Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz borix #53999 üzenetére

    Amelyik tud titkosítást, az valós időben mindig titkosít, nem lehet kikapcsolni. Legfeljebb a titkosításra használt kulcsot titkosítatlanul tárolja a meghajtó elején, ha nem használod a ATA jelszavazást a BIOS-ban, de azt úgyis kevés lap támogatja, inkább csak üzleti laptopok szokták tudni.

    A 860 Evo, MX300, MX500, stb. is automatikusan titkosít. Ez natív sebességen megy, külön célhardverrel nem lassít semmit. A gyári sebességek is úgy vannak hirdetve, hogy ez bele van mérve.

    Ami viszont valóban lassít, az az, amit a régi vezérlők csináltak, hogy tömörítették az adatokat, de még itt sem a tömörítés overheadje lassított, hanem ha épp nem jól tömöríthető adaton dolgozott a vezérlő, amit végül nem nagyon tudott összetömöríteni, akkor nagyobb adatátvitelre volt szükség, és ez lassított be látszólag a dolgokon.

    A NAND cache-nél is van külön kétféle megoldás, dedikált meg dinamikusan lefoglalt, csak az utóbbi függ attól, hogy mennyi hely van az SSD-n. Modellje válogatja hogy mivel oldotta meg a gyártó.

    (#53996) wwenigma: igen, ezért írom, hogy jó ha van, a hiánya feltűnne, de nem szabad a másik végletbe sem menni, hogy valaki azt fetisizálja, hogy 512 vagy 1024 MB meg DDR3 vagy DDR4. A procikban is így van, a kevés cache meg tud mutatkozni, de a másik végletben, ha túl sok van rajta, az már egy szinten túl nem gyorsít semmit, főleg ha nem speciális felhasználásról van szó, inkább már csak az árat drágítja feleslegesen. Vagy a rendszer RAM-nál is van egy olyan szint, amikor már nem gyorsít semmit, csak üresen áll a ki nem használt memória, ezért RAM-ot bővíteni is csak addig fontos, amíg tényleg igény van rá, és nem nyúlkál a rendszer túl sokat a swapba. Kevés RAM-os gépeken sem a kevés RAM lassít, hanem a swaphasználat, ahogy az megszűnik, onnantól értelmetlen RAM-ot bővíteni az adott felhasználáshoz.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák