a felhasználás sem mindegy, meg hogy milyen gépbe teszed.
Így a látatlanban az van, amit írtak, a 860 EVO és az UV500 nem egy ligában játszik. Az előbbi egy közép-felső kategóriás SSD, az utóbbi pedig egy belépő szintű (ami pl. nagy fájlmásolásokkor csúnyán be is tud lassulni), de ha nagyon régi vagy nagyon gyenge gépbe lesz, nagyon alap felhasználásra, akkor akár elég is lehet. Ezt a különbséget szépen kifejezi a masszív árkülönbözet is. Egyébként meg a kínálat sem sok, mSATA-ban van ez a két SSD, meg talán egy Transcend, és kifújt a választék, a többiek nem gyártanak már mSATA-t, kifutott, elavult formátum. Ez a három gyártó jó drágán gyárt még ilyet, mert van még használatban jó néhány régi laptop, amik még az M.2 korszak előtt készültek, és csak ilyen mSATA foglalat van bennük.
Gyártani egyébként nem drága mSATA-sat, mert ugyanazok a chipek vannak rajta, mint a SATA3-as, meg M.2 SATA SSD-n, csak a nyák másmilyen alatta, olyat viszont nagy tételben olcsó gyártani. Hanem azért kérnek érte felárat, hogy jól lehúzzák azt, aki régi gépet használ. Ugyanez van a microSATA-s SSD-vel is, csak a nyákja más, de mégis heroináron adják.
[ Szerkesztve ]
-
AeSDé Team
őstag
Sziasztok!
HP x360 1030 G3 laptopomba keresek egy új NVMe SSD-t a gyári helyett. Most egy WDC PC SN520 SDAPNUW-256G-1006 van benne.
Olyan meghajtót keresek amivel a legjobb akkuidőt lehetne kihozni a gépből. Tehát az alacsony fogyasztás a legfontosabb, utána jön a teljesítmény, és az ár.
1. ár: max 40k, feltételezem hogy ennél több nem lenne indokolt.
2. méret: 512GB
3. laptop, NVMe M.2
4. HP x360 1030 g3 notebook alaplap
5. garancia: mindegy, néhány ajánlott típusra vagyok kíváncsi, és az is lehet hogy apróról veszem meg
6. felhasználás: többnyire átlagos, időnként szoftverfejlesztés, appok futtatása, fordítása -
dabadab
titán
válasz AeSDé Team #59335 üzenetére
Ha a fogyasztás érdekes, a teljesítmény meg nem annyira, akkor miért nem SATA M.2? A laptopodba belemegy az is és pl. a WD Blue a kategóriáján belül is takarékos, könnyen beszerezhető darab. Abból ráadásul ennyi pénzbe bőven belefér egy 1 TB-s darab is (ahogy látom, a tárhely szűkössége miatt nézed az update-ed).
[ Szerkesztve ]
DRM is theft
-
peu407
senior tag
A Seagate Barracuda SSD-vel van valakinek tapasztalata? Ajánlottak? Samsung 860 Evo vagy ez? Mennyivel jobb a Samu ha egyáltalán jobb?
-
popey37
addikt
sziasztok, SSD vétel előtt állok, asztali gépbe kellene, játékra, képfeldolgozásra.
a gépem: HP Z220, cpu:XEON E3 12 30 v2 3,6ghz
memó 16 gb.KINGMAX 2.5 480GB SATA3 KM480GSMV32
erre gondoltam. mi a véleményetek róla?
köszi.Teló: +36302105384 SW 120/600
-
dreizwanzig
tag
Sziasztok!
SSD-t szeretnék venni a feleségem gépébe, amit csak netezésre, filmezésre használ, azt is ritkán, ezért túl sokat nem költenék rá. Az intenso-ról általánosságban mi a vélemény?
[Ez a konkrét kiszemelt darab]
Nem igazán a technikai szempont lenne a lényeg, hanem főleg az, hogy megbízható, tartós-e. -
dabadab
titán
válasz dreizwanzig #59341 üzenetére
Elég noname márka, amennyire a német oldalakon látható vásárlói visszajelzéseknek hinni lehet, eléggé szeret meghalni (pl. az Amazonnál 8%-nyi egycsillagos értékelést kapott (ezek ránézésre mind hibásak voltak), míg a jóval olcsóbb (és itt is sokat szidott) Kingston A400 5%-ot, a hasonló árú Sandisk SSD Plus 4%-ot, a némileg drágább Samsung 860 Evo meg 2%-ot).
[ Szerkesztve ]
DRM is theft
-
HARDVERAPRÓD
válasz dreizwanzig #59341 üzenetére
Csak a high-ról van tapasztalatom, nekem bevált, de itt a topikban nem ajánlott típus. Pny is jó, vagy ezek az ajànlottak
crucial mx500, wd blue 3d, patriot burst -
jeni
félisten
válasz popey37 #59338 üzenetére
Erről amiről nincs még tapasztalat nem szoktuk javasolni. Ettől még jó lehet az adott célra.
Ez szoktuk javasolni. Keress rá más boltokban hol olcsóbb? Van ahol az 5év garit is megadják. Ismert,bevált típus. -
Graphics
Jómunkásember
Új hozzászólás Aktív témák
-
HARDVERAPRÓD
(rögzített hozzászólás)
Köszönöm a türelmeteket, megszületett egy megoldás. A Flash topik a továbbiakban SSD kibeszélő néven fog tovább futni, így ott szabadabban lehet az SSD-ket kibeszélni, megosztani pozitívumot és negatívumot is.
Itt most elég sok hsz szüleletett, ami jobb lett volna oda. Ezeket már nem bolygatom, maradni fog, de kérek mindenkit, (a topik tisztasága miatt) hogy ezeket oda írjuk be ha lehet, vagy onnan linkeljük ide ha nagyon muszáj.
Köszi
[ Szerkesztve ]
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Milyen SSD-t vegyek?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
- 3db notebook HDD egyben
- Új, Western Digital Red SN700 1TB M.2 PCIe NVMe (WDS100T1R0C)
- HGST Ultrastar 7K3000 / 2TB / 64MB / 7200rpm / SATA / HUA723020ALA640 / 100/100 / 19 indítás
- Seagate Enterprise Capacity (Exos 7E8) / 4TB / 256MB / 7200rpm / SATA3 / ST4000NM0265 / 100/100
- Toshiba és Samsung HDD 1 TERRÁS
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest